26/4/20

Τουρκία- Το πιό πιθανό σενάριο γιά το 2020 είναι η χρεοκοπία


Πολλά γράφτηκαν γιά την οικονομία της Τουρκίας.Το γεγονός είναι ότι η οικονομία της Τουρκίας ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση πολύ πρίν τον κορονοιό.Αυτά που τροφοδοτούσαν την οικονομία της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια, ήταν
-οι σοφές αποφάσεις της ηγεσίας της να αναπτύξει την τουρκική βιομηχανία, βοηθούμενη από την μεγάλη εσωτερική της αγορά.
-η συμφωνία που έχει κάνει με την Ευρωπαική Ενωση (με την εγκληματική συναίνεση της Ελλάδας) γιά την τελωνειακή Ενωση που της επιτρέπει να εξάγει στην Ευρωπαική Ενωση, ουσιαστικά χωρίς δασμούς.
Τα δεδομένα που άλλαξαν,είναι τα οικονομικά λάθη του Ερντογκάν τα τελευταία 3 χρόνια που οδήγησαν σε μιά υπερθέρμανση της οικονομίας μέσω εξωτερικού δανεισμού γιά να συντηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η εσωτερική κατανάλωση, και η λανθασμένη νομισματική πολιτική.Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες σε ξένο νόμισμα και καθιστούν την αποπληρωμή των δανείων τους περίπου αδύνατη λόγω της συνεχόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας.Παράλληλα, η ανώφελη προσπάθεια υποστήριξης του εθνικού νομίσματος μέσω των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, οδήγησαν στον περίπου μηδενισμό των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, την χειρότερη στιγμή, δηλαδή μόλις προέκυψε η κρίση του κορονοιού.
Αν η Τουρκία δεν είχε εκτεθεί σε τέτοιο βαθμό σε εξωτερικό δανεισμό, αυτό που θα συνέβαινε από εδώ και στο εξής θα ήταν μιά φοβερή υποτίμηση του νομίσματος, και ένας υπερπληθωρισμός (λόγω του ότι η Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωνόταν από την Κυβέρνηση να δημιουργήσει χρήμα γιά να καλύψει τον οικονομικό αρμαγεδώνα που έρχεται.Θα οδηγείτο δηλαδή ο τουρκικός πληθυσμός σε πολύ μεγάλη μείωση των εισοδημάτων του, και ως εδώ).
Ομως η Τουρκία έκανε το λάθος να εκτεθεί σε πολύ υψηλό δανεισμό σε συνάλλαγμα.Το συνάλλαγμα που χρειάζεται γιά το 2020 είναι μεταξύ 160 και 200 δισ δολλάρια, γιά να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.Και αυτό το ποσό, δεν θα μπορέσει να το βρεί.Εκανε διάφορες προσπάθειες
-εξασφάλισε μέσω του Σάρατζ, τον δανεισμό των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Λιβύης
-εξασφάλισε δάνειο από το Κατάρ. -προσπάθησε, και προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδοτικά όρια γιά δανεισμό σε συνάλλαγμα από άλλες κεντρικές Τράπεζες όπως της Κινεζικής.Με την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, τα πράγματα είναι πιό δύσκολα, διότι η Τουρκία δεν πληρεί τα κριτήρια γιά τέτοια γραμμή χρηματοδότησης.Παρ ' όλα αυτά, ο Ερντογκάν, προσπάθησε προχθές να πείσει τον Τράμπ, να επέμβει πρός την Αμερικανική Τράπεζα γιά να εξασφαλιστεί αυτή η γραμμή χρηματοδότησης.
-έχει επαφές με το ΔΝΤ παρά το ότι δεν το ομολογεί, για να εξασφαλίσει μιά χρηματοδότηση αν αυτό γίνει αναπόφευκτο.
-Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δάνεια και από άλλες χώρες όπως το Αζερμπαιτζάν.
Ομως, ακόμα κι΄αν οι προσπάθειες που κάνει η Τουρκία είναι επιτυχείς ( που δεν θα είναι), είναι πολύ δύσκολο να βρεί εντός του 2020, τα 160 με 200 δις που χρειάζεται.Το πιό πιθανό, είναι ότι η Τουρκία θα είναι μιά από τις χώρες που θα χρεοκοπήσουν το 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση, θα έπρεπε από τώρα να εξετάσει τις συνέπειες αυτής της ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Τουρκίας, γιά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αν και αμφιβάλλω δυστυχώς.
https://infognomonpolitics.gr/2020/04/machvi-egilmez-pou-ke-pos-tha-vri-i-tourkia-to-synallagma-pou-tis-chriazete-gia-na-ananeosi-to-chreos-tis-to-2020/#.XqRZ4Te0Ms4.twitter
https://infognomonpolitics.gr/2020/04/se-45-imeres-katerrefse-i-tourkiki-ikonomia-skotini-i-epomeni-12-mines/#.XqQUBm_PAWE.twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails