23/3/08

The FLOGA PROJECT ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ


Οποιος δεί αυτό το βίντεο, δεν χρειάζεται καμμιά επεξήγηση.Τουλάχιστον για μένα, πρόκειται για μιά προσπάθεια αμερικανών ελληνικής καταγωγής να μαζέψουν υλικό για τα πρώτα εκείνα χρόνια της μετανάστευσης, ώστε να δημιουργήσουν ένα είδος μουσείου και να τιμήσουν μ αυτό τον τρόπο τους πρώτους μετανάστες έλληνες απο τους οποίους κατάγονται.Παράλληλα, είναι μιά συγκινητική προσπάθεια αναζήτησης η καλύτερης γνωριμίας με τον πολιτισμό που κουβαλάνε.Είναι μια προσπάθεια αυτογνωσίας απο ελληνοαμερικανούς της τρίτης γεννιάς, οι οποίοι απαλλαγμένοι πλέον απο το αγχος να ενταχθούν στην αμερικανική κοινωνία, αναζητούν τις ρίζες τους και νοιώθουν υπερήφανοι γι αυτές.Οργανώνουν μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε να γνωρίσουν τις ρίζες τους και οι νεώτεροι, και τέλος νοιώθουν την ανάγκη να μεταλαμπαδεύσουν αυτή την κληρονομιά τους στις επόμενες γενιές.

Πόσο χάρηκα όταν είδα αυτό το βίντεο!Θέλω πραγματικά να συγχαρώ την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία.

Γιατί ένοιωσα την ανάγκη να μιλήσω γι αυτή την προσπάθεια?

Διότι μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ

-πρώτον στους έλληνες του εξωτερικού

-δεύτερον, στον πολιτισμό και τον τρόπο που αυτός ενώνει ανθρώπινες κοινότητες.

Οι Ελληνες του Εξωτερικού

Ημουν και εγώ έλληνας του εξωτερικού για κοντά 16 χρόνια.Οπότε νομίζω ότι γνωρίζω το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ συνοπτικά σήμερα.

Οι έλληνες του εξωτερικού(που ζούν εκτός των ελλαδικών και κυπριακών συνόρων ) είναι σε αριθμό,περίπου όσοι και αυτοί που ζούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.Απίστευτη πραγματικότητα, που εκτός των Εβραίων, δεν νομίζω να υπάρχει άλλο έθνος που να βιώνει παρόμοιο γεγονός.

Ενας γάλλος οικονομολόγος του 18ου αιώνα έλεγε οτι δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος για μιά χώρα απο τον αριθμό των κατοίκων της.Δεν είναι η στιγμή να αναφερθούμε σε οικονομικές θεωρίες, αλλά πιστεύω ότι οποισδήποτε έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με την Οικονομική Επιστήμη, συμφωνεί απόλυτα.Οι άνθρωποι, είναι ο μεγαλύτερος πλούτος για μιά χώρα.Διότι όσο περισσότεροι άνθρωποι υπάρχουν σε μιά χώρα, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η οικονομία της.Και όλοι γνωρίζουμε ότι το μέγεθος της οικονομίας μιάς χώρας είναι ο μοχλός για την πολιτική και πολιτιστική της επιρροή και κατά συνέπεια για την πολιτιστική της συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Αν υποθέσουμε ότι πράγματι δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος για μιά χώρα απο τον αριθμό των κατοίκων της, η ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος για ένα έθνος απο τον αριθμό των μελών που το απαρτίζουν, ποιά είναι η ελληνική πολιτική για τους Ελληνες του εξωτερικού?

Εχω την αίσθηση, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις προσπάθειες που έγιναν τις 2 τελευταίες δεκαετίες, ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη πολιτική.

Ποιά θα μπορούσε να είναι η ελληνική πολιτική για τους έλληνες του εξωτερικού?

-Σε ότι αφορά τους Ελληνες που ζούν εκτός των Ελληνικών συνόρων, αλλά που ζούν σε πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού (Ελληνες της Γεωργίας, της Βόρειας Ηπείρου, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Νότιας Ιταλίας, της Συρίας, της Βουλγαρίας, της πρών Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας,....) θα έπρεπε η ελληνική πολιτική να επικεντρώνεται στη λήψη εκείνων των μέτρων που απαιτούνται ώστε οι Ελληνες αυτοί να παραμείνουν στις περιοχές τους.Αρα, θα έπρεπε να υπάρχουν προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης αυτών των περιοχών, ώστε οι εκεί Ελληνες να νοιώθουν ότι έχουν μέλλον, οικονομική ευημερία σ αυτές τις περιοχές, και πολιτιστικούς δεσμούς με τους υπόλοιπους Ελληνες, ώστε να συνεχίσουν να μεταδίδουν την <<φλόγα >>.

Σε ότι αφορά τους Ελληνες που ζούν εκτός των Ελληνικών συνόρων, αλλά που ζούν σε μη πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, η ελληνική πολιτική θα μπορούσε να διαχωριστεί σε 2 επιμέρους στόχους.

-πολιτικές γι αυτούς που επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα στην οποία οι ίδιοι η οι γονείς τους μετανάστευσαν.

Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική πολιτική θα έπρεπε να επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους οι έλληνες αυτοί, θα συνεχίσουν να νοιώθουν ότι ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό.Παραδείγμα

*προγράμματα γνωριμίας της Ελλάδας για τους νέους έλληνες του εξωτερικού ώστε το κάθε ελληνόπουλο να έχει επισκεφτεί την Ελλάδα η την Κύπρο 3 με 4 φορές μέχρι να ενηλικιωθεί.

*ελληνικά πολιτιστικά κέντρα σε κάθε περιοχή που έχει τουλάχιστον 1 000 έλληνες ώστε να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, και η ελληνική ιστορία σε κάθε ελληνόπουλο.

*προγράμματα οικονομικής αλληλεγγύης για οτιδήποτε γίνεται στις ελληνικές κοινότητες με σκοπό την διατήρηση της ελληνικότητας(π.χ, αν κάποιοι αναλαμβάνουν μιά πρωτοβουλία όπως την Φλόγα, η Ελληνική Πολιτεία να επιδοτεί την προσπάθεια με το 20% του κόστους,....

*δημιουργία ενός venture capital fund το οποίο να βοηθά οποιοδήποτε ελληνόπουλο επιθυμεί να δημιουργήσει μιά νέα επιχείρηση, με μιά συμβολική συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια.

Γενικότερα, η ελληνική πολιτική θα έπρεπε να συμβάλλει με τέτοιο τρόπο , ώστε τα ελληνόπουλα του εξωτερικού, να νοιώθουν ότι έχουν μιά καταγωγή, και ότι αυτή η καταγωγή τους δεν είναι πρόβλημα για την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία στην οποία ζούν, αλλά αντιθέτως είναι ένα πλεονέκτημα.

-πολιτικές γι αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Για τους Ελληνες που επιθυμουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα η την Κύπρο, η Ελληνική Πολίτεία θα έπρεπε να έχει ειδικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης με επιδοτήσεις για το στεγαστικό, το εκπαιδευτικό, την υγεία και το συνταξιοδοτικό.

Υπάρχουν όλ αυτά? Ας κρίνουν αυτοί που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο.Εχω την αίσθηση ότι η Βόρεια Ηπερος και η Γεωργία έχουν πλέον ελάχιστους Ελληνες.

Και μετά μας λένε ότι υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί μετανάστες, κλπ.Απο περιγραφές καταστάσεων, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί μας είναι πρώτοι.Απο πράξεις, οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν.Οποιος πολιτικός τολμήσει να μιλήσει για συγκεκριμμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν, αποβάλλεται απο το σύστημα.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Στέφανου Μάνου.

Ας υποθέσουμε ότι οι πολιτικοί μας δεν ενεργούν εσκεμμένα με το να μήν λαμβάνουν μέτρα για κάποιο πρόβλημα που έχει η χώρα, και ότι απλά δεν έχουν το χάρισμα της πολιτικής.Τουλάχιστον, δεν θα μπορούσαν να δούνε τι κάνουν οι άλλοι πολιτισμοί, οι άλλες χώρες που έχουν σημαντική διασπορά εκτός των συνόρων τους?Εχουν άραγε ακούσει ποτέ για το Παγκόσμιο Εβραικό Συμβούλιο ?Μάλλον όχι.Κι αν το έχουν ακούσει, θα νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι ύποπτο που συνομωτεί εναντίον όλων των λαών του Κόσμου, κλπ, ...

Αλλά ούτε αυτό κάνουν.Οι Πολιτικοί μας δεν έχουν καμμία απολύτως δικαιολογία.Αποτελούν απο κοινού με το δημοσιογραφικό κατεστημένο, την μεγάλη πληγή της σύγχρονης Ελλάδας.Θα επανέλθω πολλές φορές σ αυτό το θέμα.

Ο πολιτισμός και ο τρόπος που αυτός ενώνει ανθρώπινες κοινότητες

Ειναι προφανές απο την ανωτέρω προσπάθεια των Ελληνοαμερικανών της Νότιας Καλιφόρνιας, ότι ο πολιτισμός είναι αυτό το κάτι τι, που επιτρέπει στους ανθρώπους να αυτοπροσδιοριστούν.Οπως προσπάθησα να το αναλύσω στην πρώτη ανάρτηση μου, ο πολιτισμός έχει συγκεριμμένη έννοια.Αρχίζει απο κάποιες κοινές αξίες που ενώνουν μιά ανθρώπινη κοινότητα, η οποία ανθρώπινη κοινότητα έχει ένα κοινό παρελθόν,και επιθυμεί ένα κοινό μέλλον.Η προσπάθεια των ελληνοαμερικανών της Νότιας Καλιφόρνιας όπως είδαμε στο βίντεο, είναι να προβάλλει αυτές τις κοινές αξίες, να τις μοιραστούν όλοι, ακόμα και αυτοί που είχαν αποκοπεί προσωρινά απο αυτές για κάποια χρόνια, και να τις μεταλαμπαδεύσει στην επόμενη γενιά.Και μιλάμε για ανθρώπους που δεν μιλάνε πλέον περίπου καθόλου ελληνικά.

Επαναλαμβάνω αυτά που ανέφερα και στην πρώτη μου ανάρτηση.Ο πολιτισμός δεν έχει να κάνει με την γλώσσα που μιλάμε, η με το διαβατήριο που έχουμε.Ο πολιτισμός είναι αυτό που κουβαλάμε μέσα μας.Στον Ελληνικό κόσμο, δηλαδή στην ανθρώπινη κοινότητα που αυτοπροσδιορίζεται ελληνική πολιτιστικά, ανήκουν όσοι νοιώθουν έλληνες, δηλαδή όσοι νοιώθουν ότι μοιράζονται τις κοινές αξίες των Ελλήνων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, χρώματος του δέρματος, γλώσσας που μιλάνε, η θρησκείας.

Οι Ελληνοαμερικανοί της Φλόγας είναι σίγουρα Ελληνες, και ανήκουν στον ελληνικό κόσμο.Είναι σίγουρα πιό έλληνες με την έννοια πάντα του πολιτισμού,απο πολλούς κατόχους Ελληνικών διαβατηρίων, οι οποίοι ενδεχομένως είναι νομικά Ελληνες, αλλά πολιτιστικά δεν έχουν η και δεν θέλουν να έχουν σχέση με τον Ελληνικό Κόσμο.Ενα είναι σίγουρο για μένα. Οι νομικά αλλά όχι πολιτιστικά Ελληνες, μοιράζονται ήδη τις κοινές αξίες μιάς άλλης ανθρώπινης κοινότητας, και άρα, μπορεί να είναι νομικά έλληνες, αλλά πολιτιστικά να είναι ήδη Ιταλοί για παράδειγμα.Σίγουρα πάντως ένας νομικά αλλά όχι πολιτιστικά Ελληνας, δεν μπορεί να μην έχει ήδη προσχωρήσει σε άλλο πολιτισμό αυτοβούλως.Οι πολίτες που μοιράζονται τις αξίες του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι μια πολιτιστική ψευδαίσθηση.Οι πολίτες μπορεί να μοιράζονται μιά παγκόσμια ιδεολογία ενδεχομένως.Τις αξίες πάντως του παγκόσμιου πολιτισμού δεν τις μοιράζονται διότι δεν υπάρχουν.Οι πολιτιστικές αξίες έχουν να κάνουν με την κάθε ανθρώπινη κοινότητα, η οποία χρησιμοποιεί αυτές τις αξίες ώς μέσο παραγωγής πολιτισμού για την δική της κοινότητα, και αφού τον παράγει, τον συνεισφέρει ως κοινότητα στον παγκόσμιο πολιτισμό.Οι κοινές αξίες μιάς ανθρώπινης κοινότητας δεν είναι πολιτισμός.

Ενα τελευταίο που θέλω να τονίσω με αφορμή αυτό τον προβληματισμό μου, είναι ότι κατά την δική μου πάντα γνώμη, όπως κάποιος μπορεί να έχει 2 διαβατήρια,και άρα νομικά να είναι και έλληνας για παράδειγμα και Γάλλος, έτσι μπορεί πολιτιστικά κάποιος άλλος, να νοιώθει παράλληλα και Ελληνας και Γερμανός.Ο άνθρωπος αυτός στο παράδειγμα μας, ανήκει και στον ελληνικό κόσμο, και στον γερμανικό κόσμο.

Και πάλι θέλω να συγχαρώ αυτούς τους έλληνες της Φλόγας.Και να τους ευχαριστήσω για την συγκίνηση που μου προκάλεσε το βίντεο.Είναι η ίδια συγκίνηση που μου προκάλεσε ένα μικρό παιδί, ελληνόπουλο, που είδα στην τηλεόραση πρίν απο μερικούς μήνες κατα την επισκεψή του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Αυστραλία.Αυτό το παιδί 10ν ετών ίσως, που ενδεχομένως δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα, που μιλούσε μόλις λίγες λέξεις ελληνικά, στην ερώτηση του δημοσιογράφου, τί είναι για σένα η Ελλάδα, απάντησε δείχνοντας την καρδιά του : η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου.

Τι ωραίος τρόπος να εκφράσει ένα παιδί το γεγονός ότι ανήκει πολιτιστικά στον Ελληνικό Κόσμο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails