9/3/08

ΜΠΕΡΙΣΑ : <<ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ>>(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-3-2008)


Οι σχέσεις του Ελληνικού Εθνους με το Αλβανικό Εθνος, είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει τους Ελληνες για τα επόμενα 50 χρόνια.
Με αφορμή την συνέντευξη του Κου Μπερίσα στην Καθημερινή σήμερα, θα ήθελα να κάνω σήμερα μιά εισαγωγή γι αυτό το θέμα.
Τι μας συνδέει με τους Αλβανούς ?
-εχουμε κοινά σύνορα
-υπάρχει ελληνική μειονότητα στην Αλβανία
-υπάρχουν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες
Τα τρία αυτά δεδομένα απο μόνα τους, μας δείχνουν ότι έχουμε να διανύσουμε μιά μακρόχρονη πορεία απο κοινού με τους Αλβανούς.
Κατά συνέπεια, πρέπει να έχουμε ως Εθνος μιά στρατηγική με τους Αλβανούς , η οποία να εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Ποιά πρέπει να είναι αυτή η στρατηγική ?
Eίναι ένα μεγάλο θέμα, και θα έρθει η στιγμή που θα το αναλύσουμε.
Θέλω σήμερα να σταθώ στην συνέντευξη του Κου Μπερίσα, και να πώ ότι με εξέπληξε με τον λόγο του.Ητάν ένας λόγος που διέπεται απο την λογική, το μέτρο, και τον ρεαλισμό.
Επειδή μ αρέσει ν ασχολούμαι πρακτικά με τα θέματα που με απασχολούν, δεν θα ασχοληθώ εδώ με το αν πιστεύει η όχι αυτά που λέει.Αυτό που έχει σημασία, είναι αυτά που λέει, διότι απο πίσω κρύβουν μιά στρατηγική και τακτικές κινήσεις που εξυπηρετούν αυτή την στρατηγική.
Ποιά είναι η στρατηγική?
-κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου
-ενταξη στην Ευρωπαική Ενωση
-κατοχύρωση της συμφωνίας της Αχρίδας για τα δικαιώματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ
Με σκοπό αυτούς τους στρατηγικούς στόχους, φαίνεται ότι θα κινηθεί η Αλβανία, για τα επόμενα 15-20 χρόνια.Οι τακτικοί της ελιγμοί, θα εξυπηρετήσουν αυτούς τους στόχους.
Εντυπωσίαζομαι με την καθαρότητα των στρατηγικών στόχων της Αλβανίας, και λυπάμαι για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα στρατηγικό στόχο για την επόμενη εικοσαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails