1/4/08

Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

Τον Στέφανο Μάνο, δεν έτυχε να τον γνωρίσω δυστυχώς για μένα.Λέω δυστυχώς, διότι όταν συμφωνείς διανοητικά τόσο πολύ μ έναν άνθρωπο , θέλεις να τον γνωρίσεις.Ετσι νομίζω.

Ο άνθρωπος αυτός είναι για μένα, το πρότυπο του πολιτικού.Αν οι πολιτικοί της χώρας μας διέθεταν την κρίση του Στέφανου Μάνου, η χώρα αυτή θα πετούσε στην κυριολεξία.

Απο την αρχή με ξάφνιασε ευχάριστα.Εκανε την πρώτη του προεκλογική του εκστρατεία προβάλλοντας ποιός είναι.Εδειξε την οικογένεια του σε φωτογραφίες.Δεν έκρυψε ότι είναι πλούσιος.Μπήκε στην πολιτική ενώ ήταν ήδη επιτυχημένος στην κοινωνία.

Μετά με ξάφνιασε με το έργο του στα θέματα περιβάλλοντος, σε μιά εποχή που το περιβάλλον δεν αφορούσε περίπου κανέναν στην Ελλάδα.

Αρχισα να γνωρίζω περισσότερο την σκέψη του, όταν πλέον προβλήθηκε πολυ περισσότερο απο τα μέσα ενημέρωσης (όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επι κυβέρνησης Μητσοτάκη ).Εκτοτε, είμαι ένας φανατικός θαυμαστής της σκέψης του Στέφανου Μάνου.

Ο Στέφανος Μάνος είναι για μένα ο μεγαλύτερος εκφραστής της λογικής σκέψης μεταξύ των ελλήνων πολιτικών τα τελευταία 30 χρόνια.Είναι ένας γνήσιος πολιτικός με την έννοια ότι τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, δηλαδή, τι θα προκύψει για τον πολίτη απο τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

Κατά την γνώμη μου, οτιδήποτε άλλαξε ουσιωδώς την καθημερινότητα των Ελλήνων τα τελευταία 25 χρόνια, το οφείλουμε κυρίως στο έργο του Στέφανου Μάνου.Είναι απίστευτο το έργο αυτού του ανθρώπου για την ελληνική κοινωνία.

Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος αποβλήθηκε απο το πολιτικό σύστημα.Την ευθύνη, την έχει το πολιτικό κατεστημένο, η ίδια η κοινωνία, αλλά και ο ίδιος.

Γιατί αποβλήθηκε?

Κατά την γνώμη μου, ένας τόσο λαμπρός άνθρωπος είναι επικίνδυνος για το πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας.Το κατεστημένο θέλει να είναι απαραίτητο στον Λαό για να επανεκλέγεται, και ο Μάνος, με την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας(Λεωφορειόδρομοι, Μετρό,....) , καθιστούσε σταδιακά μή απαραίτητο το πολιτικό κατεστημένο για την καθημερινότητα του Λαού, η εν πάσει περιπτώσει εργαζόταν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.Η ρήξη δεν θα μπορούσε παρά να είναι αναπόφευκτη αργά η γρήγορα.

Ο Λαός απο την πλευρά του, μή γνωρίζοντας το έργο του χάριν των προσπαθειών του πολιτικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου, θεώρησε, σχημάτισε την ιδέα ότι ο Μάνος εκπροσωπούσε το μεγάλο κεφάλαιο, και ότι ήταν μακριά απο τα προβλήματα του.

Σ αυτό βέβαια, φταίει και ο ίδιος ο Μάνος, διότι σε μιά χώρα που είναι βιασμένη απο το πολιτικό κατεστημένο, που είναι σε πλήρη πολιτιστική και πολιτική σύγχυση, δεν προβάλλεις ότι είσαι φιλελεύθερος, αν πρώτα δεν σιγουρευτείς τι θεωρείται ως φιλελεύθερη σκέψη για τον Λαό.

Και ο φιλελευθερισμός, είναι έννοια άγνωστη για τον Ελληνικό Λαό.
Το πιό πιθανό, είναι ο φιλελεύθερος για τον Ελληνα πολίτη σήμερα, να είναι κάποιος που κατατάσσεται δεξιά του Καρατζαφέρη, και που έχει στα αριστερά του το ΚΚΕ.Είναι επίσης πιθανόν ο φιλελεύθερος η ο νεο-φιλελεύθερος (υπάρχει ούτως η άλλως μιά σύγχυση μεταξύ των 2 εννοιών ) να είναι για τον μέσο έλληνα πολίτη, αυτός που υποστηρίζει την συσσώρρευση του πλούτου μιάς χώρας στα χέρια μιάς ολιγομελούς ολιγαρχίας, που δεν επιθυμεί καμμιά κοινωνική παροχή προς τους λιγότερο προνομιούχους,κλπ.....
Αλλιώς δεν εξηγείται πώς ο Καρατζαφέρης πήρε το 4% των ψήφων του Ελληνικού Λαύ και πώς οι Ταύροι του Μάνου δεν συγκέντρωσαν πάνω απο το 2% των ψηφοφόρων.

Εδώ δηλαδή, ο Στέφανος Μάνος κινήθηκε σαν να μην είχε ποτέ ακούσει τι είναι η στρατηγική και τι, οι τακτικές κινήσεις που την εξυπηρετούν (Στην ανάρτηση μου σχετική με το Μακεδονικό και την ελληνική στρατηγική, προσπάθησα να περιγράψω τι εννοώ με τον όρο στρατηγική).
Ενώ γνώριζε τον στρατηγικό του στόχο(να κάνει πιό σύγχρονη την Ελλάδα, να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, να χρησιμοποιήσει με τον πλέον βέλτιστο τρόπο τους πόρους του Δημοσίου ), δεν χρησιμοποίησε τις κατάλληλες τακτικές κινήσεις για να επιτύχει τον στόχο του.
Ποιά ήταν τα μέσα που είχε στη διάθεση του (τα όπλα του ) ? Είχε τον ορθολογικό τρόπο σκέψης του, την μέχρι τότε πολιτική του δράση, κάποια χρήματα που μάζεψε απο κάποιους επιχειρηματίες που πίστεψαν τις ιδέες του, και τον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο έκανε την εκστρατεία του.

Ποιά μέσα είχαν οι αντίπαλοι του ? Χρήματα του κρατικού προυπολογισμού που μοιράζονται με τα τσουβάλια στα πολιτικά κόμματα, αμέτρητες φάλαγγες κομματικών στελεχών των παραδοσιακών κομμάτων, και την πολιτική και πολιτιστική σύγχυση του λαού.

Και τί έκανε ο Σ. Μάνος ? Εδωσε την μάχη σε μιά απέραντη πεδιάδα, προσπαθώντας με την λογική επιχειρηματολογία του, να πείσει τον συγχυσμένο πολιτικά και πολιτιστικά λαό να τον ακολουθήσει, την ίδια στιγμή που οι φανατισμένες φάλαγγες των αντιπάλων του τον πολιορκούσαν απο παντού, και ωθούσαν τον λαό να απομακρυνθεί απο τον Μάνο, τρομοκρατώντας τους πολίτες.
Οταν διαπιστώνεις ότι ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εναντίον σου, δεν δίνεις την μάχη για να την χάσεις.Περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, αυξάνεις την δύναμή σου, και δίνεις την μάχη σε σημείο που επιλέγεις ώστε να έχεις όσο γίνεται περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτηματα με το μέρος σου.

Ετσι, οι λανθασμένες τακτικές κινήσεις του Στέφανου Μάνου, οδήγησαν στην ήττα του σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και απομάκρυναν την δυνατότητα ορθολογικού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων του ελληνικού λαού.

Το γεγονός αυτό δεν το συγχωρώ στον Στέφανο Μάνο.Είναι λάθος ανεπίτρεπτο για έναν πολιτικό του δικού του βεληνεκούς.

Πέρα όμως απο τα ανωτέρω (ορθολογικός τρόπος σκέψης, επίλυση πρακτικών προβλημάτων, καλή διαχείριση και τέλος λάθος τακτικός ελιγμός που οδήγησε στον τερματισμό αυτής της προσπάθειας ), πρέπει να πώ, ότι πάντα, παρά τον μεγάλο θαυμασμό που είχα και συνεχίζω να έχω γι αυτό τον άνθρωπο, ένιωθα ότι ο Στέφανος Μάνος δεν κόμιζε με τις πολιτικές του ιδέες και μιά πολιτιστική πρόταση για την Ελλάδα, η δεν την καταλάβαινα.

Ο λογικός τρόπος να σκέπτεσαι και να χειρίζεσαι τα προβλήματα, είναι η αρχική προυπόθεση η το αρχικό μέσο για να κάνεις πολιτικό έργο.
Μέσω του πολιτικού έργου (επίλυση προβλημάτων,.....), δημιουργείς τις ελάχιστες προυποθέσεις βίου για τους πολίτες (στέγη, τροφή, ασφάλεια, αλλυλεγγύη της κοινωνίας,....) ώστε πλέον αυτοί , με τον τρόπο ζωής τους, να παράγουν πολιτισμό η να επιτρέπουν στην κοινωνία στην οποία ανήκουν, να παράγει πολιτισμό.

Ερώτηση πρώτη : Ποιά ήταν και είναι η πολιτιστική πρόταση του Κου Μάνου για την Ελλάδα ?
-ας πούμε ότι σ αυτή την ερώτηση, δίνω ο ίδιος μιά απάντηση με βάση τον τρόπο σκέψης του
Κου Μάνου τον οποίο κατανοώ και συμμερίζομαι.

Ερώτηση δεύτερη :Αυτή η πολιτιστική πρόταση του Κου Μάνου θα ήταν η ίδια ασχέτως χώρας στην οποία θα πολιτευόταν? Δηλαδή, με άλλα λόγια θεωρεί ότι η πολιτιστική πρόταση που πρέπει να κομίζει μιά πολιτική πρόταση, έχει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον πολιτισμό στον οποίο απευθύνεται η δεν έχει ?
-σ αυτό το ερώτημα μου, ο γραπτός και προφορικός λόγος του Κου Μάνου δεν μου έδωσε μέχρι στιγμής απάντηση.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα τα εξης
Για να μπορέσει αυτή η χώρα να πάει προς τα εμπρός, πρέπει αρχικά να καταλάβουν οι Ελληνες το σκεπτικό του Στέφανου Μάνου, δηλαδή της ανάγκης της λογικής κρίσης για την επίλυση των προβλημάτων του πολίτη.

Θα σας παρουσιάσω κάποια βίντεο που βρήκα στο διαδίκτυο με προτάσεις και προβληματισμούς του Στέφανου Μάνου.Μόλις τα δείτε, σκεφτείτε την ουσία και ξεχάστε ποιός τα προτείνει.Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε επι της ουσίας.
Αυτό και μόνο θα αποδείξει κατά την γνώμη μου, ότι ο Στέφανος Μάνος είναι ένας παρεξηγημένος άνθρωπος, ο οποίος θα μπορούσε, αν του είχε ανατεθεί η διακυβέρνηση, να αλλάξει την πορεία αυτού του τόπου.

Το γεγονός ότι ο Στέφονος Μάνος έκανε λαθη στους τακτικούς του ελιγμούς, και το γεγονός ότι δεν έδωσε μιά αξιόπιστη (για μένα ) απάντηση ώς προς την πολιτιστική πρόταση που κομίζει για την Ελλάδα, δεν αναιρεί σε τίποτα την προσπάθεια του για μιά πιό λογική και πιό αποτελεσματική Ελλάδα.
Σ ευχαριστώ Στέφανε Μάνο για ότι έκανες, για ότι μπόρεσες να κάνεις για την Ελλάδα.


Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (6/6/2007 )



ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ GREEN PEACE 6/9/2007



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ( 12/6/2007 )



ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ Ο ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗΣ ( 3/7/2007 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails