4/4/08

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Η Ελληνική γλώσσα, μιά γλώσσα που έχει μιά συνέχεια 3 500 ετών, είναι ένα ιστορικό δεδομένο χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης, που αποτελεί ουσιώδη βραχίονα του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Ελληνικός πολιτισμός βασίστηκε/χρησιμοποίησε την γλώσσα για να εκφράσει και να αποτυπώσει τις δημιουργίες του.
Κατά συνέπεια, η σχέση μεταξύ γλώσσας και πολιτισμού, είναι μιά σχέση αλληλο-εξάρτησης.

Δεν πιστεύω ότι η πολιτική εκπροσώπηση της χώρας μας τα τελευταία 40 χρόνια, έχει επίγνωση ότι εκπροσωπεί στην εποχή μας τον ελληνικό πολιτισμό, και την ελληνική γλώσσα.Μάλλον θα έπρεπε να πώ καλύτερα ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας των τελευταίων δεκαετιών, δεν δείχνουν να έχουν επίγνωση ότι είναι οι θεματοφύλακες του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Σε προηγούμενη ανάρτηση μου, αναφέρθηκα στο θέμα της καθιέρωσης του μονοτονικού.Νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πώς ένα κόμμα που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας για 4 χρόνια, μπορεί να πάρει αποφάσεις που αφορούν την ελληνική γλώσσα ?Η γλώσσα αφορά όλους τους Ελληνες.Στην Ελλάδα κατοικούν μόνο οι μισοί Ελληνες του κόσμου.Με τι δικαίωμα οι πολιτικοί εκπρόσωποι του 25% των Ελλήνων μπορούν να βάλουν χέρι στην γλώσσα ? Το θέμα όμως, δεν είναι μόνο αριθμητικό.Είναι και θέμα αρμοδιότητας.Ενα πολιτικό κόμμα που κυβερνά δεν έχει καμμιά απολύτως αρμοδιότητα επι της γλώσσας που ομιλείται απο μιά πλειοψηφία η μιά μειοψηφία του πληθυσμού.
Οπως λέει ο Χρήστος Γιανναράς στο βίντεο που ακολουθεί, η γλώσσα έχει να κάνει με εθισμούς αιώνων που αποτυπώνονται στο βιωματικό φορτίο των λέξεων.

Η γλώσσα εκπροσωπείται πολιτικά.Δεν είναι όμως υπο πολιτική διαχείριση, με τον τρόπο για παράδειγμα που είναι υπο διαχείριση τα ακίνητα του Δημοσίου.

Τα θέματα που σχετίζονται με την γλώσσα, είναι τόσο σοβαρά, που όποια πολιτική ηγεσία έχει συνείδηση της σημασίας τους, δεν τα αγγίζει, διότι δεν την αφορούν.Για τα θέματα αυτά θα έπρεπε να υπάρχει ένα ειδικό συμβούλιο (Ακαδημία Αθηνων ισως ? ) που να έχει την αποκλειστική ευθύνη για την διαφύλαξη και την εξέλιξη της Γλώσσας.
Δεν μπορεί ένας γραφειοκράτης η ένας πολιτικός να έχει την δυνατότητα να αλλαξει, τον τρόπο με τον οποίο γράφεται η γλώσσα, την γραμματική, η την ορθογραφία των λέξεων.
Κι όμως αυτό συμβαίνει σήμερα.
Η Ελληνική γλώσσα βιάζεται καθημερινά απο τους γραφειοκράτες και τους πολιτικούς, δηλαδή απο αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να την προστατεύουν.
Ο βιασμός αυτός έχει πάρει μετά το 1974 ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και σε συνδυασμό με την κατάργηση στην ουσία της διαδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, οδηγεί πλέον τα ελληνόπουλα να μήν μπορούν να εκφράσουν στην ελληνική γλώσσα την σκέψη τους, με τον ίδιο τρόπο που μπορούν για παράδειγμα να την εκφράσουν στα αγγλικά.
Η κατάσταση αυτή, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού, και βασικοί υπαίτιοι είναι έλληνες, που υποτίθεται ότι εκφράζουν την συλλογική εκπροσώπηση.

Νομίζω ότι το θέμα της προστασίας της γλώσσας, πρέπει να είναι καίριο στις πολιτικές προτάσεις όποιου ενδιαφέρεται για την επιβίωση του ελληνικού πολιτισμού.Για τον λόγο αυτό, θα επανέλθω αρκετές φορές σ αυτό το θέμα.
Ηδη οι Ελληνες που είναι κάτω των 35 -40 ετών, δεν ξέρουν πλέον, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να γράψουν και να εκφραστούν στα ελληνικά.Πρέπει κατά συνέπεια να ληφθεί μέριμνα επειγόντως γι αυτό το θέμα.
Τα άμεσα μέτρα θα πρέπει να είναι να εκπαραθυρωθούν οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες απο την διαχείριση της γλώσσας, και να ζητήσουμε επειγόντως την βοήθεια ξένων ειδικών(απο χώρες οπου συνεχίζονται να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά ) για την διαδασκαλία και πάλι των αρχαίων ελληνικών στα ελληνόπουλα.

Αν δεν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει ο ελληνικός πολιτισμός.

Και πάντως όχι με την χρήση της ελληνικής γλώσσας όπως αυτή υπήρξε και εξελίχθηκε επι 3500 χρόνια.
Μπορεί η γλώσσα που θα προκύψει, αν δεν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, να είναι ένα μίγμα ελληνικών και αγγλικών.Μπορεί να είναι μιά γλώσσα που θα γράφεται πλέον με λατινικούς χαρακτήρες και με τις βασικές ελληνικές λέξεις .Δεν λέω ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι οπωσδήποτε κακό.Λέω όμως, ότι το σωστό θα ήταν, η ελληνική γλώσσα να συνεχίσει να εξελίσσεται φυσιολογικά στο μέλλον όπως φυσιολογικά εξελίχθηκε επι 3500 χρόνια, δηλαδή χωρίς βιαμούς και κακοποιήσεις απο τους θεματοφύλακες της.

Εύχομαι να είμαι υπερβολικός.Αν όμως δεν είμαι, αναρωτιέμαι
-αυτή η κατάσταση έχει να κάνει απλά με αμόρφωτους ανθρώπους που έτυχε να καταλάβουν τις συγκεκριμμένες θέσεις , η έχει να κάνει με ένα εσκεμμένο σχέδιο αποδόμησης του ελληνικού πολιτισμου ?

O Χρήστος Γιανναράς αναφέρεται συχνά στα θέματα που με απασχολούν, όπως το σημερινό.
Για ένα περίεργο λόγο, δεν μπορώ ποτέ να καταλήξω σε συγκεκριμμένο πρόγραμμα δράσης όταν τον παρακολουθώ.Ισως δεν μπορώ να παρακολουθήσω το βάθος της σκέψης του.Ισως να μην μπορώ να μεταφράσω την φιλοσοφική του σκέψη-γλώσσα σε πολιτική σκέψη-δράση.Θα επανέλθω συχνά σ αυτό το θέμα.
Στο βίντεο που ακολουθεί, θα ακούσετε στα πρώτα λεπτά, τον Χρήστο Γιανναρά να αναφέρεται στην γλώσσα και στον πολιτισμό. Σίγουρα το βίντεο αυτό θα προσθέσει στον προβληματισμό σχετικά με την γλώσσα και τον πολιτισμό, για το οποίο έκανα μιά εισαγωγή σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails