24/3/12

ΤΟ Μαρόκο εξάγει το πιό ακριβό λάδι του κόσμου - το λάδι από φραγκόσυκο - 24/3/2012

Ενας τόνος φραγκόσυκου που παράγεται,επιτρέπει την παραγωγή (από τα 25κιλά σπόρια ) ενός λίτρου λαδιού, το οποίο πωλείται στις φαρμακοβιομηχανίες σε μιά τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 700 και 900 ευρώ!Διότι οι ιδιότητες αυτού του λαδιού είναι απίστευτες.

Στο Μαρόκο, το φυτό αυτό υπάρχει εδώ και τρείς αιώνες, και καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα.Δεν μπορούν άλλωστε να καλλιεργηθούν πολλά φυτά στην έρημο που καλύπτει περίπου ολόκληρη την χώρα.Το φυτό αυτό δεν ζητά τίποτα από την γή.Αντίθετα προσφέρει στη γή όπου καλλιεργείται: την κάνει πιό εύφορη.
Οι ντόπιοι πουλούσαν παραδοσιακά το φραγκόσυκο ως φρούτο, έφτιαχναν μαρμελάδες γιά δική τους χρήση,χρησιμοποιούσαν το φρούτο και το πράσινο φύλλο της φραγκοσυκιάς γιά διάφορες παθήσεις, και τέλος χρησιμοποιούσαν το πράσινο φύλλο του φυτού ως τροφή γιά τα ζώα.Ωσπου κάποια στιγμή ένας νέος Μαροκινός γεωπόνος μελέτησε περισσότερο το θέμα, και έβγαλε λάδι από τα σπόρια του φρούτου.Η χημική ανάλυση του λαδιού άφησε πολλούς άφωνους.
Ο νέος γεωπόνος αρχίζει να συνειδητοπείει την οικονομική σημασία της παραγωγής λαδιού πρός εξαγωγή.Σκέφτεται τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν στην φτωχή χώρα του.Και αρχίζει να οργανώνει τους παραγωγούς σε συνεταιρισμούς.Δημιουργεί ένα σωματείο γιά την προβολή και προώθηση του λαδιού.Επικοινωνεί και συνεργάζεται με το κράτος και τις ευρωπαικές φαρμακο-βιομηχανίες.Και το επιτυχές αποτέλεσμα της προσπάθειας του δεν αργεί να έρθει.
Στο βίντεο που ακολουθεί, γαλλικό κανάλι αφιερώνει μερικά λεπτά από το δελτίο ειδήσεων γιά να δείξει το οικονομικό θαύμα από τα φραγκόσυκα του Μαρόκου.

Τελικά, όταν πρέπει να επιβιώσεις και να προχωρήσεις μπροστά, δίνεις αγώνα, προσπαθείς να εκμεταλλευτείς το παραμικρό από τις δυνατότητες σου.
Οταν παρακμάζεις, όπως η Ελλάδα των τελευταίων 35 ετών, δεν ασχολείσαι με την αξιοποίηση της περιουσίας σου, με την αξιοποίηση της πλούσιας γής σου, αλλά με το πώς θα πάρεις κάποια επιδότηση από τα κορόιδα (τους λοιπούς λαούς της Ευρώπης ) η πώς θα αρπάξεις κάτι από το κράτος (δηλαδή από τους φόρους που καταβάλλουν τα κορόιδα οι συμπολίτες σου ) γιά να την αράξεις όπως κάνουν τα παράσιτα.

Γι΄αυτό προοδεύει το Μαρόκο και παρακμάζει η Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails