Πολύ συχνά ακούμε γύρω μας ανθρώπους να εκφράζουν την άποψη ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, και ότι υπάρχει ένα πεπρωμένο για τον καθένα μας.Εξίσου συχνά, εκφράζεται η άποψη ότι δεν υπάρχει πεπρωμένο και ότι οτιδήποτε μας συμβαίνει, είναι τελείως τυχαίο.
Δεν είχα μέχρι τώρα ιδιαίτερα σκεφτεί αυτό το θέμα. Εμπειρικά, θα έλεγα ότι αν μου γινόταν αυτή η ερώτηση πρίν απο είκοσι χρόνια, θα απαντούσα ότι υπάρχει ένα πεπρωμένο για τον καθένα μας.Αν μου γινόταν αυτό το ερώτημα σήμερα, και πάλι εμπειρικά, θα έλεγα ότι η πορεία του κάθε ανθρώπου στη ζωή είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό,τελείως τυχαία.Τυχαία γνωρίζουμε τον(την) σύντροφο μας, τυχαία δουλεύουμε στην τάδε επιχείρηση και όχι σε μιά άλλη, τυχαία έχουμε τον τάδε προιστάμενο και όχι κάποιον άλλο, τυχαία ανήκουμε στον τάδε πολιτιστικό κόσμο και όχι σε κάποιον άλλο, κλπ....
Εν πάσει περιπτώσει, νομίζω ότι στον προβληματισμό αυτό, δεν υπάρχει κάποια απόλυτη απάντηση που να μπορεί να υποστηριχθεί με επιχειρήματα.
Πρέπει όμως να πώ ότι διαβάζοντας το άρθρο της Καθημερινής της Κυριακής της 13ης Ιουλίου του 2008 σχετικά με τα μαθήματα που έδωσε η ζωή στην Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, για πρώτη φορά το θέμα αυτό απασχόλησε αρκετά την σκέψη μου.
Πέρα όμως απο αυτό τον προβληματισμό που μου προσέφερε, αυτό το δημοσίευμα με συγκίνησε πολύ, σε σημείο που το διάβασα και το ξαναδιάβασα πολλές φορές.
Είχα ακούσει βέβαια για τον Χάρι Πότερ απο τα παιδιά μου.Αγόρασαν τα βιβλία, είδαν τις ταινίες, εντυπωσιάστηκαν, και τις περιέγραφαν επι μέρες.Δεν διάβασα τα βιβλία και δεν είδα τις ταινίες απο έλλειψη χρόνου, αλλά ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα απο την επιρροή που είχαν στα παιδιά.Διαβάζοντας αυτό το άρθρο στην Καθημερινή για την συγγραφέα του Χάρι Πότερ, πρέπει να πώ ότι κατανόησα την επιρροή που είχαν τα κείμενα της στα παιδιά, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μιά μεγάλη διανοούμενη της εποχής μας.
Το άρθρο βέβαια έχει να κάνει κυρίως με την πραγματικότητα της ζωής της, η οποία είναι συναρπαστική.Με βάση αυτό το άρθρο, μπορώ όμως να φανταστώ πόσο συναρπαστικά μπορούν να είναι και τα δημιουργήματα της φαντασίας της όπως αυτά περιγράφονται στα βιβλία και στις ταινίες του Χάρι Πότερ.
Ζητήθηκε απο την Κα Ρόουλινγκ να μιλήσει στους απόφοιτους του Χάρβαρντ.Και αποφάσισε να τους μιλήσει :
- για την αποτυχία στη ζωή και τα οφελήματα που μπορούν να προκύψουν απο μιά αποτυχία
-για την κρισιμότητα της φαντασίας
Παρακάτω αναφέρω αποσπάσματα απο τον λόγο της Ρόουλινγκ που θέλω να συγκρατήσω
Α/ Τα οφελήματα της αποτυχίας
-η φτώχεια δεν σ ' εξευγενίζει.Φέρνει φόβο, άγχος και κατάθλιψη.Την φτώχεια, ρομαντικά, μπορεί να την δεί μόνο ένας ανόητος.
-ο φόβος της αποτυχίας : το ταλέντο και η ευφυία δεν έχουν ποτέ προσφέρει ανοσία μπροστά στα καπρίτσια της τύχης.Ο φόβος είναι κατά συνέπεια συνεχώς γύρω μας.
-η αποτυχία σημαίνει για τον καθένα που την ζεί, απαλλαγή απο κάθε τί το μή ουσιώδες, και διοχέτευση της ενέργειάς του στο μόνο πράγμα που έχει νόημα γι ' αυτόν που την βιώνει.
-η αποτυχία μας διδάσκει πράγματα για τον εαυτό μας που δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε αλλιώς (θέληση, πειθαρχία, φιλίες,....)
-η αποτυχία μας διδάσκει επίσης ότι η ζωή είναι δύσκολη και περίπλοκη , και η ταπεινότητα αυτής της επίγνωσης, μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες της.
- ο Πλούταρχος αναφέρει η συγγραφέας, έλεγε ότι, ότι πετυχαίνουμε εσωτερικά, μπορεί να αλλάξει την εξωτερική πραγματικότητα.Εκφράζει αυτή η σκέψη το γεγονός ότι αγγίζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων απλώς και μόνο επειδή υπάρχουμε.Απευθυνόμενη ειδικότερα στους απόφοιτους του Χάρβαρντ 2008, η συγγραφέας τους λέει ότι η η μόρφωση που πήρανε, τους δίνει μιά ιδιαίτερη θέση και ιδιαίτερες ευθύνες.Ο τρόπος που ψηφίζουν, ο τρόπος που ζούν, ο τρόπος που διαμαρτύρονται, η πίεση που ασκούν στην εξουσία, έχει αντίκτυπο που φτάνει έξω απο τα σύνορα των ΗΠΑ.Και καταλήγει λέγοντας ότι αυτό είναι το προνόμιο τους αλλά και το φορτίο τους.Αν επιλέξετε λέει η συγγραφέας, να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας υπέρ εκείνων που δεν έχουν φωνή, αν χρησιμοποιήσετε την ικανότητα σας να φαντάζεστε τον εαυτό σας στη θέση όσων δεν έχουν τα πλεονεκτήματα σας, τότε δεν θα είναι υπερήφανες μόνο οι οικογένειες σας, αλλά και χιλιάδες άνθρωποι που θα έχετε βοηθήσει να γίνει καλύτερη η ζωή τους.
-τέλος η συγγραφέας θέλοντας να υμνήσει την φιλία ιδιαίτερα στην περίπτωση της αποτυχίας, αναφέρεται στον Σενέκα."Σάν παραμύθι έτσι είναι η ζωή.Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι, αλλά πόσο καλό."
Β/ Η κρίσιμη σημασία της φαντασίας
-η φαντασία λέει η συγγραφέας, είναι η αποκλειστικά ανθρώπινη ιδιότητα να οροματίζεσαι αυτό που δεν υπάρχει, και επομένως η πηγή κάθε εφεύρεσης και καινοτομίας.
-η φαντασία είναι επίσης, σύμφωνα με την συγγραφέα, η δύναμη που μας κάνει ικανούς να συναισθανόμαστε εμπειρίες συνανθρώπων μας που εμείς δεν έχουμε ζήσει.
Εύχομαι ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στην Κα Ρόουλινγκ. Της αξίζουν.