16/1/16

Kurdistan: Zagros Mountains‬


The Turkification Process: Nation of Genocide


11/1/16

Πλήθος κόσμου στη Θεσσαλονίκη ζητωκραύγαζε για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή


Γιατί να μήν ζητωκραυγάζουν δηλαδή οι πολίτες όταν βλέπουν τον μεγάλο μουγγό ηγέτη;Στο κάτω-κάτω της γραφής είναι πρωταθλητής στο play station.Ποιά άλλη χώρα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έχει έναν πρωταθλητή ως εφεδρεία;
'Aλλοι πάλι προβάλλουν ότι ο πρωταθλητής είναι αυτός που διπλασίασε το δημόσιο χρέος της χώρας μέσα σε 4 χρόνια, και οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή.Άλλο πάλι κι΄αυτό.Θα είναι μάλλον αυτοί που δεν άκουσαν ποτέ ότι το χρέος είναι παράνομο,κλπ...
Ευτυχώς που ο πρώην ηγέτης είναι μουγγός, οπότε δεν χάνεται πολύς χρόνος γιά ζητωκραυγές.Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν τον νέο ηγέτη που θα βγάλει την χώρα από την λάσπη, στην οποία την έριξαν οι Γερμανοί.

Τα σημεία των επερχόμενων δεινών


http://www.kathimerini.gr/717949/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/ta-shmeia-twn-eperxomenwn-deinwn

Germany on the Brink


http://www.nytimes.com/2016/01/10/opinion/sunday/germany-on-the-brink.html

10/1/16

Νέο πλήγμα γιά την Τουρκία - Ο Πούτιν απομονώνει την Τουρκία από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία


Έχω περιγράψει αρκετές φορές σ΄αυτό το ιστολόγιο τα μέτρα που έλαβε η Ρωσία, από τότε που η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος της στη Συρία.Είχα εκτιμήσει από την πρώτη ημέρα εκείνου του συμβάντος, ότι η αντίδραση του Πούτιν θα είναι σχεδιασμένη, κλιμακούμενη, και ανελέητη.
Ετσι, πέρα από την ταφόπλακα που έβαλε ο Πούτιν στα όποια όνειρα της Τουρκίας γιά επιρροή στη Μέση Ανατολή,πέρα από τα οικονομικά μέτρα που ήδη έλαβε και ήδη πλήττουν την Τουρκία,πλέον ο Πούτιν άρχισε την δέσμη μέτρων που θα αποκόψουν οικονομικά και πολιτικά την Τουρκία από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, και τα οποία περιγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο.Και είναι μόνο η αρχή.
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/01/turkey-losing-its-standing-in-central-asia-after-middle-east.html

3/1/16

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ : Εξαφανίστηκαν τα τουρκικά αεροσκάφη από το Αιγαίο μόλις εμφανίστηκαν οι Ρώσοι


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113884565&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Εκπληκτικά προφητικός Α Ανδριανόπουλος, το 2012 λέει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015!!


Les événements marquants de l’impression 3D en 2015


http://www.3dnatives.com/2015-evenements-marquants-impression-3d-30122015/

Στέλιος Ράμφος -Το θέμα μου είναι αποκλειστικά η Ελλάδα


http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/548/%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%AC%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%82

Anna Simitzi footwear designer talks to living-postcards.com


“Μουσείο του Αύριο” - Καλατράβα


http://www.protagon.gr/epikairotita/to-mouseio-tou-avrio-einai-edw-simera-44341005776

Ελλη Σταθάκη-Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής στην παγκόσμια «Βίβλο» σύγχρονων τάσεων: Στο περιοδικό Wallpaper


http://www.protagon.gr/themata/taseis/mia-larisaia-stin-epiteliki-omada-tou-wallpaper-50021

Το DNA και τα μυστικά του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος


http://www.protagon.gr/epikairotita/oi-agnwstes-agwnies-o-oriakos-sxediasmos-to-dna-tou-ergou-46373

a new generation is keeping Turkey's centuries-old culinary traditions alive in a modern world


http://www.aljazeera.com/programmes/ajeats/2015/12/istanbul-turkish-cuisine-crossroads-151216140423431.html

2/1/16

Greeks who changed the world in 2015


http://www.ellines.com/en/specials/26245-greeks-who-changed-the-world-in-2015/

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ (1943-1998) - ΠΕΡΙ ΕΘΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ


"Μπροστά μας ανοίγεται μια εποχή πλανητικών και περιφερειακών συγκρούσεων, πού θα καταστήσουν πολύ δύσκολη, αν δεν ματαιώσουν, την παγίωση μιας διεθνούς τάξης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές τους αιτίες θα συντήκονται όλο και περισσότερο με τις μακροπρόθεσμες οικολογικές και πληθυσμιακές πιέσεις, γεννώντας χρόνιες κρίσεις και ανεξέλεγκτους παροξυσμούς.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το τέλος των ιδεολογιών του 19ου αιώνα, οι οποίες κυριάρχησαν και στον 20ό, δεν θα συνεπιφέρει τον κατευνασμό των αντιθέσεων, παρά απλώς τη μετατόπισή τους σ’ ένα πεδίο στοιχειακό, υπαρξιακό και βιολογικό, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται απροκάλυπτα το πρόβλημα της κατανομής των αγαθών σε παγκόσμια κλίμακα. Ό, τι σήμερα προσφέρεται ως νέα πυξίδα προσανατολισμού της πολιτικής δράσης και ως πανάκεια — προ παντός ο οικουμενισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβληθεί σε ένα νέο πεδίο μάχης, όπου η πάλη των ερμηνειών θα συνδέεται με ακόμα πιο χειροπιαστές μορφές πάλης.
Στη διελκυστίνδα ανάμεσα σ’ έναν ανέφικτο οικουμενισμό και σε μια υπεράσπιση συλλογικών συμφερόντων αναπόδραστα οργανωμένη πάνω σε στενότερη τοπική και πληθυσμιακή βάση, το κρατικά οργανωμένο έθνος δεν διαλύεται, όπως περίμεναν πολλοί, μέσα σε υπερεθνικά μορφώματα, παρά αναλαμβάνει έναν νέο ιστορικό ρόλο, λίγο ή πολύ διαφορετικό από εκείνον πού έπαιξαν στο απώτερο παρελθόν το αστικό έθνος και στο πιο πρόσφατο οι αποκρυσταλλώσεις του κομμουνιστικού εθνικισμού.
Πρωταρχικό του μέλημα είναι η εξασφάλιση μιας θέσης μέσα σε μια πυκνή και έντονα ανταγωνιστική παγκόσμια κοινωνία — όμως το μέλημα αυτό θα συναιρείται όλο και περισσότερο σ’ ένα αίτημα στοιχειώδους επιβίωσης στον βαθμό πού θα στενεύουν τα περιθώρια κινήσεων μέσα στους κόλπους της παγκόσμιας κοινωνίας. Η εξ αντικειμένου νέα αυτή λειτουργία του εθνικισμού παραμένει καθοριστική ανεξάρτητα από τις συνήθως αυτάρεσκες μυθολογίες μέσω των οποίων κατανοεί ο ίδιος τον εαυτό του, αντλώντας από το πραγματικό ή φανταστικό, κοντινό ή μακρινό παρελθόν. Βεβαίως, οι μυθολογίες, ακόμα και οι πιο αυθαίρετες, είναι δυνατό να επιδράσουν θετικά στην εθνική ζωή κινητοποιώντας και συσπειρώνοντας δυνάμεις. Όμως προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι μια αντικειμενική εθνική ζωτικότητα, μια πλησμονή χειροπιαστής ισχύος, η οποία επιτρέπει σ’ ένα έθνος να κινείται, θα λέγαμε, στο ύψος των ψευδαισθήσεών του.
Όπου αντίθετα το έθνος συρρικνώνεται και φθίνει, εκεί η διάσταση ανάμεσα σε εθνική μυθολογία και εθνική πραγματικότητα έχει, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον, μοιραίες συνέπειες.
Η σημερινή Ελλάδα αποτελεί ακριβώς περίπτωση φθίνοντος έθνους, το οποίο εκλαμβάνει τις έμμονες μυθολογικές του ιδέες για τον εαυτό του ως ρεαλιστική αυτεπίγνωση.
Δεν είναι διόλου περίεργο ότι η ψυχολογική αυτή κατάσταση συχνότατα παρουσιάζει συμπτώματα παθολογικού αυτισμού ˙ γιατί το απαραίτητο υπόβαθρο και πλαίσιο της υγιούς αυτεπίγνωσης είναι η γνώση του ευρύτερου περιβάλλοντος κόσμου, μέσα στον οποίο καλείται να δράσει ένα ατομικό ή συλλογικό υποκείμενο, αποτιμώντας κατά το δυνατόν νηφάλια τις δυνατότητες του και υποκαθιστώντας τη νοσηρά εγωκεντρική αρχή της ηδονής με τη φυσιολογικά εγωκεντρική αρχή της πραγματικότητας."

Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα Πούτιν 2016


Το κράτος (σας) με νίκησε - του Δ. Φύσσα


http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B5?platform=hootsuite

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΛΕΞΕΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ-ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ


http://www.todayszaman.com/anasayfa_turkey-faces-daunting-challenges-in-foreign-policy-in-2016_408579.html

1/1/16

ΑΡΓΗΣΑΤΕ


ΕΥΧΕΣ, ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αν και δεν είμαι πολύ των ευχών, δεν μπορώ ν΄αποφύγω τον κοινωνικό μου περίγυρο όπως δεν μπορώ να αποφύγω και την σκιά μου, κι΄έτσι, εύχομαι κι΄εγώ μιά καλή νέα χρονιά σε όλους.
Από πότε άραγε οι άνθρωποι εύχονται, δηλαδή ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο;Μάλλον από τότε που υπάρχει η ανθρωπότητα.Είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου να έχει την ανάγκη να ελπίζει πάντα σε κάτι καλύτερο,και έτσι θα είναι πάντα, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι.Δεν είναι κακό πράγμα άλλωστε να ελπίζει κανείς σε ένα καλύτερο αύριο, αν η ελπίδα στηρίζεται κάπου.Ακόμα όμως κι΄αν η ελπίδα δεν βασίζεται κάπου,ο δυστυχισμένος άνθρωπος πρέπει να ελπίζει στο αναπάντεχο, γιά να αντλεί ψυχική δύναμη που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει.
Ομως όσοι βασίζονται και επηρεάζονται από την σχολή σκέψης του Π.Κονδύλη όπως εγώ, γνωρίζουν κατά βάθος ότι εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προκύπτουν από το απρόσμενο ή από το τυχαίο, η ελπίδα γιά να έχει νόημα πρέπει να βασίζεται σε μιά ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων που να συνηγορεί υπέρ της ελπίδας.
Και επειδή σ' αυτό το ιστολόγιο δεν ασχολούμαι με την ψυχή των ανθρώπων αλλά με την Ελλάδα και γενικότερα τον Ελληνισμό,ποιά είναι σήμερα μιά ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων που θα έχει συνέπειες θετικές ή αρνητικές γιά την Ελλάδα και τον Ελληνισμό το 2016;
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αυτό που ονομάζω εσωτερικό μέτωπο, είναι η οικονομία, η κρατική λειτουργία,η "πολιτική ζωή" και η κοινωνική συνοχή.
Το μέτωπο αυτό είναι εκ πρώτης όψεως χαώδες.Στην πραγματικότητα όμως, όπως θα εξηγήσω παρακάτω,το μέτωπο αυτό είναι ελπιδοφόρο, αν και δεν θα δούμε ορατές/θεαματικές αλλαγές το 2016 σε σχέση με το 2015.
Δεν πρέπει την πρώτη μέρα του έτους να κάνουμε μεγάλες αναλύσεις.Ομως, την αισιοδοξία μου ως πρός το εσωτερικό μέτωπο, την βασίζω στο γεγονός ότι παρά τα όσα βίωσε αυτή η χώρα από το 2009, η κοινωνική συνοχή παραμένει η ίδια : οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια είναι οι ίδιες, οι σχέσεις με τους γύρω μας στην γειτονιά είναι οι ίδιες, η αλληλεγγύη πρός τους έχοντες ανάγκη στήριξης είναι η ίδια.Αυτό, από μόνο του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, αν λάβουμε υπόψη την οικονομική καταστροφή αλλά και τα απίστευτα πλήγματα που υπέστη η χώρα, όπως
-την σχεδιασμένη στο εξωτερικό (και την μοναδική "σχεδιασμένη "στην οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Στίγκλιτς) υφεσιακή πορεία που οδήγησε στην μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 25%.
-την ανυπαρξία ελλήνων ηγετών ικανών να κυβερνήσουν την χώρα, και την ανυπαρξία ελληνικού σχεδίου γιά την ανάκαμψη της χώρας
-το διαλυμένο ελληνικό κράτος μετά από 40 χρόνια κομματοκρατίας
-την σχεδιασμένη και καθοδηγούμενη εκστρατεία στα διεθνή μέσα ενημέρωσης γιά μιά πενταετία τώρα, γιά την συκοφάντηση της Ελλάδας και των Ελλήνων.
-την ανεργία του 30%
-τα capital controls που επιβλήθηκαν από τους καραγκιόζηδες της τεμπέλικης αριστεράς που "κυβερνά" την χώρα από τις αρχές του 2015.
-το μεταναστευτικό κύμα.
Αμφιβάλλω αν κάποια άλλη ευρωπαική χώρα θα είχε κρατήσει την κοινωνική της συνοχή ανέπαφη άν είχε υποστεί τα πλήγματα που υπέστη η χώρα μας.Η Ελλάδα, αυτό το κατάφερε, λόγω του δικού της πολιτισμού.Τα υπόλοιπα, είναι διαχειρίσιμα αν η χώρα κυβερνηθεί από ένα σοβαρό ηγέτη χωρίς παρωπίδες, γιά 3-4 χρόνια.
Πιό συγκεκριμμένα τώρα γιά το 2016, ο κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση, υπάρχει.Μπορεί όμως κάλλιστα η τεμπέλικη αριστερά να συνεχίσει να κυβερνά και να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα που προβλέπεται γιά το 2016.Τα εισοδήματα θα πέσουν ακόμα λίγο,αλλά αυτό που είναι σημαντικό, είναι να προκύψει μιά ανάκαμψη της οικονομίας έστω και πολύ μικρή πρός τα τέλη του 2016, και να αρθεί ο έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων.
Αρα, συνοψίζοντας ως πρός το εσωτερικό μέτωπο, θα έχουμε μιά από τα ίδια χρονιά 2016, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση θα συνεχίσει να παραμένει, σχετικά γρήγορα αναστρέψιμη.Δεν συμφωνώ με αυτούς που δεν βλέπουν φώς στο τούνελ.Η ελλάδα έχει πάρα πολλά προσόντα, δεξιότητες και ικανότητες, και χρειάζεται απλά να βρεθεί ο κατάλληλος καπετάνιος που θα καθοδηγήσει γρήγορα, επαγγελματικά και αξιόπιστα το καράβι, ώστε να βγεί επιτέλους από την φουρτούνα.
ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το εξωτερικό μέτωπο, δηλαδή ο περίγυρος μας, φαίνεται πολύ σύνθετος γιά το 2016.
Ενας πολύ σημαντικός και θετικός παράγοντας γιά την ανθρωπότητα (άρα και γιά τον ελληνισμό) είναι η ρωσική επέμβαση στη Συρία.Ηταν πλέον καιρός να χτυπηθεί χωρίς έλεος αυτό το κατασκεύασμα (από ΗΠΑ, ΚΑΤΆΡ, ΤΟΥΡΚΊΑ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ) του Ισλαμικού Κράτους.Ηταν καιρός να σταματήσει να επεμβαίνει η Τουρκία στη Συρία, και να την θεωρεί επαρχία της.Σταδιακά, η Τουρκία θα σταματήσει τις επεμβάσεις της και στο ΙΡΑΚ υπό την πίεση της Ρωσίας.Εκτιμώ, ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία, θα έχει ως συνέπεια και την δημιουργία αργά ή γρήγορα και ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή.
Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας στην περιοχή μας είναι οι μάχες Τούρκων-Κούρδων εντός της Τουρκίας.Δυστυχώς γιά την Τουρκία και τους Κούρδους, το 2016 θα είναι μιά χρονιά αιματοχυσίας και από τις 2 πλευρές.Ο πόλεμος άρχισε και πάλι το 2015, και τον άρχισε η Τουρκία.Ηδη, έχουν μετακινηθεί 200.000 άνθρωποι από την Νοτιο-Ανατολική Τουρκία, ενώ οι μάχες εντός των κουρδικών πόλεων οδήγησαν ήδη σε χιλιάδες νεκρούς.Η Τουρκία ήξερε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να διεξαγάγει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων όπως το είχε κάνει τις δεκαετίες του 80 και του 90 όπου είχε ισοπεδώσει 4.000 χωριά.Τώρα πλέον, οι ειδήσεις μεταφέρονται γρήγορα, και οι εθνοκαθάρσεις δεν είναι εύκολα αποδεκτές.Ετσι, η Τουρκία επέλεξε έναν νέο τρόπο το 2015.Αποκόβει μιά πόλη από την υπόλοιπη χώρα με στρατιωτικές δυνάμεις,κυρήσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιά δύο-τρείς εβδομάδες, ώστε να μήν μπορεί να μπεί και να βγεί κανείς από την πόλη και να μεταφέρει ειδήσεις, και αρχίζει την εκκαθάριση της πόλης.Στην συνέχεια, η εκκαθάριση συνεχίζεται στην επόμενη πόλη.
Αποψη μου είναι και αυτή η μέθοδος θα αποτύχει και ο αγώνας θα μεταφερθεί από τους Κούρδους και στις αμιγώς τουρκικές πόλεις.Καμμιά χώρα δεν μπορεί να λύσει στρατιωτικά το πρόβλημα που έχει με το 20% του πληθυσμού της.Η επιδίωξη στρατιωτικής επίλυσης του προβλήματος, θα οδηγήσει αναπόφευκτα είτε στην δημιουργία ακόμα πιό γρήγορα κουρδικού κράτους εντός της Τουρκίας, είτε στην αποσύνθεση της Τουρκίας, είτε και στα δύο.
Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που βλέπω γιά την Ελλάδα και τον Ελληνισμό το 2016 στο εξωτερικό μέτωπο, είναι το προσφυγικό, και οι συνομιλίες γιά την επίλυση του Κυπριακού.
Το προσφυγικό εκτιμώ (δεν είναι η κατάλληλη μέρα γιά να περιγράψω την σκέψη μου ) ότι θα σταθεροποιηθεί και στην συνέχεια θα επιλυθεί σταδιακά, εκτός κι΄αν η εμφύλια σύγκρουση στην Τουρκία, που μόλις τώρα αρχίζει, λάβει τέτοιες διαστάσεις που το τροφοδοτήσει και πάλι.
Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι το Κυπριακό.Μας λείπει ένας νέος Τάσσος Παπαδόπουλος (ο Αναστασιάδης που ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν μου φαίνεται πολύ λίγος γιά να διαχειριστεί ένα τέτοιο πρόβλημα)και μιά ικανή πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα.Ας ελπίσουμε να καταρρεύσουν, ή να σταματήσουν γιά μερικούς μήνες οι συνομιλίες.Η να προκύψει το αναπάντεχο, όπως γιά παράδειγμα μιά εμπλοκή της Ρωσίας η οποία πλέον ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο γιά την περιοχή (αλήθεια, αφού η Τουρκία επιμένει στις εγγυήσεις, γιατί να μήν προτείνει η Κύπρος την εγγύηση της Ρωσίας έστω και ως διαπραγματευτικό χαρτί;).
Στη βάση των ανωτέρω σκέψεων, εύχομαι και πιστεύω σε μιά σχετικά καλή χρονιά γιά την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.
Related Posts with Thumbnails