12/12/08
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ -ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Τα γεγονότα που συγκλονίζουν την Ελλάδα εδώ και μιά βδομάδα, δηλαδή απο την ημέρα της δολοφονίας του μαθητή μέχρι και σήμερα, είναι φυσικά πολύ σοβαρά, και δεν είναι τυχαίο ότι πέρα απο την ελληνική κοινωνία, απασχολούν καθημερινά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Καθημερινά δημοσιεύονται πολλά άρθρα και αναλύσεις που προσπαθούν να ερμηνεύσουν-κατανοήσουν τα αίτια αυτής της εξέγερσης.Κάποια άλλα άρθρα προτείνουν μάλιστα και λύσεις διεξόδου απο αυτή την κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρθρογράφοι έχουν αναλύσει διεξοδικά τα αίτια, είναι σίγουροι γι' αυτή την ανάλυση τους, και κατά συνέπεια είναι σε θέση να προτείνουν με απόλυτη σιγουριά την φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για την κοινωνία.
Τα άρθρα και οι αναλύσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν εν μέρει τα αίτια, έχουν κατά την γνώμη μου όλα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι παρά το γεγονός ότι είναι αυθαίρετα( με την έννοια ότι δεν μπορούν να τεκμηριώσουν απόλυτα την άποψη που υποστηρίζουν ), τολμούν να εκφράσουν μιά άποψη για προβληματισμό, που οφελεί την κοινωνία με την έννοια ότι επιτρέπει στην κοινωνία να δεί τα πράγματα απο μία επιπλέον οπτική γωνία, και να προβληματιστεί.Παράδειγμα το άρθρο αυτό
Απο την άλλη πλευρά, τα άρθρα και οι αναλύσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν πλήρως και ολικά τα αίτια, συμμετέχουν άθελα τους στον κίνδυνο να μπερδευτεί ακόμα περισσότερο η κοινωνία στα πλαίσια της προσπάθειας της να εντοπίσει τα αίτια.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, γεγονότα όπως αυτά που ζεί η χώρα εδώ και μιά βδομάδα, ήταν αναμενόμενα λόγω της οικονομικής, πολιτικής, ηθικης και πολιτιστικής κρίσης που βιώνει αυτή η χώρα εδώ και δεκαετίες.
Προπάντων όμως,ήταν αναμενόμενα διότι δεν φαινόταν στον ορίζοντα η παραμικρή ελπίδα διαφυγής απο τα πολλαπλά αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν αυτή την χώρα και τον λαό της, οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 30 ετών.
Θέμα χρόνου ήταν να προκύψει η κοινωνική οργή με τον ένα η άλλο τρόπο,και προσωπικά πίστευα ότι η κοινωνική έκρηξη θα προέκυπτε μετά τον Μάρτιο του 2009 και η αφορμή θα ήταν τα πρώτα σοβαρά ίχνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επι ελληνικού εδάφους.Σε ότι αφορά τους πρωταγωνιστές η τους μπροστάρηδες, πίστευα ότι θα ήταν οι φοιτητές και οι νέοι των δυτικών προαστίων κυρίως, οι οποίοι σταδιακά θα ξεσήκωναν ολόκληρο τον λαό.Τέλος πίστευα ότι οι χώροι των συγκρούσεων θα ήταν τα κυβερνητικά κτίρια, τα κτίρια των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, τα κτίρια που στεγάζουν τα μέσα ενημέρωσης, και οι χώροι εργασίας.Δηλαδή, είχα στο μυαλό μου ως αναπόφευκτη,μια κοινωνική κρίση.
Τα πραγματικά γεγονότα που βιώνουμε σήμερα, δεν έχουν σχέση με αυτά που είχα φανταστεί.Η αφορμή είναι διαφορετική, οι πρωταγωνιστές είναι διαφορετικοί, οι χώροι των συγκρούσεων είναι διαφορετικοί,και τέλος, τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά.
Τα αίτια είναι διαφορετικά; Ισως να είναι εν μέρει διαφορετικά.Ισως να είναι τελείως διαφορετικά.Ισως όμως να είναι τα ίδια.Είναι πολύ νωρίς νομίζω για να εκφραστεί μιά έστω βάσιμη γνώμη.Εχω την αίσθηση πάντως, ότι τουλάχιστον σ' αυτή την φάση έχουμε να κάνουμε περισσότερο με μιά πολιτιστική κρίση και κρίση των θεσμών, πράγμα πολύ πιό σοβαρό.
Σε καμμιά περίπτωση δεν είχα προβλέψει φυσικά φόνο μαθητή απο όργανο της τάξης.
Αντίθετα, το ενδεχόμενο να χυθεί αίμα στα πλαίσια του ανταρτο-πολέμου μεταξύ αστυνομικών και αναρχικών, ήταν και παραμένει για μένα, θέμα χρόνου.Διότι όταν ένα κοινωνικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται απο την πολιτική ηγεσία,και αφήνεται η διαχείριση του για λόγους ευκολίας στην αστυνομία, επανέρχεται δριμύτερο.
Ας αφήσουμε όμως την σύγκριση μεταξύ, των πραγματικών γεγονότων που βιώνουμε και των γεγονότων που δημιούργησε η φαντασία μου, κι' ας επικεντρωθούμε στην πραγματικότητα.
Κατά την γνωμη μου, πρίν ασχοληθούμε με τα αίτια και τις λύσεις, πρέπει σ' αυτή την φάση ν' ασχοληθούμε με την ψυχρή ανάλυση των γεγονότων και των δεδομένων που έχουμε στην διάθεση μας, και τα οποία είναι η πιστεύουμε ότι είναι αδιαμφισβήτητα.
Η ανάλυση των γεγονότων και τα πραγματικών δεδομένων, πιστεύω ότι σταδιακά θα μας οδηγήσουν στα αίτια.Τα αίτια εν συνεχεία, θα δείξουν στην κοινωνία, την λύση.
1/η δολοφονία του μαθητή απο αστυνομικό
Το πρώτο δεδομένο που έχουμε είναι η δολοφονία ενός εφήβου απο αστυνομικό, δηλαδή απο όργανο του κράτους.Δεν έχει σημασία γι' αυτή την ανάλυση, αν υπήρχε πρόθεση η όχι.Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετρά.
Κατά συνέπεια τα πρώτα συμπεράσματα (αίτια της κρίσης ) που θα μπορούσε να αντλήσει η κοινωνία απ' αυτό το γεγονός είναι
α/ η πολιτική ηγεσία, δια των οργάνων της, παρανομεί και δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή.
β/ακόμα κι' αν η πολιτική ηγεσία δεν είχε την πρόθεση να παρανομήσει μέσω των οργάνων της, το τραγικό γεγονός αποδεικνύει ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει τα όργανά της.Αρα, έχει ευθύνη.Η ευθύνη της έχει να κάνει με τα εξής
-δεν κάνει καλή επιλογή των οργάνων της.Υπάρχει μιά πλήρης έλλειψη αξιοκρατίας στην επιλογή των αστυνομικών.Η έλλειψη αξιοκρατίας είναι βέβαια κύρια επιλογή των πολιτικών δυνάμεων της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια (ένα απο τα κύρια υπερκομματικά συστατικά στοιχεία των πολιτικών των 2 μεγάλων κομμάτων).Μπροστά στην κύρια αυτή επιλογή τους, δεν θεωρούν σκόπιμο να προβλέψουν εξαίρεση έστω για τα όργανα της τάξης.Το αποτέλεσμα είναι ότι, ο οποιοσδήποτε (που πιάνει την προβλεπόμενη βάση, και που επιθυμεί μιά σταθερή δουλειά απο την οποία να μην μπορεί κανείς ποτε να τον διώξει, ότι κι' αν κάνει), να μπορεί να γίνει αστυνομικός.
-δεν ελέγχει την ψυχική υγεία των αστυνομικών που οπλοφορούν κάθε τρία χρόνια όπως προβλέπει ο νόμος.Αρα, η ίδια η πολιτική ηγεσία που υποτίθεται ότι πρέπει να επιβάλλει τον νόμο στους πολίτες, παρανομεί εγκληματικά.Εχει απόλυτο δίκιο ο Χρήστος Γιανναράς όταν καταγγέλλει την ανομία που επικρατεί σ' αυτή την χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.Εχει όμως προπάντων δίκιο όταν δηλώνει ότι η ανομία στην χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πλέον θωρακιστεί θεσμικά, και αυτό πραγματικά συμβαίνει για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία.
γ/μετά απο 5 χρόνια στην εξουσία, η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε τίποτα το ουσιαστικό στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας.Αρα, είτε δεν έχει πρόταση για την καλυτέρευση της λειτουργίας της αστυνομίας, είτε θεωρεί ότι η αστυνομία λειτουργεί ικανοποιητικά.
2/ η ελλειψη ηγέτη που να κυβερνά τον τόπο τα τελευταία 5 χρόνια
Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που η χώρα έχει ένα πρωθυπουργό που παρατηρεί τα γεγονότα όπως όλοι εμείς.Δεν κυβερνά, δηλαδή δεν παίρνει αποφάσεις η όταν τις παίρνει είναι τόσο αργά, που δεν έχει πλέον και καμμιά σημασία η απόφαση.
Η ανυπαρξία ηγέτη σε μιά χώρα σαν την Ελλάδα, με εκρηκτικά προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.Θεωρώ κατά συνέπεια ότι πρέπει να καταγραφεί στην ανάλυση των δεδομένων και των γεγονότων αυτής της κρίσης, ώς ένα απο τα κύρια δεδομένα.Δεν ξέρω άν η έλλειψη ηγέτη θα θεωρηθεί και ως μία απο τις αιτίες της κρίσης.Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.Η έλλειψη κυβερνήτη είναι πάντως κύριο δεδομένο αυτής της κρίσης, διότι αν αντιδρούσε έγκαιρα, ίσως αυτή κρίση να μην έπαιρνε τις διαστάσεις που πήρε, η να είχε εκδηλωθεί μ'ενα λιγότερο βίαιο τρόπο.
3/η έλλειψη αξιόπιστης αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ενα άλλο στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί ως δεδομένο σ' αυτή την κρίση, είναι η έλλειψη αξιόπιστης αντιπολίτευσης για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση.Μέχρι τώρα, ποτέ η χώρα δεν είχε βρεθεί σε μιά κατάσταση χωρίς κυβερνήτη και χωρίς εν δυνάμει κυβερνήτη.Το γεγονός αυτό είναι επίσης καθοριστικό σ' αυτή την κρίση, διότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει ορατή εναλλακτική ελπίδα για την επίλυση των προβλημάτων, η έστω ψεύτικη ελπίδα, απο την οποία ο λαός να ελπίζει να πιαστεί, ελλειψει πραγματικής σανίδας σωτηρίας.
4/η έλλειψη οποιασδήποτε άλλης πολιτικής δύναμης που να θεωρείται απο τον λαό ότι μπορεί ν' αναλάβεί σύντομα την αξιόπιστη διακυβέρνηση της χώρας.
Είναι και αυτό ένα δεδομένο της κρίσης.Η ελπίδα για κάτι καινούργιο και αξιόπιστο, μπορούσε να εκτονώσει την κοινωνία.Η έλλειψη οποιασδήποτε ελπίδας, δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις.Ο παράγοντας αυτός θα μπορούσε να είναι και η κύρια αιτία της κρίσης.Αυτό όμως θα φανεί σύντομα.Προς το παρόν τον καταγράφουμε ώς ένα απο τα δεδομένα της υφιστάμενης κρίσης.
5/ η διαφθορά και τα σκάνδαλα
Την διαφθορά και τα σκάνδαλα ο ελληνικός λαός τα έχει φάει με το κουτάλι εδώ και 30 χρόνια.Είναι όμως πρωτοφανής ο αριθμός και το μέγεθος των σκανδάλων τα τελευταία 5 χρόνια.Φαίνεται ότι η ανομία και η έλλειψη ηγέτη επι πέντε χρόνια έδωσαν μιά πρωτοφανή ώθηση σ' αυτά τα φαινόμενα, σε σημείο που πλέον δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και εξοργίζουν την κοινωνία.Είναι και αυτό ένα απο τα δεδομένα της κρίσης που πρέπει να καταγραφεί.Καταγράφεται άλλωστε ως η πρώτη αιτία της οργής απο τους ίδιους τους νέους.
6/ ο ανεξέλεγκτος και αντικοινωνικός ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης
Ανέκαθεν, τα μέσα ενημέρωσης σ΄αυτό τον τόπο έπαιζαν ύπουλα παιχνίδια με την πολιτική σταθερότητα και την νομιμότητα.
Ειδικά όμως απο τότε που υπάρχει η ιδιωτική τηλεόραση,δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, τα τηλεοπτικά κανάλια, δρώντας ανεξέλεγκτα λόγω της ανομίας που προανέφερα και έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, είναι ικανά για όλα, εκτός απο την αντικειμενική πληροφόρηση.Επιπλέον, υποθέτω ότι το κόστος που πρέπει να ελέγξουν, υποχρεώνει αυτά τα κανάλια να προσλάβουν όχι τους ικανότερους δημοσιογράφους, αλλά τους μέτριους.Διότι πρέπει να μείνουν και κάποια χρήματα για να πληρωθεί και ο μεγαλο-δημοσιογράφος-κράχτης του κάθε καναλιού.
Δεν ενδιαφέρει αυτά τα κανάλια η αλήθεια, η πραγματική πληροφόρηση, η το καλό της κοινωνίας.Το μόνο που τα ενδιαφέρει, είναι η υψηλή τηλεθέαση με οποιονδήποτε τρόπο, με σκοπό τις διαφημίσεις, και άρα το κέρδος.
Στα πλαίσια της κρίσης που βιώνει η χώρα, ο ρόλος και η αντι-κοινωνική συμπεριφορά των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, είναι ένα γεγονός και ένα δεδομένο που πρέπει να καταγραφεί.
Ο ρόλος τους στην κρίση ήταν και παραμένει αισχρός, ιδιαίτερα αντι-κοινωνικός και όπως πάντα εδώ και 20 χρόνια τελείως ανεύθυνος.Δεν φτάνει που δεν ενημερώνουν σωστά, δημιουργησαν αναστάτωση και σύγχυση στον ελληνικό λαό,και δαιμονοποίησαν πλήρως ολόκληρο το αστυνομικό σώμα.
Βλέποντας αυτά τα κανάλια σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός έχει να κάνει με 50 000(το σύνολο της αστυνομικής δύναμης ) εν δυνάμει δολοφόνους οι οποίοι πρέπει να εξοντωθούν.Βλέποντας αυτά τα αισχρά απο κάθε άποψη κανάλια, ο μέσος έλληνας ακούει είτε για την υπερβολική αντίδραση των αστυνομικών εναντίον των διαδηλωτών, είτε για την έλλειψη δράσης των αστυνομικών έναντι των διαδηλωτών.
Δηλαδή, για ότι συμβαίνει σ' αυτή την χώρα, φταίει η αστυνομία.Δεν φταίει σε τίποτα το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο που κυβερνά την χώρα εδώ και 30 χρόνια.
Μερικοί "δημοσιογράφοι" αυτών των καναλιών έχουν άποψη και για το πού πρέπει να στηθεί η κάθε διμοιρία των ΜΑΤ,πότε πρέπει να κάνουν χρήση των δακρυγόνων και πότε όχι, ποιούς απο τους διαδηλωτές πρέπει να συλλάβουν και ποιούς όχι, κλπ...
Μήπως τελικά έκαναν λάθος επιλογή επαγγέλματος;Μήπως έπρεπε να γίνουν αστυνομικοί έστω και χωρίς εκπαίδευση;Eστω και τώρα;Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία που έχουμε θα ήταν δεκτική στο να προσληφθούν αυτοί οι "δημοσιογράφοι" στην αστυνομία, και να ηγηθούν ενδεχομένως των αστυνομικών δυνάμεων λόγω των ικανοτήτων τους.Ισως θα πρέπει να υποβάλλουν το συντομότερο δυνατόν την υποψηφιότητα τους, διότι σε λίγο το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που γνωρίζουν και απο το οποίο ζούν, δεν θα υπάρχει πιά.
Τα κανάλια αυτά δεν τα απασχολεί τι θα προκύψει σε μιά συγκεκριμμένη περιοχή, αν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής καταρρεύσει.Φυσικά και δεν τα ενδιαφέρει η ζωή η ο θάνατος των αστυνομικών.Δεν τα ενδιαφέρει όμως ούτε η ζωή και η περιουσία των απλών απροστάτευτων πολιτών που θα ανακύψει.Δεν τα ενδιαφέρει αν οι πολίτες πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, και ο αριθμός των θυμάτων που θα προκύψει.Το μόνο που ενδιαφέρει τα κανάλια, είναι η τηλεθέαση.
Μπροστά σ' αυτή την ανεύθυνη και εγκληματική συμπεριφορά, πρέπει να θεωρηθεί τελείως τυχαίο, το ότι δεν είχαμε μέχρι στιγμής,περισσότερα θύματα.
Μιά υπεύθυνη κοινωνικά τηλεόραση,ειδικά σε μιά ακυβέρνητη χώρα, έπρεπε να κατευνάσει τα πνεύματα, να ενημερώσει αντικειμενικά, να συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο, να καταγγείλει την βία.Μιά ανεύθυνη κοινωνικά τηλεόραση, ζεί απο την βία.
Η ιδιωτική τηλεόραση σήμερα, είναι μιά απο τις μεγάλες πληγές της χώρας.Μόλις ανατραπεί το σημερινό πολιτικό κατεστημένο, τα παράνομα αυτά κανάλια πρέπει να ελεγχθούν άμεσα απο την κοινωνία.Είναι επικίνδυνα για ολόκληρη την κοινωνία αλλά και για την δημοκρατία μας.
7/ ο τραγικός τρόπος λειτουργίας της αστυνομίας
Σε ότι αφορά το προσωπικό της αστυνομίας,συνυπάρχουν σ' αυτό το σώμα και ελεεινοί άνθρωποι αλλά και σοβαροί.Τους λόγους του προανέφερα(έλλειψη αξιολόγησης, ατιμωρησία, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο,έλλειψη ενδιαφέροντος γι' αυτό που κάνουν, ...)
Η αστυνομία είναι μιά μικρογραφία της κοινωνίας, και του πολιτικού και δημοσιογραφικού συστήματος. Παίζει επίσης κι' ένα ρόλο "μαξιλάρι του μπόξ" για την εκάστοτε κυβέρνηση και την δημοσιογραφική αλητεία.
Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί οφείλεται κυρίως στην γενικευμένη ανομία που θωρακίστηκε πλέον θεσμικά, στην γενικευμένη διαφθορά ολόκληρης της κοινωνίας, και στον ηθικό κατήφορο του πολιτικού κατεστημένου.
Μέσα σ' ενα τέτοιο πλαίσιο πλήρους αποδόμησης της κοινωνίας και των θεσμών,και γενικευμένης διαφθοράς,δεν θα μπορούσε παρά να λειτουργήσει με τραγικό τρόπο η αστυνομία.Απο την στιγμή που αποδομήθηκαν τα πάντα, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ικανοποιητικά η αστυνομία μιάς χώρας.
Η αστυνομία θα λειτουργήσει ικανοποιητικά όταν λειτουργήσει ικανοποιητικά η κοινωνία και προκύψει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης.
Γι αυτό, πρέπει να λάβουμε ως δεδομένο γι' αυτή την κρίση, την αστυνομία που έχουμε σήμερα.Είτε το θέλουμε είτε όχι,μ' αυτή την κακής ποιότητας αστυνομία θα πρέπει να πορευτούμε τους επόμενους μήνες και χρόνια, ώστε να λειτουργήσουν οι θεσμοί και να βγούμε απο την κρίση.
Βέβαια, θεωρητικά υπάρχουν κι' αλλες επιλογές.
-μπορούμε να απολύσουμε όλους τους αστυνομικούς και να ζητήσουμε απο ξένες κυβερνήσεις να αστυνομεύσουν τον τόπο, για πέντε-εξι χρόνια μέχρι να ξαναστηθεί μιά νέα ελληνική αστυνομία.Στην περίπτωση αυτή, θα καταλάβουν για πρώτη φορά και οι έλληνες πολίτες τι θα πεί τήρηση του νόμου και αστυνόμευση.
-μπορούμε να απολύσουμε όλο το αστυνομικό σώμα και στην ζούγκλα που θα ακολουθήσει, ο κάθε πολίτης να αναλάβει ο ίδιος την προστασία της ζωής του και της περιουσίας του.
Οι νταήδες οι πολιτικοί που θεωρούν ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η αστυνομία, ίσως θα πρέπει να βγούν και να το πούν ξεκάθαρα.
8/ η έλλειψη πνευματικής ηγεσίας
Ενα άλλο δεδομένο που πρέπει να καταγραφεί, είναι ότι οι έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση όχι μόνο ακυβέρνητοι πολιτικά, αλλά και με έλλειψη πνευματικής καθοδήγησης.
Η αποδόμηση της κοινωνίας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, που δεν υπάρχουν 10-20 διανοούμενοι που να χαίρουν του απόλυτου σεβασμού της κοινωνίας (όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου ), οι οποίοι θα έβγαιναν στα μέσα ενημέρωσης η στους δρόμους,και θα καθοδηγούσαν πνευματικά τον λαό μέσα σ' αυτή την κρίση.
Αυτός ο απόλυτος πάτος στον οποίο έχει οδηγήσει την χώρα το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, δεν είναι μόνο ένα λυπηρό φαινόμενο.Δημιουργεί κι' ενα πρακτικό πρόβλημα.Θα πάρει χρόνο στην κοινωνία να βρεί απο μόνη της τα αίτια αυτής της κατάστασης.Και μέχρι τότε, η κρίση θα είναι ενεργή.
9/ η ύπαρξη κάποιων σοβαρών και υπεύθυνων ανθρώπων που τολμούν να εκφράσουν την γνώμη τους
Στην χώρα αυτή, εδώ και 30 χρόνια όλοι υποκρίνονται.Υποκρίνονται ότι δεν βλέπουν τα προβλήματα για να μήν υποχρεωθούν να δώσουν λύση.Υποκρίνονται ότι δεν καταλαβαίνουν απο ατολμία.Υποκρίνονται ότι δεν ακούν για να μήν έρθουν σε ρήξη με την επικρατούσα άποψη.Υποκρίνονται ότι δεν βλέπουν το πρόσωπο τους στον καθρέφτη, διότι αυτό που βλέπουν είναι μιά απέραντη ασχήμια.
Στην χώρα αυτή,για ότι κι' αν γίνεται, δεν ευθυνόμαστε.Ευθύνονται οι άλλοι γύρω μας.Ευθύνονται οι ξένοι, ευθύνονται οι συνδικαλιστές, ευθύνονται οι τράπεζες, ευθύνονται οι κυβερνήσεις, ευθύνονται οι μετανάστες, οι δεξιοί, οι αριστεροί, και πάει λέγοντας.
Ο έλληνας πολίτης δεν φταίει για τίποτα.
Αυτή η υποκρισία και η ευθυνοφοβία όλων μας, πρέπει επίσης να καταγραφεί ώς δεδομένο σ' αυτή την κρίση.
Βέβαια, για είμαι δίκαιος, υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις σοβαρών ανθρώπων που έχουν το θάρρος της άποψης τους και την διατυπώνουν χωρίς υποκρισία.
Θα αναφερθώ σε τρείς που μου έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό αυτή την στιγμή χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολλοί άλλοι:Λεωνίδας Κύρκος, Λιάνα Κανέλλη, Αλέκα Παπαρρήγα.
Βλέποντας τον Λεωνίδα Κύρκο χθές βράδυ στην τηλεόραση, χάρηκα την σοφία του.Παράλληλα στεναχωρήθηκα, διότι βλέποντας αυτό τον άνθρωπο, αναπόφευκτα τον σύγκρινα με τους σημερινούς μας πολιτικούς, και αναπόφευκτα κατέληξα για άλλη μιά φορά στο συμπέρασμα ότι αυτή χώρα έχει πάει πολύ πίσω.Πρίν απο 30 χρόνια είχαμε πολιτικούς σε όλα τα κόμματα του διαμετρήματος του Λ. Κύρκου.Πώς κατάφερε αυτή η κοινωνία να συρθεί σ' αυτό τον πάτο μέσα σε 3 δεκαετίες;
10/οι διαδηλωτές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν
Ενα άλλο δεδομένο της κρίσης, είναι ότι οι διαδηλωτές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.
Απο την μιά είναι οι γνωστοί κουκουλοφόροι, και απο την άλλη είναι οι μαθητές μερικοί εκ των οποίων λόγω της ανομίας που επικρατεί στη χώρα,φόρεσαν και αυτοί κουκούλα και μιμούνται τους κουκουλοφόρους.
Σε ότι αφορά τους κουκουλοφόρους και τις ζημιές που προκαλούν,την ευθύνη για την διατήρηση αυτής της κατάστασης, την έχουν οι πολιτικές ηγεσίες που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια.Οι πολιτικές ηγεσίες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους της χώρας, καθιέρωσαν θεσμικά την ανομία, και εκχώρησαν παράνομα, το δικαίωμα σ' αυτά τα άτομα να καστρέφουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία, και να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών.
Οι μαθητές είναι αθώα παιδιά που διαδηλώνουν την οργή τους προς το παρόν.Αν υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί φορείς σ' αυτό τον τόπο, θα είχαν ήδη προτείνει συμβουλεύσει- βοηθήσει αυτά τα παιδιά να οργανώσουν τις διαδηλώσεις τους με τρόπο τέτοιο που να μην κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.Για παράδειγμα, θα μπορούσαν μέλη των πολιτικών κομμάτων, να σχηματίσουν τείχος μεταξύ των αστυνομικών και των μαθητών μπροστά στα αστυνομικά τμήματα.Θα μπορούσαν επίσης να είχαν συμβουλέψει τα παιδιά να διαδηλώσουν ειρηνικά και σιωπηλά με ένα κερί αναμμένο στο χέρι.Ο αντίκτυπος αυτών των εκδηλώσεων θα ήταν τεράστιος στην κοινωνία αλλά και διεθνώς, θα ωθούσαν την κυβέρνηση να βγεί απο την απραξία της και να ενεργήσει θετικά,θα διαφοροποιούσαν τις εκδηλώσεις απο αυτές των αναρχικών, και θα εξασφαλιζόταν η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.
Αυτά είναι κατά την γνώμη μου τα κύρια δεδομένα απο την εξέγερση των τελευταίων ημερών, απο τα οποία θα μπορούσαν αρχικά να αντληθούν( αφού αναλυθούν σοβαρά και όχι ερασιτεχνικά όπως το έκανα εδώ ) κάποια πρώτα αίτια της κρίσης.
Στην επόμενη ανάρτηση μου, θα προσπαθήσω να αναφερθώ, στα μέτρα εκτόνωσης της κατάστασης, τα οποία θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να λάβει η κοινωνία και η πολιτική ηγεσία, μέχρι να αναλυθούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης, και δρομολογηθούν οι λύσεις.
7/12/08
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
Βρήκα ενδιαφέρον αυτό το άρθρο του Νίκου Νικολάου στην σημερινή έκδοση της Καθημερινής.
Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ και σε άλλη ανάρτηση μου στο θέμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δεδομένου ότι κατά την γνώμη μου το θέμα αυτό, είναι αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο τους Ελληνες βραχυπρόθεσμα, με την έννοια ότι θα αγγίξει για πρώτη φορά με αρνητικό τρόπο (σε σημείο λεηλασίας θα έλεγα ) την τσέπη τους.Μέχρι τώρα, το Δημόσιο χρέος δεν απασχολούσε τον μέσο Ελληνα.Και είναι λογικό αυτό υπο κανονικές συνθήκες.
Μέσα όμως σε συνθήκες γενικευμένης παγκόσμιας κρίσης,ο μέσος έλληνας αρχίζει πλέον και κατανοεί το πρόβλημα και τις συνέπειες του για την τσέπη του.Το κατανοεί μέσω δημοσιευμάτων όπως αυτό του Κου Ν. Νικολάου που προανέφερα, αλλά το κατανοεί επίσης μέσω της άδυναμίας, που ξέρει ότι έχει η κυβέρνηση, να λάβει οποιδήποτε μέτρο λόγω ακριβώς του ήδη εξωφρενικού, λόγω μεγέθους, δημοσίου χρέους της χώρας.Και ήδη αρχίζει να αντιλαμβάνεται το επόμενο επεισόδιο που δεν είναι άλλο απο την άνευ προηγουμένου σκληρή λιτότητα που θα υποστεί, υπο συνθήκες γενικευμένης διάλυσης του κράτους, δηλαδή υπο συνθήκες πλήρους έλλειψης προστασίας της ζωής του και της περιουσίας του.
Τι θα ακολουθήσει απο εκεί και πέρα; To γενικευμένο πλιάτσικο ; Η γενικευμένη αναρχία ; Μιά κοινωνική ζούγκλα όπου θα επιβιώσει ο ισχυρότερος ;
Ο μέσος ελληνας αρχίζει και τα κατανοεί ολ' αυτά. Και αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο μήνυμα αυτής της κρίσης που έρχεται για τους Ελληνες λόγω του Δημοσίου χρέους, παράλληλα η σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου (αν υποθέσουμε με εξαίρεση το ΚΚΕ, ότι είναι πολιτικές ) δεν έχουν βέβαια λάβει θέση πάνω σ' αυτό το θέμα.Πως θα μπορούσανε άλλωστε; Εχουν μήπως θέση για οποιοδήποτε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ; Κι ' άλλωστε τι να κάνουν; Χαρακίρι; Να βγούν και να αναλάβουν την πολιτική έστω ευθύνη της εγκληματικής διόγκωσης του χρέους; Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ήθος.Κι ' αυτό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, λείπει απο τους πολιτικούς.
Τελικά, η κρίση αυτή, με τα πολλά δεινά που θα φέρει στους Ελληνες, ίσως προκαλέσει και ένα γενικό καθάρισμα-σκούπισμα του πολιτικού συστήματος.Ισως είναι το μόνο καλό που θα μπορούσε να προκύψει απο αυτή την κρίση.
Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ και σε άλλη ανάρτηση μου στο θέμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δεδομένου ότι κατά την γνώμη μου το θέμα αυτό, είναι αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο τους Ελληνες βραχυπρόθεσμα, με την έννοια ότι θα αγγίξει για πρώτη φορά με αρνητικό τρόπο (σε σημείο λεηλασίας θα έλεγα ) την τσέπη τους.Μέχρι τώρα, το Δημόσιο χρέος δεν απασχολούσε τον μέσο Ελληνα.Και είναι λογικό αυτό υπο κανονικές συνθήκες.
Μέσα όμως σε συνθήκες γενικευμένης παγκόσμιας κρίσης,ο μέσος έλληνας αρχίζει πλέον και κατανοεί το πρόβλημα και τις συνέπειες του για την τσέπη του.Το κατανοεί μέσω δημοσιευμάτων όπως αυτό του Κου Ν. Νικολάου που προανέφερα, αλλά το κατανοεί επίσης μέσω της άδυναμίας, που ξέρει ότι έχει η κυβέρνηση, να λάβει οποιδήποτε μέτρο λόγω ακριβώς του ήδη εξωφρενικού, λόγω μεγέθους, δημοσίου χρέους της χώρας.Και ήδη αρχίζει να αντιλαμβάνεται το επόμενο επεισόδιο που δεν είναι άλλο απο την άνευ προηγουμένου σκληρή λιτότητα που θα υποστεί, υπο συνθήκες γενικευμένης διάλυσης του κράτους, δηλαδή υπο συνθήκες πλήρους έλλειψης προστασίας της ζωής του και της περιουσίας του.
Τι θα ακολουθήσει απο εκεί και πέρα; To γενικευμένο πλιάτσικο ; Η γενικευμένη αναρχία ; Μιά κοινωνική ζούγκλα όπου θα επιβιώσει ο ισχυρότερος ;
Ο μέσος ελληνας αρχίζει και τα κατανοεί ολ' αυτά. Και αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο μήνυμα αυτής της κρίσης που έρχεται για τους Ελληνες λόγω του Δημοσίου χρέους, παράλληλα η σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου (αν υποθέσουμε με εξαίρεση το ΚΚΕ, ότι είναι πολιτικές ) δεν έχουν βέβαια λάβει θέση πάνω σ' αυτό το θέμα.Πως θα μπορούσανε άλλωστε; Εχουν μήπως θέση για οποιοδήποτε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ; Κι ' άλλωστε τι να κάνουν; Χαρακίρι; Να βγούν και να αναλάβουν την πολιτική έστω ευθύνη της εγκληματικής διόγκωσης του χρέους; Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ήθος.Κι ' αυτό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, λείπει απο τους πολιτικούς.
Τελικά, η κρίση αυτή, με τα πολλά δεινά που θα φέρει στους Ελληνες, ίσως προκαλέσει και ένα γενικό καθάρισμα-σκούπισμα του πολιτικού συστήματος.Ισως είναι το μόνο καλό που θα μπορούσε να προκύψει απο αυτή την κρίση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)