7/12/08

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Βρήκα ενδιαφέρον αυτό το άρθρο του Νίκου Νικολάου στην σημερινή έκδοση της Καθημερινής.


Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ και σε άλλη ανάρτηση μου στο θέμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δεδομένου ότι κατά την γνώμη μου το θέμα αυτό, είναι αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο τους Ελληνες βραχυπρόθεσμα, με την έννοια ότι θα αγγίξει για πρώτη φορά με αρνητικό τρόπο (σε σημείο λεηλασίας θα έλεγα ) την τσέπη τους.Μέχρι τώρα, το Δημόσιο χρέος δεν απασχολούσε τον μέσο Ελληνα.Και είναι λογικό αυτό υπο κανονικές συνθήκες.
Μέσα όμως σε συνθήκες γενικευμένης παγκόσμιας κρίσης,ο μέσος έλληνας αρχίζει πλέον και κατανοεί το πρόβλημα και τις συνέπειες του για την τσέπη του.Το κατανοεί μέσω δημοσιευμάτων όπως αυτό του Κου Ν. Νικολάου που προανέφερα, αλλά το κατανοεί επίσης μέσω της άδυναμίας, που ξέρει ότι έχει η κυβέρνηση, να λάβει οποιδήποτε μέτρο λόγω ακριβώς του ήδη εξωφρενικού, λόγω μεγέθους, δημοσίου χρέους της χώρας.Και ήδη αρχίζει να αντιλαμβάνεται το επόμενο επεισόδιο που δεν είναι άλλο απο την άνευ προηγουμένου σκληρή λιτότητα που θα υποστεί, υπο συνθήκες γενικευμένης διάλυσης του κράτους, δηλαδή υπο συνθήκες πλήρους έλλειψης προστασίας της ζωής του και της περιουσίας του.
Τι θα ακολουθήσει απο εκεί και πέρα; To γενικευμένο πλιάτσικο ; Η γενικευμένη αναρχία ; Μιά κοινωνική ζούγκλα όπου θα επιβιώσει ο ισχυρότερος ;
Ο μέσος ελληνας αρχίζει και τα κατανοεί ολ' αυτά. Και αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο μήνυμα αυτής της κρίσης που έρχεται για τους Ελληνες λόγω του Δημοσίου χρέους, παράλληλα η σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου (αν υποθέσουμε με εξαίρεση το ΚΚΕ, ότι είναι πολιτικές ) δεν έχουν βέβαια λάβει θέση πάνω σ' αυτό το θέμα.Πως θα μπορούσανε άλλωστε; Εχουν μήπως θέση για οποιοδήποτε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ; Κι ' άλλωστε τι να κάνουν; Χαρακίρι; Να βγούν και να αναλάβουν την πολιτική έστω ευθύνη της εγκληματικής διόγκωσης του χρέους; Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ήθος.Κι ' αυτό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, λείπει απο τους πολιτικούς.

Τελικά, η κρίση αυτή, με τα πολλά δεινά που θα φέρει στους Ελληνες, ίσως προκαλέσει και ένα γενικό καθάρισμα-σκούπισμα του πολιτικού συστήματος.Ισως είναι το μόνο καλό που θα μπορούσε να προκύψει απο αυτή την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails