27/2/09

Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ιδέα του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα να δημιουργήσει το δικό του ιστολόγιο, μου φάνηκε απο την αρχή καταπληκτική.Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να επικοινωνήσει ουσιαστικά ο πρέσβης με τους έλληνες, ώστε να μπορέσει στην συνέχεια να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας του, αλλά και να συμβάλλει στην καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Πέρα όμως απο τον σκοπό, βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα κείμενα του.Λιτά, αλλά ουσιαστικά.
Για παράδειγμα στο κείμενο που ακολουθεί, θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το έργο του Αγγελόπουλου.Με ελάχιστες λέξεις, παρουσιάζει στον αναγνώστη την ουσία της κινηματογραφικής τέχνης του μεγάλου σκηνοθέτη.

http://christophe-farnaud.blogspot.com/2009/02/la-poussiere-du-temps.html


Σε άλλη ανάρτηση του γράφει για την ελληνική γλώσσα

"Όμως, από τότε που μαθαίνω ελληνικά, παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το συλλογισμό του για την ελληνική γλώσσα, συγκεκριμένα το θέμα της συνέχειάς της από την αρχαία γραμματολογία ως σήμερα και της ενοποιητικής της δύναμης για το ελληνικό έθνος και την ελληνική παιδεία στο πέρασμα του χρόνου : « ακόμα και όταν δεν υπήρχαν Έλληνες στην Ελλάδα, υπήρχε η γλώσσα».


Με το δικό του ύφος, ο Λακαριέρ συνέκρινε την ελληνική γλώσσα με τη γαρίδα : κάθε ελληνική λέξη αποτελείται από ένα σώμα, ένα κεφάλι και μια ουρά. Κόβοντας λοιπόν το κεφάλι ή την ουρά και αντικαθιστώντας τα με άλλα, φτιάχνουμε νέες λέξεις. Ο μεγάλος αυτός ορθολογισμός της γλώσσας αποτελεί πράγματι ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας που εντυπωσιάζουν όσους προσπαθούν να την μάθουν. Υπάρχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό για τους γαλλόφωνους : ο μεγάλος αριθμός γαλλικών λέξεων που προέρχονται από την ελληνική, γεγονός που δημιουργεί άμεσα μιαν ιδιαίτερη οικειότητα."

Κατά την γνώμη μου, ο άνθρωπος αυτός κάνει ότι μπορεί για να κάνει καλά την δουλειά του, και διαβάζοντας τα κείμενα του, έχουμε κάθε φορά κάτι νέο να μάθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails