31/3/11

"ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ¨" - 30/3/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14953325,00.html?maca=gri-standard_feed-gri-625-xml

MAΡΤΙΝ ΖΑΚ - ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ -ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

TED - "Μιλώντας στο ΤED Salon του Λονδίνου, ο οικονομολόγος Μάρτιν Ζακ ρωτά: Πώς αντιλαμβανόμαστε στη Δύση την Κίνα και την εντυπωσιακή της άνοδο; Ο συγγραφέας του βιβλίου "Οταν η Κίνα κυβερνά τον κόσμο", εξετάζει το γιατί η Δύση απορεί συχνά με την αυξανόμενη δύναμη της Κινέζικης οικονομίας, και προτείνει τρεις πυλώνες για να κατονοήσουμε το τι είναι και το τι θα γίνει η Κίνα."

30/3/11

ΟΥΑΕΛ ΓΚΟΝΙΜ - ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

TED -"Ο Ουαέλ Γκονίμ είναι ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της Google που βοήθησε στο ξέσπασμα της Αιγυπτιακής δημοκρατικής επανάστασης...με μία σελίδα στο Facebook στη μνήμη ενός θύματος της βίας του καθεστώτος. Μιλώντας στο TEDxCairo, αφηγείται από μέσα την ιστορία των τελευταίων δύο μηνών,όταν συνηθισμένοι Αιγύπτιοι έδειξαν πως "η ισχύς των ανθρώπων είναι πιο ισχυρή από τους ανθρώπους στην εξουσία." "


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΙΑΜΕΠ -ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010



25/3/11

OI EΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ - 24/3/2011

Ο Αραβικός Κόσμος συγκλονίζεται τους τελευταίους 3 μήνες όπως όλοι γνωρίζουμε.Η μία μετά την άλλη, οι αραβικές χώρες βιώνουν μαζικές διαδηλώσεις, βίαιη καταστολή και στο τέλος, πτώση του εκάστοτε καθεστώτος.
Φυσικά,όλες αυτές οι "δεξαμενές σκέψης"(ινστιτούτα στρατηγικών μελετών κλπ...) δεν πρόβλεψαν αυτές τις εξελίξεις, και βέβαια, δεν μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες αυτών των ιστορικών εξελίξεων,τόσο γιά τους Αραβες όσο και γιά τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα γεγονότα αυτά απασχόλησαν αρκετά την σκέψη μου τους τελευταίους μήνες.Οι ερωτήσεις στις οποίες ήθελα να έχω μιά απάντηση, ήταν οι εξής
-υπάρχει κάποιος μηχανισμός, με βάση τον οποίο προέκυψαν αυτά τα γεγονότα;
-γιά ποιό λόγο τα γεγονότα αυτά προέκυψαν την συγκεκριμμένη χρονική στιγμή;
-ενώ οι αραβικές χώρες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, πώς εξηγείται περίπου όλες οι χώρες αυτές να βιώνουν τα ίδια γεγονότα;
-ποιές θα είναι οι συνέπειες γιά τις χώρες αυτές αλλά και γιά τον υπόλοιπο πλανήτη;

Ηθελα δηλαδή είτε να λάβω απαντήσεις, η να δώσω ο ίδιος απαντήσεις,γενικεύοντας.
Και θυμήθηκα το εξής απόσπασμα από συνέντευξη του Π. Κονδύλη με το οποίο συμφωνώ απόλυτα:
"Δεν βλέπω πώς μπορεί να προχωρήσει κάποιος σήμερα σε αξιόλογες γενικεύσεις χωρίς ευρεία εμπειρική παιδεία, χωρίς μακρά τριβή με τις κοινωνικές επιστήμες."
Ευρεία εμπειρική παιδεία όπως την εννοούσε ο Κονδύλης, δεν είχα.Κάποια τριβή και μάλιστα μακρόχρονη με τις κοινωνικές επιστήμες, μάλλον είχα.Σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να απαντήσω πειστικά στα ερωτήματα μου.Διότι και να απαντούσα, αυτές οι γενικεύσεις δεν θα ήταν διόλου αξιόλογες.Προσπάθησα να βρώ μέσω δημοσιεύμάτων στον ελληνικό και διεθνή τύπο, απαντήσεις στα ερωτήματα μου.Μέχρι τώρα, δεν βρήκα πειστικές γιά μένα, απαντήσεις.

Σκέφτηκα επίσης πώς θα προσέγγιζε το θέμα ο Π. Κονδύλης,και αν θα προσπαθούσε να θέσει στον εαυτό του τις ίδιες ερωτήσεις, και κυρίως την πρώτη.Και θυμήθηκα το εξής απόσπασμα από συνέντευξη του:
"Το ευρύτερο τούτο γενικευτικό επίπεδο, όταν γίνεται λόγος για τα ανθρώπινα πράγματα, είναι το επίπεδο της κοινωνικής οντολογίας, το οποίο συναπαρτίζεται, όπως το βλέπω εγώ, πρώτον, από μιά θεωρία για το φάσμα και τον μηχανισμό των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ ανθρώπων, δεύτερον, από μιά θεωρία για τις ιδιαίτερες εκείνες (πολιτικές) σχέσεις που συγκροτούν και συγκρατούν την κοινωνία ως υπερπροσωπική ολότητα και, τέλος, από μιαν ανθρωπολογία και μιά φιλοσοφία του πολιτισμού ως χαρακτηριστικής φύσεως του ανθρώπου. Προφανώς, το αντικείμενο της κοινωνικής οντολογίας δεν το αποτελούν πάγιες οντότητες, οι οποίες υπάρχουν κατά κάποιο τρόπο πίσω από τα ιστορικά ή κοινωνικά φαινόμενα καθοδηγώντας τα και υποτάσσοντάς τα σε οιασδήποτε μορφής νομοτέλεια· απεναντίας, το αποτελούν οι παράγοντες ή οι δυνάμεις εκείνες που κρατούν σε συνεχή κίνηση τη ζωή των κοινωνικά ζώντων ανθρώπων και ακριβώς γι' αυτό κάνουν σχετική και παροδική μόνον την επικράτηση κάθε επί μέρους «νομοτέλειας» και κάθε επί μέρους αιτιότητας. Με άλλα λόγια, η κοινωνική οντολογία δεν παρέχει ένα ύψιστο πραγματολογικό ή κανονιστικό κριτήριο προς παρατήρηση της ανθρώπινης κοινωνίας και ιστορίας, αλλά παρέχει την θεμελιώδη εκείνη ανάλυση από την οποία προκύπτει γιατί είναι αδύνατη η εύρεση ενός τέτοιου κριτηρίου. Διαγράφει πεδία και πλαίσια μέσα στα οποία κινούνται όσα στοιχεία συναπαρτίζουν το αντικείμενό της, όμως δεν μπορεί να καθορίσει εκ των προτέρων σε ποια κατεύθυνση και με ποιον τρόπο θα κινηθούν. Ακριβώς αυτό της προσδίδει περισσότερη γενικότητα από τις κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες αναζητούν τυπολογίες και αιτιότητες. Ας το εξηγήσω αυτό με ένα παράδειγμα, έστω και κάπως χοντροκομμένο. Η κοινωνική οντολογία διαπιστώνει ότι ο άνθρωπος μπορεί, ως φίλος, να θυσιαστεί για άλλους ανθρώπους, ή, ως εχθρός, να τους σκοτώσει, και δουλειά της είναι να κάνει κατανοητή μιά τέτοια πλαστικότητα που επιτρέπει την κίνηση ανάμεσα σε ριζικά αντίθετους πόλους. Δουλειά τής κοινωνιολογίας είναι να βρει υπό ποιες συνθήκες και ποιες τυπικές μορφές συμβαίνει μάλλον το ένα ή μάλλον το άλλο, πότε π.χ. πρέπει μάλλον να αναμένεται ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων και πότε μάλλον πόλεμος, ενώ δουλειά της ιστορίας είναι να αναζητήσει τις αιτίες στις οποίες οφείλεται η α ή β συγκεκριμένη ειρήνη και ο α ή β συγκεκριμένος πόλεμος."

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το παραπάνω απόσπασμα της συνέντευξης του Π. Κονδύλη,προσωπικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Κονδύλης, το πρώτο ερώτημα μου δηλαδή "-με βάση ποιό μηχανισμό προέκυψαν αυτά τα γεγονότα;" δεν θα το έθετε κάν, διότι θα θεωρούσε ότι δεν έχει νόημα.Αν του ετίθετο το ερώτημα, υποθέτω ότι θα απαντούσε ότι δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός μέσω του οποίου προέκυψαν νομοτελειακά οι σημερινές εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο.Τα γεγονότα προέκυψαν από τους παράγοντες η τις δυνάμεις που κρατούν σε συνεχή κίνηση τη ζωή των κοινωνικά ζώντων ανθρώπων σ΄αυτές τις χώρες.Δηλαδή την εξουσία,την θρησκεία,την εξέλιξη της κοινωνίας,την παιδεία, την οικονομία, την εξέλιξη του ατόμου σ΄αυτές τις κοινωνίες,κλπ....

Η συστηματική μελέτη αυτών των παραγόντων και αυτών των δυνάμεων από μελετητές με ευρεία εμπειρική παιδεία,και με μακρά τριβή με τις κοινωνικές επιστήμες,θα έδινε την δυνατότητα ανίχνευσης πεδίων και πλαισιων μέσα στα οποία κινούνται αυτοί οι παράγοντες και αυτές οι δυνάμεις.Με άλλα λόγια, η μελέτη θα έδινε την δυνατότητα κατανόησης του υπό διαμόρφωση πλαισίου αυτών των κοινωνιών,και των πιθανών κατευθύνσεων τους. Η μελέτη δεν θα μπορούσε όμως να καθορίσει εκ των προτέρων σε ποια κατεύθυνση και με ποιον τρόπο θα κινηθούν.
Ετσι όπως το κατανοώ, η μελέτη θα έδινε την δυνατότητα κατάρτισης σεναρίων γιά τις πιθανές εξελίξεις και κατευθύνσεις του Αραβικού Κόσμου, ένα από τα οποία θα ήταν και το σενάριο που βιώνουν σήμερα αυτές οι κοινωνίες.

Σε ότι αφορά το δεύτερο και το τρίτο μου ερώτημα ("γιά ποιό λόγο τα γεγονότα αυτά προέκυψαν την συγκεκριμμένη χρονική στιγμή;"και "ενώ οι αραβικές χώρες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, πώς εξηγείται περίπου όλες οι χώρες αυτές να βιώνουν τα ίδια γεγονότα;")που είναι και τα πιό εύκολα, είναι δουλειά τής κοινωνιολογίας να βρει υπό ποιες συνθήκες και ποιες τυπικές μορφές συνέβησαν τα συγκεκριμμένα γεγονότα.Ειναι τέλος, δουλειά των ιστορικών να αναζητήσουν τις αιτίες στις οποίες οφείλονται τα συγκεκριμμένα γεγονότα.Κατά συνέπεια, η δεύτερη και η τρίτη μου ερώτηση θα απαντηθούν από ειδικούς, σχετικά γρήγορα.



Μένει τώρα το τέταρτο ερώτημα μου, ήτοι

-"ποιές θα είναι οι συνέπειες γιά τις χώρες αυτές αλλά και γιά τον υπόλοιπο πλανήτη;"

Νομίζω ότι είναι κάπως πρόωρο να απαντηθεί το ερώτημα ως προς τις συνέπειες των εξελίξεων γιά τον υπόλοιπο πλανήτη.Αλλωστε αυτές οι εξελίξεις είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Θα σταθώ γιά λίγο σήμερα στις συνέπειες γιά τις ίδιες τις χώρες που βιώνουν τις εξελίξεις(Τυνησία, Αίγυπτος,Λιβύη,Συρία, Υεμένη, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Αλγερία,...).

Στις χώρες αυτές έχουμε τελικά εξεγέρσεις η επαναστάσεις;

Mιά επιτυχημένη εξέγερση μπορεί ν΄αλλάξει τις ορατές δομές ενός καθεστώτος.Δεν μπορεί ν΄αλλάξει τις αόρατες δομές του.Ενας δικτάτορας μπορεί να χάσει την εξουσία σχετικά εύκολα.Ομως το σύστημα διακυβέρνησης που είχε φτιάξει, θα επιζήσει της πτώσης του δικτάτορα.

Η επανάσταση, είναι κάτι άλλο.Ερχεται σε συνέχεια της εξέγερσης, και ανατρέπει τα πάντα, και κυρίως την ολιγαρχία πάνω στην οποία βασιζόταν το καθεστώς.Οπως το λέει ο Alain COTTA στο βιβλίο του "Le regne des oligarchies", η κάθε ολιγαρχία έχει πάντα δύο στόχους.Πρώτον, να επιβιώσει.Δεύτερον,να αυξήσει το εύρος της εξουσίας της.
Κατά συνέπεια, γιά μιά επανάσταση, απαιτείται εξέγερση αλλά και αντικατάσταση της ολιγαρχίας του καθεστώτος.Γιά να την αντικαταστήσεις. πρέπει να έχεις προετοιμάσει από πολύ καιρό μιά άλλη ολιγαρχία η οποία επιθυμεί ν΄αναλάβει την εξουσία και η οποία βασίζεται σε μιά ιδεολογία που θα γίνει αποδεκτή από τον λαό, ο οποίος και θα την στηρίξει.Διότι μόνο ο λαός μπορεί να κάνει επανάσταση.Οι διαδηλωτές η ο όχλος δεν μπορούν να κάνουν επανάσταση.
Η εξέγερση γίνεται με αισθήματα.Η επανάσταση γίνεται με σκέψη και σχεδιασμό.

Με βάση αυτό το σκεπτικό,μπορούμε να επιχειρήσουμε ν΄ανιχνεύσουμε τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις που βιώνει σήμερα ο Αραβικός Κόσμος, και άρα να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τις συνέπειες αυτών των κοινωνικών εξελίξεων γιά τις χώρες αυτές.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ τζαζίρα και το ιντερνετ (facebook,...) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην γρήγορη εξάπλωση των διαδηλώσεων σ΄αυτές τις χώρες.Ομως, αυτά τα εργαλεία, λειτουργούν με την εικόνα,με το συναίσθημα, με συνθήματα.Απευθύνονται στους διαδηλωτες και όχι στον λαό.
Το πιό πιθανό κατά συνέπεια, είναι ότι τα κινήματα αυτά είναι μάλλον εξεγέρσεις, παρά επαναστάσεις.Οι ολιγαρχίες στην κάθε χώρα, θα προσπαθήσουν το συντομότερο δυνατόν, να έχουν και πάλι τον έλεγχο.

Βέβαια, πέρα από αυτή την γενική παρατήρηση, η κατάσταση διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα.
Στην Τυνησία, η ολιγαρχία ήταν μαφιόζικου τύπου, και δεν άφηνε ιδιαίτερο χώρο στις υπόλοιπες ισχυρές δομές της κοινωνίας όπως ο Στρατός η η Θρησκεία.Επιπλέον, σ΄αυτή την χώρα, υπάρχει μιά αστική τάξη μορφωμένη, ενώ υπάρχουν και αξιόλογοι διανοούμενοι που ζούν στο εξωτερικό.Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι υπάρχει σ΄αυτή την χώρα εν δυνάμει ολιγαρχία που μπορεί ν΄αντικαταστήσει την υφιστάμενη.Οπως είναι σήμερα τα πράγματα, στην Τυνησία θα μπορούσε να προκύψει μιά επανάσταση.Οι προυποθέσεις υπάρχουν.

Στην Αίγυπτο και την Αλγερία,η ολιγαρχία είναι ο στρατός, ο οποίος ελέγχει τα πάντα, ακόμα και την οικονομική ζωή αυτών των χωρών.Είναι δύσκολο να αντικατασταθεί ο στρατός από ένα άλλο εξ ίσου ισχυρό στρατό.Το πιό πιθανό κατά συνέπεια γι΄αυτές τις δύο χώρες, είναι ότι δεν θα προκύψουν επαναστάσεις.Οι υφιστάμενες ολιγαρχίες θα αναλάβουν και πάλι τον έλεγχο,και απλά γιά τα μάτια του κόσμου, θα προκύψει μιά φιλελευθεροποίηση των καθεστώτων προσωρινού χαρακτήρα.

Στο Μαρόκο, η κατάσταση είναι πολύ πιό σύνθετη.Η υφιστάμενη ολιγαρχία, έχει μιά πολύ σημαντική βάση.Συμμετέχουν σ΄αυτήν οι επιχειρηματίες, τα υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος,ο στρατός, και εν μέρει οι θρησκευτικοί ηγέτες.Επανάσταση δεν φαίνεται στον ορίζοντα γι΄αυτή την χώρα.Θα υπάρξει μιά φιλευθεροποίηση του καθεστώτος και ως εδώ.

Η Λιβύη είναι μιά ειδική περίπτωση.Δεν έχει υφιστάμενη ολιγαρχία.Δεν έχει και εν δυνάμει ολιγαρχία που θα μπορούσε ν΄αναλάβει την εξουσία.Λόγω του φόβου του Καντάφι γιά πραξικόπημα,ο στρατός είναι ασήμαντος, και η χώρα βασίζεται σε ξένους μισθοφόρους.Η διεθνής επέμβαση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.Ο κίνδυνος επικράτησης του χάους και της αναρχίας είναι μεγάλος.Η επιστροφή σε πολέμους μεταξύ φυλών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Η Περσία βιώνει μάλλον μιά προ-επαναστατική περίοδο.Ολα είναι έτοιμα γιά την επανάσταση.Ολιγαρχία αντικατάστασης υπάρχει.Η ιδεολογία (φιλελευθερισμός αλά περσικά) υπάρχει.

Η Σαουδική Αραβία έχει τις ιδιαιτερότητες της.Ολιγαρχία αντικατάστασης πέραν του θρησκευτικού φανατισμού,δεν υπάρχει.Είναι όμως μάλλον απίθανο οι ΗΠΑ ν΄αφήσουν αυτή την χώρα να οδηγηθεί στο χάος.

Κάπως έτσι βλέπω σήμερα την κατάσταση στον Αραβικό Κόσμο και την Περσία.Βέβαια, δεν γνωρίζω αρκετά αυτούς τους πολιτισμούς, και ενδεχομένως να κάνω λάθος.

Γιά ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος.Γιά τις χώρες όπου απλά έχει γίνει μιά εξέγερση, τίποτα δεν πρόκειται ν΄αλλάξει.Γιά τις χώρες όπου έχει γίνει η θα γίνει επανάσταση, θυμάμαι τα λόγια του κοινωνιολόγου Gustave LE BON : "οι επαναστάσεις συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα την μετακίνηση της δουλείας"

Τελικά, η φύση των αλλαγών σ΄αυτές τις χώρες θα έχει συνέπεια κυρίως γιά τον υπόλοιπο πλανήτη.Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να τις κατανοήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

21/3/11

MICHAEL PAWLYN - ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

TED - "Πώς μπορούν οι αρχιτέκτονες να κατασκευάσουν έναν νέο κόσμο βιώσιμης ομορφιάς; Μαθαίνοντας από τη φύση. Στο TEDSalon στο Λονδίνο, ο Michael Pawlyn περιγράφει τρεις συνήθειες της φύσης που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την αρχιτεκτονική και την κοινωνία: τη ριζική απόδοση των πρώτων υλών, τους κλειστούς βρόγχους και τη λήψη ενέργειας από τον ήλιο."

FULL BIO : http://www.ted.com/speakers/michael_pawlyn.html



17/3/11

O ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ - 13/3/2011

Σύρετε το ποντίκι πάνω από τις φωτογραφίες για να δείτε το πριν …………… και το μετά!

http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm

14/3/11

CATHERINE ASHTON - O ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ - 4/3/2011

EUROPARLTV - "Η Ευρώπη διόρισε τη Λαίδη Ashton επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων και δημιούργησε το νέο διπλωματικό σώμα της ΕΕ - το πάνελ των ειδικών μας αξιολογεί την πρόοδό της ένα χρόνο μετά."

Ημερομηνία: 04/03/2011 Διάρκεια: 15:02


ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ -ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/139108/xepernoun-tis-prosdokies-oi-ellinikes-exagoges/

12/3/11

Ο ΤΖΟΖΕΦ ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

TED - "Ο ιστορικός και διπλωμάτης Τζόζεφ Νάι μας δίνει μια πανοραμική οπτική των μεταβολών ισχύος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, και τις παγκόσμιες επιπτώσεις τους, καθώς η οικονομική, πολιτική και ήπια ισχύς μεταβάλλεται και κινείται πάνω στην υδρόγειο."


Ο Ν. ΛΥΓΕΡΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΡΙΚ 1 ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ - 20/3/2007

http://www.lygeros.org/Interviews/emeiskai_20070320.htm

7/3/11

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ "ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ"

Εννιά περίπου μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου, η ελληνική οικονομία, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί, συνεχίζει, όπως ήταν αναμενόμενο, να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Η ΧΩΡΑ

Το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο οδήγησε την χώρα στην οικονομική κατάρρευση γιά να ικανοποιήσει επί 35 ολόκληρα χρόνια τις καταναλωτικές απαιτήσεις των ψηφοφόρων του, όφειλε τουλάχιστον να γνωρίζει, ότι η οικονομική κατάρρευση δεν θα οδηγούσε μόνο στην εκποίηση της χώρας χωρίς τιμωρία, όπως πίστευε.
Η κατάρρευση στην οποία οδηγούσε την χώρα,και η οποία προέκυψε αναπόφευκτα τον Μαιο του 2010,θα αποτελούσε την ολοκλήρωση και εν μέρει την κορύφωση της κρίσης όλων των θεμελιωδών δεδομένων της ελληνικής εθνικής ζωής.Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ένα απόλυτο αδιέξοδο γιά την χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Κατά συνέπεια, το σημερινό αδιέξοδο, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Αν δεν βρισκόμασταν στην κορύφωση της κρίσης,( δηλαδή ένα μόνο βήμα πρίν την ολοκλήρωση αυτής της κρίσης ,έπρεπε,μεταξύ 2004 και 2008, να ληφθούν μέτρα πρός τις εξής κατευθύνσεις
-συμμάζεμα των οικονομικών του κράτους ώστε να σταματήσουν τα ελλείμματα και ν΄αρχίσουν πλεονασματικοί προυπολογισμοί.
-χτίσιμο μιάς ανταγωνιστικής οικονομίας με αντι-κίνητρα γιά τους κρατικοδίαιτους (πολίτες και επιχειρηματίες)
-σταδιακή μείωση του ελλείμματος

Οπως γνωρίζουμε, δεν ελήφθησαν τα παραπάνω μέτρα.Το αντίθετο μάλιστα.

Από τις αρχές του 2009, άρχισε η κορύφωση της κρίσης.Από εκείνη την χρονική στιγμή, χάθηκε πλέον ο παράγοντας χρόνος γιά να κινηθεί άνετα η οποιαδήποτε κυβέρνηση πρός τις ανωτέρω κατευθύνσεις.Σαν να μην έφτανε αυτό, η χώρα κατέγραψε το 2009,το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα της, μεταπολεμικά.Διότι άλλο είναι να σε βρεί η κορύφωση της κρίσης, με ένα μικρό έλλειμμα στον προυπολογισμό το οποίο μπορείς να καλύψεις σχετικά εύκολα, κι΄αλλο είναι η κορύφωση της κρίσης να σε βρεί μ΄ένα τεράστιο έλλειμμα, που σημαίνει, ότι αν δεν καταφέρεις να το χρηματοδοτήσεις δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε τους δημοσίους υπαλλήλους.Αλλοιώς διαπραγματεύσαι με τους πιστωτές σου αν χρωστάς μόνο τα τοκοχρεωλύσια, κι΄αλλοιώς διαπραγματεύεσαι όταν εκτός από τα τοκοχρεωλύσια, χρειάζεσαι και χρήματα γιά μισθούς και συντάξεις.
Η κορύφωση ολοκληρώθηκε με την έλλειψη δανειστών γιά το ελληνικό δημόσιο τον Απρίλιο του 2010.

Με την ολοκλήρωση της κορύφωσης της κρίσης,η χώρα βρίσκεται πλέον σε μιά κατάσταση όπου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμού.

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΟΔΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Ετσι, μετά την κορύφωση της κρίσης, η χώρα μπαίνει πλέον τον Μαιο του 2010, στην τελευταία φάση, που δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της κρίσης.

Αυτή η τελευταία φάση είναι η πιό δύσκολη, και είναι αυτή που κρατά περισσότερο χρονικά.Σ΄αυτή την φάση, η χώρα αναπόφευκτα
-θα υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης που σχεδίασε το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης9μείωση εισοδημάτων, ανεργία,μετανάστευση,υλική εκποίηση της χώρας,...)
-θα δεί τους θεσμούς της να τσαλακώνονται και να καταστρέφονται σταδιακά
-θα δεί το πελατειακό πολιτικό σύστημα να καταρρέει
-θα τιμωρήσει θέλοντας και μή τους υπεύθυνους αυτής της εθνικής καταστροφής
-θα βιώσει την κοινωνική αποσύνθεση και την δυστυχία των πολιτών της
-θα υποστεί τον διεθνή εξευτελισμό
-θα πάψει να έχει λόγο διεθνώς
-θα υποστεί τις συνέπειες στα εθνικά της θέματα
-και στο τέλος, θα οδηγηθεί στον επόμενο ιστορικό της κύκλο,ιδιαίτερα εξασθενημένη.

Η όλη διαδικασία θα κρατήσει δέκα με είκοσι χρόνια.

Σήμερα, βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτής της διαδικασίας, και, αν και γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει,δεν γνωρίζουμε την ένταση και την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί.

Το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή με τα λιγότερα δάκρυα και τις λιγότερες θυσίες για τον ελληνικό λαό, θα ήταν να συμμαζευτεί το κράτος (πράγμα που ήδη γίνεται ), και παράλληλα να αναδιαρθρωθεί το χρέος ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή του.
Αν αυτά γίνονταν παράλληλα, θα υπήρχε φώς στο τούνελ διότι θα είχε τον απαραίτητο ορίζοντα ο οποιοσδήποτε επενδυτής να ρίξει χρήματα στην χώρα.Θα προέκυπτε αναπόφευκτα ανάπτυξη.Απλά θέμα χρόνου θα ήταν.Στην περίπτωση αυτή, δεν θα έπρεπε να μας φοβίζει η σημερινή ύφεση, διότι θα ξέραμε ότι ειναι προσωρινή.Οι επενδύσεις θα οδηγούσαν αναπόφευκτα στην ανάπτυξη.Αν υπήρχε αυτός ο ορίζοντας, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο,και που δεν γίνονται πρός το παρόν, θα ερχόταν ούτως η άλλως γιά να συνοδεύσουν τις επενδύσεις.Οι διαρθρωτικές αλλαγές σήμερα, και να γίνουν, δεν θα οδηγήσουν σε επενδύσεις, δηλαδή σε ανάπτυξη.Απλά αν γινόταν, θα βοηθούσαν, όταν θα προέκυπτε φώς στο τούνελ,ώστε να μήν χαθεί χρόνος τότε.
Δυστυχώς όμως, δεν φαίνεται πρός το παρόν να είναι εφικτή η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.Δεν φαίνεται φώς στο τούνελ.Και όσο δεν φαίνεται φώς, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει,παρά τα όσα δηλώνουν η τρόικα, η κυβέρνηση, και προ πάντων η λαικιστική αντιπολίτευση του Σαμαρά.Αν ο Σαμαράς, που έκανε σημαία του την ανάπτυξη, πίστευε πραγματικά σ΄αυτήν,θα έπρεπε να μας εξηγήσει πρώτα πώς θα αποπληρωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.Διότι δεν υπάρχει κανένας επενδυτής που θα βάλει τα χρήματα του στην χώρα, όσο υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.Και σ΄αυτό το ερώτημα, ο Κος Σαμαράς εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω, δεν έδωσε μέχρι στιγμής απάντηση.Αλλωστε, ένα κόμμα που δεν έκανε την αυτοκριτική του γιά την διακυβέρνηση του, δεν μπορεί ούτως η άλλως να έχει αξιόπιστο λόγο.

Το κακό σενάριο, θα ήταν να συνεχιστεί η σημερινή αβεβαιότητα μέχρι το 2013.Στην περίπτωση αυτή, η έλλειψη ανάπτυξης λόγω έλλειψης του ορίζοντα που περιέγραψα προηγουμένως,θα οδηγήσει την χώρα σε μιά συνεχόμενη ύφεση, και στο τέλος στην χρεοκοπία.

Μπορούμε να σκεφτούμε κι΄άλλα σενάρια καλά και κακά.

Ομως, η ουσία γιά μένα, είναι ένα ξεκάθαρο και εφικτό σενάριο γιά την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο θα οδηγήσει σε επενδύσεις.Η χώρα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της και να μειώσει την κατανάλωση της.Η αλλαγή της ελληνικής οικονομίας πρός αυτή την κατεύθυνση, είναι το μεγάλο στοίχημα.

Η μή αποπληρωμή μέρους η του συνόλου του χρέους, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επενδύσεις.Ακόμα κι΄αν μας χαρίζανε όλο το χρέος μας, χωρίς επενδύσεις και με κρατικοδίαιτη οικονομία όπως την σημερινή,σε δέκα χρόνια η Ελλάδα θα βρισκόταν και πάλι με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας, το μόνο που μπορούμε να δούμε είναι τον βαθμό συμμαζέματος του κράτους

Οι στόχοι του μνημονίου έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.Και έχουν επιτευχθεί, παρά τις αδικίες που προκάλεσε η γρήγορη εφαρμογή των μέτρων, διότι είναι απίστευτη ακόμα και σήμερα, η σπατάλη του Δημοσίου.
Σήμερα γιά παράδειγμα(θα μπορούσα να δώσω παραδείγματα καθημερινά), άκουσα στο ραδιόφωνο, δύο ειδήσεις που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ακόμα και τώρα αυτής της σπατάλης.
-Ο Δήμος Αθηναίων μοίρασε σήμερα χιλιάδες λαγάνες, κρασί, κλπ ... γιά να γίνουν οι εκδηλώσεις του Δήμου.
-η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη του ετήσιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού γιά 500 000 δικαιούχους.

Σε μιά χώρα που έχει καταρρεύσει οικονομικά, σε μιά χώρα όπου έχουν περικοπεί οι συντάξεις, αυτές οι δαπάνες δεν θα έπρεπε να γίνονται, ασχέτως αν τα ποσά δεν είναι σημαντικά.Βέβαια, η δαπάνη στο δεύτερο παράδειγμα μας έχει και μιά αναπτυξιακή διάσταση που δεν παραγνωρίζω, όμως η δαπάνη αυτή θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση(και ελπιζω να έγινε )να περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη του προηγούμενου έτους.

Αυτό δείχνει την έλλειψη "της τραγικής συναίσθησης μιας κοινής μοίρας ενώπιον των μεγάλων κινδύνων" όπως συχνά το αναφέρει ο Μ. Ανδρουλάκης.Αυτή την έλλειψη της τραγικής συναίσθησης μιάς κοινής μοίρας, την βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, αλλά αυτό που είναι περισσότερο λυπηρό, είναι να την βλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο επίπεδο των κυβερνώντων.Η μή καλλιέργεια αυτής της τραγικής συναίσθησης μιάς κοινής μοίρας, είναι κατά την γνώμη μου, η μεγαλύτερη αποτυχία του πρωθυπουργού από τον Μαιο του 2010 έως και σήμερα.

4/3/11

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ & ΑΠΑΓΩΓΗ - ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ - 27/11/2010

Related Posts with Thumbnails