3/4/20

"Μένουμε Σπίτι" - Έχουν όμως όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στο σπίτι;


Η σύμβουλή/υποχρέωση να μείνουμε σπίτι λόγω του κορονοιού,είναι σωστή.Τα οινομικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση είναι στην σωστή κατεύθυνση.Ομως είναι λανθασμένη η σειρά των μέτρων.
Η κυβέρνηση (και η όποια κυβέρνηση θα μπορούσε να ήταν στην θέση της), άν είχε συνείδηση της πραγματικότητας, θα γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι υπάρχει η επίσημη οικονομία, και η ανεπίσημη οικονομία.Αυτό που αποκαλώ "ανεπίσημη οικονομία"(και όχι μαύρη οικονομία) είναι αυτή που αποτελείται από τους ανθρώπους που οι "πολιτικές δυνάμεις' άφησαν στην μοίρα τους εδώ και πολλά χρόνια
-οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 500.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2020) που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.
-οι γύφτοι/τσιγγάνοι που δεν έχουν καμμιά κρατική βοήθεια, και επιβιώνουν είτε κλέβοντας μικρο-πράγματα καθημερινά, είτε μαζεύουν ανακυκλώσιμα υλικά και τα πωλούν γιά να βγάλουν ένα μεροκάματο.
-οι μετανάστες(παράνομοι ή μη) που δεν έχουν σταθερή δουλειά, και κάνουν κάποιες δουλειές του ποδαριού στα μαύρα, γιά να επιβιώσουν.
- οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς ένσημα
-και πολλές άλλες παρόμοιες κατηγορίες ανθρώπων που ζούν εκτός της χαρτογραφημένης οικονομίας.
Η Κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας, γνωρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι, αν θέλουν να επιβιώσουν,και παρ' όλα αυτά,δεν πήρε την απόφαση να τους χορηγήσει έστω ένα μικρό επίδομα π.χ. 200 ευρώ γιά δυό μήνες.Φτάσαμε στο σημείο, να παίρνουν επίδομα (από 150 εως 500 ευρώ) όσοι μπαίνουν παράνομα στην χώρα από την Τουρκία, και να μήν παίρνουν ένα αντίστοιχο έστω επίδομα οι ανωτέρω άνθρωποι.
Αντίθετα, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει ένα επίδομα σε όσους εργαζόμενους δούλευαν ακόμα και πρίν από τρείς βδομάδες.Δεν λέω ότι δεν έπρεπε, αλλά αυτοί έπρεπε να το λάβουν, αμέσως μετά.
Αυτή η διαφοροποίηση, δεν έπρεπε να γίνει, όχι επειδή αυτή είναι άδικη,αλλά επειδή ήταν σημαντική προυπόθεση γιά την επιτυχία του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τώρα, τηρείται αρκετά καλά.Θα μπορέσουν όμως αυτοί οι άνθρωποι να την τηρήσουν ακόμα γιά πολύ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails