Αν έχετε επισκεφτεί αυτό το ιστολόγιο πάνω απο 4-5 φορές,πιστεύω ότι έχετε κατανοήσει ότι αυτό που με απασχολεί εδώ και χρόνια, και που προσπαθώ να εκφράσω μέσω των αναρτήσεων μου, είναι η πολιτιστική παρακμή της σύγχρονης Ελλάδας.Προσπαθώ να το αποδείξω αν είναι ακόμα αναγκαίο, αλλά προπάντων προσπαθώ να καταλάβω τους λόγους αυτής της παρακμής, ώστε να συμβάλλω στην αντιστροφή της( να παράγει και πάλι η Ελλάδα πολιτισμό ).
Ο παραλογισμός που διαπιστώνεται σε όλα τα επίπεδα (και προ πάντων στα επίπεδα λήψης αποφάσεων ) νομίζω ότι αποδεικνύει πολύ συχνά αυτή την παρακμή.Δεν εξηγεί όμως τους λόγους αυτής της παρακμής (με την έννοια της μή παραγωγής πολιτισμού με ελληνική ιδιαιτερότητα ).
Πολύ συχνά, αναφέρομαι στο θέμα της παιδείας.Η έλλειψη παιδείας στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, είναι κι αυτή μιά απόδειξη της παρακμής.Δεν είναι η αιτία της παρακμής, διότι ο ελληνικός κόσμος παρήγαγε πολιτισμό διαχρονικά, ακόμα κι όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν αγράμματοι.
Σήμερα, με αφορμή την ανάρτηση μου που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο έλληνα ήρωα του εικοστού αιώνα, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, σκέφτηκα να δώ το θέμα που με απασχολεί απο μιά άλλη οπτική γωνία.
Τί είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο διαχρονικά να μάχεται για τις ιδέες του και τα ιδανικά του, σε σημείο που είναι διατεθειμένος να προσφέρει ακόμα και την ζωή του γι' αυτά; Νομίζω ότι είναι ο πολιτιστικός κόσμος στον οποίο ανήκει.Ο πολιτιστικός αυτός κόσμος πρέπει να υπάρχει(η πολιτιστική πρόταση αυτού του κόσμου πρέπει να έχει γίνει αποδεκτή απο το σύνολο των μελών αυτού του πολιτιστικού κόσμου ) και να κινδυνεύει η συλλογική του ύπαρξη.Αν συμβεί αυτό, τα πιό συνειδητοποιημένα και τα πίό ευαίσθητα μέλη αυτού του πολιτιστικού κόσμου, θα δώσουν ακόμα και την ζωή τους για την επιβίωση αυτού του πολιτισμού.Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω την αυτοθυσία των ηρώων όπως του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Αν δεν είναι έτσι, τότε γιατί θυσιάστηκε;Για να μην του πάρουνε τα κτήματα και τα σπίτια του πατέρα του (αν ο πατέρας του, είχε ) οι Αγγλοι;Κανείς δεν πολέμησε ποτέ για οικόπεδα και κτήματα σε σημείο που να θυσιάσει την ζωή του.Ο άνθρωπος, πολέμησε πάντα για τον πολιτισμό του.
Σήμερα πόσοι Ελληνες θα πολεμούσαν και θα θυσίαζαν την ζωή τους για τον πολιτισμό τους; Νομίζω ελάχιστοι.Για ποιό λόγο είναι τόσο λίγοι;Διότι δεν υπάρχει πολιτιστική πρόταση.Πόσο μάλλον να έχει γίνει αποδεκτή.
Ας δούμε την αφιέρωση στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ας διαβάσουμε και πάλι το συγκλονιστικό ποιήμα του
http://www.erevos.com/freedom/evagoras/evagoras.htm
Γερμανία: Ενός λουκέτου πολλά έπονται
-
Η Bosch προστίθεται στη μακρά λίστα μεγάλων επιχειρήσεων, που ανακοινώνουν
κλείσιμο μονάδων παραγωγής ή ακύρωση επενδύσεων και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Πριν από 19 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου