25/12/09

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΚΟΝΔΥΛΗ ΣΤΗΝ "ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ"/ΑΝΟΙΞΗ 1998 - "ΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΩΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΟΣΑ ΤΡΩΕΙ"


















 Κάθε φορά που διαβάζω ένα κείμενο του Π. Κονδύλη που δεν μού ήταν μέχρι τώρα γνωστό, όπως  αυτό που ακολουθεί, νοιώθω  μιά βαθιά συγκίνηση.Με συγκλονίζει  πάντα ο πυκνός λόγος του και το βάθος-η πολυπλοκότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί Παράλληλα, μ΄ εξοργίζει το γεγονός ότι έφυγε από την ζωή τόσο νέος.

Ο Π. Κονδύλης, ήταν κατά την γνώμη μου ένας από τους μεγάλους διανοούμενους του εικοστού αιώνα γιά τον πλανήτη μας.Δεν ήταν ένας στοχαστής μεταξύ άλλων.Είχε τον δικό του ιδιαίτερο λόγο.Εβαλε την δική του ιδιαίτερη σφραγίδα στην παγκόσμια διανόηση.

Εχω διαβάσει πολύ στην ζωή μου.Αναρωτήθηκα πολλές φορές τι ήταν αυτό που έβρισκα ιδιαίτερο στην σκέψη του Π. Κονδύλη.Αν εξαιρέσω τον R. Aron, κανένας συγγραφέας δεν με συγκίνησε ποτέ τόσο, όσο ο Π. Κονδύλης.Τι το κοινό είχαν αυτοί οι δύο μεγάλοι διανοούμενοι ;

Νομίζω, ότι άν και οι δύοι ήταν διδάκτορες της Φιλοσοφίας, προκειμένου να κατανοήσουν τον κόσμο μας, άρχισαν να τον παρατηρούν σχολαστικά και κάλυψαν σταδιακά σε γνώση όλο το εύρος των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών( όπως άλλωστε και ο Μάρξ στην εποχή του), και κυρίως την ιστορία των ιδεών.Η βαθιά παιδεία τους και η απόλυτη γνώση τους της Ιστορίας, είναι τα χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν κατά την γνώμη μου από τους υπόλοιπους διανοούμενους αυτής της εμβέλειας.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Π. Κονδύλη λίγο πρίν τον πρόωρο θάνατο του.
Μ' εντυπωσιάζει γιά άλλη μιά φορά το επίπεδο του διανοούμενου.Εκπλήσσομαι από την διαχρονική ορθότητα των επισημάνσεων του.
Σε ότι αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, συγκρατώ ιδιαίτερα τις  επισημανσεις  του σύμφωνα με τις οποίες      " δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από δεκαετίες ο Ελληνισμός βρίσκεται σε διαδικασία γεωπολιτικής συρρίκωνσης και γνωρίζουμε από τώρα με βεβαιότητα ότι μιά τουλάχιστον συνιστώσα της συρρίκνωσης αυτής θα προεκταθεί  περίπου ευθύγραμμα : η δημογραφική"

και  "αν ο ελληνισμός θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμμένη ταυτότητα , το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να παράγει όσα τρώει"


Βέβαια, το "δεν υπάρχει αμφιβολία " είναι σχετικό.Δεν υπάρχει αμφιβολία για τους διανοούμενους και τον λαό.Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει αμφιβολία  και γιά τους πολιτικούς ηγέτες μας.Διότι αν ήταν και αυτοί πεπεισμένοι, θα είχαν πάρει κάποια μέτρα από τότε που τα επεσήμανε ο Κονδύλης , δηλαδή πρίν από 11 χρόνια.Τέτοια μέτρα δεν λήφθηκαν.Οπότε λογικά, είτε οι πολιτικοί ηγέτες μας δεν είναι σε θέση να συλλάβουν τα αυτονόητα που μπορεί να κατανοήσει και ο απλός πολίτης, οπότε πρέπει να παραιτηθούν διότι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του ηγέτη, είτε δεν επιθυμούν την επιβίωση του ελληνισμού.

Τι από τα δύο ισχύει τελικά;Μήπως μεταξύ των πολλών εξεταστικών επιτροπών που θα συσταθούν, πρέπει να συσταθεί και μιά εξεταστική επιτροπή γιά τους πολιτικούς που συμμετείχαν στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια ώστε να κριθούν ο καθένας χωριστά άν πρέπει να παραιτηθούν διά βίου από την πολιτική ζωή της χώραςλόγω ανεπάρκειας  η αν πρέπει να περάσουν από στρατοδικείο λόγω εθνικής προδοσίας;



http://www.newsociology.gr/teyxh/pdfs/25.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails