28/8/11

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - 27/8/2011


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/08/2011_403718

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ - 28/8/2011


http://tourkikanea.gr/2011/08/28/rum-2/

ΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ! ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - 27/8/2011


http://www.tovima.gr/comedy/article/?aid=414733&h1=true



ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΑΛΛΑ ΙΔΙΟΦΥΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο GUARDIAN ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ - 27/8/2011


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=416636

18/8/11

ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ - Ο ΧΟΡΣΤ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ - 17/8/2011

Πολλοί ασκούν κριτική αυτές τις μέρες στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και γιά το γεγονός ότι επέστρεψαν μαυρισμένοι από τον ήλιο και την θάλασσα, ενώ η χώρα βιώνει την χειρότερη κρίση της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η κριτική εστιάζεται στην ηθική της συμπεριφοράς των κυβερνώντων απ΄ότι καταλαβαίνω.Ομως, όποιος κάνει κριτική προβάλλοντας θέματα ηθικής, πρέπει ο ίδιος να είναι τέλειος.Πρέπει δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση να μήν έχει κλέψει ποτέ το ελληνικό κράτος, να μήν έχει ποτέ συνδιαλλαγεί με την κομματοκρατία, και να μήν έχει ποτέ παρανομήσει(παραβιάζοντας π.χ. ένα κόκκινο φανάρι η χτίζοντας ένα αυθαίρετο, κλπ...).Στην σημερινή παρακμιακή χώρα μας, νομίζω ότι κανένας πολίτης δεν συγκαταλέγεται στην κατάσταση των ηθικών ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα το μεμπτό, και άρα μπορούν να κάνουν κριτική.Αρα, η κριτική που εστιάζεται στην ηθική, δεν έχει καμμιά αξία σ΄αυτή την χώρα, ενώ θα είχε νόημα σε άλλες χώρες.

Ας δούμε τώρα το θέμα διαφορετικά. Ας θεωρήσουμε ότι κανένας υπουργός δεν είχε φύγει γιά διακοπές.Θα άλλαζε τίποτα ως πρός την χώρα;Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν θα άλλαζε τίποτα.Κι΄αυτό, διότι το ελληνικό κράτος έτσι όπως δομήθηκε από την κομματοκρατία, έχει κοκκαλώσει.Ακόμα και ο πιό δραστήριος υπουργός, ελάχιστες αποφάσεις μπορεί να πάρει που θα αλλάξουν μιά κατάσταση.Στην κάθε απόφαση υπάρχουν 100 εμπόδια που αποτρέπουν την εφαρμογή της.

Οι Ευρωπαίοι που βάζουν το χέρι στην τσέπη, και ζητούν από τους φορολογούμενους τους να δανειστούν, γιά τα χρέη που δημιούργησε η ελληνική κομματοκρατία επί 35 χρόνια, έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι στην Ελλάδα δεν αρκεί η ψήφιση νόμων, αλλά η εφαρμογή τους.Και έχουν πλέον καταλάβει πολύ καλά τους λόγους γιά τους οποίους οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.Γιά τον λόγο αυτό, αποφάσισαν ότι στην χώρα που είναι πλέον υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, πρέπει να τοποθετήσουν "κυβερνήτη" ο οποίος θα αναλάβει την εφαρμογή των νόμων, και θα δώσει μιά νέα αναπτυξιακή ώθηση στην χώρα.Δεν εμπιστεύονται πλέον, ευτυχώς, την κομματοκρατία.Και ο μόνος τρόπος γιά να πιάσουν τόπο τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα, είναι να τα διαχειριστεί ένας ευρωπαίος "κυβερνήτης".

ο νέος κυβερνήτης της Ελλάδας ονομάζεται Χορστ Ραιχενμπαχ και θα αναλάβει καθήκοντα εντός των επόμενων ημερών όπως μπορούμε να πληροφορηθούμε εδώ

Αυτοί που κρίνουν με ηθικο-κανονιστικούς κανόνες ώς ανήθικη την απουσία υπουργών γιά διακοπές, είναι οι ίδιοι που κρίνουν ως ανήθικη την ανάληψη καθηκόντων του Κου Ραιχενμπάχ και των συνεργατών του.Ο διορισμός του Κου Ραιχενμπάχ υποτίθεται ότι θίγει την εθνική τους αξιοπρέπεια.
Ομως, το σκεπτικό αυτό είναι λανθασμένο.Ο διορισμός του Κου Ραιχενμπάχ θα έθιγε την εθνική τους αξιοπρέπεια αν αυτή υπήρχε.Ομως αυτή δεν υπάρχει.Αν υπήρχε δεν θα συμμετείχαν στην διαδικασία εκποίησης της χώρας που οργάνωσε η κομματοκρατία.Και όλα δείχνουν ότι περίπου όλοι οι Ελληνες συμμετείχαν στην διαδικασία αυτή.

Αν αφήσουμε τώρα την ηθική διάσταση του θέματος, η οποία δεν προσφέρει τίποτα, η ουσία είναι ότι η ανάληψη καθηκόντων του Κου Ραιχενμπάχ, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο από αυτό που είχαμε συνηθίσει επί 35 χρόνια σ΄αυτή την χώρα.Είναι σίγουρο ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει γιά το καλύτερο δυνατό γιά την χώρα.Είναι η μόνη ελπίδα γιά την χώρα ουσιαστικά.Και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτοί που είναι σήμερα 18 ετών, θα έχουν μιά προοπτική σ΄αυτή την χώρα στα 28 τους.Θα ταλαιπωρηθούν βέβαια πάρα πολύ όλοι οι Ελληνες.

Αυτό που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση σήμερα,μετά από τις χιλιάδες δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο περί της ελληνικής ασωτίας,είναι η ανικανότητα της ελληνικής κοινωνίας να συλλάβει το γεγονός ότι η χώρα είναι υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.Η αδυναμία αυτή, οδηγεί τους πολίτες να αντιδρούν εναντίον της κυβέρνησης(!) γιά τα όποια μέτρα λαμβάνονται, λές και η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα!Η αδυναμία αυτή οδηγεί τα λοιπά κόμματα της κομματοκρατίας να επεξεργάζονται θέσεις και προγράμματα που υποτίθεται θα λύσουν το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα(λές και το πρόβλημα δημιουργήθηκε από φυσική καταστροφή, και όχι από τις ενέργειες τους).Γίνονται και συζητήσεις γιά εκλογές που υποτίθεται ότι θα δώσουν την νομιμοποίηση που απαιτείται σε όποιον τις κερδίσει(γιά να κάνει τί άραγε με την νομιμοποίηση;Να μοιράζει δανεικά όπως έκανε επί 35 χρόνια, δεν μπορεί πλέον.Να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία δεν μπορεί, αλλιώς θα το είχε κάνει επί 35 χρόνια, αντί να δανείζεται εις βάρος του μέλλοντος της χώρας).

Οι περισσότεροι Ελληνες πολίτες αλλά και τα κόμματα της κομματοκρατίας συνεχίζουν να ζούν στην κοσμάρα τους.Ετσι μεγάλωσαν, και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ετσι, όταν τα πράγματα αλλάξουν οπως συμβαίνει ήδη εν μέρει, χιλιάδες άνθρωποι θα οδηγηθούν εκτός δημοσίου τομέα χωρίς καλά-καλά να το έχουν καταλάβει.Χιλιάδες άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα θα βιώσουν ένα μαρτύριο.

Το κόστος της κομματοκρατίαε είναι δυστυχώς ατελείωτο.

15/8/11

ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΨΥΧΟΙ - ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ - 14/8/2011

Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να μας χορηγήσουν νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους μάλιστα παγκοσμίου ρεκόρ, έφερε αναστεναγμούς ανακούφισης στην κυβέρνηση και μια μικρή δόση αισιοδοξίας στους πολίτες, απομακρύνοντας πρόσκαιρα το απειλητικό φάσμα της χρεοκοπίας και θρέφοντας την ελπίδα ότι ίσως τελικά αποφύγουμε τα χειρότερα. Ομως, η αισιοδοξία ήταν πρόωρη, αφού η βοήθεια θα δοθεί μόνον εφ’ όσον η κυβέρνησή μας ανταποκριθεί στη δέσμευση να μειώσει αμέσως το έλλειμμα, πράγμα που, δυστυχώς, υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι να αμφισβητούμε ότι θα πράξει. Ο σοβαρότερος απ’ αυτούς είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι φανατικοί πιστοί μιας αλλόκοτης θρησκείας, της οποίας τα δόγματα οδηγούν τη χώρα με βεβαιότητα στον γκρεμό.

Θεωρητικά υπάρχουν δύο τρόποι ταχείας μείωσης του ελλείμματος: αύξηση εσόδων ή περιορισμός εξόδων. Ο πρώτος όμως είναι αδύνατος σε μια χώρα με αναποτελεσματικό κράτος, εκτεταμένη διαφθορά και κλίμα γενικής ανομίας. Γιατί μια τέτοια χώρα ούτε την υγιή επιχειρηματικότητα μπορεί να κινητοποιήσει για να αντλήσει έσοδα, αλλά ούτε περισσότερους φόρους μπορεί να μαζέψει χωρίς να σκοτώσει εντελώς την οικονομία. Κι αυτό γιατί όσοι ήδη πληρώνουν έντιμα φόρους έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ όσοι το αποφεύγουν αποκλείεται να αρχίσουν τώρα, μια και οι ίδιες ακριβώς αιτίες που σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα –αναποτελεσματικό κράτος, διαφθορά και ανομία– έχουν μετατρέψει τη φοροδιαφυγή σε ανίατη νόσο. Αρα, ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να αξιοποιήσουμε τη στήριξη που μας προσφέρει η Ευρώπη είναι η άμεση μείωση των δαπανών.

Για να μειωθούν, όμως, οι δαπάνες πρέπει να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας, και ουσιαστική εξυγίανση δεν γίνεται χωρίς την κατάργηση των άχρηστων υπηρεσιών, την απόλυση των ανάξιων υπαλλήλων, και μια νέα πολιτική για τη δίκαιη ανταμοιβή των άξιων, που σήμερα αμείβονται ίσα με τους ανάξιους, ενώ κάποιοι προσφέρουν για δέκα, εκατό ή χίλιους απ’ αυτούς.

Κι εδώ ακριβώς είναι που κολλάμε, εδώ έρχονται τα δόγματα της αλλόκοτης θρησκείας που ανέφερα στην αρχή και μας τα χαλάνε. Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί είναι όχι απλώς πιστοί αλλά ιερείς μιας θρησκείας –ας την ονομάσουμε, για να συνεννοούμαστε, «Δημοσιοϋπαλληλισμό»–, δόγμα της οποίας είναι ότι γνήσιοι Ελληνες πολίτες είναι μόνο όσοι μισθοδοτούνται από το κράτος, δόγμα από το οποίο προκύπτει και η κεντρική της απαγόρευση, το Μεγάλο Ταμπού: «Ου απολύσεις δημόσιον υπάλληλον». Οπως όλοι οι ιερείς, οι πολιτικοί μας αμείβονται για την εργασία τους, εν προκειμένω με νόμισμα τις ψήφους – αν και οι λιγότερο τίμιοι δέχονται και μετρητά.

Ισως κάποιοι νομίζουν ότι είμαι φαντασιόπληκτος, με όσα λέω. Πείτε μου όμως, πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση έχουν χάσει τη δουλειά τους 400.000 συμπολίτες μας, ούτε ένας από αυτούς δεν προέρχεται από το Δημόσιο; Μήπως είναι κάποια σατανική σύμπτωση; Και, επιπλέον, πώς ερμηνεύεται το ότι κάθε φορά που θέλει ένας πολιτικός μας να δείξει κοινωνική ευαισθησία, να εμφανιστεί ως προασπιστής των λαϊκών συμφερόντων, διακηρύσσει με θέρμη πως «δεν θα γίνουν απολύσεις», ή πως «ούτε ένας δεν θα χάσει τη δουλειά του»; Μα τι εννοεί, δηλαδή; Και οι 400.000 που έχασαν έως σήμερα τη δουλειά τους, τι είναι; Ψυχή δεν έχουν; Η απάντηση είναι συγκλονιστική στην απλότητά της: Οχι. Οχι, στις καρδιές των πολιτικών μας, δεν έχουν. Είναι άψυχοι! Αυτό πρεσβεύει η θρησκεία του Δημοσιοϋπαλληλισμού.

Στις γραφές αυτής της θρησκείας, η διακοπή της εργασιακής σχέσης μισθωτού του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά απόλυση. Αν μάλιστα χαρακτηρισθείς «επιχειρηματίας», τότε μαύρο φίδι που σ’ έφαγε! Μικρομαγαζάτορα, που η κρίση σε οδήγησε να κατεβάσεις ρολά στο μαγαζάκι σου, μικρέ, μεσαίε ή μεγάλε επιχειρηματία, που απέλυσες προσωπικό ή και αναγκάστηκες να βάλεις λουκέτο, εσύ δεν είσαι απλώς άψυχος μα κάποιος δαίμονας κιόλας, που χαλάς την ιερή πιάτσα του Δημοσιοϋπαλληλισμού, παρεμβαίνοντας στον αέναο ερωτικό διάλογο του Ελληνα πολιτικού με τον ψηφοφόρο: «Πάρε τον διορισμό μου· δώσ’ μου την ψήφο σου». Εμεινες άνεργος; Κανένας πολιτικός δεν σε λυπάται. Αν ήθελες οίκτο, ας φρόντιζες να διοριστείς στο Δημόσιο!

Ετσι, με τα δόγματα του Δημοσιοϋπαλληλισμού να σκοτίζουν βαριά τα μυαλά των πολιτικών μας, φτάνουμε σήμερα στην εντελώς παράλογη κατάσταση να φοβόμαστε ότι η τεράστια, η ανέλπιστα μεγάλη ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα αξιοποιηθεί, και τελικά η χώρα θα χρεοκοπήσει. Κι αυτό μόνο επειδή οι κυβερνώντες, φανατικοί πιστοί του Δημοσιοϋπαλληλισμού, θα προτιμήσουν το εθνικό ολοκαύτωμα από το να απολύσουν έστω έναν δημόσιο υπάλληλο – έστω παντελώς άχρηστο, έστω πανθομολογουμένως ανίκανο.

Δυστυχώς, δεν κινδυνολογώ. Μιλάω για μια εξέλιξη πιθανότατη: να δούμε τον τόπο μας να καταστρέφεται για να μην παραβιάσουν οι πολιτικοί το υπέρτατο ταμπού τους. Να χάσουν κι άλλες 400.000 από μας τη δουλειά τους, και έπειτα να βουλιάξει όλη η χώρα. Κι αυτό, ενώ οι περισσότεροι Ελληνες, που διατηρούν σώας τας φρένας, θα ξέρουμε καλά ότι η καταστροφή μπορούσε –μπορεί ακόμη!– να αποτραπεί, και ότι οι κόποι και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων προορίζονται για μια φρικτή, τερατώδη θυσία στη βάρβαρη θρησκεία των πολιτικών μας.

* Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης είναι συγγραφέας.


ΠΗΓΗ- http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_106_14/08/2011_452751

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Η ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ; - 14/8/2011

Η Χώρα μας και ο Ελληνικός Λαός δεν τα πάνε καλά με τα σενάρια και τις προβλέψεις.Κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν γι΄αυτό, και κατά την γνώμη μου έχουν να κάνουν με την διαχρονική επιρροή της θρησκείας επί του πολιτισμού μας.

Επί της ουσίας τώρα, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα, απλά, δεν μπορεί να κάνει σενάρια γιά το μέλλον της.Δεν έχει τους ανθρώπους γιά να τα κάνει;Δεν πιστεύει στην σημασία των σεναρίων;Δεν πιστεύει ότι έχει μέλλον, άρα βρίσκει άνευ σημασίας τα σενάρια;Δεν ξέρω τί ισχύει απ΄όλα αυτά.

Στις 21/7/2011, η Ελλάδα είχε πιστέψει ότι είχε σωθεί.Το χρέος της θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο. Σήμερα, δηλαδή 3 εβδομάδες μετά, η ευρωζώνη καταρρέει, και κάποιοι ζητούν και πάλι να βγεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη και την Ευρωπαική Ενωση (π.χ. Τζώρζ Σόρος), ενώ κάποιοι άλλοι(βλέπε εδώ ) ζητούν να τεθεί η Ελλάδα υπό καθεστώς ευρωπαικού οικονομικού προτεκτοράτου και να παραμείνει εντός της ευρωζώνης.

Tι θα προκύψει τελικά;Μπορεί η Ελλάδα να επιλέξει την λύση που είναι η καλύτερη γιά την χώρα;Αν υποθέσουμε ότι μπορεί, τί την συμφέρει να επιλέξει;Ολ΄αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είχαν απαντηθεί αν είχαν γίνει σενάρια.Σενάρια όμως δεν έγιναν και δεν γίνονται.Προσωπικά, πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει πλέον την δυνατότητα της επιλογής.

Το πιό πιθανό είναι η Ελλάδα να υπαχθεί σε πρώτη φάση σε καθεστώς οικονομικού προτεκτοράτου της Ευρωπαικής Ενωσης, τουλάχιστον όσο θα υπάρχει η ευρωζώνη.Διότι αυτό συμφέρει την ευρωζώνη αυτή την στιγμή.Ισως αυτό το καθεστώς να είναι, χωρίς να το έχουμε επιλέξει, και αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τα μεσο-πρόθεσμα ελληνικά εθνικά συμφέροντα υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κομματοκρατία τα τελευταία 35 χρόνια, δηλαδή υπό τις συνθήκες εκποίησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας που δομήθηκαν σταθερά.
Οι οικονομικές αποφάσεις γιά την Ελλάδα,θα λαμβάνονται από τους Ευρωπαίους με σκοπό την αποπληρωμή και την μείωση του χρέους.Λογικά οι αποφάσεις αυτές θα βελτιστοποιήσουν τα έσοδα του κράτους και θα συρρικνώσουν όσο περισσότερο γίνεται τα έξοδα του κράτους.Θα λειτουργήσουν δηλαδή υπέρ των άμεσων συμφερόντων των ξένων πιστωτών και ενδεχομένως υπέρ των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών των ελλήνων,και εις βάρος των Ελλήνων που είναι οικονομικά ενεργοί σήμερα.Θα κάνουν δηλαδή ότι δεν μπορεί να κάνει η κομματοκρατία.

Κι όμως, ακόμα κι΄αν υποθέσουμε ότι αυτό θα γίνει,ακόμα κι΄αν υποθέσουμε ότι αυτό που προαναφέρθηκε ότι θα γίνει,γίνει θεωρητικά κατανοητό από τους Ελληνες, και πεισθούν ότι θα γίνει, οι Ελληνες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οι Ευρωπαίοι θα το καταφέρουν, διότι δεν μπορούν να σκεφτούν με σενάρια.Σκέφτονται με την σημερινή πραγματικότητα, και το παρελθόν.Οχι με το μέλλον.Ετσι γιά παράδειγμα, οι φοροφυγάδες θα συνεχίσουν να κλέβουν το δημόσιο, και θα βρεθούν στο μέλλον στην φυλακή, διότι δεν μπορούν να διανοηθούν,ότι οι Ευρωπαίοι θα εφαρμόσουν στο προτεκτοράτο τους, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στις χώρες τους.Οι δημόσιοι υπάλληλοι από την πλευρά τους, δεν θα κατανοήσουν την διαφορά και θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως την εποχή της κομματοκρατίας.Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν χιλιάδες στην απόλυση χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουν.


Ολα αλλάζουν. Αλλά οι περισσότεροι Ελληνες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές.Ζούν στο παρελθόν και το παρών.Εχουν θέση ως συλλογικό υποκείμενο στο μακρο-πρόθεσμο μέλλον;Προσωπικά δεν το βλέπω δυστυχώς.Οι Ελληνες σήμερα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός παρακμάζοντος έθνους.

Χρειάστηκαν μόνο 35 χρόνια προσπαθειών της κομματοκρατίας γιά να καταστραφεί η χώρα.
Το τραγικό όμως δεν είναι η οικονομική και κοινωνική καταστροφή.Αν ήταν μόνο αυτό, θα ήλπιζε κανείς ότι σε 20-30 χρόνια, η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει.Ομως, έχουμε μπεί γιά τα καλά στην πλανητική εποχή, όπως την περιέγραψε ο Π.Κονδύλης πρίν από 20 χρόνια.Ενα έθνος που εισέρχεται στην πλανητική εποχή με όλες του τις δυνάμεις, έχει πιθανότητες να επιβιώσει.Ενα έθνος όπως το Ελληνικό που εισέρχεται στην πλανητική εποχή οικονομικά και κοινωνικά εξαθλιωμένο, και χωρίς ηγεσία, δεν έχει δυστυχώς πολλές πιθανότητες να επιβιώσει.
Ομως,όπως τελικά στρώνει κανείς, έτσι και κοιμάται.

ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙ Η PROJECT 15, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - 14/8/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6594740,00.html

7/8/11

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ; - 6/8/2011




Τις τελευταίες εβδομάδες, η συζήτηση γιά το μέλλον της Ευρώπης έχει φουντώσει.Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που επισημαίνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά της Ευρωπαικής Ενωσης.

Μέχρι και πρίν από δύο χρόνια, η διαδικασία της ευρωπαικής ολοκλήρωσης φαινόταν σε όλους ως μία πορεία φυσιολογική που είχε δομηθεί μετά από προσπάθειες δεκαετιών.Η ευρωπαική ολοκλήρωση φαινόταν σε όλους ως μή αναστρέψιμη.

Ακόμα κι΄όταν άρχισε η κρίση του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνθηκαν ότι θα έπρεπε έστω να μελετηθεί το σενάριο η ευρωπαική ένωση να οδηγηθεί σε αποδόμηση.Το κρίσιμο ερώτημα που έπρεπε να τεθεί έστω στην αρχή της κρίσης του δημοσίου χρέους, ήταν το εξής : "κάτω από ποιές προυποθέσεις ενδέχεται να δούμε την Ευρωπαική Ενωση να καταρρέει";

Aντί να τεθεί έγκαιρα αυτό το ερώτημα, ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα και να δοθεί η κατάλληλη λύση, οι Ευρωπαίοι έθεσαν με καθυστέρηση το εξής ερώτημα :"η κρίση χρέους της ανεύθυνης χώρας(Eλλάδα ), ενδέχεται να έχει συνέπειες γιά την ευρωζώνη;Αν ναι, ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος γιά την αντιμετώπιση της ;"

Αρχικά οι Ευρωπαίοι έκριναν ότι όλα πήγαιναν καλά, εκτός από το γεγονός ότι ένα κράτος-παρίας ήταν, κακώς, μέλος της ευρωζώνης.Η ελληνική ασωτεία ήταν και είναι βέβαια γεγονός.Ομως,ακόμα κι΄αν ως διά μαγείας η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, η αν αποκαταστούσε μέσα σε μιά νύχτα τα δημόσια οικονομικά της, ο κίνδυνος της αποδόμησης της Ευρώπης που αρχίζουμε πλέον και βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα,θα παρέμενε ο ίδιος.

Η λανθασμένη διάγνωση, οδήγησε τον δημόσιο διάλογο σ΄ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους πολιτικούς ηγέτες, σε συζητήσεις και αποφάσεις, όχι λανθασμένες, αλλά απλά δευτερεύουσας σημασίας γιά το θέμα μας η και εκτός θέματος.Αυτές οι συζητήσεις και οι αποφάσεις στρέφονταν γιά κοντά 2 χρόνια, γύρω από το αν πρέπει η Ελλάδα να φύγει η να μείνει στο ευρώ, γιά το αν πρέπει να βοηθηθεί η να μήν βοηθηθεί, γιά τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα, κλπ...Οι συζητήσεις αυτές και οι αποφάσεις που ελήφθησαν, ήταν πολύ χρήσιμες γιά την Ελλάδα διότι έβγαλαν στη φόρα όλα τα κακώς κείμενα της χώρας μας και οδήγησαν στην λήψη πολλών σκληρών αλλά ορθών στην πλειοψηφία τους αποφάσεων, έστω κι΄αν η χώρα εξευτελίστηκε διεθνώς.Ομως, οι αποφάσεις αυτές είχαν να κάνουν με το πώς η Ελλάδα θα τιμωρηθεί, και το πώς θα ξαναγίνει "φρόνιμο παιδί".Κατά τ΄άλλα, όλα στην ευρωζώνη πήγαιναν καλά, όπως δηλαδή είχαν σχεδιαστεί, εκτός ίσως από το συμπέρασμα ότι δεν είχαν προβλεφτεί κανόνες γιά έγκαιρη και αυτόματη τιμωρία των κρατών που δεν θα τηρούσαν τα συμφωνημένα, όπως τελικά συνέβη με την Ελλάδα.
Η λανθασμένη διάγνωση του κύριου προβλήματος, οδήγησε σε λανθασμένη/δευτερεύουσας σημασίας ερώτηση και δευτερεύουσας σημασίας απάντηση/απόφαση.

Στην συνέχεια,τον Μάρτιο του 2010 περίπου, όταν δηλαδή άρχισε η επίθεση των αγορών εναντίον της Ελλάδας, η Ευρώπη κατανόησε ότι μέσω της Ελλάδας,οι αγορές εξαπέλυαν στην πραγματικότητα επίθεση εναντίον των ατελειών της ευρωζώνης.Τότε οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν γιά πρώτη φορά ότι η ελληνική κρίση χρέους θα είχε σοβαρές συνέπειες γιά την ευρωζώνη. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε σε συζητήσεις και αποφάσεις που ήταν κυρίως τεχνικής φύσης όπως ναι η όχι στο ευρωομόλογο, ναι η όχι στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ναι η όχι στις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, κλπ ...Μετά τις συζητήσεις τεχνικής φύσης, γιά πρώτη φορά, συζητήθηκε η ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης, και τότε, και μόνο τότε, συνδέθηκε γιά πρώτη φορά στο επίπεδο των ηγεσιών, η ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης με την πλήρη κατάρρευση της ευρωπαικής ολοκλήρωσης.

Τελικά, τον Ιούλιο του 2011, το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης ετέθη.Ειτε η Ευρώπη ενοποιείται ως πρός τα δημοσιο-οικονομικά της, είτε καταρρέει όχι ως ευρωζώνη αλλά ως ευρωπαική ένωση.

Το πρόβλημα ετέθη επιτέλους, δεν δόθηκε όμως ακόμα απάντηση.
Γι΄αυτό και συνεχίζεται η αβεβαιότητα.Στο άρθρο που ακολουθεί, περιγράφεται λίγο-πολύ η κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί και πάλι στην Ευρώπη χθές και σήμερα.Η κατάσταση αυτή είναι η ίδια επί της ουσίας εδώ και 18 μήνες.


http://www.reporter.gr/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/184386-%CE%97-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%E2%80%9C%CF%86%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%E2%80%9D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD

Η κατάληξη δεν είναι καθόλου σίγουρη αυτή την στιγμή.

Ενας από τους σημαντικότερους διανοητές των Νέων Χρόνων, ο Π. Κονδύλης, είχε βέβαια θέσει το θέμα από το 1992, δηλαδή 20 χρόνια πρίν από τους σημερινούς ευρωπαίους ηγέτες.Και η εκτίμηση του ήταν απαισιόδοξη ως πρός το μέλλον της Ευρώπης.

Οι λόγοι ήταν αρκετοί.

Ο πρώτος λόγος που είχε προβάλλει από τότε, ήταν η πεποιήθηση του ότι το έθνος ως έννοια, όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά θα επιβιώσει μέσα στις συνθήκες της πλανητικής πολιτικής που θα διαμορφωθούν κατά τον 21ο αιώνα, γιά να εγγυηθεί την φυσική και πολιτικο-κοινωνική επιβίωση των ατώμων που απαρτίζουν το κάθε έθνος.
Ελεγε γιά το θέμα:

Απόσπασμα από το βιβλίο του Π. Κονδύλη - "Πλανητική Πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο" - Θεμέλιο 1992

"....Έτσι τίθεται και πάλι, από άλλους δρόμους και με άλλες συντεταγμένες, το κλασσικό πρόβλημα της εθνικής επιβίωσης, το οποίο πολλοί πίστεψαν ότι θα λύσουν άνετα και πρόσχαρα με την «ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Άλλοι πάλι πρεσβεύουν ότι κάθε διατύπωση τέτοιων προβλημάτων και γενικά οποιαδήποτε επικέντρωση της πολιτικής σκέψης στο έθνος σημαίνει απορριπτέο αταβισμό.

Όποιος δεν θέλει να συγχέει τις ευχές του με την πραγματικότητα οφείλει να διαπιστώσει ότι, όσο κι αν αυτό φαίνεται λυπηρό για τις προοπτικές της παγκόσμιας κοινωνίας, το έθνος ως βασική μονάδα πολιτικής συνομάδωσης και συνεπώς η επιβίωσή του ως εγγύηση της φυσικής και πολιτικοκοινωνικής επιβίωσης συγκεκριμένων ανθρώπων διόλου δεν έχουν πρακτικά ξεπερασθεί ούτε σε ευρωπαϊκό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο βιβλίο αυτό εξηγήσαμε γιατί είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι οικονομικές συγχωνεύσεις και οι διεθνείς τυποποιήσεις του δικαίου ή της ηθικής μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν υπερεθνικές ενότητες. Όπως δείχνει, σε όποιον την παρακολουθεί προσεκτικά, η συμπεριφορά των μεγάλων ευρωπαϊκών και εξωευρωπαϊκών Δυνάμεων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτές διόλου δεν θεωρούν ότι η συγχώνευση των οικονομιών θα καταργήσει τα εθνικά οικονομικά και άλλα συμφέροντα ή ότι η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα ζητήματα της οικονομίας θα εξαλείψει τους εθνικούς ανταγωνισμούς.
Τα μικρότερα έθνη, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, οφείλουν να συναγάγουν τα συμπεράσματά τους από τις παρατηρήσεις αυτές. Η συγχώνευση της πολιτικής με την οικονομία δεν σημαίνει κατάργηση της πολιτικής, και μάλιστα της εθνικής πολιτικής, παρά προκαλεί μιαν ολοένα και στενότερη σύνδεση ανάμεσα σε οικονομική και σε εθνική επιτυχία ή αποτυχία. Αυτό είναι οφθαλμοφανές στον στενότερο στρατιωτικό τομέα, εξ ίσου πρόδηλο θα γίνει όμως και ως προς ολόκληρο το εθνικό-οικονομικό φάσμα στον βαθμό πού ενεργειακοί, πληθυσμιακοί, οικολογικοί και συναφείς παράγοντες αποκτήσουν στην αρχόμενη φάση της πλανητικής πολιτικής προνομιακή σημασία για την επιβίωση των επί μέρους εθνών σε μία τέτοια περίπτωση, μόνον όποιος κάνει έγκαιρη και επίμονη προεργασία θα διασωθεί μακροπρόθεσμα — και το μικρό έθνος χρειάζεται ίσως μεγαλύτερη προβλεπτικότητα από τα μεγάλα.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η μαζικοδημοκρατική απάλειψη των προγραμματικών αστικοφιλελεύθερων διαχωρισμών ανάμεσα σε κυβερνητική, οικονομική, πολιτική, πολιτισμική ή ηθική σφαίρα κτλ. έκαμε το πρόβλημα της οικονομίας και συνάμα εκείνο της εθνικής επιβίωσης πολύ συνθετότερο απ’ όσο ήταν στην εποχή του εθνικισμού του 19ου αιώνα. Η σφαιρικότητα του σύγχρονου οικονομικού προβλήματος απαιτεί σφαιρικότητα και συλλογικότητα της προσπάθειας για την επίλυσή του, ήτοι απαιτεί τη σύλληψή του ως προβλήματος εθνικής επιβίωσης. Με δεδομένο τον μαζικοδημοκρατικό πλουραλισμό και την αποδυνάμωση των παραδοσιακών ιδεολογικών συνεκτικών δεσμών, ο αποδοτικός κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας και η εναρμόνιση των επί μέρους προσπαθειών, έτσι ώστε ο κοινωνικός παρασιτισμός εκ των άνω ή εκ των κάτω να περιορίζεται κατά το δυνατόν, αποτελούν όρο κοινωνικής συνοχής ουσιωδέστερο απ’ ό,τι σε προγενέστερες κοινωνίες.

Το σημερινό ελληνικό έθνος θα όφειλε να δει την οικονομική του εκλογίκευση ακριβώς ως πάλη κατά του παρασιτισμού, ως αντικατάσταση μιας κοινωνικής συμβίωσης, όπου ο ένας «κλάδος» ζει απομυζώντας άμεσα ή έμμεσα (δηλ. μέσω της κυβερνητικής διαχείρισης των δημοσίων πόρων) κάποιον άλλον, ενώ όλοι μαζί ζουν υποθηκεύοντας το εθνικό μέλλον, από μία κοινωνική συνοχή με την παραπάνω λειτουργική έννοια. Αυτό συνεπάγεται τόσο πολλά, τόσες πολλές και ριζικές αλλαγές σε τόσο διαφορετικά επίπεδα, ώστε είναι περισσότερο από αμφίβολο αν μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί σε καθοριστικό βαθμό.

Αλλά εδώ συζητάμε μόνο ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις μιας εθνικής πολιτικής, δηλ. μιας πολιτικής με σκοπό την εθνική επιβίωση, χωρίς και να ισχυριζόμαστε ότι η τέτοια εθνική πολιτική είναι πλέον εφικτή. Η ορθή θεραπεία δεν αρχίζει πάντοτε εγκαίρως.

Το γεγονός, το οποίο περιπλέκει αφάνταστα τη σημερινή ελληνική κατάσταση, κάνοντάς τη να φαίνεται κατ’ αρχήν αδιέξοδη, είναι ότι η υπέρβαση του παρασιτικού καταναλωτισμού ειδικότερα και του κοινωνικού και ιστορικού παρασιτισμού γενικότερα, η εκλογίκευση της οικονομίας και της εθνικής προσπάθειας στο σύνολο της, δεν προσκρούουν απλώς στα οργανωμένα συμφέροντα μιας μειοψηφίας, η οποία στο κάτω-κάτω θα μπορούσε να παραμερισθεί με οποιαδήποτε μέσα και προ παντός με τη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας. Τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλων των κοινωνικών στρωμάτων έχει εν τω μεταξύ συνυφάνει, κατά τρόπους κλασσικά απλούς ή απείρως ευρηματικούς, την ύπαρξη και τις απασχολήσεις της με τη νοοτροπία και με την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού και του κοινωνικού παρασιτισμού."

Read more: http://logikiellada.blogspot.com/2010/12/1992.html#ixzz1UKifZOW4

Ο δεύτερος λόγος που έκανε τον Π.Κονδύλη απαισιόδοξο ως προς την συνέχιση της ευρωπαικής ενοποίησης, ήταν η κατά την γνώμη του στενότητα των πόρων που θα προέκυπτε κατά τον 21ο αιώνα λόγω των συνθηκών της πλανητικής που θα διαμορφωνόταν,η οποία θα οδηγούσε το κάθε έθνος, πίσω στις δικές του δυνάμεις γιά να επιβιώσει.

Ελεγε ως προς αυτό το σημείο.
"Ως κυρίαρχη και ευρύτερα αποδεκτή εθνική πολιτική εμφανίζεται σήμερα ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός» της χώρας, με τελικό του σκοπό την οργανική της ένταξη σε μιαν οικονομικά και πολιτικοστρατιωτικά ενοποιημένη Ευρώπη, με τη βοήθεια της οποίας η Ελλάδα, και την οικονομία της θα εκσυγχρόνιζε και την ακεραιότητα της θα διασφάλιζε — κοντολογίς θα έλυνε το πρόβλημα της εθνικής της βιωσιμότητας. Πολύ φοβούμαι ότι στην προοπτική αυτή κατά κύριο λόγο αντανακλώνται όχι πραγματικές δυνατότητες παρά ευσεβείς πόθοι ανάμικτοι με μυθολογικές κατασκευές. Όπως δηλ. η ακάματη ελληνική μυθολογική φαντασία πριν από λίγο ακόμη απέδιδε όλα τα δεινά στα ζοφερά σχέδια και τεχνάσματα των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι τώρα αναμένει όλα τα αγαθά από το αντίθετο μυθολόγημα, εκείνο της γενναιόδωρης κι αλληλέγγυας «Ευρώπης». Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι, από ψυχολογική άποψη, η ευρωπαϊκή πανάκεια αποτελεί μιαν ακόμη μεταμφίεση του όψιμου επιχώριου ευδαιμονισμού, ο οποίος ονειρεύεται ανεξάντλητες πηγές επιδοτήσεων και συνάμα την έμμεση τουλάχιστον διασφάλιση των συνόρων από ξένα όπλα, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί από όλες τις πλευρές και να «την αράξει». Ωστόσο ακόμα και μία γνώση των διεθνών πραγμάτων τόσο ατελής, όσο αυτή πού συναντάται κατά κανόνα στην Ελλάδα, θα αρκούσε για να θεωρηθεί πρακτικά έωλη μία ουσιώδης προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής, δηλ. η πεποίθηση ότι η «Ευρώπη» θα αποτελέσει κάποτε, αν όχι μία πραγματική πολιτική ενότητα, πάντως ένα σύνολο κρατών ικανό να δρα σε κάθε περίπτωση ενιαία και αποφασιστικά ˙ τόσο η ένταση των πλανητικών ανταγωνισμών όσο και η όξυνση του προβλήματος της Ινδοευρωπαϊκής ηγεμονίας, ιδιαίτερα μετά τη γερμανική επανένωση, μάλλον τις κεντρόφυγες παρά τις κεντρομόλες δυνάμεις θα ενισχύσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κι ας μη μιλήσουμε καθόλου για την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη. Οι τριγμοί πού ακούγονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, καθώς στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες το κύρος των κατεστημένων κομμάτων καταπίπτει, ενώ νέα ανέρχονται ˙ η διαγραφόμενη για το άμεσο μέλλον οικονομική στασιμότητα και η συνεπόμενη στενότητα των πόρων οι οικολογικές και πληθυσμιακές αναταραχές: όλα αυτά, μαζί και με άλλα, θα ρίξουν το κάθε έθνος πίσω στις δι­κές του δυνάμεις, καθώς είναι ευκολότερο να συμμετέχουν όλοι στην κοινή ευημερία παρά ο ένας να βαστάζει τα βάρη του άλλου. Στην περίπτωση αυτή, στους κόλπους της «Ευρώπης» μάλλον θα είχαμε έναν συνασπισμό των ισχυρών με σκοπό ν’ απαλλαγούν από τους αδύνατους ή ανίκανους παρά την αδελφική διανομή προς ανακούφιση όσων ολιγώρησαν ή υστέρησαν.
Αλλά έστω κι αν δεχθούμε την αντίθετη περίπτωση, ότι δηλ. η «Ευρώπη» ενοποιεί, κοντά στην οικονομική, και την πολιτικοστρατιωτική της βούληση, και πάλι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η βούληση αυτή θα συμπέσει σε κρίσιμα σημεία με την ελληνική βούληση — αν μέχρι τότε υπάρχει ελληνική εθνική βούληση.

Read more: http://logikiellada.blogspot.com/2010/11/15112010_16.html#ixzz1UKqXzfxL

Σε παλαιότερη ανάρτηση μου εδώ είχα αναφερθεί και σε πολλά άλλα αποσπάσματα από κείμενα του Π.Κονδύλη γιά το θέμα της ευρωπαικής ενοποίησης.

Ο Π. Κονδύλης είχε κάνει αυτή την εκτίμηση πρίν την ύπαρξη του ευρώ και ασχέτως της ύπαρξης του.Βάσιζε την ανάλυση του στις συνθήκες που θα επικρατούσαν κατά την άποψη του στον πλανήτη κατά τον 21ο αιώνα.
Μέχρι σήμερα, αποδείχθηκε ότι ο Π.Κονδύλης δεν έκανε κανένα λάθος ως πρός τις μελλοντικές εκτιμήσεις του.Ως πρός το θέμα της ευρωπαικής ενοποίησης δεν είπε βέβαια ότι αυτή θα καταρρεύσει αναπόφευκτα.Εκτίμησε ότι είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να καταρρεύσει από τις πιθανότητες να επιβιώσει.

Οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια θα δείξουν την τάση.
Related Posts with Thumbnails