Η Χώρα μας και ο Ελληνικός Λαός δεν τα πάνε καλά με τα σενάρια και τις προβλέψεις.Κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν γι΄αυτό, και κατά την γνώμη μου έχουν να κάνουν με την διαχρονική επιρροή της θρησκείας επί του πολιτισμού μας.
Επί της ουσίας τώρα, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα, απλά, δεν μπορεί να κάνει σενάρια γιά το μέλλον της.Δεν έχει τους ανθρώπους γιά να τα κάνει;Δεν πιστεύει στην σημασία των σεναρίων;Δεν πιστεύει ότι έχει μέλλον, άρα βρίσκει άνευ σημασίας τα σενάρια;Δεν ξέρω τί ισχύει απ΄όλα αυτά.
Στις 21/7/2011, η Ελλάδα είχε πιστέψει ότι είχε σωθεί.Το χρέος της θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο. Σήμερα, δηλαδή 3 εβδομάδες μετά, η ευρωζώνη καταρρέει, και κάποιοι ζητούν και πάλι να βγεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη και την Ευρωπαική Ενωση (π.χ. Τζώρζ Σόρος), ενώ κάποιοι άλλοι(βλέπε εδώ ) ζητούν να τεθεί η Ελλάδα υπό καθεστώς ευρωπαικού οικονομικού προτεκτοράτου και να παραμείνει εντός της ευρωζώνης.
Tι θα προκύψει τελικά;Μπορεί η Ελλάδα να επιλέξει την λύση που είναι η καλύτερη γιά την χώρα;Αν υποθέσουμε ότι μπορεί, τί την συμφέρει να επιλέξει;Ολ΄αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είχαν απαντηθεί αν είχαν γίνει σενάρια.Σενάρια όμως δεν έγιναν και δεν γίνονται.Προσωπικά, πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει πλέον την δυνατότητα της επιλογής.
Το πιό πιθανό είναι η Ελλάδα να υπαχθεί σε πρώτη φάση σε καθεστώς οικονομικού προτεκτοράτου της Ευρωπαικής Ενωσης, τουλάχιστον όσο θα υπάρχει η ευρωζώνη.Διότι αυτό συμφέρει την ευρωζώνη αυτή την στιγμή.Ισως αυτό το καθεστώς να είναι, χωρίς να το έχουμε επιλέξει, και αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τα μεσο-πρόθεσμα ελληνικά εθνικά συμφέροντα υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κομματοκρατία τα τελευταία 35 χρόνια, δηλαδή υπό τις συνθήκες εκποίησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας που δομήθηκαν σταθερά.
Οι οικονομικές αποφάσεις γιά την Ελλάδα,θα λαμβάνονται από τους Ευρωπαίους με σκοπό την αποπληρωμή και την μείωση του χρέους.Λογικά οι αποφάσεις αυτές θα βελτιστοποιήσουν τα έσοδα του κράτους και θα συρρικνώσουν όσο περισσότερο γίνεται τα έξοδα του κράτους.Θα λειτουργήσουν δηλαδή υπέρ των άμεσων συμφερόντων των ξένων πιστωτών και ενδεχομένως υπέρ των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών των ελλήνων,και εις βάρος των Ελλήνων που είναι οικονομικά ενεργοί σήμερα.Θα κάνουν δηλαδή ότι δεν μπορεί να κάνει η κομματοκρατία.
Κι όμως, ακόμα κι΄αν υποθέσουμε ότι αυτό θα γίνει,ακόμα κι΄αν υποθέσουμε ότι αυτό που προαναφέρθηκε ότι θα γίνει,γίνει θεωρητικά κατανοητό από τους Ελληνες, και πεισθούν ότι θα γίνει, οι Ελληνες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οι Ευρωπαίοι θα το καταφέρουν, διότι δεν μπορούν να σκεφτούν με σενάρια.Σκέφτονται με την σημερινή πραγματικότητα, και το παρελθόν.Οχι με το μέλλον.Ετσι γιά παράδειγμα, οι φοροφυγάδες θα συνεχίσουν να κλέβουν το δημόσιο, και θα βρεθούν στο μέλλον στην φυλακή, διότι δεν μπορούν να διανοηθούν,ότι οι Ευρωπαίοι θα εφαρμόσουν στο προτεκτοράτο τους, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στις χώρες τους.Οι δημόσιοι υπάλληλοι από την πλευρά τους, δεν θα κατανοήσουν την διαφορά και θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως την εποχή της κομματοκρατίας.Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν χιλιάδες στην απόλυση χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουν.
Ολα αλλάζουν. Αλλά οι περισσότεροι Ελληνες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές.Ζούν στο παρελθόν και το παρών.Εχουν θέση ως συλλογικό υποκείμενο στο μακρο-πρόθεσμο μέλλον;Προσωπικά δεν το βλέπω δυστυχώς.Οι Ελληνες σήμερα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός παρακμάζοντος έθνους.
Χρειάστηκαν μόνο 35 χρόνια προσπαθειών της κομματοκρατίας γιά να καταστραφεί η χώρα.
Το τραγικό όμως δεν είναι η οικονομική και κοινωνική καταστροφή.Αν ήταν μόνο αυτό, θα ήλπιζε κανείς ότι σε 20-30 χρόνια, η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει.Ομως, έχουμε μπεί γιά τα καλά στην πλανητική εποχή, όπως την περιέγραψε ο Π.Κονδύλης πρίν από 20 χρόνια.Ενα έθνος που εισέρχεται στην πλανητική εποχή με όλες του τις δυνάμεις, έχει πιθανότητες να επιβιώσει.Ενα έθνος όπως το Ελληνικό που εισέρχεται στην πλανητική εποχή οικονομικά και κοινωνικά εξαθλιωμένο, και χωρίς ηγεσία, δεν έχει δυστυχώς πολλές πιθανότητες να επιβιώσει.
Ομως,όπως τελικά στρώνει κανείς, έτσι και κοιμάται.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου