13/11/11
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ - ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ - 12/11/2011
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης συνεργασίας συνεδρίασε αμέσως μετά την ορκωμοσία της στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος στην ομιλία του έθεσε το περίγραμμα του έργου και των στόχων της κυβέρνησής του. Σε αυτήν ο πρωθυπουργός είπε:
«Να ξεκινήσω κάπως επίσημα. Κύριοι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι υπουργοί αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, από σήμερα και μετά συνάδελφοι: Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στη νέα κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά. Μία κρίση δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική, η οποία μετατρέπεται σε κρίση εμπιστοσύνης.
Στο εσωτερικό της χώρας οι κοινωνικές εντάσεις έχουνε αυξηθεί, στο εξωτερικό η αξιοπιστία της χώρας έχει σχεδόν μηδενιστεί. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και αυτό κάνει το έργο μας δυσχερές.
Η δημιουργία κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας πιστεύω ότι θα συντελέσει ώστε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας να αντιμετωπιστούν, δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη επιλυθούν με αποτελεσματικότερο τρόπο, με το μικρότερο δυνατό κόστος προσαρμογής, και όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Οι δυσχέρειες είναι μεγάλες και αντιστοίχως οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν είναι τεράστιες.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί, σε σύγκριση με το που βρισκόμαστε δυο χρόνια για την αποκατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μένουν πολλά ακόμα να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Παρά τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων, το χρέος αυξάνεται γιατί τα δημοσιονομικά ελλείμματα ενώ περιορίστηκαν, δεν μειώθηκαν επαρκώς ώστε να συντελέσουν στην αποκλιμάκωση του χρέους.
Παράλληλα, η ύφεση εντείνεται και η απασχόληση μειώνεται. Η νέα μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε σαν χώρα είναι η αυξανόμενη ανεργία, η οποία είναι συνέπεια της ύφεσης που, εν μέρει, οφείλεται σε εξωγενείς λόγους, αλλά, εν μέρει, είναι το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα της προσαρμογής της οικονομίας.
Επιτύχαμε – και για αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω – μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, να συγκροτήσουμε αυτή τη νέα κυβέρνηση και ευελπιστώ ότι όλοι θα συνεργαστούμε στενά και αρμονικά ώστε να επιτύχουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους σκοπούς αυτής της κυβέρνησης.
Οι σκοποί αυτοί, είναι κατά κύριο λόγο συνδεδεμένοι με την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, τα οποία θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα , εάν δεν επιτύχουμε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, η οποία σε αυτή τη φάση, επειδή η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, στηρίζεται χρηματοδοτικά από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.
Επομένως το βασικό , το κύριο έργο, όχι το μόνο έργο, της κυβέρνησης είναι:
Πρώτον να υλοποιήσει τις αποφάσεις, τα συμπεράσματα, της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης και της 27ης Οκτωβρίου, που αφορούν μία σειρά θεμάτων, και
Δεύτερον να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές: Τι σημαίνει «να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική»; Το ξέρετε αλλά θέλω να το υπογραμμίσω. Σημαίνει τρία πράγματα.
Πρώτον να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που ισχύει, το υπάρχον πρόγραμμα. Δεύτερον, να ολοκληρωθεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο θα προκύψει – και μπορεί ο κ. Αντιπρόεδρος, ο κ. Βενιζέλος, να κάνει ορισμένα σχετικά σχόλια – μετά από τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες με την Τρόικα και θα οδηγήσουν σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που είναι συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση που θα λάβουμε. Και τρίτον την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων κατά τη θητεία της Κυβέρνησης.
Δεν θέλω να μπω σήμερα σε λεπτομέρειες, αλλά αυτοί οι δύο βασικοί σκοποί της Κυβέρνησης, απαιτούν πολλές και σύνθετες ενέργειες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ουσιαστικά αρχίζουμε αυτή τη δουλειά από σήμερα και οι πρώτες μεγάλες προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την εβδομάδα που έρχεται.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι παρ’ όλο που το κύριο έργο της Κυβέρνησης, όπως συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν αυτή τη μεταβατική Κυβέρνηση, είναι αυτό που περιληπτικά ανέφερα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε άλλους τομείς για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι.
Πολλά από αυτά είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη της οικονομίας. Διότι το έργο της Κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τη μείωση των ελλειμμάτων και τη συγκράτηση του χρέους. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί πάρα πολύ αν επιτύχουμε, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να σταθεροποιήσουμε την πραγματική οικονομία, να συγκρατήσουμε την ανεργία και να βάλουμε τις βάσεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας και προοδευτικά την αύξηση της απασχόλησης.
Αυτό εξαρτάται και συνδέεται με διάφορες δράσεις, που αφορούν άλλους τομείς και άμεσα και έμμεσα. Γι’ αυτό ο δικός σας ρόλος και η δική σας καθοδήγηση σε αυτούς τους τομείς είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Ορισμένες δράσεις μπορεί να έχουν μία σχετικά άμεση θετική επίδραση πάνω στην οικονομία, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα φανούν μεσομακροπρόθεσμα και θα ενισχύσουν το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας.
Θα ολοκληρώσω με το να επαναλάβω ότι προσδοκώ την στήριξη και τη συνεργασία όλων σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια , που όλοι θέλουμε να επιτύχει. Πραγματικά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά. Δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου.
Αν υπάρχουν αδυναμίες, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν αποκλίσεις αποτελεσμάτων από τους στόχους, έστω και σε λίγους τομείς, το συνολικό έργο δεν θα είναι αποτελεσματικό. Γι’ αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να κάνουν το καλύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και να δημιουργηθούν καινούργιες βάσεις ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας της χώρας ».
ΠΗΓΗ - http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=429810
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου