Είναι προφανές ότι ενώ στην χώρα μας ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται από τον μαίο του 2012 στο αν πρέπει η όχι να ληφθούν τα μέτρα των 11,5 δις, η τροικα επεξεργάζεται άλλα σενάρια που έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό και που περιγράφονται
εδώ.
Διότι, ακόμα κι΄αν ληφθούν τα μέτρα, η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος προυποθέτει και την βιωσιμότητα του χρέους (να είναι γύρω στο 120% του αεπ ).Και ξέρουμε ήδη ότι με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 και το 2013 που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ετσι,ακόμα κι΄αν ληφθούν τα μέτρα και προκύψει θετική αξιολόγηση από τους ελεγκτές γιά την πορεία του προγράμματος, είτε το ποσό που αναλογεί στο ΔΝΤ θα πρέπει να καταβληθεί από τους ευρωπαίους, είτε δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση.Πάνω σ΄αυτό το πρόβλημα εργάζονται οι καλόπιστοι χρηματοδότες μας εδώ και μήνες, την στιγμή που στην ελλάδα οι πολιτικοί αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ως συνήθως, στον κόσμο τους.
Οι κακόπιστοι τώρα πιστωτές μας διότι υπάρχουν και αυτοί,θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα, γιά να οδηγήσουν την χώρα μας εκτός ευρώ.Δεδομένου επιπλέον ότι η μή τήρηση του προγράμματος από την ελληνική πλευρά θα τους δώσει την αφορμή,θέλουν να την χρησιμοποιήσουν γιά να βγεί η χώρα μας από το ευρώ και το συζητάνε ως προς τον τρόπο.Και σίγουρα ο τρόπος δεν είναι πάρτε χ ποσό και αδειάστε μας την γωνιά, αλλά ο τρόπος είναι έξω από την ευρωζώνη χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον.
Δηλαδή, είτε παρατάνε την χώρα στην μοίρα της (αφού δεν θα μπορεί ούτε το ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την χώρα, ούτε το δημόσιο θα μπορεί να πληρώσει έστω τις εσωτερικές του υποχρεώσεις δεδομένου ότι έχει ακόμα ένα επίσημο πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 3,5 δις ετησίως (ξέρουμε στην πραγματικότητα ότι αν το δημόσιο δεν καθυστερούσε εσκεμμένα τις πληρωμές του στο εσωτερικό της χώρας, το πρωτογενές έλλειμμα είναι ακόμα γύρω στα 7 δις ευρώ )είτε δέχονται όλες οι χώρες ένα κούρεμα του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να συνεχίστει το πρόγραμμα από το ΔΝΤ, αλλά με την προυπόθεση να φύγουμε από την ευρωζώνη οικειοθελώς.
Να διευκρινίσω εδώ ότι παρά τα όσα λέγονται, υπάρχει και νομική φόρμουλα γιά να διώξουν, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την χώρα μας από το ευρώ (γιά μή τήρηση των κανόνων ) αλλά σ΄αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγάλουν την χώρα και από την ευρωπαική ένωση, και δεν το θέλουν ακόμα και οι κακόπιστοι διότι θα προκύψει κι΄ένας πολιτικός συμβολισμός, την πατρότητα του οποίου δεν θέλουν.
Μπροστά σ΄αυτή την τραγική κατάσταση γιά την χώρα μας, δεν ξέρω τι θα γίνει.Νομίζω όμως ότι είναι προφανές τι δεν θα γίνει. Δεν πρόκειται οι εταίροι, ακόμα και οι καλόπιστοι, ούτε να καταβάλλουν το μερίδιο του ΔΝΤ, ούτε να δεχθούν παράταση του προγράμματος γιά δύο χρόνια όπως πιστεύει η κομματοκρατία.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από τους καλόπιστους όσο και από τους κακόπιστους εταίρους είναι πολλές, ώστε να συμφωνηθεί ένα σενάριο.Νομίζω όμως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί έστω και άτυπα η τελική απόφαση.Δεν είναι τυχαίο ότι ο γιούνκερ ήρθε στην αθήνα εσπευσμένα. Ηρθε γιά να ενημερώσει τον πρωθυπουργό γιά την κατάσταση όπως ισχύει αυτή την στιγμή, και να του απευθύνει ένα τελεσίγραφο.Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι από εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός άλλαξε στάση και προσπαθεί να επισπεύσει την λήψη μέτρων.Ειναι αργά όμως τώρα κατά την γνώμη μου.Το διεθνές πλαίσιο γιά την τύχη της χώρας έχει εν πολλοίς διαμορφωθεί.
Πολλά θα κριθούν και από την πορεία της κατάστασης στην ισπανία από τώρα μέχρι και τα τέλη σεπτεμβρίου.Αν η ευρωζώνη λάβει μέτρα γιά την σωτηρία της ευρωζώνης μέχρι τα τέλη σεπτεμβρίου, ενδέχεται να μήν ληφθεί απόφαση γιά την ελλάδα τον οκτώβριο και να αναβληθεί η τελική απόφαση γιά τις αρχές του 2013. Επίσης δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψη οι αμερικανικές εκλογές τον νοέμβριο.
Ετσι, όπως βλέπω σήμερα τα πράγματα, νομίζω ότι στην σύνοδο κορυφής του οκτωβρίου, θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα, αλλά δεν θα ληφθεί απόφαση γιά την εκταμίευση των 31 δις.
Την απόφαση στις αρχές του 2013 δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να την προδικάσουμε.
θα υπάρξουν φοβερές πιέσεις τόσο από τους καλόπιστους εταίρους να παραμείνει η ελλάδα στο ευρώ διότι φοβούνται τα χειρότερα, και θα υπάρξουν επίσης φοβερές πιέσεις από τους κακόπιτους εταίρους γιά την αποπομπή της χώρας μας από το ευρώ.
Η λύση πρός όφελος της ελλάδας θα μπορούσε να βρεθεί αν μπορούσε τότε μ΄ένα μαγικό τρόπο να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Σε οτι αφορά την ελληνική ηγεσία το θέμα που τίθεται είναι τι θα μπορούσε να κάνει μέχρι τότε.Αν η ελληνική ηγεσία συνειδητοποιούσε την κατάσταση που επικρατεί, και παράλληλα πίστευε όπως το πίστευα από την αρχή ότι το πρόγραμμα της τροικας δεν βγαίνει λόγω της διπλής διάστασης του (λήψη μέτρων και βιωσομότητα χρέους παράλληλα ), αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να κερδίσει χρόνο δείχνοντας ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Παράλληλα,θα έπρεπε να κάνει δύο πράγματα
-να λάβει όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος άμεσα, δηλαδή μέσα στο 2012, αποδεχόμενη περισσότερη ύφεση εφέτος, ώστε όταν έρθει η στιγμή της λήψης της τελικής απόφασης γιά την ελλάδα, να μήν φοβάται πιά ότι δεν θα μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές πληρωμές του κράτους.
-να βρεί 2,5 δις ευρώ άμεσα έστω με έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, γιά να αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 20 δίς ευρώ, ώστε το χρέος να καταστεί και πάλι βιώσιμο, χωρίς όμως να το ανακοινώσει.
Κατά την διαπραγμάτευση, στο επίπεδο δηλαδή του συμβουλίου κορυφής, θα ανοίξει τα χαρτιά της δηλώνοντας ότι δεν έχει πλέον πρωτογενές έλειμμα και ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Επιπλέον, θα δηλώσει ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανεργία έχει φθάσει πλέον το 30% συμφωνεί και η ίδια ότι πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ γιά λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά δεν θέλει να το κάνει διότι φοβάται ότι θα καταρρεύσει η ευρωζώνη. Επιπλέον θα δηλώσει ότι αν οι υπόλοιπες 16 χώρες επιθυμούν την έξοδο της ελλάδας από το ευρώ, πρέπει να το δηλώσουν αναφέροντας τους λόγους και αναλαμβάνοντας την ευθύνη , και η ελλάδα, με μεγάλη χαρά θα αποχωρήσει από το ευρώ αλλά με συγκροτημένο τρόπο και με την υποστήριξη τους γιά τους πρώτους μήνες και με την προυπόθεση να παραμείνει στην ευρωπαική ένωση ( π.χ. να δεχθεί η ευρωπαική ένωση την απαγόρευση της κίνησης κεφαλαίων γιά 2 χρόνια, και τον περιορισμό με διοικητικό τρόπο των εισαγωγών γεωργικών προιόντων γιά χρόνια ώστε να αναπτυχθεί η εθνική παραγωγή, κλπ...)Αν πάλι οι 16 χώρες δεν επιθυμούν την αποχώρηση της από την ευρωζώνη, πρέπει να το δηλώσουν , και να της δώσουν ένα κίνητρο γιά να παραμείνει, όπως ένα νέο δάνειο 15 δις ευρώ γιά να επανεκκινήσει την οικονομία της.
Το τσίρκο της εξόδου η μή της ελλάδας από το ευρώ θα τελείωνε, και θα επέστρεφαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ενώ παράλληλα θα άρχιζε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου