17/4/14

άνεργος που έλαβε το 2013 ποσό 600 ευρώ από τον ΟΑΕΔ γιά πρόγραμμα κατάρτισης που παρακολούθησε, καλείται να πληρώσει φόρο 1209 ευρώ - ναί, σε μιά παράλογη χώρα, γίνεται!


Oι χιλιάδες άνεργοι που εντός του 2013 παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα κατάρτισης και έλαβαν ένα μικρό ποσό, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο διπλάσιο από το ποσό που εισέπραξαν.Στο παρακάτω άρθρο, περιγράφεται πώς άνεργος που έλαβε το 2013 ποσό 600 ευρώ από τον ΟΑΕΔ γιά πρόγραμμα κατάρτισης που παρακολούθησε, καλείται να πληρώσει φόρο 1209 ευρώ.Αυτά προβλέπει η ελληνική κομματοσκυλική νομοθεσία.
http://www.kathimerini.gr/762814/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/foro-yyhlotero-toy-ethsioy-eisodhmatos-kaloyntai-na-plhrwsoyn-xiliades-anergoi
Πώς θα ερμήνευε τώρα κάποιος ξένος αυτή την νομοθεσία αν του την εξηγούσαμε;Με τον κοινό νού, θα έλεγε ότι σ΄αυτή την χώρα, αποτρέπεται μέσω της φορολογίας η κατάρτιση ιδίως των ανέργων.Θα έλεγε ότι αυτή η χώρα δεν θέλει γιά κάποιο λόγο να καταρτίζονται οι άνεργοι.Θα μπορούσε επίσης να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι αυτή η χώρα δεν έχει πρόβλημα να καταρτίζονται οι άνεργοι αρκεί να μήν λαμβάνουν κάποια αποζημίωση γι΄αυτή την κατάρτιση.
Αν όμως του εξηγούσαμε ότι αυτή η αποζημίωση δίδεται από κρατικό φορέα και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των πόρων γιά αποζημιώσεις προέρχεται από το ευρωπαικό κοινωνικό ταμείο, πώς θα το ερμήνευε;O κοινός νούς αυτού του ανθρώπου θα δυσκολευόταν να δώσει μιά εξήγηση.Θα έλεγε ίσως ότι το κράτος προσπαθεί μ΄αυτό τον τρόπο να γλιτώσει κάποια χρήματα από την δική του συμμετοχή, οπότε αποτρέπει τον άνεργο να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο μέσω της φορολογίας.Θα μπορούσε επίσης να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι αυτό το κράτος μπουκοτάρει το ευρωπαικό κοινωνικό ταμείο, και επειδή δεν θέλει να το κάνει ανοιχτά γιά κάποιο λόγο, το κάνει μέσω της φορολογίας.Δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι άλλο με τον κοινό νού.
Με τον κοινό νού, αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ότι πολύ απλά αυτή η χώρα είναι παράλογη.
Δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι υπάρχει χώρα που εκλέγει νομοθέτες που δεν μπορούν να ελέγξουν τι ψηφίζουν, διότι είναι ποδοσφαιριστές, μπαλαρίνες,μπασκετμπολίστες,και εν πάσει περιπτώσει δεν γνωρίζουν την δουλειά γιά την οποία εξελέγησαν, ούτε τους ενδιαφέρει να την μάθουν διότι αποσκοπούν αλλού και όχι στην κοινωνική προσφορά.
Δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι υπάρχει χώρα που εκλέγει κυβερνώντες που δεν ξέρουν να νομοθετήσουν, διότι πολύ απλά δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους.
Τέλος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι υπάρχει ακόμα μιά δημόσια διοίκηση στην υφήλιο που "βυζαντινίζει" όσο μπορεί, που μετατρέπει δηλαδή το απλό σε δύσκολο γιά τον πολίτη, απλά γιά να έχει απασχόληση.
Ο κοινός νούς σταματά εκεί που αρχίζουν τα σύνορα της σημερινής Ελλάδας.Στην παράλογη χώρα, ο κοινός νούς δεν μπορεί να είναι εργαλείο.
Το καλό γιά τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι ότι οι παράλογες χώρες δεν έχουν μέλλον.Εχουν ημερομηνία λήξης μέσα στην Ιστορία.Το κακό γιά τον Ελληνισμό είναι ότι θα λήξει τόσο άδοξα μετά από 3000 χρόνια, και έχοντας εν τω μεταξύ σημαδέψει ανεξίτηλα τον ανθρώπινο πολιτισμό.Διότι άλλο είναι αυτός ο πολιτισμός να λήξει από ένα σεισμό, έναν πόλεμο κλπ, κι΄άλλο είναι να λήξει από τον παραλογισμό.
Το τραγικό είναι ότι πρέπει να βιώσουμε κιόλας αυτή την εξέλιξη δίχως να μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα.
Θα μπορούσε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;Ισως θα μπορούσε, αν και είμαστε σε παρακμή εδώ και πολύ καιρό.Με ενέργειες από τα κάτω πρός τα πάνω, μάλλον δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος γιά να αντιστραφεί η κατάσταση.Κατά την γνώμη μου η μόνη λύση είναι από τα πάνω πρός τα κάτω.Να προκύψει δηλαδή ένας ηγέτης, όπως προέκυψε γιά την Γαλλία ο Ντε Γκώλ στην δεκαετία του 50, ο οποίος θα αλλάξει τα πάντα και θα ξαναφέρει την χώρα μέσα στην Ιστορία.Πρός το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα η δεν το βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails