21/5/14

Τι Ευρώπη θέλουμε; - κάποια απογοητευτικά σημεία του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαικής Ενωσης


Αν δεν είχαμε τα δικά μας χάλια, θα είχε ενδιαφέρον με αφορμή τις ευρω-εκλογές να ενδιαφερθούμε, έστω γιά λίγο, γιά την Ευρωπαική Ενωση.
Τί είναι σήμερα η Ευρωπαική Ενωση;Ποιές είναι οι αρμοδιότητες της; Πώς λειτουργεί;Ποιά είναι τα όργανα της και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις;
Aυτή η πληροφόρηση δεν παρέχεται στους έλληνες πολίτες ούτε από τον Τύπο, ούτε από τα πολιτικά κόμματα.
Σήμερα, θ΄αναφερθώ σε κάποια σημεία του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαικής Ενωσης που προσωπικά μ΄ενοχλούν.
1/νομοθετική πρωτοβουλία ή δημοψήφισμα
Ανήκει στην Κομισιόν και όχι στους ευρωβουλευτές η στους ευρωπαίους πολίτες.
Ξέρουμε βέβαια ότι αν συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν να γίνει δημοψήφισμα.Θα το ζητήσουν όμως από την Κομισιόν, η οποία μπορεί να πετάξει τις 1 εκατομμύριο υπογραφές στο καλάθι των αχρήστων χωρίς αιτιολογία.
2/νομοθετική εξουσία
Την έχει το Συμβούλιο (των υπουργών) από κοινού με το ευρωκοινοβούλιο.
Βέβαια, υπάρχουν και οι "ειδικές νομοθετικές διαδικασίες" όπου το Συμβούλιο (των Υπουργών) νομοθετεί μόνο του.Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μάλλον θα αφορά μικρο-πράγματα γιά τα οποία δεν έχει νόημα να περνάνε από το ευρωκοινοβούλιο.Κι΄όμως, οι "ειδικές νομοθετικές διαδικασίες¨" αφορούν θέματα όπως το Εργατικό Δίκαιο,τα θέματα Ανταγωνισμού,και την λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς.Γιά τα θέματα αυτά, οι υπουργοί, μόλις φθάσουν στις Βρυξέλλες βάζουν το καπελάκι του νομοθέτη.Μόλις επιστρέψουν στην χώρα τους,οι υπουργοί βγάζουν το καπελάκι του νομοθέτη και βάζουν και πάλι το καπελάκι του υπουργού και εφαρμόζουν τον νόμο (που οι ίδιοι νομοθέτησαν).Τι ωραίοι θεσμοί αυτοί! Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό έγινε εσκεμμένα ώστε τα lobbies να μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους.Εγώ εκπλήσσομαι με την αποτελεσματικότητα του θεσμού!Τι την θέλουμε άλλωστε την Δημοκρατία στην Ευρώπη; Aυτά είναι γιά τους άλλους, όχι γιά τους Ευρωπαίους.
3/ η ευρωπαική κεντρική Τράπεζα
Ολοι ακούσαμε και ξέρουμε ότι είναι ανεξάρτητη.Τι σημαίνει αυτό;Σημαίνει ότι αυτοί που το αποφάσισαν, αποφάσισαν ότι η ΕΚΤ δεν θα δίνει λογαριασμό και δεν θα εξαρτάται από την γνώμη/απόφαση/ψήφο των πολιτών, γιά πάντα.
Ξέρουμε επίσης, ότι σκοπός της ΕΚΤ είναι να κρατήσει τον πληθωρισμό, όσο γίνεται πιό χαμηλά.Τελεία και παύλα.Δηλαδή ασχέτως οικονομικών συνθηκών.Κι΄όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι στην οικονομία, υπάρχει μιά σχέση μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας, κατά κανόνα.Οταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, η ανεργία είναι υψηλή.Οταν η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός είναι υψηλός.
Αρα, η ΕΚΤ δεν έχει αρμοδιότητα και είναι αδιάφορη γιά το ποσοστό ανεργίας, αρκεί να είναι χαμηλά ο πληθωρισμός.
Ωραία, ανεξάρτητη νομισματική πολιτική!
4/ η δικαστική εξουσία
Οι δικαστές της ευρωπαικής ένωσης ορίζονται γιά 6 χρόνια από την εκτελεστική εξουσία της ένωσης, και η θητεία τους δύναται ν΄ανανεωθεί γιά άλλα 6 χρόνια.
Κοίτα να δείς πώς εξελίσσονται τα πράγματα, ιδίως στην πιό προηγμένη από την άποψη των θεσμών,γωνία της υφηλίου!Εγώ που τελείωσα την Νομική πρίν από 25 χρόνια,είχα μείνει μ΄εκείνες τις παλιές ιδέες ότι ο δικαστής προσλαμβάνεται με πολύ αυστηρές διαδικασίες και με απόλυτη διαφάνεια και είναι ανεξάρτητος και ακλόνητος από οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία μέχρι να πάρει σύνταξη, εκτός κι΄αν διαπράξει κάποιο έγκλημα,...
Κοίτα να δείς πώς εξελίσσονται η διοικητική επιστήμη και οι δημοκρατικοί θεσμοί!
Τώρα, θα πεί κανείς, αυτά είναι τα προβλήματα της Ευρώπης;Οχι δεν είναι αυτά.Αυτά είναι κάποια λειτουργικά προβλήματα μεταξύ εκατοντάδων.Πρέπει και αυτά να τα αναλύουμε.
Η ουσία της Ευρώπης, είναι να ξέρουμε τι Ευρώπη θέλουμε.Και να επιδιώξουμε αυτή η άποψη να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη του 67% των πολιτών της Ευρώπης.
Προσωπικά, θα ήθελα μιά Ευρώπη
1/με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα
2/όπου θα διορθωθούν οι αδυναμίες του ευρώ στη βάση των προτάσεων του γάλλου οικονομολόγου Ζακ Σαπίρ
3/με εκπροσώπηση μέσω δύο νομοθετικών Σωμάτων (ένα γιά την εκπροσώπηση των κρατών και ένα γιά την εκπροσώπηση των πολιτών)με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, μιά εκλεγμένη εκτελεστική εξουσία, και ανεξάρτητους ευρω-δικαστές
4/με λιγότερη γραφειοκρατία
Αυτά θα μου αρκούσανε σε πρώτη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails