31/1/15

εκτιμώ τον διανοούμενο Βαρουφάκη, αλλά ήταν λάθος να οριστεί υπουργός οικονομικών


Ο Βαρουφάκης είναι αναμφίβολα ένας λαμπρός διανοούμενος, και ο πιός γνωστός παγκοσμίως έλληνας οικονομολόγος.Τυχαίο ; Δεν νομίζω.
Ομως υπάρχουν δύο λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι έπρεπε μέν να χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός σύμβουλος, αλλά να μήν οριστεί ως υπουργός οικονομικών.
-ο πρώτος λόγος βασίζεται στην γενικότερη πεποιήθηση μου ότι άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου, θα φτιάξει το μοντέλο του στο εργαστήριο, θα καθορίσει/επιλέξει τους παράγοντες που θα επιδράσουν επί του μοντέλου, θα μελετήσει τις επιδράσεις χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, και θα καταλήξει σε συμπεράσματα.
Ο άνθρωπος της πράξης, αυτός δηλαδή που ενεργεί και παίρνει αποφάσεις στον πραγματικό κόσμο,πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λάβει αποφάσεις, μή μπορώντας να ελέγξει όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν επί του προβλήματος που αντιμετωπίζει και έχοντας ελάχιστο χρόνο στην διάθεση του.
Είναι προφανές ότι τα προσόντα που απαιτούνται γιά αυτούς που ασχολούνται με την θεωρία και γιά αυτούς που ασχολούνται με την πράξη είναι τελείως διαφορετικά.Ο καθηγητής ή ο ερευνητής πρέπει να είναι ένας διανοούμενος ο οποίος θα μελετήσει το θέμα του τόσο καλά ώστε να μήν μπορεί να αμφησβητηθεί το αποτέλεσμα του υπό τις συγκεκριμμένες συνθήκες της έρευνας του.
Ο άνθρωπος της πράξης, δηλαδή ο μάνατζερ η ο στρατιωτικός διοικητής, η ο υπουργός κλπ... δεν έχει την πολυτέλεια να μελετήσει το θέμα από όλες τις πλευρές.Δεν καθορίζει ο ίδιος τους παράγοντες που επιδρούν επί του προβλήματος, και πολλές φορές δεν τους γνωρίζει όλους.Δεν έχει επίσης τον ατελείωτο χρόνο.Πρέπει να πάρει μιά απόφαση εντός συγκεκριμμένου χρονοδιαγράμματος γνωρίζοντας ότι η απόφαση του θα έχει πολύ σημαντικές συνέπειες.Θα δράσει βέβαια με βάση την παιδεία του, αλλά και με την εμπειρία του, το ένστικτό του,και την ικανότητα του να δώσει στιγμιαία απάντηση σε ερωτήματα που θα θέσει ο ίδιος και θα απαντήσει ως επί το πλείστον ο ίδιος.Θα πρέπει να είναι ψύχραιμος και να έχει την ψυχική ικανότητα να αντέξει το βάρος της ευθύνης που θα πάρει, διότι γνωρίζει ότι θα λάβει μιά απόφαση με πολύ σημαντικές συνέπειες χωρίς να γνωρίζει, ελλείψει χρόνου και μέσων, όλα τα δεδομένα.Είναι κατά συνέπεια, ένας πραγματικός διαχειριστής κινδύνων.
-ο δεύτερος και πιό σημαντικός λόγος είναι ότι ο Βαρουφάκης έχει εκφράσει τις απόψεις του γιά την ευρωκρίση σε χιλιάδες άρθρα και συνεντεύξεις από το 2010.Γιά παράδειγμα, στις 18/2/2012 είχε δημοσιεύσει την εξής άποψη με τον τίτλο Greek default does NOT equal Greek exit
Αν βάλεις ως διαπραγματευτή με την Ευρώπη έναν άνθρωπο όπως τον Βαρουφάκη που έχει εκφράσει τόσο αναλυτικά τις απόψεις του επί του θέματος δημοσίως, δίδεις αυτόματα στους ευρωπαίους αξιωματούχους ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα,διότι μιά ομάδα τεχνοκρατών θα αρχίσει να μελετά ότι έχει γράψει και πεί ο Βαρουφάκης επί του θέματος, θα καταλάβουν πώς σκέπτεται και πού το πάει, και θα αρχίσουν να χτίζουν γραμμές άμυνας.
Θα ήταν πολύ πιό αποδοτικό γιά την ελληνική πλευρά να είχε θέσει μυστικά τον Βαρουφάκη ως άτυπο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, και να ορίσει κάποιον άλλον ως υπουργό οικονομικών, ώστε το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι στην ελληνική πλευρά.

Yanis Varoufakis Newsnight interview


27/1/15

Greece's New FinMin Explains "This Is What Happens When You Humiliate A Nation & Give It No Hope


http://www.zerohedge.com/news/2015-01-27/greeces-new-finmin-explains-what-happens-when-you-humiliate-nation-give-it-no-hope

Πολ Κρούγκμαν:«Η τρόικα ζητούσε το αδύνατο - Οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν την κατήχηση»


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=670952

Η Νίκη του Σύριζα


Όποιος έχει μελετήσει το έργο του Π.Κονδύλη θα έχει τουλάχιστον συγκρατήσει το εξής : οι ιδεολογίες είναι κατασκευασμένες από ανθρώπους, θεωρίες.Να θυμίσουμε τι έλεγε ο ίδιος ο Κονδύλης γιά αυτό το θέμα : " ...οι απαντήσεις στα ιστορικά προβλήματα δεν βρίσκονται μέσα στην κατασκευασμένη θεωρία, αλλά αντίθετα οι απαντήσεις στα θεωρητικά προβλήματα βρίσκονται μέσα στην ιστορία. Όσοι επιλέγουν τη θεωρία έναντι της ιστορίας το κάνουν όχι γιατί κινούνται σε υψηλότερες σφαίρες, όπως συχνά πιστεύουν οι ίδιοι, απλά από πνευματική νωθρότητα· γιατί η οποιαδήποτε θεωρία είναι απείρως απλούστερη από οποιαδήποτε ιστορική κατάσταση."
Οποιος πιστέψει πραγματικά σ΄αυτό το σκεπτικό,όπως εγώ, θα δεί πλέον τα ανθρώπινα πράγματα μέσα στην ιστορία, τελείως διαφορετικά.Δεν θα δώσει πλέον καμμία σημασία στο τί πρεσβεύουν οι ιδεολογίες, και θα επικεντρωθεί στην ανάλυση και κατανόηση της πραγματικότητας όσο μπορεί να την αντιληφθεί με βάση την παιδεια του και την συσσώρρευση εμπειριών.Γιά την επίλυση ενός προβλήματος, θα δοκιμάσει διάφορες λύσεις και θα επιλέξει αυτήν που έχει αποτέλεσμα.Μπροστά σ΄ένα προκύψαν θέμα, δεν θα κάνει μαθήματα ηθικής αλλά θα επικεντρωθεί στο να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν με όσο γίνεται πιό αποτελεσματικό τρόπο.Μέσα σ΄αυτό το σκεπτικό,θα κατανοήσει πολύ γρήγορα επίσης ότι πέρα από τις ενέργειες του,η πραγματικότητα διαμορφώνεται και από χιλιάδες άλλες ενέργειες των συνανθρώπων μας, της φύσης, των κυβερνώντων μας, κλπ...
Ετσι, σε ότι αφορά την πολιτική και την οικονομία της χώρας μας,εμένα δεν με απασχόλησε ποτέ ο υποτιθέμενος ιδεολογικός προσανατολισμός της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά η αποτελεσματικότητα του έργου.
Σε ανάρτηση μου πρίν από ένα μήνα είχα εξηγήσει γιατί απέτυχε ο Σαμαράς.Θα μπορούσε να είχε επιτύχει, υπό κάποιες προυποθέσεις, την έξοδο από το μνημόνιο που ήταν το ζητούμενο την συγκεκριμμένη στιγμή, και στην συνέχεια να ζητήσει αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, δηλαδή μείωση του χρέους και μείωση του επιπέδου των πρωτογενών πλεονοσμάτων που προβλέπονται γιά τα επόμενα χρόνια και τα οποία είναι ανέφικτα.
Σήμερα, με την νίκη του Σύριζα, έχουμε μιά νέα πραγματικότητα.Ενα κόμμα που θεωρείται ακραίο στην Ευρώπη, θέλει να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο γιά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.Το πρόγραμμα του δεν μ΄ενδιαφέρει ιδιαίτερα.Δεν έχει καμμιά πρωτοτυπία, δεν είναι τόσο ακραίο όσο πολλοί εκτός χώρας πιστεύουν, και δεν συμφωνώ με τα περισσότερα σημεία του.Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρων στο εγχείρημα του Σύριζα, είναι η αντισυμβατικότητα με την οποία προχωρά.
Σ΄αυτό το ιστολόγιο, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, προσπαθούσα να περιγράψω την αίσθηση μου ότι όλες οι συμβατικές λύσεις που περιγράφονταν από τους οικονομολόγους δεν οδηγούσαν σε λύση,και τόνιζα πολύ συχνά την ανάγκη να σταθούμε σε αντισυμβατικές λύσεις.Να προσπαθήσουμε δηλαδή να εφαρμόσουμε λύσεις γιά τις οποίες όλο το κατεστημένο των διανοουμένων και των πολιτικών θεωρούσε εκ των προτέρων ανέφικτες.Βέβαια, και η αντισυμβατικότητα ως λύση θέλει τον καιρό της.Σήμερα, νομίζω ότι υπάρχουν πολλές προυποθέσεις μαζεμένες γιά να εφαρμοστεί η να προσπαθήσει να εφαρμοστεί μιά τέτοια λύση.
-δεν υπάρχει πιά ορατός ένα δεύτερος δρόμος όπως υπήρχε μέχρι που απέτυχε ο Σαμαράς
-τυχόν αποτυχία της αντισυμβατικής λύσης δε θα στοιχίσει τίποτα στους περισσότερους έλληνες εκεί που φτάσαμε, αρκεί να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
-η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα
-όλη η ευρώπη βλέπει πλέον ότι η λιτότητα που ακολουθείται σε όλες τις χώρες από το 2011 δεν οδηγεί πουθενά ή πάντως όχι σε κάτι ορατό.
Οταν είναι συγκεντρωμένες όλες αυτές οι προύποθέσεις,κάτι μπορεί να γίνει αν χειριστεί η ομάδα του Τσίπρα καλά το θέμα επικοινωνιακά, αλλά και με κατάλληλους χειρισμούς.
Και μέχρι τώρα, η ομάδα του Τσίπρα χειρίστηκε καλά εσωτερικά την επικοινωνία της και τους χειρισμούς γιά να φτάσει σε επιτυχημένο αποτέλεσμα.Θα μπορούσε να το κάνει και έξω, υπό προύποθέσεις.
Οι προυποθέσεις είναι να μήν χάσει χρόνο (δεν έχει και πολύ στην διάθεση της), να χτίσει συμμαχίες έξω, και να αρχίσει μιά επικοινωνιακή πολιτική σε όλες τις ευρωπαικές χώρες με την κοινή γνώμη.
Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική πρέπει να βασιστεί στα σημεία εκείνα με τα οποία βομβαρδίζονται καθημερινά οι λαοί της ευρώπης από τους συμβατικούς πολιτικούς, δηλαδή
-η φράση " η ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" πρέπει να αποδομηθεί διότι δεν λέει τίποτα.Τηρείς τις δεσμεύσεις σου αν είναι λογικές.Αν είναι παράλογες όπως λένε όλοι οι οικονομολόγοι, δεν μπορείς να τις τηρήσεις και πρέπει να τις αλλάξεις κοινή συναινέσει.
-το επιχείρημα ότι η ελλάδα αλλοίωσε τα στοιχεία της γιά να μπεί στο ευρώ πρέπει να αποδομηθεί, διότι δεν στέκει
-το επιχείρημα ότι οι έλληνες δεν θέλουν να πληρώσουν το χρέος τους και θέλουν να το πληρώσουν οι άλλοι λαοί πρέπει επίσης να αποδομηθεί.Πρέπει να αλλάξει ρητορική ο Σύριζα γύρω από αυτό το θέμα ακόμα κι΄αν είναι μόνο επικοινωνιακή.Θα μπορούσε ας πούμε να το πεί διαφορετικά.Δεν είναι αλήθεια ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε το χρέος.Το θέμα είναι να μπορούμε.Ας συνδέσουμε το χρέος με μιά ρήτρα ανάπτυξης.Ας επεκτείνουμε λίγο περισσότερο τις λήξεις.Και ας μειωυεί ακόμα λίγο το επιτόκιο.
-να ξεκαθαρίσει γρήγορα τι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.
Τις επόμενες εβδομάδες θα διακρίνουμε την στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση και ας ελπίσουμε να βρεί τους κατάλληλους χειρισμούς.

Αρχίσανε τα όργανα!


Απο σκιτσογράφο της βελγικής εφημερίδας La Libre Belgique όπως δημοσιεύτηκε σήμερα

6/1/15

The future of European Democracy - by Dani Rodrik


https://www.sss.ias.edu/files/pdfs/Rodrik/Commentary/Future-of-Democracy-in-Europe.pdf

γιά την λειτουργία του κράτους, η χώρα διαθέτει το 60% του ΑΕΠ


Στον παραπάνω πίνακα, φαίνεται ότι το 2007 η Ελλάδα ξόδευε το 48% του ΑΕΠ της γιά να συντηρεί το κράτος της. Αυτό, δεν μπορούσε να συνεχιστεί, και αναπόφευκτα η χώρα χρεωκόπησε. Θα περίμενε κανείς από αυτούς που διαμορφώνουν τις πολιτικές αν ήξεραν βέβαια τι κάνουν, να μειώσουν σταδιακά αυτό το κόστος του κράτους γιά τους έλληνες φορολογούμενους στο 45% του ΑΕΠ η στο 40% του ΑΕΠ.Ομως στον παραπάνω πίνακα, βλέπουμε ότι το 2013 το κόστος του κράτους γιά τους έλληνες φορολογούμενους αντιστοιχεί πλέον στο 60% του ΑΕΠ, δηλαδή στο 60% των εισοδημάτων τους. Αυτά τα λίγα γιά όποιον αναρωτιέται αν βγαίνουμε από την κρίση και πότε, και ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

4/1/15

Η δραματική πραγματικότητα - Του Σ.Μάνου


http://www.kathimerini.gr/798213/opinion/epikairothta/politikh/h-dramatikh-pragmatikothta

Why the euro doesn't work - as predicted in 1992


https://www.creditwritedowns.com/2012/10/maastricht-and-all-that.html

Η χώρα δεν σώνεται με το μνημόνιο, ή με την στάση πληρωμών


Αυτό που βιώνει η χώρα συνεχίζει να είναι τραγικό.Βέβαια, υπάρχουν διαφορές μέσα στην τραγικότητα σε σχέση με το 2010 η το 2012.Το 2010 οι έλληνες ψηφοφόροι δεν γνώριζαν την κατάσταση της οικονομίας όπως την είχε καταντήσει το κομματοσκυλικό σύστημα διακυβέρνησης.Το 2012, οι έλληνες ψηφοφόροι είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν την κατάσταση, και φοβήθηκαν μήπως η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ.
Το 2015, τα πράγματα είναι διαφορετικά.Το 25 με 30% των ψηφοφόρων είναι άνεργοι και ξέρουν ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν ή να φοβηθούν.Ενα 25 με 30% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η χώρα θα σωθεί αν τηρηθεί το πλαίσιο με την τρόικα.Οι υπόλοιποι, δηλαδή ένα 40 με 50% είναι μοιρασμένοι μεταξύ των δύο άνω απόψεων.Υπάρχει κατά συνέπεια ένα δίλειμμα το οποίο μόνο οι τροικανοί δεν μπορούν να δούν, και γι'αυτό και συνεχίζουν να επιστρατεύουν τον φόβο ενάντια στους έλληνες ψηφοφόρους.
Η πραγματικότητα κατά την γνώμη μου είναι τελείως διαφορετική από αυτά που δηλώνουν οι Τσιπρο-Καμμένοι ή ο Σαμαράς.Η χώρα δεν σώνεται με το μνημόνιο, ούτε σώνεται με την στάση πληρωμών.Η αλήθεια είναι, ότι εκεί που έφθασε η χώρα, έχοντας 1.5 εκατομμύρια ανθρώπους να δουλεύουνε και από την άλλη πλευρά έχοντας κοντά 4 εκατομμύρια συνταξιούχους και 1.5 εκατομμύρια ανέργους, τα νούμερα από οικονομικής άποψης δεν βγαίνουν.Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα.Εχει ήδη ρυθμιστεί κατά ένα μεγάλο βαθμό.Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμμιά προοπτική γιά την ανάπτυξη της οικονομίας είτε γίνουν οι υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις είτε δεν γίνουν.Και χωρίς ανάπτυξη, η χώρα είναι καταδικασμένη να χρεοκοπήσει.Και το πιό πιθανό, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, είναι ότι θα χρεοκοπήσει το 2015.
Πρέπει να δούμε ποιά θα μπορούσε να είναι η λύση επί της ουσίας, και από εκεί και πέρα ποιά στρατηγική θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα γιά να επιτύχει την λύση.
Η λύση εδώ που φτάσαμε, είναι να σταματήσει η χώρα την εφαρμογή του μνημονίου και να εφαρμόσει ένα δικό της πρόγραμμα γιά την έξοδο από την κρίση, αλλά παράλληλα να συνεχίσει να πληρώνει το χρέος της.Αρα, να μείνει στο ευρώ.Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.Αν σταματήσει την εφαρμογή του μνημονίου, δεν θα πάρει δεκάρα από την Τρόικα ενώ έχει υποχρεώσεις της τάξης των 20 δις ευρώ γιά το 2015.Το θέμα που τίθεται είναι πού θα βρεθούν αυτά τα 20 δις ευρώ.Στην πραγματικότητα, οι ανάγκες είναι κάτι παρακάτω από τα 20 δις ευρώ, διότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.Αν μιά ελληνική κυβέρνηση είχε τον παραπάνω στόχο και ήταν διατεθειμένη να τον τηρήσει πάσει θυσία, τα 15-16 δις ευρώ που χρειάζονται, μπορούν να βρεθούν, με εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέχρι τις εκλογές, αλλά ακόμα και με καθυστέρηση των εσωτερικών πληρωμών.Αν αυτό μπορούσε να εξασφαλιστεί,και μόνο αν εξασφαλιστεί, θα μπορούσε να ζητήσει μιά νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα γιά να βρεθεί μιά κοινά αποδεκτή λύση.
Εδώ αρχίζει η στρατηγική.
Η Ευρώπη δεν μπορεί νομικά να διώξει μιά χώρα από την ευρωζώνη.Μπορεί όμως να διακόψει την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω του ELA, και έμμεσα να ωθήσει μιά χώρα στην έξοδο.Και θα μπορούσε να το κάνει αυτό αν η χώρα σταματούσε την εξυπηρέτηση του χρέους της.Δεν μπορεί όμως να το κάνει αν εξυπηρετείς κανονικά το χρέος σου.Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι διοικούντες την Ευρώπη;Να εκβιάζουν όπως κάνουν σήμερα, να αφήνουν να διαρρέουν υποτιθέμενες αποφάσεις, να δυναμιτίζουν με δύο λόγια το κλίμα γιά την Ελλάδα.
Η χώρα μας θα μπορούσε να πάει στην διαπραγμάτευση προβάλλοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν οδηγεί πουθενά και προτείνοντας ένα δικό της πρόγραμμα γιά την ανάπτυξη, τηρώντας το ευρωπαικό πλαίσιο δηλαδή του ισοσκελισμένου προυπολογισμού, της τήρησης των συμφωνηθέντων, της πληρωμής του χρέους, κλπ...
Συμφωνία υπό αυτές τις προυποθέσεις θα βρεθεί.Το πρόβλημα είναι το εξής :με ποιό πολιτικό προσωπικό μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η στρατηγική;Δεν υπάρχει κανένας να το εφαρμόσει και γι΄αυτό και δεν θα εφαρμοστεί.
Ενα δεύτερο σενάριο γιά να σταματήσει το μνημόνιο στην περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να βρεθούν τα 15-16 δις ευρώ που χρειάζονται γιά το 2015, είναι να γίνει μιά διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να γίνει μιά αναβολή της πληρωμής αυτών των ποσών γιά δύο-τρία χρόνια, χωρίς νέα μέτρα.Στην περίπτωση αυτή, οι Ευρωπαίοι θα προβάλλουν και πάλι την έξοδο της χώρας από το ευρώ.Η στάση της χώρας μας σ΄αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ότι εμείς δεν βγαίνουμε μονομερώς από το ευρώ :να μας αποβάλλετε αναλαμβάνοντας και την ευθύνη.Δεν θα το πράξουν.Αν όμως το κάνουν, εκεί που φθάσαμε, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου.Η χώρα θα υποστεί μιά επιπλέον δύσκολη χρονιά, και από εκεί και πέρα θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Τελικά, ακόμα και στις πιό δύσκολες συνθήκες, μπορούν να προκύψουν λύσεις, υπό την προυπόθεση ότι η χώρα έχει ηγέτη που ξέρει που πάει.Το μεγάλο, και μοναδικό θα έλεγα πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι δεν έχει ηγέτες, δεν έχει πολιτικό σύστημα.Οσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, όλα είναι πιθανά γιά την χώρα.

1/1/15

Pilot recalls last flight to Cyprus' abandoned Nicosia airport 40 years on - by: MENELAOS HADJICOSTIS , Associated Press


http://www.startribune.com/world/286917771.html

Byzantine Renaissance- by Henry Hopwood-Phillips


http://www.medievalists.net/2014/01/05/byzantine-renaissance/

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ - Η μνημειώδης μετάφραση στα ελληνικά του έργου του Νίτσε


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=31205&subid=2&pubid=113419944

MITEF Greece Startup Competition - Παρατείνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον διαγωνισμό startup του MIT


http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231374418

TEDxNTUA Hackathon: Ένας ιδιότυπος μαραθώνιος καινοτομίας!


http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231374406

Η σύμπραξη μιας κοσμοπολίτισσας Αθηναίας με τις γυναίκες του Συνεταιρισμού των Ραχών Ικαρίας δημιουργεί γευστικές εκρήξεις


http://www.protothema.gr/city-stories/article/438735/posi-ikaria-borei-na-horesei-ena-vazaki-marmeladas/
http://www.icariapure.com/icaria-pure

2014 - μιά πικρή χρονιά γιά την ελληνική οικονομία


Πέρασε και το 2014.Μιά δύσκολη χρονιά και πάλι γιά την χώρα, η οποία άρχισε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι η χρονιά της νέας αρχής γιά την ελληνική οικονομία και κατέληξε εφιαλτικά.
Αυτό που χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία το 2014 ήταν τα σοβαρά λάθη εκτίμησης της ελληνικής "πολιτικής ηγεσίας".
Οι λοιποί παράγοντες της τραγωδίας που βιώνει εδώ και 5 χρόνια η χώρα είχαν παραμείνει οι ίδιοι : συνέχιση των ευρωπαικών εκβιασμών γιά την εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν βγαίνει, συνέχιση της προσπάθειας ομαλοποίησης της κρίσης αρχιτεκτονικής του ευρώ, και συνέχιση της υπομονής μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.Αυτή η υπομονή ή η σοφία του ελληνικού λαού ήταν και το μεγαλύτερο όπλο της ελληνικής "πολιτικής ηγεσίας", άσχετα αν δεν το κατάλαβε.Διότι όλοι οι έλληνες, και αυτοί που έκαναν υπομονή και αυτοί που ήταν ανυπόμονοι, γνώριζαν τους τραγικούς δείκτες της οικονομίας, όπως αυτοί που ακολουθούν
1/ η χώρα βίωσε την χειρότερη οικονομική ύφεση που γνώρισε ποτέ οποιαδήποτε χώρα από το 1929
2/ η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης ήταν τραγική και χωρίς προηγούμενο παγκοσμίως
3/ η τραγική μείωση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης είναι πρωτοφανής
Κι΄όμως οι Ελληνες πολίτες έκαναν υπομονή.Πουθενά αλλού στην Ευρώπη οι πολίτες δεν θα είχαν δώσει το περιθώριο σε μιά κυβέρνηση να συνεχιζει να κυβερνά υπό αυτές τις συνθήκες.
Τέλος, κάποια πρώτα σημάδια ότι η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί είχαν φανεί το 2014.
- η χώρα είχε βγεί επιτυχώς στις αγορές μετά από 5 χρόνια
- η ύφεση είχε αρχίσει να μηδενίζεται
-η ανεργία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται έστω στο 26%
-γιά πρώτη φορά από τότε που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας οι κομματοσκυλικές δυνάμεις ( 40 ολόκληρα τραγικά χρόνια), η χώρα είχε καταφέρει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έστω υπό την πίεση των δανειστών.
Κι΄όμως, ακόμα και υπό αυτές τις σχετικά ευνοικές συνθήκες, η "πολιτική ηγεσία" της χώρας τα έκανε θάλασσα.
Ολα άρχισαν με τον ανασχηματισμό του Μαίου και την τοποθέτηση σημαινόντων κομματόσκυλων στην θέση υπουργών που μέχρι τότε προσπαθούσαν σκληρά να μεταρρυθμίσουν την χώρα.Στην συνέχεια, σταμάτησε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, και άρχισαν να μοιράζονται δωράκια στους ψηφοφόρους όπως τις παλιές καλές εποχές.Στην πορεία, αντί να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα τον Σεπτέμβριο, η "πολιτική ηγεσία" άρχισε να ονευρεύεται παλιές συνήθειες όπου θα δανειζόταν και πάλι γιά να κάνει δωράκια στους ψηφοφόρους εις βάρος των μελλοντικών γενεών.Το σχέδιο γιά να ξανά επιστρέψει η κομματοκρατία στις κομματοσκυλικές εποχές, ήταν τόσο κακά σχεδιασμένο, που φάνηκε αμέσως η φαυλότητα του, κατά την επίσκεψη Σαμαρά στην Μέρκελ τον Σεπτέβριο/Οκτώμβριο του 2014 γιά να την ενημερώσει, όταν η Μέρκελ του απάντησε "μα εγώ δεν είμαι η Τρόικα γιά να κρίνω".Επειτα έκλεισαν ξανά οι αγορές γιά την Ελλάδα.Στην συνέχεια, η "πολιτική ηγεσία" έδωσε ανένδοτο με την Τρόικα ενώ έπρεπε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με όποιο κόστος γνωρίζοντας ότι έρχονται εκλογές και ότι δεν έπρεπε η χώρα να παραμείνει μετέωρη.Τέλος, όταν πιά ήταν φανερό γιά την "πολιτική ηγεσία" ότι είχε η ίδια αποτύχει και η χώρα οδηγείτο χωρίς ζώνη ασφαλείας σε εκλογές, επιστράτευσε τον φόβο των ψηφοφόρων.
Η ευθύνη γιά την αποτυχία ανήκει πλήρως στην"πολιτική ηγεσία", μιά ηγεσία ανίκανη και κατώτερη των περιστάσεων.
Από εκεί και πέρα, το 2015 δεν εμπνέει και πολύ αισιοδοξία γιά την χώρα.Οι έλληνες πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί, έχουν κουραστεί, έχουν μπουχτίσει, αλλά πλέον δεν φοβούνται.Το τέλος του 2014, τους αφήνει χωρίς φόβο αλλά και χωρίς πλέον ελπίδες και ψευδαισθήσεις.Περιμένουν να δούν τις εξελίξεις οι οποίες μπορεί να είναι καλές, αλλά μπορούν να είναι ακόμα και πιό καταστροφικές από αυτές που βίωσαν, αλλά πλέον δεν φοβούνται.Είναι σαν να έχουν πειστεί ότι, ότι είναι να προκύψει, θα προκύψει.
Γι΄αυτό και η νέα χρονιά είναι πολύ επικίνδυνη γιά την χώρα.Είναι απείρως καλύτερα γιά έναν λαό να έχει ψεύτικες ελπίδες παρά να μήν έχει καθόλου ελπίδα.
Related Posts with Thumbnails