Όποιος έχει μελετήσει το έργο του Π.Κονδύλη θα έχει τουλάχιστον συγκρατήσει το εξής : οι ιδεολογίες είναι κατασκευασμένες από ανθρώπους, θεωρίες.Να θυμίσουμε τι έλεγε ο ίδιος ο Κονδύλης γιά αυτό το θέμα : " ...οι απαντήσεις στα ιστορικά προβλήματα δεν βρίσκονται μέσα στην κατασκευασμένη θεωρία, αλλά αντίθετα οι απαντήσεις στα θεωρητικά προβλήματα βρίσκονται μέσα στην ιστορία. Όσοι επιλέγουν τη θεωρία έναντι της ιστορίας το κάνουν όχι γιατί κινούνται σε υψηλότερες σφαίρες, όπως συχνά πιστεύουν οι ίδιοι, απλά από πνευματική νωθρότητα· γιατί η οποιαδήποτε θεωρία είναι απείρως απλούστερη από οποιαδήποτε ιστορική κατάσταση."
Οποιος πιστέψει πραγματικά σ΄αυτό το σκεπτικό,όπως εγώ, θα δεί πλέον τα ανθρώπινα πράγματα μέσα στην ιστορία, τελείως διαφορετικά.Δεν θα δώσει πλέον καμμία σημασία στο τί πρεσβεύουν οι ιδεολογίες, και θα επικεντρωθεί στην ανάλυση και κατανόηση της πραγματικότητας όσο μπορεί να την αντιληφθεί με βάση την παιδεια του και την συσσώρρευση εμπειριών.Γιά την επίλυση ενός προβλήματος, θα δοκιμάσει διάφορες λύσεις και θα επιλέξει αυτήν που έχει αποτέλεσμα.Μπροστά σ΄ένα προκύψαν θέμα, δεν θα κάνει μαθήματα ηθικής αλλά θα επικεντρωθεί στο να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν με όσο γίνεται πιό αποτελεσματικό τρόπο.Μέσα σ΄αυτό το σκεπτικό,θα κατανοήσει πολύ γρήγορα επίσης ότι πέρα από τις ενέργειες του,η πραγματικότητα διαμορφώνεται και από χιλιάδες άλλες ενέργειες των συνανθρώπων μας, της φύσης, των κυβερνώντων μας, κλπ...
Ετσι, σε ότι αφορά την πολιτική και την οικονομία της χώρας μας,εμένα δεν με απασχόλησε ποτέ ο υποτιθέμενος ιδεολογικός προσανατολισμός της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά η αποτελεσματικότητα του έργου.
Σε ανάρτηση μου πρίν από ένα μήνα είχα εξηγήσει γιατί απέτυχε ο Σαμαράς.Θα μπορούσε να είχε επιτύχει, υπό κάποιες προυποθέσεις, την έξοδο από το μνημόνιο που ήταν το ζητούμενο την συγκεκριμμένη στιγμή, και στην συνέχεια να ζητήσει αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, δηλαδή μείωση του χρέους και μείωση του επιπέδου των πρωτογενών πλεονοσμάτων που προβλέπονται γιά τα επόμενα χρόνια και τα οποία είναι ανέφικτα.
Σήμερα, με την νίκη του Σύριζα, έχουμε μιά νέα πραγματικότητα.Ενα κόμμα που θεωρείται ακραίο στην Ευρώπη, θέλει να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο γιά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.Το πρόγραμμα του δεν μ΄ενδιαφέρει ιδιαίτερα.Δεν έχει καμμιά πρωτοτυπία, δεν είναι τόσο ακραίο όσο πολλοί εκτός χώρας πιστεύουν, και δεν συμφωνώ με τα περισσότερα σημεία του.Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρων στο εγχείρημα του Σύριζα, είναι η αντισυμβατικότητα με την οποία προχωρά.
Σ΄αυτό το ιστολόγιο, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, προσπαθούσα να περιγράψω την αίσθηση μου ότι όλες οι συμβατικές λύσεις που περιγράφονταν από τους οικονομολόγους δεν οδηγούσαν σε λύση,και τόνιζα πολύ συχνά την ανάγκη να σταθούμε σε αντισυμβατικές λύσεις.Να προσπαθήσουμε δηλαδή να εφαρμόσουμε λύσεις γιά τις οποίες όλο το κατεστημένο των διανοουμένων και των πολιτικών θεωρούσε εκ των προτέρων ανέφικτες.Βέβαια, και η αντισυμβατικότητα ως λύση θέλει τον καιρό της.Σήμερα, νομίζω ότι υπάρχουν πολλές προυποθέσεις μαζεμένες γιά να εφαρμοστεί η να προσπαθήσει να εφαρμοστεί μιά τέτοια λύση.
-δεν υπάρχει πιά ορατός ένα δεύτερος δρόμος όπως υπήρχε μέχρι που απέτυχε ο Σαμαράς
-τυχόν αποτυχία της αντισυμβατικής λύσης δε θα στοιχίσει τίποτα στους περισσότερους έλληνες εκεί που φτάσαμε, αρκεί να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
-η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα
-όλη η ευρώπη βλέπει πλέον ότι η λιτότητα που ακολουθείται σε όλες τις χώρες από το 2011 δεν οδηγεί πουθενά ή πάντως όχι σε κάτι ορατό.
Οταν είναι συγκεντρωμένες όλες αυτές οι προύποθέσεις,κάτι μπορεί να γίνει αν χειριστεί η ομάδα του Τσίπρα καλά το θέμα επικοινωνιακά, αλλά και με κατάλληλους χειρισμούς.
Και μέχρι τώρα, η ομάδα του Τσίπρα χειρίστηκε καλά εσωτερικά την επικοινωνία της και τους χειρισμούς γιά να φτάσει σε επιτυχημένο αποτέλεσμα.Θα μπορούσε να το κάνει και έξω, υπό προύποθέσεις.
Οι προυποθέσεις είναι να μήν χάσει χρόνο (δεν έχει και πολύ στην διάθεση της), να χτίσει συμμαχίες έξω, και να αρχίσει μιά επικοινωνιακή πολιτική σε όλες τις ευρωπαικές χώρες με την κοινή γνώμη.
Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική πρέπει να βασιστεί στα σημεία εκείνα με τα οποία βομβαρδίζονται καθημερινά οι λαοί της ευρώπης από τους συμβατικούς πολιτικούς, δηλαδή
-η φράση " η ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" πρέπει να αποδομηθεί διότι δεν λέει τίποτα.Τηρείς τις δεσμεύσεις σου αν είναι λογικές.Αν είναι παράλογες όπως λένε όλοι οι οικονομολόγοι, δεν μπορείς να τις τηρήσεις και πρέπει να τις αλλάξεις κοινή συναινέσει.
-το επιχείρημα ότι η ελλάδα αλλοίωσε τα στοιχεία της γιά να μπεί στο ευρώ πρέπει να αποδομηθεί, διότι δεν στέκει
-το επιχείρημα ότι οι έλληνες δεν θέλουν να πληρώσουν το χρέος τους και θέλουν να το πληρώσουν οι άλλοι λαοί πρέπει επίσης να αποδομηθεί.Πρέπει να αλλάξει ρητορική ο Σύριζα γύρω από αυτό το θέμα ακόμα κι΄αν είναι μόνο επικοινωνιακή.Θα μπορούσε ας πούμε να το πεί διαφορετικά.Δεν είναι αλήθεια ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε το χρέος.Το θέμα είναι να μπορούμε.Ας συνδέσουμε το χρέος με μιά ρήτρα ανάπτυξης.Ας επεκτείνουμε λίγο περισσότερο τις λήξεις.Και ας μειωυεί ακόμα λίγο το επιτόκιο.
-να ξεκαθαρίσει γρήγορα τι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.
Τις επόμενες εβδομάδες θα διακρίνουμε την στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση και ας ελπίσουμε να βρεί τους κατάλληλους χειρισμούς.