30/9/15

Ο Saul Singer μιλά στη HuffPost Greece για το τι σημαίνει να είσαι πραγματικά "Start up Nation"


http://www.huffingtonpost.gr/2015/09/30/saul-singer_n_8215354.html?utm_hp_ref=greece&ncid=tweetlnkgrhpmg00000001

Putin grabs the seat of world leadership


Café Press: Αν έχεις μια έξυπνη ιδέα, δε χρειάζεσαι πλέον κεφάλαια για να την υλοποιήσεις!


http://www.epixeiro.gr/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/internet-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-online-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/30503-caf%C3%A9-press-%CE%B1%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B1,-%CE%B4%CE%B5-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

Ντόροθι Κινγκ: Προτείνω να γίνουν τα Σκόπια επαρχία της Μακεδονίας με φόρο 25%


http://www.paraxeno.com/12728/ntorothi-kingk-protino-na-ginoun-ta-skopia-eparchia-tis-makedonias-foro-25/

Η Ελλάδα κινδυνεύει με έξωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος


http://www.bankwars.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%AD%CE%BE%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%85/?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+BankWars+%28Bank+Wars%29

Σφαγή ισλαμιστών στη Συρία από τις ρωσικές δυνάμεις: 500 παραδόθηκαν και εκατοντάδες έπεσαν νεκροί -


http://www.newsone.gr/paraxena/332722-sphage-islamiston-ste-syria-apo-tis-rosikes-dynameis-500-paradothekan-kai-ekatontades-epesan-nekroi

28/9/15

ΙSIS beheads Libyan soldier in front of children for ‘educational purposes’


http://linkis.com/www.rt.com/news/2652/h4gL8
Ας ελπίσουμε ότι απέναντι σ' αυτή την επίθεση κατά της ανθρωπότητας που δημιούργησαν και χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ, θα δώσει τον αγώνα που πρέπει ο Πούτιν.Δεν υπάρχει άλλος να υπερασπιστεί την ανθρωπότητα.Και θα το κάνει διότι έχει τα κότσια και το όραμα.Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αναρωτιούνται τι πάει να κάνει ο Πούτιν στην Συρία με τα στρατεύματα που έχει μεταφέρει εκεί.Νομίζω ότι αυτό είναι που δείχνει την υπεροχή του Πούτιν.Θα τους αφήσει να βράζουν στο ζουμί τους μέχρι ν'αρχίσει την υλοποίηση της στρατηγικής του.Ο Πούτιν δεν κάνει ποτέ κάτι που να μήν το έχει σταθμίσει.
Αυτό που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι το (μόνο) αεροπλανοφόρο της Κίνας έχει ήδη φθάσει στην Συρία μεταφέροντας και 1000 πεζοναύτες.Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προσπαθεί να δείξει την στρατιωτική της ισχύ τόσο μακριά από τα σύνορα της.
Φαίνεται κατά συνέπεια ότι ο Πούτιν΄έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε σε συνεργασία με την Κίνα και το Ιράν, να απαλλάξουν μιά και διά παντώς την Μέση Ανατολή από την ηγεμονία των ΗΠΑ, και να περιθωριοποιήσουν τα υποζύγια τους στην περιοχή, ήτοι την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.
Αν αυτό γίνει, θα είναι μιά μεγάλη κατάκτηση γιά την ανθρωπότητα.Ο χρόνος θα δείξει την εκδίπλωση της στρατηγικής του Πούτιν.

Η Μέρκελ, οι πρόσφυγες και το ελληνικό χρέος - του Wolfgang Münchau


http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1364270/h-merkel-oi-prosfyges-kai-to-ellhniko-hreos.html

27/9/15

το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί πλήρως εντός της επόμενης δεκαετίας με κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.Τρελό; Ισως


Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας,συχνά ακούγεται ότι αυτό που έχει σημασία είναι να φτάσουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, και από εκεί και πέρα τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα.
Ασφαλώς και θα γίνουν ευκολότερα τα πράγματα τότε.Ομως ένας πενιχρός ρυθμός ανάπτυξης (διότι γι΄αυτόν θα πρόκειται) από μόνος του,δεν θα λύσει κατά την γνώμη μου κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.Αντε να αυξήσει λίγο τα έσοδα του κράτους και να οδηγήσει την κυβέρνηση να μειώσει λίγο το φορολογικό βάρος των πολιτών.
Η ανεργία δεν θα μειωθεί, και τα 100 δισ επενδύσεων που χρειάζεται η οικονομία μας εντός της επόμενης πενταετίας, δεν θα προκύψουν επειδή θα υπάρχει αυτός ο μικρός ρυθμός ανάπτυξης.
Γι' αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο τα βλέπουν οι οικονομολόγοι.Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς μπορεί (και αν μπορεί ) να καταπολεμηθεί η ανεργία.Αν μπορέσει να καταπολεμηθεί η ανεργία, όλα τα άλλα θα διορθωθούν από μόνα τους.Αλλά να καταπολεμηθεί γρήγορα, και όχι σε 20 χρόνια.Επί του θέματος αυτού, πέρα από αοριστολογίες, τα πολιτικά κόμματα, η Ευρώπη,η τροικα, οι διεθνείς οικονομολόγοι δεν λένε κουβέντα.Αρα, κατά κάποιο τρόπο ομολογούν ότι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να σκεφτούν έναν η περισσότερους τρόπους γιά να λυθεί αυτό το πρόβλημα.Σήμερα, με κομψό τρόπο, το τμήμα μελετών της Γιούρομπανκ μας είπε επι της ουσίας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ποσοστό ανεργίας σε ευρωπαικά επίπεδα(δηλαδή γύρω στο 10-12%) πρίν περάσουν 10 χρόνια.
Σε παλαιότερη ανάρτηση μου εδώ είχα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και είχα προσπαθήσει να εξηγήσω ότι η γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας είναι εφικτή θεωρητικά, παρά τα μνημόνια, την έλλειψη κρατικών πόρων,την μή πρόσβαση της χώρας στις αγορές,κλπ...υπό την προυπόθεση ότι θα κατανοηθεί η δομή της ελληνικής οικονομίας, και θα βασιστούμε στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις(που απασχολούν μέχρι 10 άτομα ) που είναι οι μόνες που μπορούν να λύσουν ποσοτικά τουλάχιστον, το πρόβλημα της ανεργίας).
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα τότε και το οποίο συνεχίζω να πιστεύω, μ' ευχαρίστησε πολύ τότε διανοητικά διότι ήταν η κατάληξη μιάς μακράς αναζήτησης που κράτησε περίπου ένα χρόνο.
Εκτοτε, τίποτα δεν άλλαξε, και από τότε που υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο αρχισα και πάλι να σκέφτομαι αυτή την ιδέα μου και πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Αρχισα με κάποια δεδομένα και κατέληξα στις πρώτες ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν τις οποίες θα παρουσιάσω παρακάτω.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ
- το τεράστιο έργο της γρήγορης καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορεί να προκύψει από το κράτος.Το κράτος είναι διαλυμένο, και είναι παραδομένο εδώ και δεκαετίες στην κομματοκρατία.Το κράτος αυτό δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί κανένα πρόβλημα έστω και πολύ μικρό έτσι όπως είναι, πόσο μάλλον ένα τέτοιο έργο.
-το τεράστιο έργο της καταπολέμησης της γρήγορης καταπολέμησης της ανεργίας πρέπει να αναληφθεί από ένα μή κερδοσκοπικό ίδρυμα.Το ίδρυμα αυτό πρέπει να είναι ελληνικό και να μην έχει καμμιά πρόσβαση σε κρατικούς πόρους.
- οι κύριοι στόχοι του ιδρύματος θα πρέπει να είναι οι εξής
*να βοηθήσει τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να προσλάβουν άνεργους η να βοηθήσει άνεργους να δημιουργήσουν την δική τους μικρή επιχείρηση (θα εξηγήσουμε παρακάτω πώς )
*να βομβαρδισει την χώρα με τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να μετατραπούν σε καινοτόμες επιχειρήσεις (fablabs σε κάθε ελληνική πόλη, εκδηλώσεις και εκπαίδευση στην τρισδιάστατη εκτύπωση, εθνικοί διαγωνισμοί γιά τους φοιτητές πολυτεχνείων γιά την δημιουργία ελληνικών τεχνολογικών προιόντων,...)
*να δημιουργήσει μικρά εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα στα οποία θα απευθύνονται οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν R&D και τα οποία θα λύνουν προβλήματα ή θα δημιουργούν νέα προιόντα έναντι ενός μικρού κόστους.
Οπως φαίνεται από την παραπάνω περιγραφή,το ίδρυμα αυτό, θα κληθεί να λύσει πέρα από την ανεργία, και μιά σειρά από άλλα προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει το κράτος τα οποία όμως είναι απαραίτητο να λυθούν γιά το οικονομικό μέλλον του τόπου.
Το θέμα που τίθεται τώρα είναι τί πόροι απαιτούνται γι' αυτό το τεράστιο έργο, και αν αυτοί μπορούν να βρεθούν. ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Επειδή μελέτησα αρκετά αυτό το θέμα, όσο κι' αν ακουστεί περίεργο, οι πόροι που πρέπει να προσφέρει το Ιδρυμα είναι αμελητέοι αν λάβουμε υπόψη και το μέγεθος του έργου που θα αλλάξει γιά πάντα την χώρα.Στην πραγματικότητα, το Ιδρυμα θα πρέπει μέν να διαθέσει κάποιους πόρους (να πληρώσει το Προσωπικό,να κάνει κάποια μικρά έξοδα προώθησης,να αγοράσει τον εξοπλισμό γιά τα fablabs,...)αλλά το κύριο έργο του θα είναι να συγκεντρώσει πόρους από τον ιδιωτικό τομέα.
Γιά παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι όλες οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν ένα foundation το οποίο χρηματοδοτεί έργα κοινοφελούς σκοπού μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η υποστήριξη της μικρο-επιχειρηματικότητας.Υπάρχει γιά παράδειγμα πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται και στην χώρα μας η οποία έχει υποστηρίξει την μικρο-επιχειρηματικότητα σε 70 χώρες.Χαρακτηριστικό είναι το έργο της στην Βραζιλία,όπου δημιούργησε ένα πρωτότυπο κέντρο παραγωγής μελιού σε μικρή κλίμακα και έκτοτε χρηματοδοτεί την εκπαίδευση αγροτών που θέλουν να παρακολουθήσουν σεμινάριο σ' αυτό το κέντρο γιά να φτιάξουν την δική τους μικρή μονάδα.
Ετσι, όλες οι παραγωγές μικρής κλίμακας που θα υλοποιηθούν και θα προταθούν στις μικρές ελληνικές επιχειρήσειε ή στους ανέργους, δεν θα στοιχίσουν τίποτα στο ίδρυμα.
Ετσι μπορώ να πώ ότι από έναν γρήγορο υπολογισμό που έκανα, το Ιδρυμα θα χρειαστεί γιά να ολοκληρώσει το έργο του, 70 εκατομμύρια ευρώ σε μιά δεκαετία, δηλαδή γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Λέω ότι το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί εντός 10 ετών με ένα κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.Τρελό;Μπορεί.Εγώ το πιστεύω και θα το αποδείξω σύντομα.

21/9/15

εκλογές σεπτεμβρίου 2015 - το τέλος των ψευδαισθήσεων


Για πρώτη φορά από το 1975, η αποχή στις εκλογές έφτασε το 46%.Αν προσθέσουμε σ' αυτό το ποσοστό, ένα 6% που ψήφισε λευκό η που ψήφισε αλλά δεν εκπροσωπήθηκε στην βουλή λόγω του ορίου του 3%,αυτό σημαίνει ότι η βουλή που θα προκύψει δεν θα εκπροσωπεί το 52% του ελληνικού λαού.
Γιά πρώτη φορά κατά συνέπεια η βουλή που θα προκύψει θα εκπροσωπεί μόνο το 48% των Ελλήνων.
Αυτή είναι μιά εξέλιξη με βαρυσήμαντες συνέπειες γιά την χώρα.Ασχέτως του πώς φθάσαμε εδώ, το 46% των ελλήνων πολιτών δήλωσε χθές ότι δεν θέλει πιά να εκπροσωπείται από το κομματοσκυλικό σύστημα διακυβέρνησης που καθιερώθηκε το 1974 και οδήγησε την χώρα στην καταστροφή, ούτε τον εκφράζει κάποιο άλλο κόμμα από τα υπάρχοντα.
Η εξέλιξη αυτή, δεν είναι κατά την γνώμη μου αναστρέψιμη.Το 46% δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει στην πολιτική, όποιος κι΄αν είναι ο νέος πολιτικός φορέας που θα προβάλλει στο μέλλον ότι μπορεί να δώσει "σωτήριες" λύσεις γιά την χώρα.Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται συνεχώς μέχρι την πλήρη απονομιμοποίηση και κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.
Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική ασχέτως αν εκ πρώτης όψεως εκφράζει μιά απαισιοδοξία γιά το μέλλον.Στην πλήρη εκδίπλωση του, το σκεπτικό του 46% εμπεριέχει επίσης
-την αμετάκλητη άποψη ότι το υπάρχων πολιτικό σύστημα απέτυχε.
-την απόρριψη της ψευδαίσθησης που επικρατούσε επί δεκαετίες ότι το πολιτικό σύστημα θα λύσει τα προβλήματα της χώρας.
Πλέον βαδίζουμε σε μιά νέα εποχή όπου η πολιτική με την έννοια που την γνωρίζαμε έχει όλο και λιγότερη αξία,ενώ μεγαλύτερη σημασία γιά την επίλυση των προβλημάτων του τόπου θα δίδεται στις προσπάθειες του κάθε πολίτη, και στις προσπάθειες των ομάδων πολιτών.

19/9/15

Greeks Look to Their Own Initiative to Rebuild Crisis-Racked Country


http://www.wsj.com/articles/greeks-look-to-their-own-initiative-to-rebuild-crisis-racked-country-1442612366

η σημασία της αυριανής ψήφου


Γιά τι πράγμα ακριβώς θα ψηφίσουμε αύριο, μάλλον κανείς δεν ξέρει.Υποτίθεται ότι ψηφίζουμε γιά το συλλογικό μέλλον που επιθυμούμε.Μέλλον, σημαίνει τι επιθυμούμε γιά τις επόμενες δύο-τρείς δεκαετίες γιά την χώρα μας.Τέτοιο μέλλον δεν προτείνεται από κανένα πολιτικό υποτίθεται κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές τα τελευταία σαράντα χρόνια.Ακόμα όμως κιάν υπήρχαν τέτοιες προτάσεις, γνωρίζουμε ότι οι κομματοσκυλικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία σε ξένους.Αρα η ψήφος μας δεν έχει πλέον και ουσιαστικά κάποιο νόημα.
Τώρα, παραμένει το περιτύλιγμα των εκλογών γιά να τηρηθούν τα προσχήματα περί δήθεν δημοκρατίας και άλλες παπαριές.Εστω και αυτό, καλό είναι, αρκεί να το γνωρίζουμε όταν πηγαίνουμε να ψηφίσουμε.
Ετσι, το νόημα το εκλογων είναι απλά να ψηφίζουμε πρόσωπα τα οποία θα τα βλέπουμε στην τηλεόραση να δίνουν τις κοκορομαχίες τους ώστε να μας δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι έχουμε Δημοκρατία. Το ερώτημα πλέον είναι με τί κριτήρια επιλέγονται οι άνθρωποι που υποκρίνονται ότι κάνουν πολιτική από ψηφοφόρους που υποκρίνονται ότι έχουμε δημοκρατία.Εκ του αποτελέσματος,αν πάρουμε την τελευταία δεκαετία, θα δούμε ότι όλοι όσοι έγιναν πρωθυπουργοί, δεν είχαν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους.Δεν είχαν καμμιά παιδεία.Δεν πρόσφεραν τίποτα στον τόπο. Ο κοινός νούς λέει κατά συνέπεια ότι οι ψηφοφόροι ξέρουν τι κάνουν.Μένει μόνο να δούμε ποιόν θα ψηφίσουν αύριο και αν θα τηρήσουν τα ίδια ακριβώς κριτήρια ή αν θα τα διαφοροποιήσουν.Η

17/9/15

Αγριεύει η κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας, ο στρατός στέλνει πολυβόλα


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=738098
Eνώ η Ελλάδα χάνει και πάλι τον χρόνο της με τα κομματόσκυλα, το προσφυγικό παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.Μένει δυό-τρείς φράχτες να χτιστούν ακόμα, ώστε να εγκλωβιστούν όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Κι' 'ομως κανείς στην Ελλάδα δεν δίνει σημασία στο πρόβλημα, όπως και κανείς δεν έκανε τον κόπο να αναρωτηθεί γιατί αυτή η τόσο μεγάλη ροή πρός τα ελληνικά νησιά το 2015.

16/9/15

CHOMAGE ET PRODUCTIONS A PETITE ECHELLE


Nous sommes un groupe d'amis qui travaillent comme cadres dans le secteur privé de l'économie. Notre question fondamentale pour une longue période était comment et avec quels outils on pourrais lutter contre le chômage en Grèce, en particulier pour les jeunes.De facon secondaire a, occupé notre pensée aussi pour une longue période, ce qui pourrait être fait pour fournir un supplément de revenu aux millions de Grecs, qui continuaient a 'avoir un revenu ( salaire ou retraite), mais qui etait desormais extremement faible , pour ne pas dire a la limite de la survie.
La degré de non-utilisation de la main-d'œuvre du pays n’ était pas a prouver (1,5 millions de chomeurs) .
A ces questions fondamentales qui preoccuppent au quotidian chaque famille grecque, et alors que le pays est près de sept ans dans la récession, il n'y a aucune réponse claire de l'Etat grec ou de l'Union européenne.
Nous ecoutons presqu’ au quotidien des generalites theoriques, la principale etant celle suivant laquelle , le chômage disparaîtra en attirant des investissements étrangers dans le pays. Puis suit une autre generalite ,qui est la création de nouvelles entreprises (start-ups, ...).Enfin, il y a une derniere generalite qui considere que l’ on va s’;attaquer au chomage grace a l'augmentation des arrivées de touristes dans le pays . Tout cela est ridicule.Combien d’ 'investissements étrangers peut attirer le pays? Supposons qu’ il attire 1000 investissements etrangers dans les cinq prochaines années Et supposons que tout investissement étranger crée 200 emplois Si ce scenario optimiste a lieu, on va donc voir la creation de 200.000 emplois dans les 5 prochaines annees.
Prenons maintenant les startups et supposons que dans les cinq prochaines années, 2000 entreprises vont survivre et que chacune créera dix employs. Dans ce scenario optimiste, on verra donc la creation de 20.000 emplois.
Prenons maintenant le Tourisme.Il est absurde de considerer que l’ augmentation du nombre de visiteurs va conduire a la creation de nouveaux emplois.Le mode de fonctionnement de ce secteur, nous fait croire qu’ une augmentation de 10% des visiteurs ne creerait pas de nouveaux emplois.
Il nous apparaissait que le problème du chômage ne pouvait pas être résolu dans les cinq ou dix ans a venir avec des investissements étrangers, des start-ups et le tourisme.
Et puis, il y avait les idees recues
Nous tous qui avions étudié et avaient travaillé pendant longtemps dans le secteur privé, nous avions adopté, sans trop y penser, certaines idees preconcues..Une de ces idees était l'homo economicus, cet 'homme parfait, l'unité de base de la «science» économique qui ne prend que des décisions rationnelles dans le cadre de son comportement.C’ est l'homme qui va chercher la station d'essence la moins chere et qui ne metra de l’ essence que de cette station .
Un autre mythe associé aux ressources humaines ,, est celui selon lequel, la formation, l'éducation, puis la formation continue sont la seule façon de ne pas se trouver au chômage pendant une longue période .Et pourtant, dans la crise économique vécue par notre pays depuis 2009, les chômeurs grecs qui ont un niveau extrêmement élevé de formation, sont des centaines de milliers..Probablement il n’ y a aucun autre pays dans le monde qui a autant d’ ingénieurs,des médecins,des architectes, des avocats, etc ... qui soient au chomage.
Le problème de la réduction du chômage et de la baisse des revenus dans notre pays nous semblait comme une impasse, non seulement parce qu'il n'y avait pas un projet de résolution national ou européen, mais aussi parce que nous memes nous ne pouvions pas penser a des solutions qui pouvaient tenir la route.
Le problème était quantitatif mais aussi qualicatif .Le problème était aussi historique puisque le pays au cours des 190 dernières années qu’il était indépendant n'avait jamais ete en mesure de faire vivre ses enfants avec pour resultat une immense emigration.
Peu à peu, nous sommes arrivés à considerer que l; accroissement de la production dans notre pays etait la seule solution possible. Nous constations que ce n’ etait pas seulement les ressources humaines du pays qui étaient sous-exploitees.Sous exploitees etait aussi la terre agricole, la mer, les resources naturelles du pays,les infrastructures industrielles,les immeubles.Il fallait trouver un moyen d’ exploiter ces resources en utilisant les resources humaines du pays.
Des constatations si generales ne contribuaient pas a la resolution du probleme..Le probleme etait si complexe, et nécessitait tant de ressources pour le résoudre, qu’ il sous entendait que même un état organisé et riche comme l etat 'allemand, metrait dix à quinze ans pour le résoudre. La Grece ne disposait pas de telles structures etatiques et n; avait pas la possibilite d’ attendre 15 ans pour la resolution du probleme du chomage.
Donc, nous avons continué à échanger des idées sur ce qui pourrait etre fait concernant le chomage.
Puis, nous avons eu connaissance une analyse d’ un economist grec, Aristos Doxiaidis sur la structure de l’ economie grecque Cet economiste a mis en evidence que 80% de l’ economie grecque privee etait composee d’ enterprises employant de un a 10 salaries..Et c; etait ces enterprises selon lui qui alaient sortir la Grece de la boue, ou personne.
Cette analyse nous a choque.,car elle nous permettait pour la premiere fois de comprendre comment et par qui,pourrait etre donnee une solution au probleme du chomage, du moins sur un plan quantitatif.
Si chacune de ces micro-entreprises grecques, embauchait un ou deux employés, le probleme du chomage pourrait etre resolu. Aristos Doxiadis expliquai, dans l'analyse, ce que nous savions tous, c’ est a dire que la petite entreprise grecque est une entreprise familiale où, par exemple (meme si l' on carricature un peu ), le père cultivait la terre familiale pour obtenir un petit revenu,, la mère s’occuppait de la taverne familiale pendant l’ ete en employant une personne,et contribuait ainsi au revenue familial, le fils avec sa femme geraient une station d’ essence et contribuaient eux aussi de cette facon au revenu familial, et enfin, la fille etait fonctionnaire elle avait un faible salaire mais pendant toute l’ annee, ce qui etait tres important pour l’ ensemble de la famille.
Cette réalité, nous la connaissions puisque nous l’ avions vu autour de nous des centaines de fois.Mais, nous ne savions pas que la petite entreprise grecque c’ etait ca a 80%.
.Nous avions tous appris a l’ universite que l’ unite de mesure économique etait le ménage, et non la famille.Nous avions tous appris que l ‘ homo-economicous choisiraient le travail qui lui offrirait le plus d'argent, et nous constations maintenant que la fille de cette famille avait choisi la function publique pour moins d'argent parce que ce était plus sûr pour l'ensemble de la famille. Nous etions forces de constater, que dans notre pays, les règles de la science économique n’ etaient pas applicables. D'autres règles prevalaient telles que la solidarité entre les membres de la famille, ou la gestion des risques pour le bien de toute la famille . On n’ etait pas fiers de notre diagnostic..Ayant ete tous eleves dans un cadre occidental, nous nous sentions offensés au debut.Nous pensions a ce que diraient de notre pays, nos camarades et amis d'Allemagne, France, etc ... s’ ils réalisaient ce que nous avions juste realise. Ils nous diraient sans doute que cette économie est une economie d’ un pays du tiers monde.
Ces reflections devenaient de plus en plus interessantesNous decouvrions que la difference entre la theorie et la realite etait .beaucoup plus grande que ce qu’ on pouvait imaginer.
Nous constations que dans notre pays, l'économie ne primait pas sur la vie sociale, comme dans le monde occidental, mais qu’ elle etait subordonnee/elle servait la vie sociale.
Comment nous ne voyions pas ces différentes conceptions de la vie en Occident et chez nous pendant toutes ces années?
Peu à peu nous ajoutions d’ autres dimensions a ces idees
Pour la premiere fois, nous commencions a comprendre pourqua toutes ces measures qui avaient ete imposes a l’ economie grecque depuis 2010, ne fonctionnaient pas et n’ avaient aucune chance de fonctionner.Et ces mesures ne pourraient certainement pas donner une solution au chomage. Quel etait l’ objectif de toutes ces mesures ? L’ objectif etait de forcer la Grece de faire en 5-6 ans ce qu’ elle n’ avait pas pu faire en 190 ans à savoir créer les entreprises, grandes et compétitives qui exporteront, de sorte que dans 20 à 30 ans le problème du chomage soit resolu. En attendant,, l'Etat devra percevoir encore plus d’ impots..De qui? De ces petites entreprises familiales qui survivent encore parce que ses membres font 2-3 emplois différents et travaillent 12 heures par jour pour survivre.La consequence sera la destruction d’ encore plus d’ enterprises familiales et un chomage qui tendra vers le 50% de la population. Tout cela ne nous semblait pas tres rationnel.
Pour lutter contre le chomage en Grece, il fallaiit se baser sur la realite economique et non sur ce que l’ on voulait obtenir dans 20 ou 30 ans.
Pour que ces petites enterprises familiales creent de nouveaux emplois, il faudrait faire essentiellement 2 choses
1/ réduire le fardeau fiscal de l'État sur ces petites entreprises,
2/ les aider a produire plus avec de faibles investissements.
C’ est dans ce cadre que nous avons commence a nous interesser aux micro-productions.L’ idée etait de voir si avec un petit investissement initial,par exemple 20.000 euros, on pourrait mettre en place une petite production qui engendrerait un revenu annuel d'environ 10-15,000 euros pour une petite entreprise.
Dans le cadre de cette recherche, nous sommes entrés d'abord dans les eaux profondes de l'économie sociale en Europe, qui était jusque-là au sujet inconnu pour la plupart d'entre nous.
L'économie sociale est le monde merveilleux des fondations, des organisations à but non lucratif, des coopératives, des bénévoles etc ... visant à servir la société.
Les outils disponibles au niveau européen pour soutenir l'économie sociale sont incroyablement importants.
Nous nous sommes concentrés plus particulierement sur l'étude de l'entrepreneuriat social pour trouver des solutions pour les productions à petite échelle, que nous allons présenter sur ce blog.
Ce qui nous a fait impression c’ était le fait que l'économie sociale dans les autres pays europeens était quelque chose de moral et en quelque sorte une économie complémentaire, tandis que l’entreprise familiale grecque(qui est l'expression authentique de l'économie sociale) est considérée comme quelque chose de depasse/arriere..
Il est considéré comme normal que les entreprises sociales dans la plus part des pays europeens ne paient pas des taxes et recoivent des subventions.
Au contraire, l'entreprise familiale grecque paye des impôts et ne reçoit pas des subventions .Et pourtant, dans tous les journaux europeens, tous les jours, depuis des annees, il est question de l’ evasion fiscale de ces petites enterprises familiales.
Comment expliquer tout cela? Il est clair qu'il ya un problème de communication entre les peuples europeens.
.Mais le problème principal a a faire avec les intellectuels grecs et ceux qui dirigent ce pays depuis 190 ans, qui ne voient leur pays qu’ avec les yeux des Occidentaux, et appliquent a ce pays des solutions occidentales.
Nous, ce petit groupe de citoyens, avons décidé de contester toutes les idees preconcues que nous avions acquis toutes ces annees , afin de decouvrir la realite des problemes de notre pays. Et nous allons essayer de contribuer a travers nos idees au renforcement de l'entreprise familiale grecque par le développement et la fabrication de produits sur une petite échelle.En effet, nous sommes convencus que c’ est la solution principale pour le éliminer le chômage aussi rapidement que possible et avec un minimum de moyens.
SOURCE - http://small-scale-productions.blogspot.gr/p/blog-page.h

5/9/15

Le fait que 80% des grecs veulent l' euro est irrationnel -vraiment?


Il est souvent dit dans les articles de journaux qu' il y a une incoherence entre etre en faveur de l' euro et etre contre l' austerite.Pour ceux qui ont compris la nature de l'euro, il est vrai qu' une telle incoherence est evidente.
Il est aussi souvent dit dans des journaux anglo-saxons surtout,que les pays du sud de l' europe et en particulier la Grece, devraient quitter la zone euro pour pouvoir esperer a des taux de croissance positifs.C' est vrai en partie si on raisonne strictement d' un point de vue economique, et si on explique de facon precise comment la Grece pourrait obtenir 30 milliards d' euros en devises qui est le montant minimum de reserves requises pour que le pays puisse adopter avec succes une monnaie nationale.
Le fait est qu' une ecrasante majorite (78%) du peuple grec (en 2015) veut rester dans la zone euro.Il est important que nous comprenions les raisons.
A mon avis il y a une serie de raisons qui font penser au peuple grec, que la Grece doit a tout prix rester dans la zone euro
. 1/le facteur geopolitique
Contrairement a ce qui est couramment mis en avant, la Grece n' a pas integre la zone euro pour des raisons economiques mais pour des raisons geopolitiques.Elle savait qu'elle allait perdre sur un plan economique mais esperait gagner des points sur un plan geopolitique.Et cela a ete le cas.Chypre n' aurait jamais ete integree dans l'Union Europeenne et ensuite dans la zone euro,si la Grece n'avait pas ete membre de la zone monetaire.Le peuple grec avait l ' espoir que une une fois dans la zone euro, les politiciens du pays seraient forces sous les regles strictes de la zone monetaire,de prendre des mesures pour ameliorer les performances economiques du pays, et finalement au bout de cinq ou dix ans, ne plus perdre sur un plan economique en tant que membre de la zone euro.Cela n'a pas ete le cas.Mais c' etait cela ce qui etait espere.
Ii est rare qu' un peuple raisonne en termes geopolitiques.Ce sont les dirigeants qui le plus souvent pensent et agissent dans ces termes.Mais la Grece est un pays a part.C'est un pays qui a toujours ete a la jonction de trois continents.Il aurait ete impossible de survivre dans une telle position geographique pendant 3000 ans sans une vision strategique soutenue par l'ecrasante majorite de la population.Les Occidentaux commencent a entendre parler de l' etat islamique depuis un an ou deux.Les Grecs vivent des atrocites de la meme nature depuis des siecles.
Ceux qui ont analyse les choses de facon geopolitique,mettent en avant que devant le defi geopolitique,il y a un risque que la Grece choisisse la Russie.
Cela est ridicule.Les liens religieux existent.Mais les liens culturels avec l'Europe sont beaucoup plus forts.Personne en Grece ne peut imaginer que le pays puisse couper ses liens par exemple avec l'italie, c' est a dire avec le pays qui lui ressemble le plus (une faccia une razza est une expression que tout citoyen grec connait et admet ).
Cependant il y a un element encore plus fort pour ce qui est de l' impossible alliance avec la Russie.Le peuple grec est un peuple de 20 millions.Onze millions vivent en Grece et 9 millions sont installes a l 'etranger(dont 7 millions aux USA et au Canada,et 1,5 millions en Australie).Un eventuel changement d'alliance ne peut pas se faire sans l' accord de la moitie de la nation qui vit a l' etranger.Croit on serieusement que les grecs vivant a l'etranger vont accepter une alliance avec la Russie?Cela est incocevable.
2/le facteur culturel
Contrairement a ce qui est dit et ecrit depuis le debut de la crise,le peuple grec admire les allemands pour leurs realisations.Les grecs aujourd'hui considerent que les Allemands sont aujourd'hui le peuple le plus proche de la culture grecque antique.
Mais. ce qui est beaucoup plus important, c' est que dans la culture grecque, la politique n' a de sens que si elle exprime un projet culturel.Mais, le projet culturel dans l' optique grecque n' a de sens que s' il est oeucumenique, c; est a dire s' il concerne le bien de l' ensemble de l' humanite.Il ne peut pas y avoir un projet culturel qui soit bon pour la Grece et nefaste pour l' humanite.Un ecrivain grec, G. Theotokas ecrivait le 16/5/1939 : "depuis le jour que la grande offensive a commence,notre sort,le sort de la grece m' interesse beaucoup moins qu' avant l' offensive.La position des gens affirmant que l' essentiel est la survie de la Grece, et ce qui va etre fait, se fera, est bestiale,et stupide.Quel est le sens du salut de la Grece lorsqu' il est question du salut de l' europe et de toutes les choses qui donnent une valeur a la vie humaine?"
Si les anglo-saxons connaissaint cet aspect de la culture grecque, ils auraient compris que les grecs malgre les difficultes economiques qu; ils vivent, ne mettraient jamais en peril le projet politique de l' euro en quittant l' euro de leur propre initiative.
3/ le facteur economique
Ce facteur analyse seul,menerait a la conclusion que la grece, devrait quitter la zone euro.
Mais la question qui se pose est si le peuple grec(comme beaucoup d' autres peuples en Europe d' ailleurs)savent ce qu' est l'union monetaire.L' euro tel qu' il a ete concu est une monnaie austeritaire qui permet une stabilite economique et monetaire dans tous les cas et sous toutes les congonctures.Si l' on comprend ce fonctionnement,on ne peut pas etre en faveur de l' euro et contre l' austerite.
A mon avis la majorite du peuple grec ne sait pas meme aujourd' hui la vrai nature de l' euro tel qu' il existe aujourd'hui, parce que personne n' a fait l' effort de le lui expliquer.Par consequent la question de l' irrationalite populaire entre etre en faveur de l' euro et contre l' austerite ne se pose pas.
Mais sur ce point on doit se poser une question encore plus importante.Si le peuple grec connaissait la nature actuelle de l' euro,serait il de nouveau en faveur de l' euro a hauteur de 80%?
Vu que je vis dans ce pays, et connaissant bien notre culture, je suis sur que meme dans ce cas, deux personnes sur troix seraient de nouveau en faveur de rester dans l' euro, pour deux raisons
1/ le facteur geopolitique et le facteur culturel primeraient de loin sur le facteur economique.
2/meme ceux qui analyseraient les choses sous l' angle purement economique,et qui seraient conduits a deduire qu' il n'est pas theoriquement dans l' interet de la Grece de rester dans la zone euro,seraient bien forces de constater qu; entre la theorie et la realite, il y a un fosse enorme qui peut etre decrit comme suit
-pour sortir de la zone euro, il faut une preparation importante qui ne doit pas etre devoilee au grand public.Il faut que le pays se constitue des reserves en devises d' au moins 30 milliards d' euros ou equivalent.Il faut une amelioration tres importante de la balance des paiements.Il faut un plan d'auto-suffisance en medicaments et en nourriture,etc,...Bref, il faut un plan qui determinera les actions a mener et le meilleur timing possible.On le voit, l' euro c' est comme hotel california.On y aboutit. mais c' est tres difficile de s'en eloigner.
-mais si on suppose que la grece arrive a sortir de la zone euro plus ou moins intacte,parce que c'est theoriquement dans son interet,quel est le leadership qui va mener a bien cet exploit? Tout simplement ce leadership n' existe pas.Le systeme politique et les institutions mises en place par la constitution de 1974, sont minables et ont detruit ce pays.
Pour conclure, force est de constater que la grece continuera a voir la destruction de son economie dans un role de spectateur pour de nombreuses annees encore, piegee entre l' impossible sortie de l' euro et son manque d' institutions politiques internes pouvant tracer une autre voie.Ma conclusion peut paraitre pessimiste, mais en fait elle est realiste.Beaucoup de choses changent en Europe et meme en Grece et il y a des raisons qui devraient nous aider a rester optimistes.Mais, cela je l'analyserai une autre fois.

2/9/15

μία προεκλογική αφίσα της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη


H παρακμή μιάς χώρας δεν κρύβεται.Δεν μπορεί να κρυφτεί.
Related Posts with Thumbnails