31/10/16

Ρούπελ - Οδοιπορικό στα ερειπωμένα οχυρά - Πώς είναι 80 χρόνια μετά η «Γραμμή Μεταξά»


http://www.protothema.gr/stories/article/623952/roupel-odoiporiko-sta-ereipomena-ohura-/
Αν ένας ξένος διάβαζε αυτό το άρθρο, θα στεναχωριόταν που μιά χώρα έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει ακόμα και ιστορικά της μνημεία.Θα στεναχωριόταν που η χώρα έφτασε στο σημείο να μήν μπορεί έστω να παραχωρήσει την χρήση τους σ΄έναν μή κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος θα τα αξιοποιούσε και θα αναλάμβανε την συντήρηση τους.Εμείς εδώ, έχουμε πια συνηθίσει σ΄αυτή την κατάσταση και μάλλον αυτά τα θέματα μας αφήνουν αδιάφορους.Αλλωστε το ίδιο δεν ισχύει γιά το Τατοί, γιά τα Ολυμπιακά ακίνητα, και τόσα άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου;Το ίδιο δεν ισχύει μετ την Μακρόνησο στην οποία αν ένας επενδυτής εγκαταστούσε ανεμογεννήτριες θα μπορούσε να παράγει και να εξάγει ενέργεια αντίστοιχης ποσότητας με αυτήν που έχει ανάγκη σήμερα η Αθήνα (οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν πριν πολλά χρόνια από τον Στέφανο Μάνο).Υπάρχει χώρα στον πλανήτη που θα άφηνε αναξιοποίητο τέτοιο περιουσιακό στοιχείο; Noμίζω δεν υπάρχει.
Αυτό το χάλι δεν οφείλεται στην ανικανότητα του τάδε κόμματος ή του άλλου ή στην ανικανότητα κάποιων υπουργών ή πρωθυπουργών. Εχει να κάνει με το πολίτευμα που καθιερώθηκε στην Ελλάδα μετά την χούντα, και το οποίο προσωπικά αποκαλώ κομματοσκυλική δημοκρατία.Κάποιοι άλλοι το αποκαλούν πελατειακή δημοκρατία.Σημασία δεν έχει ο χαρακτηρισμός όσο η κατανόηση του γεγονότος ότι το "πολίτευμα" αυτό δεν ούτε δημοκρατικό, αλλά ούτε καν πολίτευμα είναι.Το πολίτευμα πρέπει να εξυπηρετεί το συλλογικό καλό, μέσω κανόνων που θα επιβάλλονται στο πολιτικό προσωπικό και στα πολιτικά κόμματα, γιά να ωθούνται, να υποχρεώνονται να εξυπηρετούν το συλλογικό καλό της χώρας.Αντίθετα, αυτό που βιώνουμε από το 1974, είναι ένα πολιτικό προσωπικό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών που το ψηφίζουν.Και αν το πολιτικό προσωπικό δεν εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών που το ψηφίζουν, δεν επανεκλέγεται.Γιά να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα.Ενας απλός κανόνας θα ήταν ο βουλευτής να μπορεί να εκλέγεται μόνο μιά φορά, και μετά να επιστρέφει στην επαγγελματική του δραστηριότητα. 'Ενας δεύτερος κανόνας θα ήταν ο βουλευτής να μήν μπορεί να γίνει υπουργός, κλπ... 'Οσο αυτά δεν γίνονται, η χώρα θα συνεχίζει να βυθίζεται στην λάσπη.

«Epiplosou» γρήγορα και οικονομικά!


http://www.fortunegreece.com/article/epiplosou-grigora-ke-ikonomika/

Η Κύπρος παράγει τρισδιάστατους εκτυπωτές


http://www.ilios3d.com/el/

29/10/16

1821-2016 - επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις


Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζεται στον ελληνικό λαό, ότι η χώρα αυτή έχει βιώσει επτά πτωχεύσεις μέσα σε 200 χρόνια, δηλαδή μιά πτώχευση κάθε 30 χρόνια, όπως το κάνει ο Γ.Β. Δερτιλής http://www.protothema.gr/city-stories/article/623277/polemos-kai-hreokopia/
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επιχειρείται η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα κάθε 30 χρόνια κατά μέσο όρο.Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του Κου Δερτιλή οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω και να κρίνω τα επιχειρήματα του.
Είναι ίδιοι οι παράγοντες που οδήγησαν την χώρα 7 φορές στην χρεοκοπία ή είναι διαφορετικοί;Σίγουρα οι πόλεμοι και οι εμφύλιοι, είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν μιά χώρα στην χρεοκοπία.Και η Ελλάδα βίωσε πολλούς πολέμους και εμφυλίους τα τελευταία 200 χρόνια.Ομως, τουλάχιστον η χρεοκοπία του 2009-2010 δεν οφείλεται σε πόλεμο ή εμφύλιο.
Άρα είναι προφανώς πολλοί οι παράγοντες (και πάντως δεν περιορίζονται σε περιστατικά πολέμων και εμφυλίων) που οδηγούν την χώρα σε χρεοκοπία κάθε 30 χρόνια κατά μέσο όρο.
Το αμέσως επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν κάποιοι ή κάποιος παράγοντας που είναι κοινοί/κοινός σε όλες τις ελληνικές χρεοκοπίες.
Από τότε που μελετώ συστηματικά το έργο του Π.Κονδύλη, έχω πεισθεί ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας που είναι κοινός σε όλες τις ελληνικές χρεοκοπίες : η αδυναμία του ελληνικού κράτους να δημιουργήσει προυποθέσεις αρκετού πλούτου ώστε να καλύφθούν οι ανάγκες επιβίωσης των πολιτών και του κράτους.Μπορούμε να το πούμε και αλλοιώς.Η αδυναμία ή η ανικανότητα του ελληνικού κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του κράτους και τις δαπάνες των πολιτών στα επίπεδα του πλούτου που μπορεί να παραχθεί σε ετήσια βάση.Η αδυναμία αυτή που καλύπτεται από δανεισμό, οδηγεί σε χρεοκοπία κάθε 30 χρόνια κατά μέσο όρο.Η ανάλυση του Π.Κονδύλη γι' αυτό το θέμα εδώ
Αν είναι έτσι τα πράγματα, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ο κοινός παράγοντας κάθε ελληνικής χρεοκοπίας τα τελευταία 200 χρόνια, από κάθε έλληνα πολίτη και κυρίως από τους πολίτες που έχουν σήμερα μικρά παιδιά.Διότι μπορεί σήμερα να καταβάλλονται προσπάθειες από τις κομματοσκυλικές δυνάμεις να τελειώσει η χώρα γρήγορα με την έβδομη χρεοκοπία (αν και δύσκολο), αλλά ποιό νόημα θα είχε αυτό, αν από την επόμενη ημέρα, άρχιζε ο χρόνος γιά την όγδοη χρεοκοπία περί το 2045;

23/10/16

Why Everything You Hear About Aleppo Is Wrong


Aleppo: How Americans Are Being Lied To


22/10/16

Yπερταμείο - "Χάνει τον έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων η Ελλάδα " ή "μιά ευλογία " ;


Γιά πολλούς, όπως τον αρθρογράφο του άρθρου που ακολουθεί, http://www.protothema.gr/economy/article/619939/gi-nero-deko-kai-aerodromia-sto-upertameio/
η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο των κρατικών περιουσιακών στοιχείων γιά 90 χρόνια, γεγονός λυπηρό, κλπ....
Εγω, βλέπω τα πράγματα ως πρός αυτό το θέμα, κάπως διαφορετικά.
Είναι γεγονός ότι η ιδέα δημιουργίας ενός υπερταμείου το οποίο θα αναλάμβανε την διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας και την εκποίηση της στην συνέχεια με σκοπό την μερική αποπληρωμή του χρέους, είναι του Σόιμπλε.Ομως, το γεγονός ότι το υπερταμείο θα εξυπηρετήσει τους δανειστές της χώρας(μιά που το 50% των εσόδων του υπερταμείου θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους) δεν σημαίνει ότι δεν θα εξυπηρετήσει και τα συμφέροντα της χώρας. Γιά πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ένα όργανο θεσμικά κατωχηρωμένο γιά 90 χρόνια, θα απασχολείται με την βέλτιστη διαχείριση της κρατικής περιουσίας με την σύμφωνη γνώμη των 3 εκπροσώπων που θα ορίζει η κυβέρνηση, και των 2 εκπροσώπων που θα ορίζουν οι δανειστές.Αν δεν υπάρχει ομοφωνία, θα πρέπει την όποια απόφαση να την λαμβάνουν τουλάχιστον οι 4 από τους 5 εκπροσώπους.
Αυτή την επανάσταση, μπορούμε να την περιγράψουμε και διαφορετικά : η εκάστοτε κομματοσκυλική κυβέρνηση, δεν θα μπορεί πλέον να αποφασίζει, αλλά μόνο να συναποφασίζει.Δεν θα μπορεί πλέον να ορίζει αποτυχημένους βουλευτές,κομματοσκυλικά στελέχη και γενικά ανίκανους, να διαχειριστούν την δημόσια περιουσία.
Από το υπερταμείο, θα βγούν κερδισμένοι οι δανειστές (θα πάρουν 15 με 20 δις ευρώ σε βάθος 30-50 ετών από τα 220 δις που έχουν μέχρι στιγμής δώσει ) αλλά και η Ελλάδα.Οι μόνοι που χάνουν από την δημιουργία του Υπερταμείου είναι οι κομματοσκυλικές οργανώσεις που αυτο-αποκαλούνται πολιτικά κόμματα (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ).
Ελάχιστα μέτρα μεταρρύθμισαν την χώρα όλα αυτά τα χρόνια παρά τα τόσα μνημόνια. Ομως, το υπερταμείο, μαζί με τον αυτόματο κόφτη δαπανών, είναι αποφάσεις πρός την σωστή κατεύθυνση.Οποιαδήποτε απόφαση περιορίζει το καρκίνωμα του κομματοσκυλισμού, είναι άλλωστε καλή γιά την Ελλάδα.Είναι μιά ευλογία.

20/10/16

K.Mητσοτάκης - 1993


13/10/16

The Responsibility We All Have to Contribute-G.Logothetis


Beyond 2016 I George Logothetis, "The Opportunity in Adversity" Beyond Conference Beyond Conference


The Importance of the Women in My Life- G.Logothtetis


3/10/16

Δεν Θέτει θέμα συνόρων ο Erdogan, ούτε αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης- θέτει θέμα Κεμαλισμού


Παρά τα όσα γράφονται στις ελληνικές εφημερίδες,ο Ερντογκάν δεν θέτει θέμα συνόρων με την Ελλάδα, ούτε αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης.Η αμφισβήτηση των συνόρων άρχισε την δεκαετία του ογδόντα όταν πλέον άρχισε να γίνεται εμφηνής η διαφορά ισχύος μεταξύ των δύο χωρών.Η κομματοσκυλική Ελλάδα ήταν πλέον προφανής με δημιουργία ελλειμμάτων/χρεών που θα κάλυπταν οι μελλοντικές γενεές, ενώ η Τουρκία δημιουργούσε τις βάσεις γιά την οικονομική ευημερία των μελλοντικών της γενεών.Οι χιλιάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την δεκαετία του ογδόντα έως σήμερα μπορούν να αποδείξουν στον οποιονδήποτε ότι η αμφισβήτηση συνόρων είναι δεδομένη.
Αρα, ο Ερντογκάν δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα ελληνικά σύνορα ή την συνθήκη της Λωζάνης. Στόχος του ήταν να αμφισβητήσει τον Ατατούρκ(γιά πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία).
Είναι απλά θέμα χρόου να παρουσιαστεί ο Ατατούρκ ώς εχθρός του τουρκικού έθνους.

Οι ελληνικές πυραμίδες που διακρίθηκαν σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό


http://www.athensvoice.gr/life/home/oi-ellinikes-pyramides-poy-diakrithikan-se-diethni

Ελληνες έφτιαξαν φάρμα στο Εσσεξ -Καλλιεργούν μανιτάρια χρησιμοποιώντας καφέ [εικόνες]


http://www.iefimerida.gr/news/291911/ellines-eftiaxan-farma-sto-essex-kalliergoyn-manitaria-hrisimopoiontas-kafe-eikones

Μάικλ Χέρτσφελντ: «Εχω μια φοβερή αγάπη για την Ελλάδα»


http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=832684

1/10/16

ΚΥΠΡΟΣ - Φυλακισμένα Μνήματα


Related Posts with Thumbnails