29/5/09

Ο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ

Αγγιξε την ψυχή μου το βίντεο που ακολουθεί, διότι το μήνυμα είναι απλό, λιτό και παράλληλα ουσιαστικό.



Πρίν απο λίγες μόνο μέρες, με αφορμή ένα κείμενο του Βασιλείου Μαρκεζίνη, είχα αναφερθεί σ'αυτό ακριβώς το θέμα εδώ

ο Π. Κονδύλης για το ίδιο θέμα είχε πεί καταλήγοντας "....δεν υποκατέστησα λοιπόν την ηρωίνη του μαρξισμού με άλλη ηρωίνη.Οταν έκοψα τα ναρκωτικά, τα έκοψα ριζικά και τελειωτικά".

Κι' ομως επειδή είμαι ρεαλιστής, πιστεύω ότι η ανάγκη του ιδεολογικού προσανατολισμού των κοινών ανθρώπων (δηλαδή η ουσιαστική επήρεια των ιδεολογικών και ουτοπικών ρευμάτων σκέψης στους κοινούς ανθρώπους ) έχει να κάνει με την φύση του ανθρώπου και τον ανθρώπινο πολιτισμό.Γι αυτό και κινήσεις όπως αυτή την Δράσης έχουν δυστυχώς ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Χαίρομαι όμως που μιά κίνηση πολιτών (μή κοινών ανθρώπων ) ξεπέρασε-έκοψε τα ναρκωτικά και αντί να αφιερώσει την δράση της στην σωτηρία του κόσμου, έχοντας συνείδηση των δυνατοτήτων της, προσπαθεί με την δράση της να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών σε μιά γωνιά του πλανήτη μας.

Και μόνο η προσπάθεια αυτή, είναι από μόνη της, ένα μεγάλο επίτευγμα για την ελληνική κοινωνία και πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Τέλος θέλω να αφιερώσω το βίντεο που ακολουθεί στους συμπολίτες μου που νοιώθουν ως αναπόφευκτη ανάγκη την ιδεολογική ηρωίνη.(να ψηφίζουν για κάποια ιδεολογία που θα σώσει τον πλανήτη, που θέλουν πολιτικό πρόγραμμα απο τα κόμματα -απλά να ξέρουν ότι έχει πρόγραμμα, διότι ελάχιστοι το διαβάζουν -,κλπ....)

Η συγκεκριμμένη ηρωίνη είναι γαλάζιου χρώματος (θα μπορούσε να είναι πράσινου χρώματος. κόκκινου,....)

Ευχομαι στους συμπολίτες μου της Ν.Δ. που θα δούν αυτό το βίντεο πρώτον να γελάσουν όπως εγώ, και δεύτερον να επιβεβαιώσουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους ότι ορθά ψηφίζουν αυτό το κόμμα είτε επειδή το κόμμα αυτό θα σώσει τον πλανήτη και κατά συνέπεια την Ελλάδα μέσω των πολιτικών εκπροσώπων του και των ενεργειών τους, είτε επειδή έτσι ψήφιζαν από τα γεννοφάσκια τους και κατά συνέπεια (ιδεολογία γάρ ) έτσι θα συνεχίσουν να ψηφίζουν για το καλό της ανθρωπότητας, ασχέτως των πολιτικών ανδρών που εκπροσωπούν το κόμμα-ιδεολογία και των πράξεων-ενεργειών τους.Για την ανάγκη επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας ούτε λόγος , διότι η ιδεολογική προσέγγιση των προβλημάτων και η πρακτική προσέγγιση των προβλημάτων είναι ούτως η άλλως απο την φύση τους, έννοιες αντίθετες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Η ΤΙΜΗ



Σκίτσο του Στάθη -Ελευθεροτυπία 25/5/2009

23/5/09

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ-ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Εχω την αίσθηση ότι ο τίτλος δεν αντιστοιχεί ακριβώς στο περιεχόμενο της διάλεξης που ακολουθεί.

Οταν μιλάμε για διάγνωση του νεοελληνικού αδιεξόδου γενικά, πρέπει πρώτα να τεκμηριώσουμε το αδιέξοδο.Δηλαδή να το αποδείξουμε.Για να το αποδείξουμε θα πρέπει να αναφερθούμε στην φύση του, αναλύοντας την.
Η ανάλυση μας βοηθά να κάνουμε πιό συγκεκριμμένο το αδιέξοδο για το οποίο μιλάμε.
-μιλάμε για την αδυναμία του ελληνισμού εντός η εκτός ελληνικού κράτους να παράγει πολιτισμο;
-μιλάμε για την αδυναμία του νεοελληνικού κράτους να προτείνει μιά πολιτιστική πρόταση στους πολίτες του, και άρα να έχει λόγο ύπαρξης μακροπρόθεσμα ασχέτως εξωτερικών απειλών;
-μιλάμε για την αδυναμία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στα καθημερινά προβλήματα των ελλήνων πολιτών;
-μιλάμε για την αδυναμία του ελληνικού κράτους να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα και γενικότερα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα μπροστά στις εξωτερικές απειλές που δέχεται;

Για ποιό αδιέξοδο ακριβώς μιλάμε;Διότι σήμερα ο ελληνισμός έχει να αντιμετωπίσει πολλά αδιέξοδα.

Αφού ξεκαθαρίσουμε γιά ποιό πράγμα μιλάμε, τότε μπορούμε να προσπαθήσουμε, με βάση κάποια μεθοδολογία να κάνουμε διάγνωση.Δηλαδή όπως το καταλαβαίνω εγώ, να βρούμε τα αίτια του αδιεξόδου.Βρίσκοντας τα αίτια, βρίσκουμε και την λύση στο πρόβλημα.

Στην διάλεξη που ακολουθεί έχω την εντύπωση ότι παίρνουμε ως δεδομένο το "νεοελληνικό αδιέξοδο" χωρίς καν να πούμε έστω ενδεικτικά ποιό είναι και ποιές είναι οι συνέπειες του, και αρχίζουμε να ψάχνουμε αιτίες.Και σε συγκεκριμμένη ερώτηση, σχετική με τις προτάσεις του Κου Γιανναρά για να βγούμε απο το αδιέξοδο, ο Κος Γιανναράς απαντά αν κατάλαβα καλά, ότι είναι δάσκαλος και όχι πολιτικός για να προτείνει λύσεις.Κι'όμως δουλειά του διανοούμενου είναι να αναλύει τα αίτια ενός προβλήματος και άρα αυτόματα να δείχνει την λύση.Μετά πιάνουν δουλειά οι πολιτικοί.

Ετσι, απο την στιγμή που δεν ξεκαθαρίζεται για ποιό αδιέξοδο μιλάμε, τα αίτια που προβάλλονται(κομματικό σύστημα των 30 τελευταίων ετών, το πρόβλημα της παιδείας, η δημιουργία του νεοελληνικού κράτους που δεν αντιστοιχούσε στις ανάγκες των ελλήνων και το οποίο άρχισε να μιμείται κάθε τι το ευρωπαικό,κλπ....) αναφέρονται σε όλα τα νεοελληνικά αδιέξοδα και όχι σε συγκεκριμμένο αδιέξοδο, με αποτέλεσμα τα αίτια αυτά να μήν μπορούν να μας οδηγήσουν σε συγκεκριμμένο συμπέρασμα.

Οι πολιτικοί άνδρες έχουν τις δικές τους ευθύνες γι' αυτά τα ελληνικά αδιέξοδα.Οι διανοούμενοι όμως, έχουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες κατά την γνώμη μου όταν δεν βοηθάνε την κοινωνία να κατανοήσει τα αίτια των προβλημάτων.Διότι άν η κοινωνία κατανοούσε τα αίτια, θα έσπρωχνε, θα πίεζε τους πολιτικούς να δώσουν λύσεις.


Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ- ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ

13/5/09

ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ

Το δοκίμιο του Κου Μαρκεζίνη που ακολουθεί, είναι κατά την γνώμη μου ένας ύμνος στην Πολιτική.
Ελάχιστοι θα το διαβάσουν διότι απαιτεί πολύ χρόνο.Και χρόνος ως γνωστόν , δεν υπάρχει εν αφθονία στην εποχή μας.Οσοι όμως βρούν τον χρόνο για να διαβάσουν αυτό το κείμενο, θα γίνουν σοφότεροι.

Μ' άρεσε πολύ αυτό το κείμενο για τους εξής λόγους

1/ο άνθρωπος αυτός είναι προφανές ότι έχει μιά βαθειά παιδεία, βασική προυπόθεση κατά την γνώμη μου του όποιου στοχαστή.

2/προσεγγίζει την ουσία των πολιτικών προβλημάτων της σύγχρονης εποχής με ιδιαίτερα απλό τρόπο.

3/ασκεί μιά αυστηρή κριτική στην σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, αλλά παράλληλα προτείνει ρεαλιστικούς άξονες εξόδου από το σημερινό αδιέξο.

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο.Θα αποκομίσετε πολλά συμπεράσματα.

http://www.antifono.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1168:2009-05-04-14-48-01&catid=150&Itemid=304

11/5/09

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΑΙ Η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Στο ιστολόγιο αυτό, επικεντρώνω την σκέψη μου στον λόγο για τον οποίο ο ελληνικός κόσμος δεν παράγει πλέον πολιτισμό( η δημιουργία πολιτισμού είναι κύρια προυπόθεση για την επιβίωση οποιουδήποτε πολιτιστικού κόσμου μακροπρόθεσμα ), και προσπαθώ να εντοπίσω τις αναγκαίες ενέργειες και προυποθέσεις , ώστε αυτός ο πολιτιστικός κόσμος ν΄αρχίσει και πάλι να παράγει πολιτισμό.

Παράλληλα μ' αυτό τον κύριο προβληματισμό μου στον οποίο πρέπει να δώσω κάποια στγμή μιά δική μου απάντηση, μελετώ ανελλιπώς απο τότε που είμαι 18 ετών, τα μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά, και οικονομικά προβλήματα της εποχής μας, αυτά που ο Π.Κονδύλης ονόμαζε τα ανθρώπινα πράγματα.
Μεταξύ αυτών, σημαντικό ενδιαφέρον είχαν ανέκαθεν γιά μένα τα θέματα διεθνών σχέσεων.Ειδικά δε τα θέματα των διεθνών σχέσεων που σχετίζονται με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, τα παρακολουθώ ανελλιπώς από τότε που έκλεισα το 13ο έτος της ζωής μου, γιά τους λόγους πού ανέφερα στην σελίδα αυτού του ιστολογίου με τον τίτλο "ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ".

Τον Οκτώμβριο του 2008, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ιστολόγιο εξειδικευμένο στις διεθνείς σχέσεις.Το σκεπτικό μου αρχικά ήταν ότι αφού αφιέρωνα καθημερινά τόσο πολύ χρόνο στην ανάγνωση άρθρων που σχετίζονται με τις Διεθνείς Σχέσεις, μπορούσα μέσω ενός ιστολογίου, να αποθηκεύσω ότι μου φαινόταν ενδιαφέρον, και να καταργήσω το εγχαρτο αρχείο.Παράλληλα, θα μπορούσα ενδεχομένως να εκφράσω σταδιακά κάποιες σκέψεις μου για τις διεθνείς σχέσεις.Ετσι και έγινε.Το ιστολόγιο αυτό είχε απο την αρχή κατά ένα παράδοξο τρόπο, μιά μεγάλη κατά την γνώμη μου επιτυχία.

Σήμερα αποφάσισα να αναφερθώ σ' αυτό το ιστολόγιο σε μιά ανάρτηση μου σχετική με τις διεθνείς σχέσεις, διότι έχει έμμεση σχέση με το κύριο θέμα αυτού του ιστολογίου.Πράγματι, πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να αναζητώ τους λόγους για τους οποίους ο ελληνικός κόσμος δεν παράγει πολιτισμό και τις προυποθέσεις για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, αν, μέχρι να συμβεί αυτό, ο ελληνικός κόσμος ενδεχομένως να μήν υπάρχει.

Ακολουθεί η ανάρτηση μου

http://internationalaffairs1.wordpress.com/2009/05/09/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%83-%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF/

5/5/09

ΤΣΟΥΚΑΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ-ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την ανάλυση του Κου Τσούκα αναφορικά με τους λόγους που τον οδηγούν να υποστηρίξει αυτό το νέο πολιτικό κόμμα.Σε παλαιότερη ανάρτηση μου είχα εκφράσει τον θαυμασμό μου για τους ανθρώπους αυτούς της Δράσης που, βιώνοντας όπως όλοι μας την παρακμή αυτής της χώρας, προσπαθούν να κάνουν κάτι, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.Κι'όμως προσπαθούν.Και μόνο γι' αυτή την προσπάθεια τους, προσωπικά θα ψηφίσω γι' αυτό το νέο κόμμα.

Εχει όμως σημασία νομίζω να δούμε ποιά είναι η κριτική που ασκείται σ' αυτό το νέο κόμμα, σ' αυτή την συγκεκριμμένη χώρα, την συγκεκριμμένη στιγμή, και να προσπαθήσουμε να την ερμηνεύσουμε.

Απ' οτι ακούω και απ' οτι διαβάζω, τρείς είναι οι κριτικές που προσωπικά συγκρατώ.

1/ κάποιοι πολιτικοί που αποτύχανε σε άλλα κόμματα, η που κάνανε λάθη στην πολιτική τους πορεία και δεν επανεκλέγησαν βουλευτές, προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά μέσω ενός νέου κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλεται ότι με παλιό και φθαρμένο υλικό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο.
Ο Κος Τσούκας δίνει την δική του απάντηση σ' αυτή την κριτική.Προσωπικά, θα πρόσθετα στα επιχειρήματα του Κου Τσούκα, ότι προφανώς οι πολίτες που ασκούν αυτή την κριτική είναι άνθρωποι που δεν έκαναν ποτέ λάθος στη ζωή τους, δεν λάδωσαν ποτέ, δεν απέφυγαν ποτέ να πληρώσουν τον φόρο που έπρεπε να πληρώσουν,....Είναι δηλαδή άνθρωποι αγγελικά πλασμένοι, οι οποίοι συγκρίνοντας τις αμαρτίες του Μάνου και του Κοντογιαννόπουλου, με τις αμαρτίες του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού αυτής της χώρας,προτιμούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σημερινό κομματικό κατεστημένο.
Υπο αυτή την έννοια, η κριτική αυτή δεν έχει καμμιά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αυτοί οι πολίτες νοιώθουν καλά με το σημερινό κομματικό σύστημα, και άρα δεν αναζητούν νέο πολιτικό φορέα που θα μπορούσε να τους εκπροσωπήσει.

2/ το κόμμα αυτό δεν έχει κάν πολιτικό πρόγραμμα.Γιατί να το ψηφίσω;Δεν προτείνει μιά πολιτιστική πρόταση στην κοινωνία(και εγώ συμμερίζομαι αυτό το σημείο εν μέρει -βλέπε ανάρτηση μου για τον Σ. Μάνο καθώς και ανάρτηση μου σχετική με την κριτική που άσκησε ο Κος Γιανναράς για την δημιουργία του νέου κόμματος )

Στην κριτική αυτή, απαντά εν μέρει ο Κος Τσούκας.θα επανέλθω σ' αυτό.

3/η κριτική που άσκησε ο Χ. Γιανναράς σε άρθρο του στην Καθημερινή ως προς την δημιουργία του νέου κόμματος.Στην κριτική αυτή, αφιέρωσα μιά ανάρτηση.

Απο τα παραπάνω, νομίζω ότι η κύρια κριτική είναι το θέμα του πολιτικού προγράμματος.

Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο οι άνθρωποι της Δράσης έπρεπε, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, να μην το αφήσουν να φαίνεται ως κενό.Για λόγους τακτικής κυρίως και όχι για λόγους ουσίας.
Διότι επι της ουσίας, το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί σημείο κριτικής.Θα προσπαθήσω παρακάτω να εξηγήσω τι εννοώ.

Ο Π. Κονδύλης, σε μιά συνέντευξη του στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 384, Απρίλιος 1998 (μπορεί κανείς να βρεί το πλήρες κείμενο σ' αυτό το ιστολόγιο ), στην προσπάθεια του να απαντήσει στην ερώτηση ώς προς τον τρόπο που εξελίχθηκε η πολιτική του σκέψη, δήλωνε ότι η σκέψη του αυτή αναπτύχθηκε αρχικά με την κριτική αντιπαράθεση με την μαρξιστική θεωρία, και στην συνέχεια με την κριτική βίωση και παρατήρηση του κομμουνιστικού κινήματος.
Εκατομμύρια άνθρωποι έλεγε ο Κονδύλης, με ηθικές προθέσεις και με αυτοθυσία, μάχονταν για την εγκαθίδρυση της ουτοπίας.Ομως απο την συλλογική τους δράση,προέκυπταν αποτελέσματα αντίθετα με τους σκοπούς τους, ήτοι κατεξουσίαση του ανθρώπου απο τον άνθρωπο, ....
Πώς έπρεπε, συνέχισε ο Κονδύλης, να ερμηνευτεί αυτό το παράδοξο;Πως λειτουργεί η ετερογονία των σκοπών μέσα στην ιστορία ούτως ώστε η φορά της απρόσωπης συνισταμένης να αποκλίνει απο την φορά των προσωπικών συνιστωσών παρμένων χωριστά;Πως είναι δομημένη η ιδεολογική σκέψη ώστε να επιβιώνει κάθε πρακτικής διάψευσης η πάντως να μεταμορφώνεται και να μετακινείται σ' ενα νέο πεδίο μόλις τα πρακτικά αδιέξοδα στο προηγούμενο γίνουν κραυγαλέα και αφόρητα;
Ποιοι ανθρωπολογικοι και πολιτισμικοί παράγοντες συνέχισε ο Κονδύλης, ευνοούν η και επιβάλλουν αυτή την δόμηση και αυτή την ανθεκτικότητα της ουτοπικής και της ιδεολογικής σκέψης;
Τα ερωτήματα αυτά που έθετε Ο Π. Κονδύλης στον εαυτό του σ' αυτή την συνέντευξη, ήταν αυτά που απασχολούσαν την πολιτική σκέψη του, και στα οποία προσπαθούσε ν' απαντήσει μέσω των έργων του.
Και συνέχισε ο Π. Κονδύλης λέγοντας : "ο αδιάφορος και θολός σκεπτικισμός που θεωρεί αδύνατη την γνώση και τις αξίες σχετικές, είναι κάτι πολύ διαφορετικό απο την διαπίστωση της συγκεκριμμένης λειτουργίας των αξιών, μέσα σε συγκεκριμμένες καταστάσεις και για σκοπούς συγκεκριμμένων ανθρώπων.Η διαπίστωση της έτσι νοούμενης σχετικότητας των αξιών, είναι αδύνατη χωρίς επαρκή γνώση των ανθρωπίνων πραγμάτων.Η σκέψη μου κινήθηκε πάντα απο κεντρικά ερωτήματα (τα οποία υπήρξαν οι άξονες των επι μέρους ερευνών μου ) κρατώντας σφιχτά στο χέρι μου τον μίτο της λογικής των προβλημάτων και των εμπειρικών μαρτυριών.>>
Τέλος πιό κάτω ο Π.Κονδύλης δηλώνει. "Δεν υποκατέστησα λοιπόν την ηρωίνη του μαρξισμού με άλλη ηρωίνη.Οταν έκοψα τα ναρκωτικά, τα έκοψα ριζικά και τελειωτικά"

Την συνέντευξη αυτή του Π. Κονδύλη, μπορεί κανείς να την ερμηνεύσει με πολλούς τρόπους.Προσωπικά, συγκρατώ ότι το πολιτικό πρόγραμμα ενός κόμματος είναι το ναρκωτικό που έκοψε ο Κονδύλης.Αυτό που έχει σημασία για οποιαδήποτε πολιτική δράση, είναι ο μίτος της λογικής των προβλημάτων και των εμπειρικών μαρτυριών.
Και νομίζω ότι αυτό προτείνει η Δράση.

1/5/09

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009 -ΑΘΗΝΑ

Οι πολιτικοί ηγέτες θα έπρεπε να συμμετέχουν η έστω να παρακολουθούν κάθε χρόνο τις πορείες της Πρωτομαγιάς.
Η συμμετοχή θα σήμαινε απόδοση τιμής σε ότι εκφράζει παγκοσμίως αυτή η μέρα.Δεν θέλω εδώ ν' αναφερθώ στο παγκόσμιο νόημα της πορείας της πρωτομαγιάς, διότι αυτό αναλύεται σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου κάθε χρόνο.Δεν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι παραπάνω.
Ομως ακόμα κι' αν ένας πολιτικός ηγέτης δεν συμμετέχει για οποιοδήποτε λόγο στις πορείες αυτής της ημέρας, θα έπρεπε να επιδιώξει να τις παρακολουθήσει έστω απο την τηλεόραση.Κι' αυτό, διότι ο ηγέτης πρέπει να έχει την ικανότητα συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων ώστε να σχεδιάζει πολιτική για το μέλλον.

Οι πορείες της πρωτομαγιάς, πέρα απο το νόημα τους, δίδουν την δυνατότητα στις κοινωνικές ομάδες να εκφράσουν ουσιαστικά προβλήματα που τις απασχολούν, και προ πάντων προβλήματα που θα είναι προτεραιότητες στους μελλοντικούς τους κοινωνικούς αγώνες.Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της πορείας της πρωτομαγιάς κατά την γνώμη μου, σε σχέση με τις πορείες που γίνονται κατά την διάρκεια των υπολοίπων ημερών του χρόνου.Οι υπόλοιπες πορείες γίνονται για συγκεκριμμένο λόγο.Τα συνθήματα της πρωτομαγιάς εκφράζουν τους επι μέρους προβληματισμούς και τις ελπίδες για το μέλλον των κοινωνικών ομάδων.Αν κανείς καταγράψει τα συνθήματα της πορείας της πρωτομαγιάς, θα έχει χαρτογραφήσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τα προβλήματα, τα πεδία και τα πλαίσια που θα απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απο την σημερινή πορεία στην Αθήνα, και αποτελεί σπουδαίο υλικό κατά την γνώμη μου όχι μόνον για τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και για οποιονδήποτε παρατηρεί και αναλύει τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, δηλαδή αυτά που ο Π. Κονδύλης χαρακτήριζε "τα ανθρώπινα πράγματα".



Related Posts with Thumbnails