Πρίν από λίγες μέρες, ο Ρομάνο Πρόντι μίλησε στο ελληνικό κοινό γιά την γεωπολιτική του μέλλοντος.
Παρακολούθησα και εγώ αυτή την ενδιαφέρουσα ομιλία.
Εγινε αιτιολογημένη αναφορά
-στον αυξανόμενο ρόλο της Ασίας, και ιδιαίτερα της Κίνας
-στον μειούμενο αλλά πάντα πρωταρχικό ρόλο των ΗΠΑ και στο μέλλον.
-στην αδυναμία της Ευρώπης να ενωθεί με τους ρυθμούς που απαιτεί η Ιστορία, και στον αναπόφευκτα
μειωμένο ρόλο της στο μέλλον.
Ο Ρ. Πρόντι θεωρεί ότι αυτή η ιστορική φάση ξεκίνησε με τον πόλεμο στο ΙΡΑΚ, και θα ολοκληρωθεί σε δύο δεκαετίες.
Οι ερωτήσεις στον Ρ. Πρόντι, ήταν του γάλλου δημοσιογράφου Jean Marie Colombani.
Το ενδιαφέρον της ομιλίας δεν είχε να κάνει με τις γενικές τάσεις που βλέπει να έρχονται, αλλά με τις λεπτομέρειες που έδινε, γιά να αιτιολογήσει την άποψη του, από συζητήσεις του με τους ηγέτες των μεγάλων χωρών , την εποχή που ήταν πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Στο τέλος της ομιλίας, δεν έλειψαν και ερωτήσεις από το ακροατήριο, γιά την ελληνική κρίση.Ο Ρ.Πρόντι, είπε απλά, ότι δεν χρειάζεται να εφευρέσετε κάτι.Τηρήστε τους όρους του μνημονίου και όλα θα πάνε καλά.Αλλωστε είπε, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνουν και σε άλλες χώρες, και ιδίως στην χώρα μου (στην Ιταλία).
Προσωπικά, αυτό που κυρίως συγκράτησα ως ενδιαφέρον από την ομιλία του, ήταν η αναφορά του στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Ευρώπη.
Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους γιά τους οποίους η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει πρός το μέλλον με τους ρυθμούς που απαιτεί η Ιστορία, ο Ρ. Πρόντι ανέφερε το γεγονός ότι δεν υπάρχει μιά μακρόπνοη σύλληψη στόχων, δεδομένου ότι κάθε λίγο και λιγάκι οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει ν΄ασχοληθούν με τις εκλογές.Δημαρχιακές, περιφερειακές, εθνικές, ευρωπαικές, κλπ...Αντίθετα, τους Κινέζους δεν τους απασχολούν οι εκλογές.Ετσι, έχουν την ευχέρεια ν΄ασχοληθούν με μακροπρόθεσμους στόχους.Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά αυτό εννοούσε κατά την γνώμη μου.
Βέβαια ο Ρ.Πρόντι δεν πρότεινε κάποια λύση σ΄αυτό το πρόβλημα που έθεσε.Είπε απλά, ότι λόγω των γεωπολιτικών τάσεων, και λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες της Ευρώπης, πρέπει τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν ενωμένοι.
Προσωπικά, ήλπιζα ότι ο Ρ. Πρόντι, λόγω της ευρωπαικής εμπειρίας του, θα εστίαζε τον λόγο του στο ευρωπαικό πρόβλημα, και θα έκανε κάποιες προτάσεις γιά την γρηγορότερη ενοποίηση της Ευρώπης.Αυτό δεν έγινε.
Ο Ρ. Πρόντι, αρχίζοντας την ομιλία του, είπε ότι θα προσπαθήσει ν΄ανιχνεύσει το μέλλον, με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε σήμερα.Και το τόνισε.Είναι πρός τιμήν του αυτή η σεμνότητα, διότι ξέρει, και ξέρουμε όλοι, ότι το μέλλον, δεν προδιαγράφεται μόνο από τις τάσεις του σήμερα, αλλά και από τα απρόπτα γεγονότα του αύριο.Βάζοντας ο ίδιος το όριο, απέφυγε επίσης έμμεσα να μιλήσει και γιά τα γνωστά και προβλέψιμα προβλήματα του μέλλοντος που θα επηρεάσουν την γεωπολιτική, όπως η σπάνη των πρώτων υλών, η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο υπερπληθυσμός, κλπ...
Ετσι, η ομιλία του Ρ. Πρόντι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μιά κατάθεση από ψυχής ενός μεγάλου ευρωπαίου πολιτικού,που έχει το ενδιαφέρον της γιά εμάς τους απλούς πολίτες.
Ομως γιά την γεωπολιτική του μέλλοντος, προσωπικά συνιστώ το έργο του Π. Κονδύλη.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Ρ.Πρόντι
http://www.capital.gr/News.asp?id=1062446
Μέσω μιας φιλοτουρκικής κυβέρνησης η Τουρκία θα καταστήσει τη Συρία
«δορυφόρο» της
-
Ήδη στην Άγκυρα ηχούν τα σχετικά δημοσιογραφικά και πολιτικά τύμπανα, που
θέλουν ως πρώτη πράξη της νέας συριακής κυβέρνησης, και μάλιστα μέσα στον
πρώτο μ...
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου