16/10/13

η παθογένεια του πολιτικού συστήματος μέσω της συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας του ελληνικού κοινοβουλίου


Κατά την γνώμη μου, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέον αυτό το βίντεο.Είναι μιά συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας του ελληνικού κοινοβουλίου που έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των στελεχών που επιλέχθηκαν από τον Υπουργό γιά να στελεχώσουν ως επικεφαλής την κρατική εταιρία διαχείρισης των υδρογονανθράκων της χώρας.
Οποιος κάνει τον κόπο να παρακολουθήσει αυτό το βίντεο μέχρι το τέλος, θα μπορέσει πολύ εύκολα ν΄αντιληφθεί μέσω αυτής της συνεδρίασης όλη την παθογένεια του υποτιθέμενου "ελληνικού πολιτικού συστήματος".
Αρχικά, το βίντεο μ΄εκπλήσσει ευχάριστα:
-Η Κα Κωνσταντοπούλου εκφράζει νηφάλια τις απόψεις της περι της τήρησης της νομιμότητας ως πρός την διαδικασία από την πλευρά του υπουργείου, και ακολουθεί σοβαρός διάλογος και ανταλλαγή επιχειρημάτων.Είναι προφανές γιά μένα ότι η Κα Κωνσταντοπούλου έχει δίκιο.Η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας δεν μπορεί ν΄αρχίσει την συζήτηση περί αξιολόγησης στελεχών αν δεν έχει την επιβεβαίωση ότι η διαδικασία είναι νόμιμη.
-Η Κα Κωνσταντοπούλου μ΄εντυπωσιάζει.Είχα μέχρι τώρα την εικόνα που μεταδίδουν τα κανάλια,μιάς εριστικής νέας που δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις επιτροπές του κοινοβουλίου, και συμπεριφέρεται σαν ανακριτής η εισαγγελέας πρός όλους.Εδώ ανακαλύπτω μιά νέα κοπέλλα που μελετά τα θέματα, και θέτει με νηφάλιο τρόπο τις καίριες ερωτήσεις.Ετσι όπως την είδα σ΄ αυτό το βίντεο, νομίζω ότι θα εξελιχθεί σε μιά σοβαρή πολιτικό.Και τα τυχόν λάθη της μέχρι τώρα(αν έκανε), θα πρέπει να τα σχετικοποιήσουμε.Διότι ποιός νέος δεν έκανε λάθη;
Κάπου εκεί τελειώνουν τα ευχάριστα και αρχίζουν τα τραγικά.
-διαπιστώνεται ότι το υπουργείο δεν τήρησε την νομιμότητα πρίν στείλει τους υποψηφίους προς αξιολόγηση από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.
-διαπιστώνεται ότι η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας δεν επιβεβαίωσε την νομιμότητα της διαδικασίας μέσω π.χ. μιάς γραμματείας της, και παρουσίασε το θέμα πρός συζήτηση χωρίς κανέναν έλεγχο.Δέχθηκε δηλαδή τον κίνδυνο να αυτο-εξευτελιστεί.
-Ο Κος Π.Παυλόπουλος καθηγητής Νομικής,πρότεινε στον υπουργό, προκειμένου να λυθεί το θέμα της παρανομίας, να ορίσει με διαπιστευτική πράξη τους 7 του διοικητικού συμβουλίου, με ημερομηνία και ώρα προγενέστερη της συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας!Πρότεινε δηλαδή κάτι παράνομο γιά να αποφευχθεί η παρανομία!
-ο πρόεδρος της επιτροπής, Κος Νεράντζης,προέβη σε ψηφοφορία περί της νομιμότητας αυτής της διαδικασίας(!), και μάλιστα πρόσθεσε και την ψήφο του Τραγάκη που δεν παρίστατο, διότι υποτίθεται ότι ο Κος Τραγάκης του είχε πεί προφορικά ότι συμφωνεί με την θετική αξιολόγηση των στελεχών γιά την εταιρία υδρογονανθράκων!
-αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία και θεωρήθηκε ότι μπορούν να αξιολογηθούν οι προτεινόμενοι από τον υπουργό,άρχισαν κάποιες αστείες ερωτήσεις από ένα μέλος της επιτροπής πρός τους υποψήφιους όπως η εκτίμηση τους γιά την προοπτική που μπορούν να δώσουν στην χώρα οι υδρογονάνθρακές!Λές και αυτός είναι ο ρόλος της επιτροπής!
-αφού δόθηκαν κάποιες αναπόφευκτα αστείες απαντήσεις στις αστείες ερωτήσεις,ο πρόεδρος Νεράντζης έκρινε σκόπιμο ν΄αρχίσει η ψηφοφορία γιά την θετική η μη αξιολόγηση των υποψηφίων.(ενώ δεν είχε αρχίσει η αξιολόγηση!
-οι βουλευτές Παυλόπουλος και Πολύδωρας έδωσαν θετική ψήφο και αποχώρησαν από την συνεδρίαση.
-οι υπόλοιποι βουλευτές προέβαλλαν ότι πρίν από την ψήφο πρέπει να κάνουν ερωτήσεις.Και ο πρόεδρος, τι να κάνει, αποδέχθηκε το αίτημα, και άρχισαν οι ερωτήσεις.Οι ουσιαστικές ερωτήσεις ήταν του ΣΥΡΙΖΑ.Οι περισσότεροι βουλευτές ήταν απόντες την ώρα των απαντήσεων
-στο τέλος εγκρίθηκε η τοποθέτηση των συγκεκριμμένων στελεχών.
Αυτό που εγώ συγκρατώ είναι
1/η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας αυτο-εξευτελίστηκε
2/η επιτροπή αυτή δεν έκανε τον κόπο να μελετήσει πώς αυτή η επιτροπή λειτουργεί σε άλλες χώρες.
3/οι συμμετέχοντες σ΄αυτή την επιτροπή είναι ξεπερασμένοι, και πολλοί από αυτούς δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν αλλά να είναι στο σπίτι τους.
4/η επιτροπή δεν αξιολόγησε τα στελέχη και την ικανότητα τους να διοικήσουν, αλλά το επιστημονικό τους έργο.Και ξέρουμε ότι μπορεί κάποιος να είναι πολύ καλός επιστήμονας αλλά πολύ κακός μάνατζερ.
Τελικά ποιό είναι το νόημα ύπαρξης αυτής της επιτροπής;Οταν τοποθετείς ανίκανους να αξιολογήσουν,δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση.Ξεφτιλίζονται οι ίδιοι, και ξεφτιλίζουν το κοινοβούλιο.Είναι χίλιες φορές καλύτερα ν΄αποδεχθούμε ότι δεν έχουμε την ικανότητα να έχουμε τέτοιες επιτροπές, και να συνηθίσουμε την ιδέα ότι οι επιλογές του υπουργού δεν μπορούν ν΄αξιολογηθούν από την ελληνική Βουλή,παρά να συνεχίσουμε να πιθηκίζουμε αντιγράφοντας ξένους θεσμούς που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην χώρα μας με αυτό το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails