21/6/09

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα σχετικά με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης,όπως αυτό που ακολουθεί.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_05/06/2009_1288715


Οπως και σε κάθε σημαντικό γεγονός, μένω κάθε φορά έκπληκτος από το γεγονός ότι η κοινωνία μας δεν έχει πλέον ( η έχει χάσει) την ικανότητα να κρίνει ένα γεγονός με βάση κάποια κριτήρια, δηλαδή με βάση την κοινή λογική.Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για την πολιτική ηγεσία της χώρας.Αυτό όμως που μ' εξοργίζει είναι η έλλειψη κρίσης καί από την πλευρά της πνευματικής ηγεσίας της χώρας (σε σημείο που αρχίζω να αναρωτιέμαι άν υπάρχει ακόμα).

Δεν μπορώ να εξηγήσω με άλλο τρόπο την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου και τις αντιδράσεις που δημιουργεί.

Κατά την γνώμη μου τα δεδομένα πρός κρίση στο θέμα του νέου μουσείου είναι τα εξής:

1/ ο Κ. Καραμανλής διαπιστώνει την ανάγκη πρίν απο 35 χρόνια, δημιουργίας ενός νέου μουσείου για την προστασία(και δευτερευόντως την καλύτερη προβολή) των γλυπτών μαρμάρων της Ακρόπολης

2/ μετά την διαπίστωση(αργοπορημένη κατά την γνώμη μου ) της ανάγκης για δημιουργία νέου μουσείου και την λήψη της πολιτικής απόφασης, το ελληνικό κράτος χάριν στους ηγέτες του,κατορθώνει να φτάξει ένα νέο μουσείο μέσα σε μόλις 35 χρόνια !

3/σήμερα το μουσείο λειτουργεί και πρέπει να κρίνουμε αν οι στόχοι που είχαν τεθεί απο την τότε πολιτική εξουσία επιτεύχθηκαν.

Τα ανωτέρω σημεία είναι αυτά νομίζω αρχικά που πρέπει να μας απασχολήσουν.

Επι των ανωτέρω σημείων, θα'πρεπε όλοι να καταλήξουμε νομίζω στα εξης συμπεράσματα

α/ η απόφαση για την δημιουργία ενός νέου μουσείου ήταν ορθή, διότι έπρεπε να διαφυλαχθούν απο την φθορά του χρόνου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ίσως τα πιό σημαντικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

β/χρειάστηκαν 35 χρόνια για την υλοποίηση της απόφασης, κατά την διάρκεια των οποίων τα γλυπτά μάρμαρα συνέχιζαν να φθείρονται.Κάποιοι ευθύνονται για αυτή την αναποτελεσματικότητα και ανευθυνότητα.Ποιοί άραγε ; Δεν θα έπρεπε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να κατανομαστούν ;

γ/το μουσείο λειτουργεί και τα γλυπτά φυλάσσονται πλέον σε ασφαλή χώρο με την χρήση των πλέον συγχρονων τεχνολογιών.Επιτέλους.

Αν καταλήγαμε επί των ανωτέρω, θα' πρεπε στην συνέχεια να επικεντρωθούμε στα διαδικαστικά, όπως

-με ποιό κόστος αυτό επιτεύχθηκε, και αν ο στόχος θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με χαμηλότερο κόστος
- η αρχιτεκτονική του νέου μουσείου ήταν η καλύτερη δυνατή, η θα μπορούσε να γίνει ενα πιό όμορφο κτίριο ;
-το κτίριο εντάσσεται ομαλά στον χώρο η όχι ;
-κλπ,...

Ο Χ. Γιανναράς για παράδειγμα αναφέρεται στην "απώλεια της αίσθησης του ιερού" ως πρός την αισθητική του νέου μουσείου σε σχέση με τον χώρο, όπως φαίνεται παρακάτω

http://www.antifono.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1289:-l-r-&catid=94&Itemid=120


Ολοι οι ανωτέρω προβληματισμοί έχουν μιά δόση αλήθειας, αλλά αναφέρονται στα διαδικαστικά θέματα, δηλαδή σε δευτερεύοντα θέματα.

Η ουσία κατά την γνώμη μου είναι ότι επιτέλους τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης του παγκόσμιου πολιτισμού φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο, και μπορούν να τα θαυμάσουν όλοι οι έλληνες και ξένοι επισκέπτες που το επιθυμούν.

Δεδομένου ότι εκπληρώθηκε ο στόχος, μπορούμε τώρα ν΄αρχίσουμε ένα δημόσιο διάλογο χωρίς να μας πιέζει ο χρόνος,έτσι ώστε μέσα στα επόμενα 50 χρόνια για παράδειγμα, να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος,και να καταλήξουμε ως προς την αισθητική και την αρχιτεκτονική για την δημιουργία του μουσείου της ακρόπολης, που θα πάρει την θέση του νέου μουσείου της ακρόπολης που εγκαινιάστηκε χθές.

Μόλις καταλήξει η κοινωνία και η πνευματική της ηγεσία ώς προς το τί θέλει, θα ανατεθεί στην πολιτική ηγεσία η υλοποίηση της απόφασης.Δεδομένης της προβλεπόμενης εντεινόμενης δυσκολίας της πολιτικής ηγεσίας να λαμβάνει αποφάσεις και προπάντων να τις υλοποιεί,λογικά θα της χρειαστούν 70 χρόνια (αντί για 35 χρόνια αυτή την φορά) για να φτιάξει το μελλοντικό μουσείο της Ακρόπολης.Οπότε, αν υπολογίσουμε 50 χρόνια για την δημόσια διαβούλευση και 70 χρόνια για την νέα κατασκευή, το νέο μουσείο της ακρόπολης θα μπορέσει να εγκαινιαστεί το 2129 μ.χ.

Οπότε για τους φανατικά αντίθετους στην αισθητική του νέου μουσείου της Ακρόπολης, νομίζω ότι πρέπει να κάνουν υπομονή 120 χρόνια , και όλα θα διορθωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails