6/2/10

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ - 6/2/2010

Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά πτωχεύσει εδώ και καιρό.

Ολοι πλέον το γνωρίζουμε αυτό.Τους λόγους, τους γνωρίζουμε επίσης.Αναφέρθηκα πολύ συχνά σ΄αυτούς τους λόγους.Αυτή η πτώχευση ήταν αναμενόμενη εδώ και πολλά χρόνια.Η φούσκα του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάποια μέρα θα έσκαγε.Τελικά, η φούσκα έσκασε εν μέσω της κρίσης.

Η Ελλάδα, τυπικά δεν έχει ακόμα πτωχεύσει.
Η διαδικασία που οδηγεί στην πτώχευση, αρχίζει γιά μιά υπερχρεωμένη χώρα,  με το που της ξεφεύγουν τα spreads.Μόλις ξεφύγει ο έλεγχος των spreads, εκτός θαύματος, άλλοι πλέον είναι αυτοί που αποφασίζουν πότε η χώρα θα πρέπει να καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαστισμένη από το τσουνάμι που αντιμετώπισε, έχασε τον έλεγχο των spreads.
Απο εδώ και πέρα, εκτός κι΄αν προκύψει  ευρωπαική παρέμβαση γιά την σωτηρία της χώρας, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην τυπική πτώχευση.Δύο είναι οι τρόποι.
-είτε δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα χρήματα που επιθυμεί να αντλήσει από τις αγορές μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα κηρύξει στάση πληρωμών.
-είτε κουτσά στραβά θα  αντλήσει τα χρήματα που χρειάζεται, άν πειστούν οι αγορές ότι έλαβε σκληρά μέτρα.Αν λάβει όμως σκληρά μέτρα, θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εσόδων του δημοσίου.Η μείωση των εσόδων του δημοσίου, θα οδηγήσει σε ακόμα πιό σκληρά μέτρα, κλπ....Με άλλα λόγια, οι έλληνες θα δούν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 30% σε μιά τριετία.Και αυτό, είναι πτώχευση, αλλά χωρίς παύση πληρωμών.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, θα προκύψει σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας, ενώ ερωτηματικό προκαλεί ακόμα αν θα προβεί η όχι, σε παύση πληρωμών.

οι σκέψεις που μου έρχονται 

 1-Ηταν τόσο δύσκολο να προβλεφθεί από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, η σημερινή πραγματικότητα;
Νομίζω ότι ήταν πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν είχαν (και δεν έχουν) την απαραίτητη παιδεία και τις απαραίτητες δεξιότητες γιά να διοικήσουν την χώρα.Απόδειξη, δεν είναι μόνο οι εδώ και δεκαετίες  ενέργειες τους.Είναι και οι σκέψεις τους που αποτυπώνονται στα κυβερνητικά προγράμματα διακυβέρνησης.Τα προγράμματα αυτά, είναι στην ουσία,λίστες επιθυμιών όπως λέει και ο Μ. Ανδρουλάκης, παρά κυβερνητικά προγράμματα.Αν δεί κανείς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα διαπιστώσει ότι το κόμμα αυτό, σχεδίαζε εκτός τόπου και χρόνου.Δεν είχε την παραμικρή ιδέα γιά την ελληνική οικονομική πραγματικότητα.
Σε ότι αφορά την ΝΔ, τα πράγματα είναι ακόμα πιό τραγικά.Τί να το κάνεις το πρόγραμμα και ότι αυτό προβλέπει, όταν στην πράξη, ο ηγέτης της που μιλούσε τόσο ωραία γιά την ευθύνη, φερόταν τόσο ανεύθυνα;



2-Τι θα μπορούσε να γίνει έστω και σήμερα ώστε να αποτραπεί η ελληνική καταστροφή;


Eχω πεί πολλές φορές σ΄αυτό το ιστολόγιο ότι τα οικονομικά προβλήματα, δηλαδή τα προβλήματα διαχείρισης, είναι τα εύκολα προβλήματα της Ελλάδας.Τα δύσκολα, είναι τα ιστορικά προβλήματα.

Νομίζω ότι το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει, είναι να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να μπορεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.

Το δεύτερο θα ήταν, να ληφθούν μέτρα γιά άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους, όπως αύξηση φόρου γιά ποτά, τσιγάρα, και καύσιμα.Θα έπρεπε επίσης να αυξηθεί  κατά 2μονάδες ο ΦΠΑ.

Το τρίτο μέτρο, θα ήταν να περάσουν από στρατοδικείο όλοι οι πολιτικοί που κατείχαν υπουργικές θέσεις, αλλά και στελέχη που κατείχαν θέσεις διοίκησης σε δημόσιες επιχειρήσεις ,τα τελευταία 10 χρόνια, και να δεσμευτούν οι προσωπικές περιουσίες τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης τους.

Το τέταρτο, θα ήταν να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα επέτρεπαν στον υπουργό οικονομικών, να ελέγχει την κάθε δαπάνη (μικρή η μεγάλη )

το πέμπτο, θα ήταν η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails