Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το βίντεο που ακολουθεί.Ο ομιλητής περιγράφει μιά πραγματικότητα.Οι περισσότερες από τις πιό φτωχές χώρες του πλανήτη, ανακαλύπτουν κάποια στιγμή πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο, τις εκμεταλλεύονται, και δισεκατομμύρια δολλάρια γίνονται πλέον κρατικά έσοδα γι΄αυτές τις χώρες.Yποτίθεται ότι λύνεται πλέον το οικονομικό πρόβλημα αυτών των χωρών, και μπορούν πλέον να αναπτυχθούν, και οι πολίτες τους να βιώσουν καλύτερες συνθήκες.
Κι΄όμως, αυτό κρατά αποδεδειγμένα,μόνο πέντε με έξι χρόνια.Μετά η κατάσταση αυτών των χωρών γίνεται χειρότερη ακόμα και από την εποχή που δεν εκμεταλλεύονταν τους φυσικούς τους πόρους.Ο ομιλητής εξηγεί τους λόγους που είναι κυρίως η ελλειψη θεσμών γιά την διακυβέρνηση.Ετσι, καταλήγει σ΄ενα μετρήσιμο επίπεδο-όριο διακυβέρνησης το οποίο είναι αναγκαίο γιά να εκμεταλλευτούν μακροπρόθεσμα αυτές οι χώρες πρός όφελος των πολιτών τους, τους φυσικούς τους πόρους.Και προτείνει τρόπους γιά να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να εξασφαλίσουν αυτό το ελάχιστο επίπεδο διακυβέρνησης που απαιτείται.
Αυτή η "κατάρα των πόρων" 'οπως την ονομάζει ο οικονομολόγος, πρέπει να προβληματίσει και εμάς, τους Ελληνες.Διότι, η Ελλάδα μπορεί να μήν ανακάλυψε πρώτες ύλες πρός εκμετάλλευση τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά εξασφάλισε απίστευτους πόρους από τα ευρωπαικά ταμεία.Κι΄όμως, αυτοί οι πόροι σπαταλήθηκαν από το πολιτικό κατεστημένο, και η χώρα σήμερα βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την πρό ΕΟΚ εποχή.Και ο λόγος αυτής της κατάντιας, είναι ο ίδιος με αυτόν που περιγράφει ο οικονομολόγος αναφερόμενος στις πιό υπανάπτυκτες χώρες του πλανήτη.Είναι η έλλειψη, και σε ορισμένες περιπτώσεις η μή θεσμική θωράκιση , του ελάχιστου επιπέδου διακυβέρνησης που απαιτείται γιά να πιάσουν τόπο οι πόροι.
Ο Π. Κονδύλης βέβαια το είχε αναφέρει γενικότερα σε κείμενο του γιά την ανάγκη εθνικής στρατηγικής.Ποιός τον άκουσε όμως ;
Aκολουθεί απόσπασμα από κείμενο του.
"Αφότου ήλθε στο προσκήνιο το Κυπριακό ως σήμερα δηλαδή επί μισόν αιώνα όχι λίγες ήττες επεσώρευσε στην Ελλάδα η πανθολογούμενη άλλωστε ανυπαρξία μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής αποδεκτής από τον κύριο κορμό του πολιτικού κόσμου και επεξεργασμένης χάρη στη σύμπραξη πολιτικών, διπλωματών στρατιωτικών και επιστημόνων. Εχοντας την εμπειρία τούτη δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς το προφητικό χάρισμα για να προβλέψει ότι στο μέλλον πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα πραγματοποιηθεί τώρα ό,τι δεν έγινε στο παρελθόν. Δύο παράγοντες επέδρασαν, και εξακολουθούν να επιδρούν, αρνητικότατα: η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και η εμπλοκή σε ιδεολογήματα. Ο πολιτικός κόσμος δεν βρέθηκε στο ύψος των περιστάσεων όχι μόνον γιατί οι α ή β εκπρόσωποί του έλαβαν συχνά τις α ή β εσφαλμένες αποφάσεις στο α ή β ζήτημα, αλλά και επειδή στο σύνολό του δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα πάγιο και αθόρυβο θεσμικό πλαίσιο ικανό να εξουδετερώνει κατά το δυνατόν τους πειρασμούς κομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Η ανικανότητα προς αυτοσυγκράτηση είναι κατ’ εξοχήν γνώρισμα εφηβικής ανωριμότητας. Και το γεγονός ότι ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη στον άλλον αποδεικνύει απλώς ότι ενέχονται όλοι."
Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον το βίντεο του οικονομολόγου που ακολουθεί, δεν είναι μόνο ότι μιλά γιά την ανάγκη ενίσχυσης της διακυβέρνησης.Αναλύει και τον τρόπο με τον οποίο η διακυβέρνηση πρέπει να ενισχυθεί.
Η Ελλάδα θα είχε πολλά να κερδίσει από αυτόν τον οικονομολόγο.Μόλις ανατραπεί το πολιτικό κατεστημένο των τελευταίων 30 ετών, ο ηγέτης της χώρας θα΄πρεπε να ζητήσει από τον Πών Κολλιέρ να μελετήσει και να προτείνει τρόπους εξασφάλισης και θωράκισης του ελάχιστου επιπέδου διακυβέρνησης που απαιτείται ειδικά γιά την Ελλάδα.
Καραμανλή: «Οχι» για την Προεδρία – Ηπια, έμμεση αντίδραση για Σαμαρά
-
Θέση εμμέσως πλην σαφώς εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα
Δημοκρατία έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας την
Παρασκε...
Πριν από 18 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου