23/2/10

DIE ZEIT - " Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" - 22/2/2010

Πόσο σωστό είναι  αυτό το γενικό συμπέρασμα της Die Zeit!

Η οποιαδήποτε χώρα βίωνε μιά παρακμιακή πορεία 30 ετών που θα κατέληγε σε γενικευμένη κρίση όπως αυτή που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, αναπόφευκτα θα οδηγείτο  σε μιά "επανάσταση".Το θέμα είναι απλά το είδος -η φύση της επανάστασης.Μερικές φορές αυτή η επανάσταση οδηγεί στην βία και την απόλυτη καταστροφή, και άλλες φορές η επανάσταση είναι δημιουργική και οδηγεί στο ν΄αλλάξουν τα πάντα με σκοπό μιά νέα  ανοδική πορεία.Οι χειρισμοί του ηγέτη εν μέσω κρίσης, είναι αυτοί που συνήθως οδηγούν στην μιά η την άλλη μορφή επανάστασης.

Σε ποιά μορφή  "επανάστασης" θα οδηγηθεί η χώρα, είναι δύσκολο να το πεί κανείς σήμερα με σιγουριά.Πρώτον, διότι οι χειρισμοί του ηγέτη διαμορφώνονται τώρα.Είναι προφανές ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα γιά την κατάσταση της χώρας μέχρι την ανάληψη της εξουσίας.Για αλλού πήγαινε και αλλού βρέθηκε.Δεν είχε κάν διαβάσει τα βιβλία του Μ. Ανδρουλάκη! Δεύτερον, δεν είναι πλέον ο ηγέτης της χώρας που παίρνει τις οικονομικές αποφάσεις.Αλλοι αποφασίζουν πλέον γιά τους "άσωτους".Το μείγμα αυτό, είναι εκρηκτικό και μπορεί να οδηγήσει την χώρα εύκολα σε οποιαδήποτε από τις δύο προαναφερόμενες μορφές "επανάστασης".

Το μόνο παρήγορο μέσα σ΄αυτή την κατάσταση, είναι ότι οι έλληνες πολίτες αρχίζουν πλέον και κατανοούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.Αρχίζουν πλέον και κατανοούν ποιοί τους οδήγησαν σ΄αυτό το αδιέξοδο.Αρχίζουν και κατανοούν ότι χρειάζονται θυσίες απ΄όλους.Ξέρουν πλέον ότι θα ζήσουν δύσκολα χρόνια από εδώ και στο εξής.Αρχίζουν και κόβουν τις περιττές δαπάνες.

Το άσχημο είναι, ότι οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας από το 2000 και μετά, αποδείχθηκε ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων.Το γεγονός αυτό, δεν θα αφήσει αλώβητο το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Σ΄αυτό το ιστολόγιο, είχα αναφερθεί συχνά στην φούσκα του ελληνικού δημόσιου χρέους.Είχα επίσης επισημάνει τους κινδύνους γιά το ευρώ.Είναι δυνατόν να πείσουν οι έλληνες πολιτικοί ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν αυτά που προέκυψαν;

Aκολουθεί κείμενο μου του 2008 γιά το ευρώ

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ 2008 : Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ  -25/3/2008
Η Γιαγιά(ο γνώστης των οικονομικών ) και η Εγγονή (Η Οικονομία )

Η Γιαγιά, κοιτά την εγγονή της να χορεύει κρατώντας ένα ποτήρι με γάλα στο χέρι, και αφού πλέον διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να την πείσει να σταματήσει, προβλέπει ότι αναπόφευκτα, η εγγονή της θα σπάσει κάποια στιγμή τα μούτρα της. Ο φόβος της αυτός δεν επιβεβαιώνεται, κι ετσι, οι γονείς του μικρού κοριτσιού δεν δίνουν πλέον ιδιαίτερη σημασία στις φοβίες της γιαγιάς.
Οταν τελικά το μικρό κορίτσι πέφτει, η γιαγιά διαπιστώνει ότι η πρόβλεψη της δεν είχε καμμιά ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν απέτρεψε την πτώση του κοριτσιού.

Γι αυτό οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αποφεύγουν να παίξουν τον ρόλο της γιαγιάς, και προτιμούν να προβάλλουν ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες σύντομα.

Κι όμως, έχω την αίσθηση οτι το 2008, η εγγονή, αν δεν σπάσει τα μούτρα της, θα παραπατήσει επικίνδυνα.Οι λόγοι είναι
-η τραπεζική κρίση
-η Κίνα
-το Ευρώ

Θέλω σήμερα να καταγράψω τις απόψεις μου για το ευρώ.Ελπίζω σύντομα να βρώ τον χρόνο να αναφερθώ και στους άλλους 2 οικονομικούς κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας για το 2008.

Βλέπουμε το ευρώ να είναι σήμερα το αγαπημένο νόμισμα παγκοσμίως, και δημιουργείται η αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ανοδική του πορεία.

Μετα το 1,20, 1,30 , 1,40, 1,50 οι αναλυτές προβλέπουν να φθάσουμε στο 1,60 δολλάρια.Γιαί όχι.
Κι όμως, κάτι μου λέει μέσα μου ότι φθάσαμε στο ανώτερο σημείο της ανοδικής του πορείας.

Ασ σκεφτούμε λίγο την σημερινή κατάσταση.

Γιατί άραγε ανεβαίνει συνεχώς η ισοτιμία του ευρω?

Μήπως λόγω των εμπορικών πλεονασμάτων της ζώνης του ευρώ?
Τέτοια πλεονάσματα δεν υπάρχουν.Η ζώνη του ευρώ είναι οριακά πλεονασματική.

Μήπως λόγω των επιτοκίων που είναι μεγαλύτερα απο άλλα νομίσματα?
Αυτό γίνεται σήμερα πραγματικότητα, αλλά τα επιτόκια του δολλαρίου και της στερλίνας ήταν υψηλότερα καθ ολη την περίοδο που ανέβαινε η ισοτιμία του ευρώ.

Μήπως λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας?
Κι όμως μέχρι τις αρχές του 2008, η ζώνη του ευρώ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, είχε ενα χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης .

Φαίνεται ότι άλλοι είναι οι παράγοντες που επηρέσαν την πτώση του δολλαρίου και την αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ, και αυτοι νομίζω ότι είναι ο πόλεμος, η Κίνα, και το πετρέλαιο.

Ο πόλεμος, απο την φύση του αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης του νομίσματος και της ισοτιμίας του.Η συντήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιρακ και το Αφγανιστάν ξεπερνά κατά πολύ , τις δυνατότητες του προυπολογισμού μιάς χώρας, ακόμα κι αν αυτή είναι οι ΗΠΑ.

Η Κίνα, στην συνέχεια, με τον απίστευτο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της λόγω των εξαγωγών, προκάλεσε την αύξηση της παγκόσμιας Μ1, και την απίστευτη αύξηση της ζήτησης σε πρώτες ύλες οι οποίες είναι πληρωτέες σε δολλάρια.

Οι  παγκόσμιοι παραγωγοί πρώτων υλών, αφού πληρωνόταν σε δολλάρια, και με σκοπό να μειώσουν τον συναλλαγματικό τους κίνδυνο, άρχισαν να μετατρέπουν μέρος των διαθεσίμων τους σε ευρώ.Σταδιακά, το 25% των διαθεσίμων των κεντρικών Τραπεζών όλων των χωρών του κόσμου, μετατράπηκαν σε ευρώ, εκτοξεύοντας την ισοτιμία αυτού του νομίσματος στα ύψη.

Πρόκειται κατά συνέπεια για μιά αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ απο ανάγκη, η λόγω μη άλλης εναλλακτικής λύσης για τους παγκόσμιους επενδυτές.
Και μιλάμε για ένα νόμισμα, που δεν διαθέτει κάποια εξουσία πολιτική, η στρατιωτική, για να το προστατεύσει.

Μέχρι που υπήρχε μιά παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δεν υπήρχε κίνδυνος για το ευρώ.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης? Αυτή η νομισματική ένωση μπορεί να καταρρεύσει εν μιά νυκτί.

Οι κίνδυνοι αυτοί, δεν ξέφυγαν της προσοχής των αγορών.Τα επιτόκια των sovereign debts τα οποία όταν δημιουργήθηκε η ζώνη του ευρώ, είχαν ομογενοποιηθεί και είχαν φθάσει περίπου στα επιτόκια με τα οποία δανειζόταν η Γερμανία πρίν την ζώνη του ευρώ, έχουν την τάση σήμερα να διαφοροποιούνται σημαντικά ανά χώρα (της ζώνης του ευρώ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας τρέχουν σήμερα με επιτόκιο άνω του 7%.(πηγή : Financial Times /Thomson Datastream/markit )
Το γεγονός αυτό, έχει μιά τεράστια σημασία για την Ελλάδα, αλλά δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι μια περιθωριακή οικονομία για την Ευρώπη, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η κατάσταση της Ιταλίας όμως, όπου τα δεκαετή ομόλογα του δημοσίου τρέχουν σήμερα με επιτόκιο άνω του 6%(ενώ τρέχουν με 4,50 % για την Γερμανία ) ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η κατάρρευση των πιό χρεωμένων οικονομiών της Ευρωζώνης, και άρα της ίδιας της ευρωζώνης, δεν είναι μακριά.Ας αναλογιστούμε για λίγο, γι αυτές τις χώρες (Ελλάδα. Ιταλία,....) που το χρέος τους είναι κοντά στο 100% του ΑΕΠ, τι σημαίνει αύξηση τους κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατα 0,50% ετησίως.Για την Ελλάδα για παράδειγμα, το επιπλέον κόστος ετησίως θα είναι σ αυτη την περίπτωση (και ζούμε ήδη αυτή την περίπτωση )πάνω απο ένα δισ ευρώ.

Πλησιάζουμε κατά συνέπεια την ώρα της αλήθειας, για την ζώνη του ευρώ.Θα αντέξει η θα καταρρεύσει?

Ας ελπίσουμε η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα να τα καταφέρει.

Επειδή το ιστολόγιο αυτό επικεντρώνεται στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό, θα ήθελα ολοκληρώνοντας αυτή την ανάρτηση, να πώ δυό λόγια για τό συμπέρασμα που πρέπει κατά την γνώμη μου να συγκρατήσουμε λόγω αυτής της κατάστασης, για την Ελλάδα.

Πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί τρόπος να καταλάβουν οι Ελληνες Πολίτες ότι η χώρα αυτή είναι κατεστραμμένη οικονομικά.Οταν κατανοηθεί αυτό το γεγονός, πιστεύω ότι οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού θα αλλάξουν στην Ελλάδα.

Για να γίνει κατανοητό αυτό που λέω, θέλω να δώσω ένα χοντροκομμένο παράδειγμα.
Ας πούμε ότι ένας πολίτης έχει ένα ετήσιο εισόδημα 50 000 ευρώ.Ξοδεύει για να ζήσει η οικογένεια του και να ανταποκριθεί στα καθημερινά έξοδα, 30 000 ευρώ τον χρόνο, και αποταμιεύει 20 000 ευρώ τον χρόνο.
Ξαφνικά αποφασίζει ότι πρέπει να το ρίξει λίγο έξω και αλλάζει τον τρόπο ζωής του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πλέον 60 000 ευρώ τον χρόνο για τα έξοδα του, ενώ βγάζει 50 000
Το ποσό των 10 000 που του λείπει, το δανείζεται.Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και το επόμενο έτος, και επειδή με το εισόδημα του δεν μπορεί να καλυψει ούτε κάν τις τρέχουσες ανάγκες του (πόσο μάλλον το δάνειο του ), δανείζεται και πάλι.
Το αποτέλεσμα σήμερα, μετά απο πολλά χρόνια ίδιας διαχείρισης, είναι να χρωστα ήδη 50 000 ευρώ , ενώ για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του συν τις δόσεις των δανείων, χρειάζεται 60 000 ευρώ τον χρόνο, ενώ έχει 50 000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο.Αρα, συνεχίζει να δανείζεται 10 000 επιπλέον ευρώ τον χρόνο.
Επειδή είναι καταχρεωμένος, η τράπεζα που του δανείζει, συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο που διατρέχει ο πελάτης της να καταρρεύσει οικονομικά, ζητά πλέον ένα μεγαλύτερο επιτόκιο, και ζητά να προσημειώσει και τα ακίνητα του συγκεκριμμένου πολίτη. Το αποτέλεσμα, είναι να επιδεινώνεται συνεχώς η οικονομική κατάσταση του πολίτη.
Κάποια στιγμή, ο πολίτης αυτός πεθαίνει, και οι κληρονόμοι του, αναλαμβάνουν τα χρέη του.
Για να ανταποκριθούν, επειδή συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης, και για να περισώσουν την ακίνητη περιουσία ώστε αυτή να παραδοθεί στην επόμενη γενιά, αποφασίζουν να περικόψουν τις δαπάνες τους, να στερηθούν ορισμένα αγαθά, και να τηρήσουν αυτή την πειθαρχία για όλη την ζωή τους.

Αυτό που περιγράφω ανωτέρω για τον πολίτη , ισχύει σήμερα για την Ελληνική Οικονομία, και αυτό οφείλεται στους διαχειριστές στους οποίους ανέθεσε την εξουσία ο Ελληνικός Λαός τα τελευταία 25 χρόνια.Ο Ελληνικός Λαός βέβαια δεν ζήτησε απο τους διαχειριστές να διαλύσουν οικονομικά την χώρα.Ουτε και σήμερα γνωρίζει ότι στην ουσία η χώρα αυτή είναι χρεωκοπημένη, και συνεχίζει να ζεί με δανεικά.Ουτε έδωσε ποτέ εντολή στους διαχειριστές να δανειστούν για να ζήσουν καλύτερα, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.
Οι διαχειριστές όμως το γνώριζαν.Και ήξεραν ότι δεν είχαν τέτοια εντολή.Αρα έχουν σοβαρή ευθύνη γι αυτή την κατάσταση.Και θα πρέπει, μόλις αυτό γίνει κατανοητό απο τον Ελληνικό Λαό, να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Πέρα απο την τιμωρία, η γεννιά των τριαντάρηδων θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα μέχρι την συνταξιοδότηση της.Θα έχει για την ίδια δουλειά, μικρότερα εισοδήματα απο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, θα έχει μικρότερες συντάξεις απο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δεν θα πρέπει να περιμένει καμμιά επιπλέον κοινωνική παροχή απο το κράτος σε αντίθεση απο τους υπόλοιπους ευρωπαίους, δεν θα πρέπει να στηρίζεται στην ικανότητα της χώρας να τον υπερασπίσει στην καθημερινή του ζωή απο εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους, κλπ....
Κι όλ αυτά, επειδή κάποιοι διαχειριστές η υποτιθέμενοι διαχειριστές, σπατάλησαν τα χρήματα του Ελληνικού Λαού τα τελευταία 25 χρόνια, μόνο και μόνο για να παραμείνουν για κάποια επιπλέον χρόνια διαχειριστές.

Καιρός δεν είναι να αναλάβουν την διακυβέρνηση της Χώρας Πολιτικοί που κομίζουν μιά πολιτιστική πρόταση για τους Ελληνες?

Bottom of Form

Read more: http://logikiellada.blogspot.com/search?updated-max=2010-01-23T19%3A19%3A00%2B02%3A00&max-results=8#ixzz0gJAO4Ysz
Ακολουθεί το άρθρ.

http://ritsmas.wordpress.com/2010/02/22/die-zeit-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα για άλλη μια φορά απο την παγωμένη Στοκχόλμη.
Στο ερώτημα σου αν είναι καιρός να αναλάβουν πολιτικοί που κομίζουν μια πολιτιστική πρόταση για τους Ελληνες,η απάντηση βρίσκεται μέσα στο ίδιο σου το blog.Δυστυχώς οι πολιτικοί,που είναι ικανοί να κομίσουν μια νέα πολιτιστική πρόταση,είτε βρίσκονται εκτός βουλής,είτε βρίσκονται εντός και είναι δέσμιοι ενός κομματικού κράτους με τα γνωστα σε όλους μας αποτελέσματα.Παρακολουθώντας καιρό τώρα αυτη την ιστοσελίδα σου,οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική χώρα,θέματα του ιστολογίου σου,είναι θέματα που συζητούνται σε σχολεία,πανεπιστήμια,ακόμα και στα κοινοβούλια.
Η χώρα έφθασε στον πάτο,και χρειάζεται ανθρώπους,με λογική,παιδεία,και όραμα.Ανθρώπους που θα φέρουν καινούριες ιδέες.
Οι προτάσεις σου,οι οποίες με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο,έχω την εντύπωση ότι ''πνίγονται'' στη όποια δυνατότητα τους παρέχει ένα ιστολόγιο,μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία,ενώ θα έπρεπε να είναι απο τα θέματα εκείνα που θα απασχολούν σε επίπεδο κομμάτων,υπουργείων, οργανισμών,κτλ.
Οι προτάσεις σου διακρίνονται απο βαθιά γνώση,της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής,και ανθρώπους σαν εσένα,η χώρα σας χρειάζεται περισσότερο ίσως απο ποτέ.
Η επανάσταση έρχεται απο ανθρώπους με επαναστατικές και καινοτόμες ιδέες,πάντα με βάση την λογική.Μήπως ήρθε η ώρα να γίνεις μέρος αυτής της επανάστασης,που θα βγάλει επιτέλους αυτή χώρα από την τριαντάχρονη ακινησία της;

Με πολλούς χαιρετισμούς
www.ichnilatis.blogspot.com

ο μαθητευόμενος στοχαστής είπε...

Αγαπητέ ιχνηλάτη, σ΄ευχαριστώ πολύ γιά το σχόλιο σου και γιά τα καλά σου λόγια, τα οποία με συγκίνησαν,διότι όπως ίσως ξέρεις αν διάβασες την πρώτη μου ανάρτηση ("ποιός είμαι"), γεννηθήκαμε στην ίδια γλυκιά γή.Και οτιδήποτε μου θυμίζει αυτόν τον αγαπημένο τόπο, ακόμα κι΄ενας συντοπίτης μου όπως εσύ που δεν γνωρίζω,μου προκαλεί μεγάλη χαρά.Εχω σαράντα χρόνια που έφυγα από το νησί, κι΄όμως δεν περνά έστω και μιά μέρα που να μήν μού έρχονται στον νού έστω και γιά λίγα δευτερόλεπτα αγαπημένες εικόνες από τον τόπο που μας γέννησε.

Επί της ουσίας τώρα, μακάρι να μπορούσα όπως λές, να γινόμουν μέρος αυτής της επανάστασης που θα έβγαζε την χώρα από αυτό τον βούρκο.Νοιώθω (και πραγματικά το πιστεύω)ότι είναι πολύ εύκολο έστω και τώρα να βγεί η χώρα από την παρακμιακή της πορεία.Πρέπει όμως να απαλλαγούμε πρώτα από το πελατειακό πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε την χώρα.Το σύστημα αυτό δεν σηκώνει εμβολιασμό.Είναι σάπιο από πάνω μέχρι κάτω.Αυτό είναι και το δράμα που ζεί η χώρα εδώ και τριάντα χρόνια.Το σύστημα δεν μπορεί ν΄ανανεωθεί εκ των έσω όπως στις άλλες πολιτισμένες χώρες.Το σύστημα θα ανανεωθεί υποχρεωτικά εκ των έξω, με βίαιη η μη ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου.
Ετσι όπως βλέπω εγώ τα πράγματα, το θέμα δεν είναι ποιοί μπορούν ν΄αναλάβουν την διακυβέρνηση μόλις καταρρεύσει το σημερινό κατεστημένο(σε διαβεβαιώ ότι υπάρχουν σ΄αυτή την χώρα δεκάδες χιλιάδες ικανοί άνθρωποι που είναι σε θέση ακόμα και να διοικήσουν την χώρα).
Το θέμα είναι πώς θα καταρρεύσει αυτό το σάπιο σύστημα χωρίς να παραδοθεί η χώρα στο χάος, και στο πλιάτσικο.Αυτό με απασχολεί κυρίως σήμερα και δεν μπορώ να πώ ότι έχω βρεί πρός το παρόν απάντηση σ΄αυτό το ερώτημα μου.Αυτό που σκέφτομαι, και που ελπίζω,είναι ότι από εδώ και πέρα, το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο δεν θα μπορεί πλέον να μοιράζει δανεικά χρήματα(τα οποία θα εκαλούντο να πληρώσουν οι μελλοντικές γενιές), θα καλείται να μειώνει τους μισθούς, να κόβει επιδόματα, να κόβει συντάξεις,κλπ...Δεν έχει πλέον καί άλλες εφεδρείες που είχε στο παρελθόν όπως η αύξηση των φόρων.Θα πρέπει δηλαδή να κάνει συνεχώς πράγματα που θα έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την πελατεία του.Αυτό σημαίνει ότι θα χάνει συνεχώς πελατεία με αυξανόμενο ρυθμό.Η κατάσταση αυτή, θα οδηγήσει αναπόφευκτα το πολιτικό κατεστημένο να παραδώσει την εξουσία.Τι να την κάνει πλέον την εξουσία αφού δεν θα υπάρχουν οι μάσσες;Αυτό νομίζω ότι είναι το καλύτερο σενάριο στο οποίο θα πρέπει να ελπίζουμε.Γι΄αυτό, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα που θα μας επιβληθούν από τους ευρωπαίους.Οσο πιό γρήγορα επιβληθούν, τόσο πιό γρήγορα θα καταρρεύσει νομίζω το κατεστημένο.

Σε ότι με αφορά, να ξέρεις ότι δεν είχα ποτέ δραστηριοποιηθεί στην πολιτική.Ο πρώτος λόγος ήταν ότι δεν με εκφράζει κανένα από τα σημερινά κόμματα.Είχα ανέκαθεν μιά συμπάθεια γιά τον Σ.Μάνο, αλλά ως εκεί.Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι δούλεψα και δουλεύω πολύ.Ελάχιστος χρόνος μου έμενε και μου μένει γιά οτιδήποτε άλλο.Ο τρίτος λόγος, είναι ότι τα θέματα ελληνικής πολιτικής, ελλείψει χρόνου, τα είχα αρκετά μπερδεμένα στο μυαλό μου.Διαπίστωνα την κακοδαιμονία, αλλά δεν ήμουν σίγουρος γιά τα αίτια.Από τότε που άρχισα αυτό το ιστολόγιο, προσπάθησα ουσιαστικά να καταλάβω τους λόγους.Σήμερα, όλα μου φαίνονται ξεκάθαρα.

Ολ΄αυτά στα λέω, γιά να καταλάβεις ότι δεν είμαι οικείος με την πολιτική όπως ίσως φαντάζεσαι.Είμαι ένας απλός μελετητής των ανθρώπινων πραγμάτων, και θα είμαι μέχρι να φύγω από αυτό τον κόσμο.Εκανα κοντά 7 χρόνια στα πανεπιστημιακά θρανία.Διάβασα, και διαβάζω πολύ.Προπάντων όμως, από τότε που άρχισα να δουλεύω, προσπαθώ εμπειρικά να κατανοήσω τους ανθρώπους.Είμαι ευγνώμων γιά τις εμπειρίες που μου προσέφερε η ζωή.
Στα λίγα κείμενα που γράφω σ΄αυτό το ιστολόγιο, προσπαθώ να εκφράσω αυτά που διδάχθηκα από την ζωή μου.Ειναι ο μόνος τρόπος που έχω αυτή την στιγμή γιά να συμβάλω όσο μπορώ στην αποκωδικοποίηση και στην καταγγελία της αισχρής παγίδας που έχει στηθεί στούς νέους μας από το παρακμιακό πολιτικό κατεστημένο.

Πολλούς χαιρετισμούς, και μην διστάσεις να αναρτήσεις στο ιστολόγιο σου,όποιο κείμενο μου σ΄ενδιαφέρει.

Related Posts with Thumbnails