Η χώρα βιώνει δραματικές στιγμές, και όλοι πλέον το γνωρίζουμε.
Η χώρα μας έκανε τραγικά λάθη επί 30 χρόνια, με αποκορύφωνα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2008 και του 2009.Στην συνέχεια, έκανε εξ ίσου τραγικά λάθη σε ότι αφορά την διαχείριση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Τα λάθη αυτά, αλλά και η τιμωρητική συμπεριφορά της Γερμανίας, έναντι της Ελλάδας, οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.
Η σημερινή κατάσταση (αδυναμία δανεισμού και ΔΝΤ ) δεν ήταν αναπόφευκτη τον Οκτώμβριο του 2009.Αν η κυβέρνηση είχε κινηθεί αστραπιαία, λαμβάνοντας τότε τα μισά μέτρα από αυτά που θα μας υποχρεώσει το ΔΝΤ να λάβουμε από αύριο, η χώρα θα βίωνε σήμερα μιά κατάσταση τύπου Ιρλανδίας, δηλαδη δύσκολη, αλλά θα συνέχιζε να δανείζεται από τις αγορές.
Οι ηγέτες μας όμως δεν κατάλαβαν την έκταση του προβλήματος.Ο Πρωθυπουργός κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης τον Φεβρουάριο του 2010, όταν πλέον τα δεδομένα είχαν δρομολογηθεί.Ακόμα όμως και τότε, έκανε λανθασμένους τακτικούς χειρισμούς.Προσπάθησε να εμπλέξει την Ευρώπη, και κατάλαβε γρήγορα ότι αυτό ήταν δύσκολο.Επρεπε τότε, να επιδιώξει μιά ξεκάθαρη απάντηση.Είτε η Ευρώπη δέχεται να μας βοηθήσει, είτε μας επιτρέπει να απευθυνθούμε στο ΔΝΤ.Αν είχαμε απευθυνθεί τότε στο ΔΝΤ, άλλοι θα ήταν οι όροι διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, και το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές.
Γιά την σημερινή κατάντια της χώρας φταίμε κατα συνέπεια εμείς κατά 90%, και η στάση της Κας Μέρκελ κατά 10%.Γιά το σημερινό χάλι της ευρωζώνης, φταίμε εμείς κατά 10% και η Κα Μέρκελ κατά 90%.
Το σκεπτικό της Γερμανίας, ήταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να οδηγηθεί στην χρεωκοπία , ώστε τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, να λάβουν υπόψη τους ότι σε περίπτωση τυχόν δικού τους δημοσιονομικού εκτροχιασμού,θα είχαν την τύχη της Ελλάδας.
Ομως, το σενάριο αυτό, δεν λειτούργησε, γιά τον απλούστατο λόγο, ότι την ίδια στιγμή, και οι λοιπές αδύναμες χώρες της ευρωζώνης είχαν παρεμφερή προβλήματα με την Ελλάδα.Η έλλειψη βοήθειας πρός την Ελλάδα, θεωρήθηκε ορθά από τις αγορές, ως μήνυμα ότι παρεμφερές πρόβλημα που θέμα χρόνου ήταν να προέκυπτε σε άλλη χώρα, θα είχε την ίδια αντιμετώπιση από την Ευρώπη.Ετσι, άρχισε η κερδοσκοπία και με τις υπόλοιπες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία,...), η οποία θα οδηγούσε πλέον στην κατάρρευση της ευρωζώνης.
Ενδεικτικό είναι το άρθρο που ακολουθεί.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=329137&ct=32&dt=01/05/2010
Ετσι, οφείλουμε νομίζω ώς πολίτες αυτής της χώρας, ευγνωμοσύνη προς τους κερδοσκόπους που κινήθηκαν εναντίον της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, διότι η επίθεση αυτή ήταν αποφασιστική, ώστε η Ευρώπη να αποφασίσει να μας βοηθήσει, όχι γιά να σώσει την χώρα μας, αλλά γιά να σώσει την ζώνη του ευρώ.
Δηλαδή, οι κερδοσκόποι ενήργησαν γιά να βγάλουν χρήματα, οι Ευρωπαίοι κινήθηκαν γιά να σώσουν το ευρώ, και έμμεσα δόθηκε μιά ευκαιρία, η τελευταία, να σωθεί η Ελλάδα.
Το πακέτο ΔΝΤ-Ε.Ε. που έρχεται είναι σκληρό.Ιδίως γιά τους πιό φτωχούς.Αν όμως δεν υπήρχε αυτό, η παύση πληρωμών, θα οδηγούσε σε ακόμα πιό καταστρεπτικές συνέπειες.
Γερμανία: Ενός λουκέτου πολλά έπονται
-
Η Bosch προστίθεται στη μακρά λίστα μεγάλων επιχειρήσεων, που ανακοινώνουν
κλείσιμο μονάδων παραγωγής ή ακύρωση επενδύσεων και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Πριν από 30 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου