8/5/10

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ" ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ - 6/5/2010


     

«Η ελληνική φωτιά» απειλεί όλο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης


     

     
6.05.2010, 18:44

     
     
Η Ελλάδα υπόσχεται να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες του δημοσίου σε πρωτόγνωρεις διαστάσεις, αγνοώντας την δυσαρέσκεια του λαού της.

     

allowfullscreen="true" width="400" allowscriptaccess="always" bgcolor="FFFFFF" src="/images/flv/player.swf" class="mceXwItemFlashVideo" height="25" flashvars="skin=/images/playerskin.zip&frontcolor=0x000000&backcolor=0xFFFFFF&lightcolor=0x000000&file=http://greek.ruvr.ru/data/2010/05/06/1239910195/060510akt.mp3.mp3&screencolor=0x000000" />
Κατεβάστε ηχητικό αρχείο - Download




 Η απόφαση της Βουλής της ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνουν την παραχώρηση στην χρεοκοπημένη χώρα των 110 δισεκατομμύριων δολαρίων που της είχαν υποσχεθεί νωρίτερα. Εξάλλου σχηματίζεται η εντύπωση ότι  με τη σωτηρία της Ελλάδας θα εκπληρωθεί  μόνο το βραχυπρόθεσμο  πρόγραμμα της ΕΕ, ενώ το μακροπρόθεσμο θα παραμείνει αστήρικτο. Σε τέτοιο ακριβώς συμπέρασμα καταλήγουν οι έμπειροι Ευρωπαίοι αναλυτές, εννοώντας  με το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα  την κατάσταση γύρω από τις άλλες προβληματικές χώρες- την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Το ολικό τους χρέος μαζί με το ελληνικό ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αν η «ελληνική φωτιά»  επεκταθεί σ΄αυτές τις χώρες, τότε δεν θα είναι ικανή και όλη η ΕΕ να κλείσει τέτοια μεγάλη δημοσιονομική τρύπα.


Η εφημερίδα «Financial Times Deutschland», επικαλούμενη τις απόψεις των επενδυτών, βεβαιώνει ότι  οι πιστώσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ελλάδα, μπορούν να αποδειχτούν μη αρκετές. Το 2012 το δημόσιο αυτής της χώρας θα έχει έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ. Από πού προέρχονται αυτά τα δεδομένα; Προέρχονται από το ίδιο το πρόγραμμα που υπογράφτηκε από την Ελλάδα με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και από τις δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σχεδιάζει να καταφύγει  και πάλι το επόμενο κιόλας έτος σε νέο δανεισμό στις χρηματαγορές.


Λοιπόν, θα αρκέσουν ή όχι στην Ελλάδα τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ; Ο καθηγητής Μπορίς Ρουμπτσόφ, διευθυντής της έδρας Χρεωγράφων της Χρηματιστικής Ακαδημίας της Μόσχας, αναφερόμενος σ΄αυτό το θέμα, είπε:


«Τέτοια λεφτά θα αρκούσαν βέβαια, αν ήταν διαφορετική η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Το αν υλοποιηθούν ή όχι τα προβλεπόμενα σχέδια εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, και από την γενική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα»,- παρατήρησε ο Μπορίς Ρουμπτσόφ.


- Σε περίπτωση που η χώρα θα προσκρούσει σε οικονομικό αδιέξοδο, δεν θα θεωρήσουν τότε οι ηγέτες της Ευρωζώνης, πώς θα είναι καλύτερα να σβήσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας παρά να υποβάλλουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της ΕΕ και του ευρώ;,- ρώτησε ο ανταποκριτής του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" τον καθηγητή Ρουμπτσόφ.


 «Μάλλον έτσι ακριβως θα γίνει. Στην ΕΕ φοβούνται  το λεγόμενο Εφέ ντόμινο». Το κύριο για αυτήν είναι να κάνει το παν ώστε να μην ακολουθήσουν την Ελλάδα η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Είναι γεγονός ότι το πλησιέστερο έτος η τιμή του ευρωπαϊκού νομίσματος σιγα-σιγά θα πέφτει, όμως δεν νομίζω ότι το ευρώ θα καταρρεύσει. Η καγκελάριος Μέρκελ που κάποτε δεν ήθελε να δώσει στην Αθήνα ούτε σέντς, τώρα ακολουθεί διαμετρικά αντίθετη θέση, αν και απειλεί να σκληρύνει την δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη»,- σημείωσε συμπεραίνοντας ο Μπορίς Ρουμπτσόβ.

  
πηγή: "Η Φωνή της Ρωσίας" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails