20/11/10

1945-1998 - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ - ΕΡΓΟ ΤΟ ISAO HASHIMOTO - 20/11/2010

Ένας Ιάπωνας καλλιτέχνης ο  Isao Hashimoto έχει δημιουργήσει μια σειρά έργων για τα πυρηνικά όπλα. Ενα απ΄αυτά  έχει  τίτλο " 1945-1998 "και παρουσιάζει την  ιστορία  των πυρηνικών  εκρήξεων στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των δεκατεσσάρων  λεπτών της ταινίας , κάθε μία από τις 2.053 πυρηνικές δοκιμές και τις εκρήξεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 1945 και 1998, απεικονίζεται  σε ένα χάρτη, όπου φαίνεται και η χώρα που διενήργησε την πυρηνική δοκιμή.
Ξεκινά αργά, με το Σχέδιο Μανχάταν  (την μοναδική δοκιμή  στις ΗΠΑ) και  τις  δύο φοβερές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι .
 
Μετά από μερικά λεπτά όμως, όταν η ΕΣΣΔ και η Βρετανία εισέρχονται  στην πυρηνική λέσχη, οι δοκιμές  αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται  στο έργο, με αποκορύφωμα τις  140  πυρηνικές δοκιμές  το 1962, ενώ δεν πέφτουν κάτω  από τις 40 κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας  του '80.
 
Είναι μια συναρπαστική εικόνα για την ιστορία της πιο καταστρεπτικής  δύναμης  της ανθρωπότητας, ειδικά όταν ξέρουμε  ότι μόνο δύο πραγματικές πυρηνικές εκρήξεις  έγιναν (και οι δύο το 1945).  Έκτοτε, παρά τις   2.000 περίπου πηρηνικές  δοκιμές και τα δισεκατομμύρια δολάρια  που έχουν δαπανηθεί για την πραγματοποίηση  τους, δεν έγινε ευτυχώς χρήση αυτού του όπλου.

Γεννημένος στην Ιαπωνία το 1959, ο Hashimoto εργάστηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα για 17 χρόνια.Στην συνέχεια, σπούδασε Τέχνη στο  Τόκιο γιά μερικά χρόνια , και σήμερα εργάζεται ως επιμελητής  στο μουσείο Lalique στο  Hakone- Ιαπωνία.
 
Ξεκίνησε το έργο το 2003, με στόχο την παρουσίαση, κατά τα λεγόμενά του, «του  φόβου και της τρέλας  των πυρηνικών όπλων».  " Ο  Hashimoto δήλωσε : «Δημιούργησα αυτό το έργο με σκοπό να γίνει ένας συνδετικός κρίκος, μιά  γέφυρα,  για τους ανθρώπους που  γνωρίζουν το εξαιρετικά σοβαρό, και   ακόμα υπαρκτό  αυτό πρόβλημα του κόσμου."

Δεδομένου ότι  το έργο αυτό καλύπτει την περίοδο από το 1945 εως το 1998, , δεν περιλαμβάνει  τις δύο  πυρηνικές δοκιμές  της Βόρειας Κορέας, τον Οκτώβριο του 2006 και τον Μάιο του 2009.

πηγή -  wired.co.uk - και east asia (blog της foreign policy association )


Ακολουθεί το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails