20/12/12

Eurobank: Βελτιωμένες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας Πηγή:www.capital.gr


Οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν τη θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά στο εβδομαδιαίο της δελτίο η Eurobank Research, στο οποίο προειδοποιεί ωστόσο πως δεν πρέπει να παραβλέπονται οι σημαντικοί κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος από εδώ και πέρα.
Ειδικότερα, οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως η μεσοπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται μετά από μια σειρά εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες όπως οι αποφάσεις του Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου 2012, η επιτυχημένη επαναγορά χρέους, η νομοθέτηση / εφαρμογή μιας σειράς προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εκταμίευση του πρώτου μέρους (€34,3 δισ.) από τα συνολικά €49.1 δισ. του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας. Η χθεσινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s από την κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) σε Β_ με σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει τα παραπάνω αλλά και την δεδηλωμένη πρόθεση των ευρωπαίων εταίρων για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Δεν θα πρέπει ωστόσο -προειδοποιούν- να παραγνωρίσουμε και τους σοβαρούς κινδύνους εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης. Ήδη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 1η Αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (Δεκέμβριος 2012) (Έκθεση της Επιτροπής στη συνέχεια) ενώ αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος την τελευταία περίοδο επισημαίνει τους σημαντικούς κινδύνους που ενέχουν.
Η Eurobank Research τονίζει πως η εύρυθμη καταβολή της δόσης των €49,1 δισ. απαιτεί επιπρόσθετη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την προώθηση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Από τους κινδύνους οι αναλυτές ξεχωρίζουν τη μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9% το τρίτο τρίμηνο του 2012 που θέτει σε κίνδυνο την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού του 2013 για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ -6.5% το 2012 σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα όμως κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού Κεντρικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012, αναφερόμενοι στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση που διαμορφώθηκε στα €12,9 δισ., μειωμένο κατά €8,6 δισ. ή -39,9% σε ετήσια βάση
. Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails