17/2/13

Η Αλιμιά και η αξιοποίηση της


Η Ελλάδα είναι μιά ευλογημένη από την φύση χώρα.Πιό ευλογημένη χώρα, αμφιβάλλω αν υπάρχει.Ομως,γιά να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς της πόρους πρός όφελος των κατοίκων της, έπρεπε να έχει μιά ικανή πολιτική ηγεσία, που δεν είχε τα τελευταία 40 χρόνια (και όχι μόνο ).
Ας πάρουμε το παράδειγμα της Αλιμιάς, ένα μικρό νησί μεταξύ Ρόδου και Χάλκης.Το νησί, που εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους κατοίκους του το 1969,έχει έκταση 7,4 τ.χλμ και μήκος ακτών 21χλμ.Τι να πρωτοπεί κανείς γι΄αυτό το πανέμορφο νησί: είναι ένας επίγειος παράδεισος.Λούζεται από τον ήλιο όλο τον χρόνο, βρίσκεται στην περιοχή με τα περισσότερα αλιευτικά αποθέματα της Δωδεκανήσου,έχει γή που μπορεί να καλλιεργηθεί,έχει μιά από τις ωραιότερες παραλίες της Δωδεκανήσου, έχει αρχαιολογικά ευρήματα,βρίσκεται στα 4 μίλια από τις ακτές της Ρόδου, και πολύ κοντά στη Χάλκη.
θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς εκατοντάδες τρόπους γιά να αξιοποιηθεί το νησί.Να πώ τρείς που μου έρχονται αυθόρμητα και χωρίς πολύ σκέψη.Θα μπορούσε να ενοικιαστεί σε επενδυτή γιά 50 χρόνια, ώστε να δημιουργήσει μιά μαρίνα και 200 εξοχικές κατοικίες.ΤΟ Νησί με ελικόπτερο βρίσκεται μόνο μερικά λεπτά από το αεροδρόμιο της ρόδου.Θα μπορούσαν έτσι να δημιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας και να έχει ο Δήμος Χάλκης ένα πολύ καλό ενοίκιο γιά 50 χρόνια.
Το νησί θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί γιά να δημιουργηθεί μιά μεγάλη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που δεν θα ενοχλούσε κανέναν, διότι υπάρχει πλέον και η τεχνολογία από τους Καναδούς γιά απόλυτα καθαρή εκτροφή μέσα σε τεράστιες δεξαμενές που επιπλέουν, και καθαρίζεται το νερό από τα περιττώματα πρίν διοχετευτεί στη θάλασσα.
Τέλος, το νησί θα μπορούσε να χρησιμοποιθεί ως χώρος παραγωγής ενέργειας.Ο αέρας είναι τόσο δυνατός στην περιοχή που θα μπορούσε να παραχθεί αρκετή ένέργεια γιά να τροφοδοτήσει τη Ρόδο.
Θα μπορούσα να θέσω το θέμα και διαφορετικά : και τι δεν θα μπορούσε να παραχθεί στο νησί;
Ποιά χώρα θα άφηνε αναξιοποίητο ένα νησί σαν την Αλιμιά στερώντας από τα παιδιά της πολύτιμες θέσεις εργασίας και από τα ταμεία της πολύτιμους πόρους με την μορφή ενοικίου και φόρων;Νομίζω καμμιά χώρα, εκτός κι΄αν διοικείται από κοπροκράτες.
Το πρόβλημα της Ελλαδας είναι η κοπροκρατία, και όχι η δυνατότητα της να παράγει. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να δεί, τι αποφάσισαν οι κοπροκράτες γιά την Αλιμιά το 2000, και που ισχύει ακόμα και σήμερα.Ας πούμε ότι δεν τους ενδιέφερε να αξιοποιήσουν το νησί αφού είχαν ακόμα τότε την δυνατότητα να φεσώσουν την χώρα με δάνεια γιά να τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές, η ότι από την φύση τους δεν θα μπορούσαν ως παράσιτα που είναι, να σκεφτούν την αξιοποίηση.Θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα να ξανακατοικηθεί το νησί. Αντί γι΄αυτό, και μή έχοντας ασχοληθεί με το νησί επί 30 χρόνια, έκαναν τον κόπο, να εκδώσουν υπουργική απόφαση σχετικά με το χαρακτηρισμό της Αλιμιάς ως περιοχής ιδιαίτερου κάλλους, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται μόνον:
α. η άσκηση παραδοσιακών ασχολιών αγροτικού χαρακτήρα (αλιεία, μελισσοκομία, γεωργία, κτηνοτροφία).
β. η αναστήλωση, επισκευή, αποκατάσταση υφιστάμενων κτισμάτων και υπαρχουσών υποδομών (καλντερίμια, κελιά, μάντρες).
γ. επιτρέπεται η κατασκευή νέων κτισμάτων προσαρμοσμένων στο περιβάλλον μόνο για εξυπηρέτηση αναγκών εθνικής άμυνας, αρχαιολογίας, επιστημονικής έρευνας και για λόγους προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ΕΠΑΕ».
Τώρα, πώς σκέφτηκαν οι κοπροκράτες ότι θα μπορούσαν κάποιοι να ασκήσουν αγροτικές εργασίες χωρίς να μπορούν να χτίσουν ένα σπίτι στο νησί,δεν μπορώ να το καταλάβω.Μάλλον θα σκέφτηκαν, ότι κάποιοι θα χρησιμοποιούσαν τα σκάφη τους κάθε μέρα από τη Ρόδο και την Χάλκη, γιά να πάνε να σκαλίσουν την γή κάθε μέρα στην αλιμιά και το βράδυ να επιστρέψουν με το σκάφος τους η το ελικόπτερο τους στο σπίτι τους.
Το πώς θα μπορούσαν να αναστηλωθούν υφιστάμενα κτίσματα χωρίς οποιοδήποτε κίνητρο,την στιγμή που αυτά εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους πρίν 40 χρόνια και όταν απαγορεύεται η οικονομική δραστηριότητα στο νησί. είναι πάλι άξιο απορίας.
Γιά να αναπνεύσει η χώρα και να σταθεί ξανά στα πόδια της, πρέπει αύριο το πρωί, να καταργηθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις των κοπροκρατών όπως αυτή γιά την Αλιμιά, και να ξαναγραφτούν άλλες που θα λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη, και να επιβιώσουν οι νέοι μας.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=237239&catid=5&maincatid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails