15/2/13

P. Krugman: Είμαι έκπληκτος από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Πηγή:www.capital.gr


Στο δημοσίευμα που ακολουθεί, ο νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν δηλώνει ότι μένει έκπληκτος που η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ.Προσωπικά δεν με εκπλήσσει η έκπληξή του.
Οι οικονομολόγοι, ακόμα και οι νομπελίστες, δεν μπορούν να κατανοήσουν τόσο σύνθετα προβλήματα.Οι οικονομολόγοι θα έπρεπε να έχουν μιά άλλη παιδεία από αυτή που διδάσκεται στα πανεπιστήμια, γιά να προσεγγίσουν έστω, τόσο σύνθετα προβλήματα.θα έπρεπε να κατέχουν την Ιστορία των Ιδεών, και την Κοινωνική Ιστορία, την Φιλοσοφία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία,την γεωστρατηγική, και πολλές άλλες τέχνες και επιστήμες.
Γιά παράδειγμα, Ο κρούγκμαν πρόβλεψε στις αρχές του 2012,ότι η ελλάδα θα βγεί από το ευρώ το 2012. Πού βάσισε την πρόβλεψη του;Στην εικόνα που είχε των δεδομένων, την ημέρα της πρόβλεψης του.Θεώρησε δηλαδή ότι τα ίδια δεδομένα θα ίσχυαν και στο τέλος του 2012 οπότε και η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ, θα συνέβαινε.Σε μιά στατική δηλαδή εικόνα.Δηλαδή μιά εικόνα που δεν λαμβάνει υπόψη την Ιστορία, που είναι μιά δυναμική εξέλιξη που επαναδημιουργεί την εικόνα των δεδομένων καθημερινά, με βάση τις εξελίξεις.
Αν δήλωνε απλά ότι η ελλάδα κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα βγεί από το ευρώ, δεν θα μπορούσα να πώ τίποτα.Οταν όμως δηλώνεις συγκεκριμμένη ημερομηνία αποχώρησης, υπονοείς ότι, είτε όλα θα παραμείνουν σταθερά μέχρι την ημερομηνία της πρόβλεψης, είτε ότι κατέχεις την διαμόρφωση όλων των παραγόντων που επιδρούν επί του θέματος, μέχρι το συμβάν.Δηλαδή, έπρεπε ο κρούγκμαν, στις αρχές του 2012 να ξέρει αναμφίβολα π.χ.
-ποιός θα διοικεί την χώρα μέχρι τα τέλη του 2012 και τι αποφάσεις θα πάρει
-πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη μέχρι τα τέλη του 2012 και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν στο ελληνικό πρόβλημα.Γιά παράδειγμα, να προβλέψει ότι θα εκλεγεί ο Σαρκοζί, που θα ωθούσε την ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
-πώς θα διαμορφωθούν οι κοινωνικοί συσχετισμοί στην ελλάδα
Επρεπε επίσης ο Κρούγκμαν να γνωρίζει χιλιάδες άλλους παράγοντες που επιδρούν επί του θέματος.
Αυτό είναι αδύνατο, γι΄αυτό και οι εκτιμήσεις όπως αυτές του κρούγκμαν είναι εκτιμήσεις καφενείου. http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=1732124

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails