10/2/13

Η Ελλάδα έχει κοκκαλώσει


Ενα ατομικό η συλλογικό υποκείμενο που είναι ζωντανό, κινείται,ελίσσεται,ζεί, και αυτό είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.Ενα ατομικό η συλλογικό υποκείμενο που δεν κινείται,δεν μιλά, είτε είναι νεκρό, είτε είναι κοντά στον θάνατο. Το συλλογικό υποκείμενο που λέγεται Ελλάδα δεν έχει πλέον καμμιά ευκαμψία.Αναπνέει ακόμα, αλλά οριακά.Αυτό είναι εμφανές σε όλα τα επίπεδα της συλλογικής ζωής.
Ας πάρουμε γιά παράδειγμα την επιχειρηματικότητα γιά την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία.Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να παράγει ενέργεια από τα κύματα.Μπορεί να το κάνει;Δεν μπορεί, διότι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο.Ας πούμε ότι κάποιος άλλος θέλει να φτιάξει μιά μονάδα όπως αυτή του μακαρίτη του Κωνσταντακόπουλου (ναβαρίνο).Δεν μπορεί, εκτός κι΄άν αφιερώσει 25 χρόνια από την ζωή του, και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.
Ας πούμε ότι κάποιος άλλος επενδυτής θέλει να φτιάξει ένα ιχθυοτροφείο στην θάλασσα, και μάλιστα θέλει να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες που δεν ρυπαίνουν την θάλασσα (υπάρχουν στον Καναδά ).Δεν μπορεί να το κάνει στην Ελλάδα, η θα χρειαστούν δεκαετίες.
Μεταξύ την Ρόδου και της Τουρκίας υπάρχει ένα νησί η Αλιμιά που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 1966.Ας πούμε ότι βρίσκεται ένας επενδυτής που θέλει να φτιάξει μιά μαρίνα σ΄αυτό το νησί.Μπορεί να το κάνει;Αν έχει πρόσβαση στους κοπροκράτες και μπορεί να περιμένει 10 με 15 χρόνια γιά τις άδειες, ενδέχεται να μπορεί.Το πιό πιθανό όμως είναι ότι δεν θα τα καταφέρει.
Ας πάρουμε ένα πιό απλό παράδειγμα.Κάποιος έχει ένα κτήμα πάνω στη θάλασσα, και θέλει να αντλήσει θαλασσινό νερό νόμιμα γιά να κάνει ένα ιχθυοτροφείο στην στεριά, η γιά να παράγει αλάτι.θα καταφέρει άραγε να πάρει άδεια, και πόσα χρόνια θα χρειαστούν;
Ενα τελευταίο παράδειγμα.Ενα άτομο ξέρει να φτιάχνει κοσμήματα και θέλει στον ελεύθερο χρόνο του, να τα παράγει και να τα πουλά γιά να συμπληρώσει το εισόδημα του.Δεν πρόκειται να το κάνει επίσημα διότι μόνο στην σκέψη της γραφειοκρατίας από την οποία θα πρέπει να περάσει,θα προτιμήσει να μήν το κάνει η θα το κάνει παράνομα.
Θα μπορούσα να δώσω εκατοντάδες παραδείγματα που θα δείξουν ότι αυτή η χώρα δεν είναι φτιαγμένη από τους κοπροκράτες γιά επιχειρηματική δραστηριότητα.Είναι τόσοι οι περιορισμοί από νόμους, που είναι περίπου αδύνατο να κάνει κανείς οτιδήποτε.Εχουν μετατρέψει την χώρα σε κόκκαλο.Τίποτα δεν μπορεί να γίνει εκτός κι΄αν είναι παράνομο.
Αυτό που περιγράφω γιά την επιχειρηματικότητα, ισχύει γιά όλους τους τομείς της συλλογικής ζωής.Γιάυτό και δεν πρέπει να περιμένουμε να βγεί η χώρα σύντομα από την σημερινή κατάσταση.
Υπό τις συνθήκες που βιώνει σήμερα η χώρα, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την αλλαγή της δημόσιας διοίκησης γιά να αλλάξει η οικονομική κατάσταση.Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η παράκαμψη της δημόσιας διοίκησης όπως το έκαναν άλλες χώρες και συγκεκριμμένα η Τουρκία.Η Τουρκία έχει την υπηρεσία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ενταγμένη μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο.Οποιος επενδυτής προβάλλει ότι μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας, μπορεί να υποβάλλει το business plan που έχει, και το γραφείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που είναι στελεχωμένο με στρατιωτικούς, αρχαιολόγους,πολεοδόμους, οικονομολόγους, νομικούς κλπ... είναι υποχρεωμένο εντός 10 ημερών να του δώσει μιά απάντηση.Είτε του λέει όχι, είτε του λέει ναι, και σ΄αυτή την περίπτωση του δίνει όλες τις άδειες στο χέρι ώστε να προχωρήσει άμεσα η επένδυση.Και μάλιστα η απόφαση δεν μπορεί να προσβληθεί γιά ακυρότητα στα δικαστήρια γιά λόγους εθνικού συμφέροντος.Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία είναι της τάξης των 30 δις δολλαρίων/ έτος τα τελευταία 10 χρόνια.
Ομως γιά να γίνει αυτό, πρέπει οι κυβερνώντες να κατανοήσουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα και επένδυση.Και αυτό δεν είναι εύκολο γιά ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ.
Ετσι, αναπόφευκτα η χώρα θα συνεχίσει την μίζερη πορεία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails