13/11/08

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ , ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Μπροστά στην οικονομική θύελλα που έρχεται, οι πολιτικές δυνάνεις της χώρας αποφάσισαν να παίξουν θέατρο για ν'ανεβάσουν την τηλεθέαση των καναλιών.

Με τι έχουμε να κάνουμε ;

1/ Με μιά επιχείρηση, την ΔΕΗ, που καλώς η κακώς αποφασίστηκε απο τις πολιτικές δυνάμεις εδώ και πολλά χρόνια, ότι πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.Αρα, να αποφέρει κέρδος σε όποιον αποφασίσει ν' αγοράσει μετοχές της.Η επιχείρηση αυτή, παρά τις κοινοτικές οδηγίες, συνεχίζει να έχει το μονοπώλιο της διανομής και περίπου το μονοπώλιο της παραγωγής ρεύματος.Εν πάσει περιπτώσει, για να το απλοποιήσουμε, ας πούμε ότι για τον έλληνα καταναλωτή, η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο, δεδομένου ότι δεν μπορεί ν'αγοράσει απο άλλη επιχείρηση, ρεύμα.

2/μ'εναν επικεφαλής της επιχείρησης που επέλεξε η κυβέρνηση, για να διαχειρίζεται σωστά την επιχείρηση.Τον επέλεξε απο τον ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμμένα απο την TOYOTA Eυρώπης, επειδή ακριβώς ήταν επιτυχημένος, ως διαχειριστής.Δηλαδή μπορούσε, η θεωρήθηκε ότι μπορούσε να οδηγήσει την επιχείρηση στο να αυξήσει τα κέρδη της.Σε καμμιά πάντως περίπτωση δεν τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ για να κάνει κοινωνική πολιτική.

3/με μιά κοινωνία η οποία είναι εξαθλιωμένη οικονομικά εδώ και πολλά χρόνια, και η οποία ορθά αντιδρά σε οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος.

4/με το ελληνικό κράτος που είναι μέτοχος της ΔΕΗ, και με μιά κυβέρνηση που εκπροσωπεί το κράτος και έχει και την ευθύνη έγκρισης του εκαστοτε τιμολογίου της ΔΕΗ λόγω του μονοπωλιακού χαρακτήρα της επιχείρησης.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο Κος Αθανασόπουλος, απο την πρωτη ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη της επιχείρησης ως διαχειριστής, έκανε και κάνει προτάσεις(για θέματα που είναι δικαιοδοσίας του Δ.Σ. η της κτβέρνησης ), ενώ πήρε και παίρνει αποφάσεις(για θέματα για τα οποία μπορεί να παίρνει ο ίδιος αποφάσεις ) τόσο για να αυξήσει τα έσοδα όσο και για να μειώσει τα έξοδα.Παρά τις προσπάθειες του, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης χειροτερεύει.Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι οι πιό σημαντικές αποφάσεις όπως η αύξηση του τιμολογίου, λαμβάνονται απο την κυβέρνηση με βάση εισηγήσεις του.

Οταν προκύπτει μιά τέτοια κατάσταση, η λογική λέει ότι, είτε φταίει ο διαχειριστής οπότε τον αντικαθιστούμε λόγω του ότι είναι κακός διαχειριστής, είτε φταίει η κυβέρνηση ( η οποία παρά τις εισηγήσεις του διαχειριστή, δεν τον ακούει, όχι επειδή οι εισηγήσεις είναι λανθασμένες , αλλά για για διάφορους άλλους λόγους όπως η βούληση της να ασκήσει κοινωνική πολιτική,.... ).

Δεν ξέρω που είναι η αλήθεια.Υποπτεύομαι όμως, απ' αυτά που ακούω και διαβάζω ότι φταίει η κυβέρνηση.
Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική στο ρεύμα, πρέπει να επιδοτήσει την ΔΕΗ απο τον κρατικό προυπολογισμό ώστε αυτή, παρά τα κόστη της, να πουλήσει το ρεύμα σε κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, σε τιμή κατώτερη του κόστους της.
Δεν μπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των μετόχων που αγόρασαν μετοχές της ΔΕΗ.Πάντως όχι μέσα στο δικό μας νομικό σύστημα.

Αν η άποψη μου είναι σωστή ώς προς το ποιός φταίει, κι ' αν η ιστορία σταματούσε ώς εδώ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για άλλη μιά φορά, ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν σέβεται το νομικό σύστημα της χώρας και άρα το σύνταγμα, δεν σέβεται αυτούς στους οποίους πούλησε μετοχές της ΔΕΗ, και συμπεριφέρεται σαν ένας κοινός απατεώνας αρμέγοντας τζάμπα, τους μετόχους της ΔΕΗ, σαν να ήταν αγελάδες του γείτονα.Μέχρι εδώ, δεν υπάρχει τίποτα το πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Αν η άποψη μου είναι σωστή ώς προς το ποιός φταίει(αν δεν ήταν, έπρεπε ήδη η κυβέρνηση να είχε ζητήσει την παραίτηση του Κου Αθανασόπουλου ), αυτό που είναι απίστευτο αλλά ελληνικό , είναι ότι οι πολιτικοί μας, ζητούν απο τον Κο Αθανασόπουλο να κάνει κοινωνική πολιτική!Ενώ δηλαδή τον διόρισαν ώς διαχειριστή, του ζητούν στην πράξη να μήν παίζει πλέον τον ρόλο του ως διαχειριστής, αλλά να προτείνει αυξήσεις κάτω του κόστους για κοινωνικούς λόγους!Του ζητούν δηλαδή να μην κάνει σωστά την δουλειά που του ανέθεσαν.Του ζητούν να ζημιώσει τους μετόχους της ΔΕΗ, και να υποστεί τις συνέπειες απο τις αγωγές τους εναντίον του, στα δικαστήρια.Τον ξεφτιλίζουν καθημερινά ως τον κακό, σε σχέση βέβαια με τους ίδιους που είναι υπέρ των συμφερόντων του λαού.Τους ίδιους αυτούς ανθρώπους ακούγαμε χρόνια ολόκληρα, να μιλάνε για τους κακούς διαχειριστές που είχαν τοποθετηθεί σε κρατικές επιχειρήσεις, για την ανάγκη αξιοκρατίας,κλπ.....

Διάλεξα αυτό το θέμα σήμερα, για να τονίσω την επικράτηση του παραλόγου σ' αυτή την χώρα, ιδίως στους κόλπους αυτών που μας διοικούν, και για να δικαιολογήσω για άλλη μιά φορά τον τίτλο του ιστολογίου.

Και μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, μόνο ο Στέφανος Μάνος βγήκε για να πεί την αλήθεια.
Φαίνεται ότι είναι ο μόνος πολιτικός σ ' αυτή την χώρα που έχει λογική κρίση.Και είναι εκτός πολιτικής σκηνής.Τυχαίο μαλλον,.....Η μήπως δεν είναι τυχαίο ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails