14/11/08

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ





Παρακολούθησα απο μακριά, αλλά με μεγάλη προσοχή την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Ηλπιζα κρυφά μέσα μου όλους αυτούς τους μήνες ότι θα κερδίσει ο Ομπάμα, αλλά δεν το πίστευα.

Ηλπίζα ότι θα κερδίσει, όχι για ν'αλλάξει τον κόσμο, ούτε για να υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα ( δεν κατάλαβα άλλωστε ποτέ γιατί έχουμε την απαίτηση οι ξένοι να υποστηρίζουν τα ελληνικά συμφέροντα ακόμα κι' αν είναι δίκαια ).

Είχα την κρυφή ελπίδα να κερδίσει, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία, η νίκη αυτή θα έδινε αξία στον μαύρο άνθρωπο.Κυρίως στον Αφρικανό.Η νίκη ενός μαύρου στην Αμερική θα άλλαζε για πάντα την εικόνα του μαύρου ανθρώπου ανά την υφήλιο.Θα έκανε τον κάθε αφρικανό, να νοιώσει επιτέλους υπερήφανο για το χρώμα του.Θα τον έκανε να νοιώσει ισότιμος.Θα έκανε επίσης τους άλλους λαούς του πλανήτη που δεν έχουν μαύρο χρώμα, να δούν με διαφορετικό μάτι τους μαύρους για πάντα, δηλαδή να τους θεωρήσουν ισότιμους τους.
Η βούληση μου αυτή, η η κρυφή αυτή ελπίδα μου, εχει τις ρίζες της στην εποχή που έζησα στην Αφρική και γνώρισα -αγάπησα αυτούς τους ανθρώπους και τον πολιτιστικό τους κόσμο.Ενα κόσμο όμορφο, συμφιλιωμένο με την φύση, και με πολύ καλοσύνη και αγάπη για τους άλλους πολιτιστικούς κόσμους του πλανήτη μας.

Καθώς περνούσαν οι μήνες και η νίκη του Ομπάμα φαινόταν πιό πιθανή, σκεφτόμουν και ονειρευόμουν αυτό το ενδεχόμενο , και για άλλους λόγους

-η νίκη του Ομπάμα θα συμφιλίωνε για πάντα τους Αμερικανούς πολίτες, αποδεικνύοντας σε οποιονδήποτε πολίτη της , ανεξαρτήτου χρώματος του δέρματος του, ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους λοιπούς συμπολίτες του που έχουν άσπρο χρώμα δέρματος.Το "εχω ένα όνειρο " του Martin Luther King θα γινόταν πραγματικότητα.Ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, η τελευταία αυτή έκφραση (εδώ και σαράντα χρόνια ) μιάς προοδευτικής Αμερικής θα δικαιωνόταν.
-η νίκη του Ομπάμα, θα έδινε μιά ελπίδα στους λαούς του κόσμου.Η ελπίδα αυτή θα είχε το νόημα, της επιστροφής της πολιτικής ως κομίστριας νέας πολιτιστικής πρότασης για τον πλανήτη.

Και ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές.Και είδαμε την Αφρική ολόκληρη να γιορτάζει αυτή την νίκη. Είδαμε τους Αφρο-αμερικανούς να γιορτάζουν και να κλαίνε απο την χαρά τους.Είδαμε τον πλανήτη ολόκληρο να σκέφτεται και να λέει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες : "yes, we can "

H νίκη του Ομπάμα έδωσε μετά απο πολλές δεκαετίες, μιά ελπίδα στους λαούς αυτού του πλανήτη.Εκανε μετά απο κοντά 40 χρόνια και πάλι συμπαθή την Αμερική στα μάτια των λαών του κόσμου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και ανεξαρτήτως του τί θα κάνει απο εδώ και στο εξής o νέος πρόεδρος (το οποίο ουδείς γνωρίζει, αλλά σίγουρα μάγος δεν είναι ), χάρηκα για την εκλογή του Ομπάμα.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Θαυμάσιο κείμενο όχι μόνο γιατί μπορώ να ταυτιστώ 100% με τις απόψεις του αλλά και γιατί είναι ωραία γραμμένο, με καλό φορτίο.

Παρακολούθησα και εγώ πάρα πολύ στενά την όλη εξέλιξη, τους τελευταίους 6-7 μήνες όχι μόνο από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και από τα εκατοντάδες αμερικανικά ιστολόγια, την δεξαμενη δηλαδή των προβληματισμών στην πέρα όχθη του Ατλαντικού-και, προσπάθησα και εγώ να δώσω κάποια πράγματα. Πρέπει να εγραψα στην εφημερίδα, τουλάχιστον 3 άρθρα για τις εκλογές και την σπουδαιότητα τους...

Καλημέρα!

Related Posts with Thumbnails