11/10/09

H ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - 11/10/2009

Η Γαλλία επανακαθόρισε τις βασικές γραμμές των συνιστώσων της εθνικής της στρατηγικής(το μείγμα της στρατηγικής της ), τον Ιούνιο του 2008, συνδέοντας με πολύ πιό συγκροτημένο τρόπο, την άμυνα με την εθνική ασφάλεια, τα εσωτερικά της προβλήματα με τα διεθνή θέματα,τα στρατιωτικά της μέσα με τις πολιτικές της δυνάμεις,κλπ....Από τότε, η χώρα αυτή, επιδιώκει να δώσει ένα νέο περιεχόμενο στην εθνική της στρατηγική.

Δεν θα αναφερθώ στην νέα εθνική στρατηγική αυτής της χώρας διότι
α/όπως προανέφερα, η νέα στρατηγική είναι υπό διαμόρφωση.
β/θεωρώ ότι υπάρχουν ειδικοί που θα μπορέσουν να την αναλύσουν καλύτερα, όταν αυτή θα έχει πλήρως διαμορφωθεί.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον για μένα σήμερα, είναι
-οι λόγοι που ωθούν αυτή την χώρα να επανασχεδιάσει την εθνική της στρατηγική
-ο τρόπος(η διαδικασία ) με τον οποίο η ηγεσία αυτής της χώρας πρωτοστατεί φυσικά σ΄αυτό τον επανασχεδιασμό.

1/ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

α/ ο επανασχεδιασμός είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό

Πρέπει να πούμε αρχικά, ότι κάθε σοβαρή χώρα, έχει εθνική στρατηγική την οποία οφείλει να αναμορφώνει συνεχώς με βάση τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.Αυτός είναι ο κανόνας.Η ύπαρξη εθνικής στρατηγικής και η κατά καιρούς αναμόρφωση της, είναι ένδειξη υγειούς πορείας γιά μιά χώρα μέσα στην ιστορία.Δεν σχεδιάζει μιά χώρα εθνική στρατηγική επειδή και όταν την χρειάζεται.Την σχεδιάζει και την υλοποιεί γιά να αποφύγει "ιστορικά στραβοπατήματα", η για να επανέλθει στην ιστορία αν παρ' όλο τον σχεδιασμό της, "στραβοπατήσει ιστορικά".

β/ η χάραξη και ο επανασχεδιασμός της εθνικής στρατηγικής γίνεται σε στιγμές που δεν την χρειάζεται πιεστικά ένα έθνος.

Ο γαλλικός επανασχεδιασμός που γίνεται σήμερα, αφορά την μελλοντική σύλληψη των κινδύνων και των συσχετισμών δυνάμεων όπως αυτοί προβλέπονται τα επόμενα 30 χρόνια, με βάση την εμπειρία και τα γεγονότα των τελευταίων 10-15 ετών.

Ας θυμηθούμε ώς προς αυτό το σημείο τί έγραφε ο Π. Κονδύλης(αναφερόμενος βέβαια ειδικότερα στην έλλειψη ελληνικής εθνικής στρατηγικής )

"Το λυπηρό παράδοξο σε ακρασφαλείς ιστορικές καταστάσεις συνοδευόμενες από διάχυτα παρακμιακά φαινόμενα, είναι ότι η στρατηγική σκέψη θολώνει τόσο περισσότερο όσο εντονότερα την χρειάζεται ένα έθνος.Οπως ο βαριά άρρωστος δεν αναρρωτιέται τι θα κάμει σε 10 χρόνια, αλλά άν θα βγάλει την νύχτα, έτσι ο ιστορικά ανίσχυρος χαρακτηρίζεται απο την έλλειψη μακρόπνοων συλλήψεων και την προσήλωση στα άμεσα δεδομένα.Η διαφορά σε όποιον χαροπαλεύει βιολογικά και σε όποιον αποσυντίθεται ιστορικά,είναι βέβαια ότι η προσήλωση του πρώτου στα άμεσα δεδομένα εμφανίζεται ως προσπάθεια υπέρβασης ενός πόνου, ενώ η προσήλωση του δεύτερου εμφανίζεται ως κοντόθωρη ευδαιμονική επιδίωξη" (Π. Κονδύλης -θεωρία του πολέμου -Σελ 383 )

"Την σκέψη σε ιστορικές και στρατηγικές διαστάσεις την κατάπιε εντελώς σχεδόν, μαζί με όσα θα έπρεπε να τη στηρίζουν έμπρακτα, το πελατειακό σύστημα, το δούνε και λαβείν, το οποίο τελευταία, στα πλαίσια του ακάθεκτου εκσυγχρονισμού μας, έχει πάρει την πολιτισμένη ονομασία του "διαλόγου"-διαλόγου οπισθοβούλου, πολυδαιδάλου και πολυμήχανου, διαλόγου των πάντων με τους πάντες περί των πάντων είς πάντας τόπους καί πάντας χρόνους" (Π. Κονδύλης-θεωρία του πολέμου σελ. 383 ).

Η στρατηγική, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ολη αυτή η προσπάθεια που πρέπει να κάνει κάθε έθνος (στην προκειμένη περίπτωση το γαλλικό έθνος )για να μήν εκτροχιαστεί από την ιστορία, όπως π.χ. συνέβη με το ελληνικό έθνος.

γ/ η ιδιαιτερότητα του σημερινού επανασχεδιασμού της γαλλικής εθνικής στρατηγικής

Ο γαλλικός επανασχεδιασμός έρχεται με 10 χρόνια καθυστέρηση και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Γαλλία (όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης) επαναπαύθηκε από την πτώση της ΕΣΣΔ, και θεώρησε ότι οι ΗΠΑ θα καθοδηγούσαν ικανοποιητικά την ανθρωπότητα χωρίς να βλάψουν τα συμφέροντα της.
Ο γαλλικός επανασχεδιασμός που επιδιώκεται, θέλει να λάβει υπόψη το τέλος του ψυχρού πολέμου, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9/2001, τις αναδυόμενες περιφερειακές δυνάμεις,τους νέου τύπου μαχητές ανά τον κόσμο,το ίντερνετ,το άνοιγμα των συνόρων,και γενικότερα τις νέες "παγκόσμιες προκλήσεις".
Επιπλέον, ο γαλλικός επανασχεδιασμός επιδιώκει να δεί η Γαλλία με διαφορετικό βλέμμα
-τις σχέσεις της με την Αφρικανική Ηπειρο
-τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ
-τον ρόλο της στην Ε.Ε.
-το μέλλον της Ευρώπης
-το πυρηνικό της οπλοστάσιο
-την εθνική της βιομηχανία παραγωγής όπλων.

Τέλος ο γαλλικός επανασχεδιασμός λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η αμερικανική στρατηγική σκέψη απέτυχε πλήρως, όπως είναι πλέον εμφανές καθημερινά μέσων των εξελίξεων στο ΙΡΑΚ και στο Αφγανιστάν.

2/ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Πως είναι δυνατόν, η υπερδύναμη (ΗΠΑ) που επένδυσε τόσους πόρους στην στρατηγική σκέψη όσο καμμιά άλλη χώρα στον κόσμο, να έχει αποδειχθεί στην πράξη διανοητικός μύωπας σε θέματα στρατηγικής τα τελευταία 15 χρόνια;Πώς είναι δυνατόν να έχει κάνει τόσα πολλά λάθη εις βάρος και των συμφερόντων της;Πώς άραγε θα μπορέσουν να εξηγηθούν αυτά τα λάθη στο μέλλον, ιδίως όταν η ιστορία αποδείξει ότι αυτά τα συγκεκριμμένα χρόνια ήταν από τα πλέον κρίσιμα στην ιστορία των ΗΠΑ ;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απασχόλησαν την Γαλλική ηγεσία και τους Γάλλους ειδικούς στην στρατηγική σκέψη εδώ και καιρό.Και ξαφνικά θυμήθηκαν τον Ντε Γκώλ, τον μεγάλο τους ηγέτη του εικοστού αιώνα, πού είχε δηλώσει κάποτε, τότε που προσπαθούσε να βγάλει την χώρα του από την παρακμή και να την ξαναβάλει με το ζόρι και πάλι στην ιστορία : "πίσω από την λαμπρή εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου, κρύβεται ο Αριστοτέλης".(Οποιος αναγνώστης αυτού του κειμένου μη εξεικοιωμένος με θέματα στρατηγικής,δεν κατανοεί αυτό που εννοούσε ο Ντε Γκώλ μπορεί να δεί αυτό το κείμενο που είχα γράψει στο παρελθόν).

Ετσι, άρχισαν σταδιακά να ξαναβρίσκουν τον παλιό τους εαυτό, και να συνειδητοποιούν και πάλι οτι η στρατηγική σκέψη δεν είναι κυρίως θέμα μέσων αλλά παιδείας και λεπταισθησίας της κρίσης.
Ετσι ο Γάλλος Πρόεδρος επικέντρωσε την προσοχή του στο πώς η Γαλλία θα αναπτύξει ένα διανοητικό ρεύμα που θα προσφέρει στο μέλλον υψηλού επιπέδου σχεδιαστές στρατηγικής.Ανέθεσε σε σύμβουλό του, τον Alain Boer, την σύνταξη έκθεσης-εισήγησης αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Γαλλία γιά την εκπαίδευση και την έρευνα σε θέματα εθνικής και διεθνούς στρατηγικής.Σύντομη αναφορά σ΄αυτή την έκθεση που παραδόθηκε στον πρόεδρο τον Μάρτιο του 2009 και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, μπορούμε να δούμε στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.gouvernement.fr/premier-ministre/defense-et-securite-le-rapport-bauer-met-en-coherence-la-formation-et-la-recherche
Τα προτεινόμενα μέτρα του πορίσματος πρέπει να υλοποιηθούν σύμφωνα με την οδηγία του Προέδρου, μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

Στο πόρισμα αυτό, διαπιστώνονται οι σημερινές αδυναμίες και προτείνονται 5 καίριες αλλαγές.Αν και έχω μελετήσει πολύ καλά αυτό το κείμενο, θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να το αναλύσω εδώ.Δεν νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει και πολλά στο ελληνικό κοινό λόγω των πολλών γαλλικών ιδιαιτεροτήτων οι οποίες λαμβάνονται υπόψη γιά να γίνουν οι τελικές προτάσεις.
Αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία, είναι ότι η Γαλλία αυτονομείται πλέον ως πρός την στρατηγική σκέψη από το χαμηλό διανοητικό επίπεδο των αμερικανών σχεδιαστών στρατηγικής, και ξαναβρίσκει ώς πρός αυτό το θέμα τον παλιό καλό της εαυτό.
Οι Γάλλοι πολίτες πρέπει επίσης να νοιώθουν υπερήφανοι διότι η ηγεσία τους προσπαθεί να αναμορφώσει ποοτικά την εθνική στρατηγική της χώρας, ώστε να υπάρχει μέλλον και προοπτική γιά τις νεότερες γεννιές.
Τέλος η προσπάθεια αυτή, στο μέτρο που η Γαλλία επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης (και το επηρεάζει), αφορά και τους λοιπούς Ευρωπαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails