Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση που ακολουθεί.Από τις πλέον ενδιαφέρουσες που διάβασα αναφορικά με την ελληνική κρίση και τις συνέπειες της στο μέλλον.
Οχι ότι συμφωνώ απόλυτα.Αλλά, καταγράφονται αντικειμενικές αλήθειες που σπάνια βλέπει κανείς στον ελληνικό τύπο.Και έχει σημασία να γνωρίζει ο ελληνικός λαός αυτές τις αλήθειες, δεδομένου ότι οι πολιτικοί του ηγέτες, κρύβουν συστηματικά την αλήθεια εδώ και δεκαετίες (η ακόμα χειρότερα, δεν την γνωρίζουν και οι ίδιοι).
Ας διαβάσουμε πρώτα το άρθρο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/03/2010_394054
Η αλήθεια είναι, ότι οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας των τελευταίων 30 ετών, είτε από ανευθυνότητα είτε από ανικανότητα κατανόησης της πραγματικότητας, οδήγησαν την χώρα στο σημερινό της αδιέξοδο.
Η αλήθεια ως πρός το αδιέξοδο, είναι ότι αυτό είναι τόσο μεγάλο, που κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να πεί, πώς θα βγούμε από αυτό.Το αδιέξοδο είναι τριπλό.
Το κομματικό κράτος και το έλλειμμα του 12,7%
Από την μιά το κομματικό κράτος είναι απίστευτα σπάταλο, και έχει ανάγκη από τόσους πολλούς πόρους γιά τις σπατάλες του, που το μέγεθος της οικονομίας της χώρας, δεν του επιτρέπει πλέον να τους βρεί.Θα΄πρεπε δηλαδή όλοι οι Ελληνες, επιπλέον από τους φόρους που πληρώνουν εως σήμερα, να δώσουν άλλο ένα 10% των καθαρών τους εισοδημάτων στο κράτος σε μόνιμη βάση γιά να μπορέσει αυτό να καλύψει τα έξοδα του και κουτσά στραβά να πληρώνει και τους τόκους από το τεράστιο δημόσιο χρέος των 320 δις ευρώ που σπατάλησε μέσα σε 30 χρόνια ( μιά που οι φόροι που πλήρωναν οι έλληνες δεν του αρκούσαν).Αν λάβουμε υπόψιν ότι οι άνεργοι είναι ήδη 500 000, αν λάβουμε υπόψιν ότι το 30% των νοικοκυριών είναι ήδη υπερχρεωμένα, αν λάβουμε υπόψιν τις συντάξεις που παίρνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι(600 ευρώ), ... το 10% των εισοδημάτων όλων των ελλήνων δεν θα επαρκούσε γιά να συντηρηθεί αυτό το κρατός της ντροπής των ΠΑΣΟΚΟ-ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ.Διότι όπως προ-ανέφερα, πολύ λιγότεροι είναι οι έλληνες που θα έχουν το 2010, το εισόδημα που είχαν το 2009.
Ακόμα όμως κι΄αν όλοι οι έλληνες "τσοντάρουν" στο πελατειακό κράτος με το 20% των καθαρών τους εισοδημάτων (πράγμα ανέφικτο κατά την γνώμη μου ), δεν λύνεται το πρόβλημα του δημοσίου χρέους.Απλά λύνουμε το ταμειακό πρόβλημα σήμερα, και οι νέες γενιές γιά τα επόμενα τριάντα χρόνια, θα πρέπει να ζούν με τον ίδιο τρόπο δεδομένου ότι θα πρέπει να σηκώνουν αμείωτα το βάρος των εγκληματικών σπαταλών της παρακμιακής περιόδου 1981-2009.
Κατά την γνώμη μου, η αλήθεια σε κάθε περίπτωση είναι ότι, τώρα πλέον, που η χώρα δεν μπορεί να πάρει άλλα δανεικά γιά να τα πληρώσουν οι νέες γενιές(δεδομένου ότι αυτοί που μπορούν να δανείσουν αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας τώρα και στο μέλλον να αποπληρώσει τόσα πολλά χρέη ), υποχρεωτικά θα πρέπει το κράτος( υπό ξένο έλεγχο άλλωστε), να μειώσει τις σπατάλες και τα έξοδα του.Δεν υπάρχει πλέον εδώ θέμα επιλογής.Αν δεν το κάνει, απλά δεν θα πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συντάξεις.
Η βοήθεια από την Ευρώπη γιά την οποία γίνεται τόσος λόγος στον τύπο, δεν είναι δεκανίκι γιά να συντηρηθεί το σπάταλο κράτος.Είναι γιά να αποπληρωθούν αυτοί που έχουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν, και τα οποία το ελληνικό κράτος θέλει να εξοφλήσει με νέα ομόλογα που θα εκδόσει.Αν δεν βρεθούν αγοραστές, τότε θα βοηθήσει η Ευρώπη, αγοράζοντας η ίδια η μέσων μηχανισμών που θα δημιουργήσει, το ομόλογα που δεν θα θέλουν να αγοράσουν οι αγορές.
Γιά να πάμε πρός ένα λιγότερο σπάταλο κράτος, θα απαιτηθούν θυσίες απ΄όλους, και όχι μόνο από τους δημόσιους υπαλλήλους.Η χώρα θα οδηγηθεί σε ύφεση αναμφίβολα.Τα έσοδα του δημοσίου από φόρους θα μειωθούν (λόγω της μείωσης των εισοδημάτων) αν η φορολογητέα ύλη παραμείνει η ίδια.
Ομως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση - λύση, η χώρα θα οδηγηθεί σε ύφεση.Προσωπικά, υπολογίζω ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2010 κατά 3 με 4 μονάδες.Η συρρίκνωση το 2011 θα είναι μεγαλύτερη.Δεν υπάρχει όμως καμμιά εναλλακτική λύση.Είναι το τίμημα που θα πληρώσουν όλοι οι έλληνες γιά την ανεύθυνη πολιτική που ακολούθησε η χώρα γιά 30 χρόνια.
Η στάση πληρωμών που προτείνει ο αρθρογράφος με αναδιάρθρωση του χρέους, θα μπορούσε να είναι μιά λύση γιά τις νέες γενιές που θα σηκώσουν το φορτίο της αποπληρωμής του τεράστιου δημόσιου χρέους.Η αναδιάρθρωση του χρέους όμως, δεν θα μειώσει το σπάταλο κράτος, και δεν θα επιτρέψει την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων το 2010 και το 2011.
τα φορολογικά έσοδα από αυτούς που φοροδιαφεύγουν
Ενας από τους δύο τρόπους γιά να μειωθεί κάπως η ύφεση που αναπόφευκτα θα πλήξει την ελληνική οικονομία, είναι να βρεί τρόπους το κράτος, να φορολογήσει τα έσοδα που δεν φορολογούνται.Και αυτά είναι πολλά σήμερα.Ομως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση.
Το Δημόσιο δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη υποδομή.Αυτή πρεπει να δημιουργηθεί, και απαιτείται χρόνος.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει άμεσα, είναι ν΄αναθέσει σε "σοφούς " ανθρώπους όπως τον Σ. Μάνο, τον Ν.Χριστοδουλάκη, τον Α. Παπαδόπουλο και άλλους, να προτείνουν άμεσες λύσεις
-παραδείγματα
* οποιοδήποτε έμβασμα αποστέλλεται στο εξωτερικό από τράπεζα εγκατεστημένη στην Ελλάδα γιά
λογαριασμό πελάτη της, να ανακοινώνεται από την τράπεζα στο υπουργείο οικονομικών, ώστε να
ελέγχεται άμεσα το πόθεν έσχες.
*οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών όλων των ελλήνων, να κοινοποιούνται υποχρεωτικά στο
υπουργείο οικονομικών από τις τράπεζες.
*όλες οι επεμβάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, να κοινοποιούνται από τα
νοσοκομεία στο υπουργείο οικονομικών, αναφέροντας το όνομα του ασθενή, το όνομα του
γιατρού, την πάθηση, το κόστος, κλπ....
*να καθιερωθούν τεκμήρια εισοδήματος γιά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
*να ελεγχεί ταχύτερα ο έλεγχος απόδοσης του ΦΠΑ
*να αγοραστεί άμεσα λογισμικό που χρησιμοποιούν άλλες χώρες γιά διασταύρωση στοιχείων
*να ποινικοιποιηθεί η φοροδιαφυγή πάνω από κάποιο ποσό
Να δοθεί έμφαση στην παραγωγή και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
O δεύτερος και απόλυτα αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί η ύφεση, είναι να ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τίποτα.Είναι επείγουσα η ανάγκη να δούμε σε ποιούς τομείς θα μπορούσαμε με προσπάθεια, να εξασφαλίσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να επικεντρωθούμε σ΄αυτούς.
Ο Βγενόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη του, έλεγε και είχε δίκιο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον ούτε ντομάτες να παράγει ανταγωνιστικά, και τις εισάγει από το Βέλγιο.Πρέπει ν΄αρχίσουμε από την γεωργική παραγωγή, και να κατανοήσουμε τους λόγους γιά τους οποίους δεν συμφέρει έναν αγρότη να παράγει, ντομάτες, ροδάκινα, κλπ...Από την στιγμή που οι Ευρωπαίοι, με υψηλότερους μισθούς μπορούν να παράγουν γεωργικά προιόντα, μπορούμε και εμείς.Πρέπει, απλά, να μειώσουμε το κόστος μέσω μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων, με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, κλπ...
Η Γεωργική παραγωγή, δεν είναι μόνο σημαντική από μόνη της.Είναι η βάση γιά την ανάπτυξη βιομηχανίας τροφίμων (τοπικά τυριά, κρασιά,....)
Σε ότι αφορά την βιομηχανία, νομίζω ότι η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί, στην παραγωγή ενέργειας ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές, και σε δεύτερη φάση να εξαχθεί ενέργεια.Ο ήλιος και ο άνεμος είναι ανεξάντλητες πηγές ενέργειας γιά την χώρα.
Μπορεί επίσης, να δημιουργήσει σταδιακά μιά αμυντική βιομηχανία, δεδομένων των δαπανών της χώρας γιά την άμυνα της.
Σε επί μέρους κλάδους, η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.Παραδείγματα είναι το αλουμίνιο, η φαρμακευτική βιομηχανία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα λιπάσματα, η χαρτοβιομηχανία, η ανακύκλωση υλικών, η εξόρυξη μαρμάρου, τα οικοδομικά υλικά,η βιοτεχνολογία,....
Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες, εκτός από τον τραπεζικό τομέα, η χώρα πρέπει να ξαναδεί από την αρχή την τουριστική βιομηχανία που είναι προβληματική σήμερα, να αναπτύξει την πληροφορική, και να τεθεί επικεφαλής των υπηρεσιών πρός την ναυτιλία
Ολ΄αυτά βέβαια, έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί πρίν από 30 χρόνια.Σήμερα, εν μέσω της κρίσης, είναι δύσκολο να δρομολογηθούν.Πρέπει όμως, με έκτακτες εξουσίες προς την κυβέρνηση, να της δοθεί η δυνατότητα χωρίς πολλές γραφειοκρατίες να προσελκύσει επενδύσεις σ΄αυτούς τους τομείς με συνοπτικές διαδικασίες και με μετοχική συμμετοχή του κράτους αν χρειαστεί.
Ο αρθρογράφος του ανωτέρω άρθρου, ουσιαστικά πιστεύει ότι η όποια βοήθεια από την Ευρώπη δεν είναι πρός το συμφέρον του ελληνικού λαού.Πιστεύει ότι είναι προτιμότερη η στάση πληρωμών και η διαπραγμάτευση γιά την αναδιάρθρωση του χρέους. Ξεχνά όμως, ότι σ΄αυτή την περίπτωση, απλά δεν θα μπορούν να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Κατά την γνώμη μου, αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί πάσει θυσία είναι η μή παύση πληρωμών, και παράλληλα η μείωση των δαπανών του σπάταλου κράτους.Η χώρα θα οδηγηθεί σε ύφεση, αλλά ενδέχεται να τα καταφέρει σε 5-6 χρόνια.Αν δεν γίνει αυτό, η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και θα καταρρεύσει.Είναι τόσο απλό.
Γερμανία: Ενός λουκέτου πολλά έπονται
-
Η Bosch προστίθεται στη μακρά λίστα μεγάλων επιχειρήσεων, που ανακοινώνουν
κλείσιμο μονάδων παραγωγής ή ακύρωση επενδύσεων και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Πριν από 31 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου