16/4/11

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ρ. ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011





Ερώτηση: Για όλο τον κόσμο είστε πολιτικός, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο οποίος κατέχει το βαθμό του δόκτορα στη ψυχιατρική.
Και μόνο στη Ρωσία σας απονεμήθηκε το γνωστού κύρους λογοτεχνικό Διεθνές Βραβείο στον τομέα των τεχνών και της λογοτεχνίας με την επωνυμία του Μιχαήλ Σόλοχοφ, παρόλο που τα έργα Σας έχουν επανειλημμένα εκδοθεί καί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καί στη νέα Σερβία. Μήπως πρόκειται για επιβεβαίωση της παλιάς αλήθειας – «Δεν υπάρχει προφήτης στην Πατρίδα του;»


Απάντηση: Πολύ θα ήθελα να νομίζω ότι η Κριτική Επιτροπή μου απένειμε το βραβείο του Σόλοχοφ όχι επειδή είμαι πολιτικός. Εν πάση περιπτώσει, είμαι πολύ ευγνώμων γι΄αυτό το βραβείο. Ελάχιστοι ποιητές βρίσκουν κατανόηση στον πλατύ κύκλο αναγνωστών. Η ζωή μας είναι τόσο πολύπλοκη, που οι άνθρωποι δεν έχουν κίνητρο για να στραφούν με το πνεύμα τους προς τις λεπτές ύλες. Δεν είμαι μεγαλύτερος προφήτης, από οποιονδήποτε άλλο, όμως εγώ, ίσως, αφουγκράζομαι συχνότερα τη ψυχή μου. Αυτό μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Ο Ιησούς Χριστός είπε ότι «Ο έχων μάτια ας δει, ο έχων αφτιά ας ακούσει». Ο προφήτης Μωάμεθ άφησε πρόσταξε τους ανθρώπους να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα. Υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τόσα «ιερά πράγματα», όσα χρειάζεται. Και τότε οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει σε επαφή από τα βάθη της ψυχής του με τα Θεϊκά ύψη. Και τότε όλοι οι άνθρωποι θα αναβλέψουν.

Ερώτηση: στην ποιητική συλλογή «Βσεόσεν», που εκδόθηκε στη ρωσική γλώσσα το 2004 περιλαμβάνεται το ποίημα «Σαράγεβο». Έχουμε προσέξει ότι με τον λυρικό ήρωα αυτού του ποιήματος μπορεί να συνταυτίσει τον εαυτό του οποιοσδήποτε κάτοικος του Σαράγεβου – είτε Σέρβος είναι, είτε Κροάτης είτε μουσουλμάνος. Στο μικρό σας λογοτεχνικό έργο «Σιτοβάτσια» γράφετε επίσης ότι «η Βοσνία είναι και σερβική, και κροατική και μουσουλμανική». Σήμερα όμως Εσάς – τον συγγραφέα αυτών των στίχων – σας κατηγορούν για γενοκτονία. Ποιά άποψη θα εξέφραζε γι΄αυτή την περίπτωση ο ξακουστός σας ομόλογος Ζίγκμουντ Φρέιντ;

Απάντηση: Αυτό το ποίημα το έγραψα πριν 30 χρόνια και δεν είναι ποίημα για τον πόλεμο, αλλά για την ασάφεια της ζωής μας. Η ανθρωπότητα δεν έχει ζήσει μόνο τους σεισμούς και τις βιομηχανικές εκπομπές αερίων, αλλά και «εξασθένιση» της ζωής από ευρύτερη άποψη. Ο ήρωας του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Σέρβου λογοτέχνη Πέταρ Κότσιτς Νταβίντ Στρμπατς έλεγε ότι η Βοσνία δεν ανήκει ούτε στο Δαβίδ, ούτε στον αυτοκράτορα, ούτε στο στρατό. Οι κομμουνιστές έλεγαν ότι η Βοσνία είναι Σέρβοι, Κροάτες και μουσουλμάνοι. Νομίζω ότι ο Νταβίντ Στρμπατς έχει περιγράψει τη Βοσνία πιό εύστοχα. Τότε και σήμερα είναι πιό εύκολο να δοθεί ορισμός στη μη-Βοσνία, παρά στη Βοσνία. Όσον αφορά τις κατηγορίες εναντίον μου, ο Φρέιντ θα απαντούσε σ΄αυτές ως ακολούθως – πάρτε τις υπερβολές σας πίσω.

Ερώτηση: το χιουμοριστικό σας έργο «Σιτοβατσιγια» πρόσφατα εκδόθηκε στη ρωσική γλώσσα. Ένας από τους ήρωές της ομολογεί ότι δεν του αρέσουν οι «ανθρωπιστές». Ποιοί ανθρωπιστές εννοούνται;

Απάντηση: Ανθρωπιστές θεωρώ τους ανθρώπους, οι οποίοι συγκαλύπτουν τις πράξεις τους με τα κοινά μας συμφέροντα. Ο μεγάλος Ρώσος ποιητής είχε γράψει ότι «Πέσαμε στα χέρια των ανθρωπιστών». Είναι ευκολότερο να εξαπατήσει κανείς όλο τον κόσμο, διαπράττοντας φοβερές πράξεις στο όνομα της ανθρωπότητας. Ας θυμηθούμε πως ονόμασε το ΝΑΤΟ τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας – επιχείρηση «Σπλαχνικός Άγγελος». Σήμερα όλος ο κόσμος είναι γεμάτος επικίνδυνους ανθρωπιστές, που δημιουργούν νέα έθνη, που προωθούν νέο πολιτισμό και πολιτική δεοντολογία. Για να αντιληφθεί κανείς το φαινόμενο του ανθρωπισμού, χρειάζεται νέος Φρέιντ, εφόσον ο ανθρωπισμός είναι απόλυτα κίβδηλος. Οι ανθρωπιστές κάνουν με τους ανθρώπους, ό,τι κάνουν οι χορτοφάγοι με τα χόρτα.

Ερώτηση: Από τον καιρό της δημιουργίας του «Σιτοβατσιγια» έχει αλλάξει η στάση Σας προς τις ευρωπαϊκές αξίες, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, του Ντέβιντ Κάμερον και του Νικολά Σαρκοζί για τη χρεοκοπία της αντίληψης της πολυπολιτισμικότητας;

Απάντηση: Η αντίληψή μου για τις ευρωπαϊκές αξίες δεν έχει αλλάξει, γιατί θεωρώ ότι οι βασικές ευρωπαϊκές αξίες είναι αιώνιες, γιατί είναι γνήσιες. Όμως πάντα υπάρχει και η άλλη μεριά του νομίσματος. Δεν εννοώ τους μεγάλους κακούργους του παρελθόντος, που έκαιαν την Ευρώπη και την έκαναν στάχτη. Εννοώ την κυριαρχία εκείνων, που διευθύνουν τα έθνη και τους πολιτισμούς μας. Ο μεγάλος πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Μπαλαντιούρ έγραψε βιβλίο, το οποίο επαναβεβαιώνει ότι το έθνος είναι η απαραίτητη βάση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και κυρίως του ξεχωριστού πολιτισμού, πράγμα με το οποίο θα συμφωνούσε ο Μαλρό. Όσοι θέλουν να μας κάνουν απολίτιστους, να καταστρέψουν τον πλούτο και την πολυμορφία των πολιτισμών και να μας μετατρέψουν σε μιά μάζα ατομικών καταναλωτών αντί του έθνους, θα καταστρέψουν τις πολύτιμες πολιτιστικές πηγές, με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι αντίπαλοι της βιολογικής πολυμορφίας καταστρέφουν τα είδη. Η πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης απειλείται από εκείνους, που έρχονται με στόχο να την αλλάξουν και όχι να αποκτήσουν τα αγαθά της. Περισσότερο απ΄όλα φοβούμαι ότι η Σερβία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τότε θα αρχίσει να χάνει τις κύριες αξίες της και θα τελειώσει με ανεπανόρθωτο μαρασμό, εφόσον η χώρα ήδη έχει σε σημαντικό βαθμό χάσει την πνευματικότητά της. Ο πλούτος της Ευρώπης εν μέρει προέρχεται από την αποικιακή εποχή, η οποία έχει μείνει για πάντα στο παρελθόν και η χριστιανική πνευματικότητα αποτελεί μέγιστη δυνατότητα απόκτησης πνευματικού πλούτου.

Χωρίς τον θεϊκό άρτο όλοι μας είμαστε καταδικασμένοι σε αιώνια πνευματική πείνα.

ΠΗΓΗ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails