19/4/11

ΤΟ ATALANTI HILLS ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011


Μου έκανε εντύπωση η είδηση που διάβασα σήμερα, ότι κάτοικοι της περιοχής της Αταλάντης διαδήλωσαν γιά να γίνει μιά επένδυση στην περιοχή τους, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Προσωπικά δεν γνώριζα γι΄αυτή την επένδυση, αλλά από τα λίγα που κατάφερα να μάθω σήμερα από τον τύπο, κι΄αν αληθεύουν βέβαια, πρόκειται γιά μιά προσπάθεια μεγάλης ευρωπαικής εταιρίας, να δημιουργήσει σε μιά έκταση 12500 στρεμμάτων, πολυτελή ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, γήπεδα γκόλφ, κλπ...
Οι αιτήσεις πρός τα αρμόδια υπουργεία γιά τις άδειες, υποβλήθηκαν απ΄ότι διαβάζω πρίν από περίπου 4 χρόνια.Και δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση θετική η αρνητική.

Οι προσπάθειες των επενδυτών να ενημερώσουν γιά την επένδυση τις αρμόδιες αρχές , ήταν οι εξής:

"Έως σήμερα έγιναν ενημερώσεις/συναντήσεις σε:

* Έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης (Πάγκαλος).
* Πέντε υπουργούς/υφυπουργούς Τουρισμού (Αβραμόπουλος, Πετραλιά, Σπηλιωτόπουλος, Μαρκόπουλος, Νικητιάδης).
* Τέσσερις υπουργούς Οικονομικών/Οικονομίας/Ανάπτυξης (Αλογοσκούφης, Φώλιας, Παπαθανασίου, Κατσέλη).
* Τέσσερις υπουργούς/υφυπουργούς Γεωργίας (Μπασιάκος, Κοντός, Κιλτίδης, Μπατζελή).
* Πέντε υπουργούς/αν. υπουργούς/υφυπουργούς Περιβάλλοντος (Σιούφας, Καλογιάννης, Μπιρμπίλη, Σηφουνάκης, Μωραϊτης)
* Έναν υπουργό Επενδύσεων (Παμπούκης)
* Εξι περιφερειάρχες/διευρ. περιφερειάρχες/νομάρχες (Έξαρχος, Χειμάρας, Περγαντάς, Σκορδάς, Διαμαντοπούλου, Γερακούδη)
* Τρεις δημάρχους (Μπρεκουλάκης, Σκαμερδόπουλος, Λιόλιος).

Και ύστερα από όλα αυτά και όλους αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες, το όλο πρόγραμμα απειλείται πλέον με εγκατάλειψη, καθώς:
· Βρίσκεται στον 45ο μήνα από την κατάθεση της ΠΠΕ (Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
· Δεν μπορεί ακόμα το... κράτος και οι εκπρόσωποί του να αποφασίσουν ποιος έχει την αρμοδιότητα να αποφανθεί επί ενός και μόνον ζητήματος που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της έκτασης.
· Δεν δίνεται καμία υπεύθυνη και επίσημη απάντηση στις αλλεπάλληλες και διαδοχικές αιτήσεις και αιτιάσεις της εταιρίας.
Τι άλλο να πει κανείς;" πηγή - http://tourismlobby.blogspot.com/2011/02/atalanti-hills.html

Ως εδώ, δεν μαθαίνουμε και τίποτα το καινούργιο, γιά το πελατειακό κράτος της κομματοκρατίας που οδήγησε την χώρα στην σημερινή οικονομική καταστροφή.Το πελατειακό πολιτικό σύστημα και το κράτος που δημιούργησε γιά να το υπηρετεί, δεν είχε κανένα λόγο να επιτρέπει επενδύσεις που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλούτο γιά την χώρα.Είχαν τον δανεισμό γιά να καλύψουν τις ανάγκες τους, και την δημιουργία θέσεων εργασίας στο δημόσιο που μπορούσαν να προτείνουν στην πελατεία των ψηφοφόρων τους.Και προφανώς, το γεγονός ότι άφηναν τον υποψήφιο επενδυτή να περιμένει αντί να του δώσουν μιά αρνητική απάντηση όπως το επέβαλλε το συμφέρον τους, είχε να κάνει με το ότι δεν ήθελαν να φαίνονται τόσο προκλητικοί πρός το τμήμα του πληθυσμού που διατηρούσε μιά απόσταση από το πελατειακό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Θέλω να σημειώσω ότι γιά την συγκεκριμμένη επένδυση δεν γνωρίζω λεπτομέρειες.Ενδεχομένως να είναι καταστροφική γιά το περιβάλλον και να μήν πρέπει να γίνει.Την χρησιμοποιώ περισσότερο ως αφορμή γιά τον σημερινό προβληματισμό μου.

Ας υποθέσουμε όμως γιά λίγο ότι η ανωτέρω άποψη μου ότι η απάντηση, έστω αρνητική, δεν δίδεται γιά λόγους κομματικού συμφέροντος είναι εσφαλμένη, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα διεφθερμένο και ανίκανο πολιτικό κατεστημένο (και κράτος που το υπηρετεί) που δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοια σχετικά απλά θέματα.Πόσο μάλλον πολύπλοκα θέματα όπως η σημερική οικονομική κρίση, η έναν πόλεμο.

Τί από τα δύο ισχύει άραγε ;
H όποια απάντηση είναι υποκειμενική.

Ο κοινός νούς θα έλεγε ότι αν το κομματικό συμφέρον δεν επέτρεπε τις επενδύσεις πρίν από την οικονομική κατάρρευση της χώρας, το ίδιο αυτό κομματικό συμφέρον θα επέτρεπε σήμερα την δημιουργία τέτοιων επενδύσεων ακόμα κι΄αν είχαν περιβαλλοντολογικό πρόβλημα, διότι ελλείψει δανεικών και θέσεων στο δημόσιο που θα μπορούσαν να προταθούν στην εκλογική πελατεία, οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας,θα μπορούσαν να προβληθούν έστω προσωρινά ώς επιτυχία του πελατειακού πολιτικού συστήματος της κομματοκρατίας.Κι όμως, αυτό δεν συμβαίνει, ενώ έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους.

Αρα, συμπεραίνω ότι πέρα από το συμφέρον της κομματοκρατίας, υπάρχει και το στοιχείο της ανικανότητας και της διαφθοράς που προανέφερα.Οι άνθρωποι αυτοί, δεν ξέρουν να χειριστούν τέτοια θέματα.Δεν το έχουν κάνει ποτέ στην ζωή τους.

Αναπόφευκτα, το σύστημα της κομματοκρατίας που κατέστρεψε την χώρα, θα πρέπει να προσαρμοστεί και γρήγορα μάλιστα, στα επενδυτικά σχέδια, υπό την πίεση της εκλογικής του πελατείας.Θα αλλάξει συμπεριφορά ως πρός τις επενδύσεις.Ο κίνδυνος, είναι ότι υπό την πίεση της εκλογικής του πελατείας, θα δώσει την έγκριση ακόμα και σε επενδυτικά σχέδια που θα καταστρέψουν το ελληνικό περιβάλλον.

Η λύση βέβαια, τόσο πρίν την οικονομική κατάρρευση όσο και τώρα, είναι να μιμηθούμε την Τουρκία.Η Τουρκία έχει ένα γραφείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (γιά επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 200 θέσεις εργασίας)που είναι αυτή την στιγμή, από τα καλύτερα στον κόσμο, και το οποίο υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο.Ο υποψήφιος επενδυτής, υποβάλλει το επενδυτικό του σχέδιο, και στην περίπτωση που αυτό εγκριθεί, του δίδονται οι απαραίτητες άδειες εντός ολίγων ημερών για να αρχίσει η υλοποίηση της επένδυσης.Αν δεν εγκριθεί, ο επενδυτήε ενημερώνεται.Το νομικό αυτό πλαίσιο, παρακάμτει το σύνολο της γραφειοκρατίας της Τουρκίας, και οι άδειες που δόθηκαν δεν μπορούν να προσβληθούν γιά ακυρότητα στα δικαστήρια, λόγω εθνικού συμφέροντος.Στο γραφείο αυτό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, συμμετέχουν νομικοί, στελέχη τηε πολεοδομίας, του στρατού,οικονομολόγοι,κλπ....

Βέβαια, είμαστε πολύ μακριά από την Τουρκία.Φαίνεται και στις οικονομικές επιδόσεις.Οι Τούρκοι έχουν ηγεσία.Εμείς δεν έχουμε.Η τουρκική λύση δεν μπορεί δυστυχώς να εφαρμοστεί στην χώρα μας από την κομματοκρατία.Η κομματοκρατία κατέστρεψε την χώρα.Πως θα μπορούσε τώρα να βγάλει την χώρα από την καταστροφή;
Eτσι, η χώρα θα συνεχίσει να ψήνεται στο ζουμί της, μέχρι την πλήρη κατάρρευση της κομματοκρατίας.

Κι΄όμως, και με την κατάρρευση της κομματοκρατίας, δεν θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας.Μιά ξαφνική κατάρρευση της κομματοκρατίας, θ΄αφήσει ένα κενό που ενέχει σοβαρούς κινδύνους, τουλάχιστον γιά ένα διάστημα.

Αυτό που θα ήταν ιδανικό γιά την χώρα, θα ήταν, να υπάρχει έτοιμη μιά ομάδα υγειών δυνάμεων της κοινωνίας υπεράνω κομμάτων(ας πούμε το 30% των ψηφοφόρων ) με επικεφαλής 100 μπροστάρηδες χωρίς αρχηγό (γνωστοί άνθρωποι γιά την προσφορά τους στην κοινωνία ), η οποία να είναι έτοιμη να "μπολιάσει" προσωρινά και εσκεμμένα
την διεφθαρμένη κομματοκρατία γιά να σωθεί η χώρα, απαιτώντας συγκεκριμμένες θέσεις και αρμοδιότητες στην κυβερνητική πολιτική, όπως γιά παράδειγμα την ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις.
Μπροστά σ΄ενα τέτοιο δεδομένο, η κομματοκρατία υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης της, θα δεχόταν υποθέτω να συνεργαστεί, παραδίδοντας αρμοδιότητες και θέσεις.
Το μπόλιασμα αυτό θα ήταν το μόνο που θα μπορούσε να σώσει την χώρα και να δρομολογήσει παράλληλα την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.Σήμερα όμως, το μπόλιασμα αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα.Οι πολίτες που ανησυχούν, αρκούνται δυστυχώς στη θέση του θεατή, ελλείψει μπροστάρηδων που θα μπορούσαν να τους ενώσουν και να τους συσπειρώσουν.
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΑΛΕΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ, ΚΎΡΙΕ ΣΤΈΦΑΝΕ ΜΑΝΟ,ΚΥΡΙΕ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΚΥΡΙΕ ΒΑΣΙΛΕΙΕ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ,ΚΥΡΙΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕ ΔΟΞΙΑΔΗ,ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ(ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ), ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ, ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΑΕ, ΚΥΡΙΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΥΡΙΕ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΚΥΡΙΕ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ;

Aν υπάρχουν μπροστάρηδες που θέλουν να σώσουν την χώρα, πρέπει να παρουσιαστούν και να συμφωνήσουν σ΄ένα ελάχιστο σχέδιο ενεργειών γιά την σωτηρία της χώρας, τώρα!Δεν ζητείται από κανέναν να εγκαταλείψει το κόμμα του.Δεν ζητείται από κανέναν να καταγγείλει την κομματοκρατία.Το ζητούμενο είναι να συμβαλλουν με τις ιδέες τους και την προσπάθεια τους, στην σωτηρία της χώρας.Μετά ας κάνουν ότι θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails