15/4/11

"ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΤΑ SPREADS - ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΤΑ CDS - ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ" - 14/4/2011

Τραγική η σημερινή ημέρα γιά την ελληνική οικονομία όπως θα αντιληφθεί κανείς από το άρθρο που ακολουθεί.Χάνεται ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη προς την ικανότητα της χώρας να τα καταφέρει.Περισσότερο όμως κακό προκαλείται στην ψυχολογία των Ελλήνων, η οποία είναι σημαντική γιά να αντιστραφεί η κατάσταση.

Κι΄όμως, τίποτα το ιδιαίτερο δεν προέκυψε χθές η σήμερα που να δικαιολογεί αυτόν τον περιγραφόμενο πανικό.
Η χώρα, εδώ και ενάμισυ χρόνο είναι έρμαιο των δηλώσεων και των εκτιμήσεων του κάθε αναλυτή της πλάκας.Η χώρα, παρά τις προσπάθειες που κάνει ο πρωθυπουργός, αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει τιμονιέρη.Η μάλλον έχει, αλλά δεν ξέρει πρός ποιά κατεύθυνση θέλει να πάει την χώρα.Ετσι, η χώρα πηγαίνει εκεί που την πάνε τα κύματα.

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συντονίσει την κυβέρνηση του.Δεν ξέρει να διοικήσει.Εχει μετατρέψει το Υπουργικό Συμβούλιο, από όργανο λήψης αποφάσεων, σε -αίθουσα σεμιναρίων όπου προβάλλονται απ΄ότι γράφεται στον Τύπο, βίντεο από εκδηλώσεις του TED
-όργανο ανταλλαγής απόψεων όπου προσκαλούνται και διάφοροι (π.χ. αρχιεπίσκοπος) γιά να ακουστεί η άποψη τους επί διάφορων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι δεν έχει συμβούλους και επιτελείο δίπλα του.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει υπουργούς που εργάζονται γιά να μειώσουν τα ελλείμματα και γιά να καλυτερεύσουν την λειτουργία του κράτους.Εχει υπουργούς που τσακώνονται μεταξύ τους, είναι οι περισσότεροι άπειροι, και νοιάζονται περισσότερο γιά την εικόνα τους παρά γιά την σωτηρία της χώρας.Ελάχιστοι είναι αυτοί που προσπαθούν πραγματικά.
Ενας από αυτούς που προσπαθεί πραγματικά κατά την γνώμη μου να κάνει την δουλειά του είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου.Του ανατέθηκε, όχι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης(διότι δεν είναι υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών ), αλλά το υπουργείο οικονομικών, δηλαδή η μείωση των εξόδων και των σπαταλών του κράτους.Και αν έγινε κάτι σ΄αυτή την χώρα εδώ και ένα χρόνο, οφείλεται στις προσπάθειες του.Και είναι ο μόνος και βάλλεται από όλους(υπουργούς, βουλευτές, κοινωνία,ΜΜΕ).Και το παράλογο είναι ότι βάλλεται όχι μόνο επειδή μειώνει τις δαπάνες (που είναι η δουλειά που του ανατέθηκε),αλλά και διότι δεν υπάρχει ανάπτυξη (που δεν είναι δική του δουλειά).
Πόσο παράλογη είναι αυτή η χώρα τελικά!
-ζητείται από τον κάθε υπουργό να κάνει μιά συγκεκριμμένη δουλειά, και υποτίθεται ότι το μείγμα, που συντονίζεται από τον πρωθυπουργό,φέρνει το αποτέλεσμα.
-τελικά ελάχιστοι υπουργοί κάνουν την δουλειά τους, ο πρωθυπουργός δεν κάνει την δουλειά του, και ο μόνος υπουργός ο οποίος βάλλεται είναι αυτός που κάνει την δουλειά του.
-οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπηρέτησαν με ζήλο το πελατειακό σύστημα εξουσίας που κατέστρεψε την χώρα, κάνουν κριτική στην οικονομική πολιτική αντι να ζητήσουν συγνώμη η να παραιτηθούν,και επειδή δεν έχουν το θάρρος να επιτεθούν στον πρωθυπουργό, επιτίθενται στην εύκολη λεία, στον υπουργό οικονομικών, λές και ασκεί δική του πολιτική και όχι την πολιτική του μνημονίου που οι ίδιοι ψήφισαν.
- η κοινωνία δεν έχει ακόμα καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης, πιστεύει ότι υπάρχει κι΄άλλος δρόμος (ένας εύκολος δρόμος), κι΄όμως η κυβέρνηση δεν κάνει την προσπάθεια να εξηγήσει πειστικά τους κινδύνους,και που πάμε.Η κοινωνία πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας ενώ αυτό είναι παράλογο.
Κι΄όμως η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να εξηγήσει ότι αυτό είναι ανέφικτο.Και δεν έχει την ικανότητα να προβάλλει με επιχειρήματα, από πότε, και υπό ποιές προυποθέσεις, θα προκύψει ανάπτυξη.

Επείγει, ν΄αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης.Από την στιγμή που δεν μπορεί να διοικήσει ο πρωθυπουργός, πρέπει τουλάχιστον να το συνειδητοποιήσει και να αναθέσει σε αντιπροέδρους τον συντονισμό της κυβέρνησης.Πρέπει επίσης ν΄αλλάξει τους περισσότερους από τους συμβούλους του, και να αναθέσει σε σοβαρό στέλεχος του να δημιουργήσει ένα επιτελείο από άριστους γύρω του ώστε να επεξεργάζονται σενάρια.

Η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.Οσο πιό γρήγορα το κατανοήσει ο πρωθυπουργός, τόσο πιό γρήγορα θα πείσει και τον λαό.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/177183-%CE%9D%CE%AD%CE%BF-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%98%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%89-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails