Εκδήλωση με θέμα: “Γκαγκαούζοι, οι άγνωστοι Ρωμιοί”, πραγματοποιεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στις 5.30 μμ στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Ιπποδρομίου), ο σύλλογος “Αέροπος”.
Ομιλητές θα είναι ο ερευνητής-συγγραφέας Χρήστος Κοζαρίδης, με θέμα”Εμείς οι Γκαγκαούζοι μέσα στο χρόνο”, η αναπληρώτρι καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιφιγένεια Βαμβακίδου με θέμα: “Ιστορικές πηγές και πολιτιστική ταυτότητα των Γκαγκαούζων”, ο Θεολόγος Αριστοτέλης Καραγκιόζογλου με θέμα: “η ορθόδοξη ιστορική παράδοση των Γκαγκαούζων”, ο γλωσσολόγος Σωκράτης Αγγελίδης με θέμα: “η διάλεκτος της Γκαγκαούζικης γλώσσας”, η φιλόλογος καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κόμρατ, πρωτεύουσας της Γκαγκαουζίας, Νίκη Παπαδοπούλου με θέμα: ” η ελληνική γλώσσα στη σημερινή Γκαγκαουζία”, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Strategy International υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς με θέμα: “ο πολιτισμός πολλαπλασιαστής γεωπολιτικής ισχύος”. Συντονιστής θα είναι ο πρόεδρος του “Αέροπου” Δρ. Σωτήρης Χρυσάφης.
Γκαγκαουζία. Ελληνικά λάθη και παραλείψεις
του Δρ. Σωτ. Χρυσάφης
Μία περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας είναι η Γκαγκαουζία, ένα από τα τρία τμήματα της Μολδαβίας.
Το ενδιαφέρον τους για την Ελληνική εξηγείτε απόλυτα αν αναφερθεί η καταγωγή τους.
Οι Γκαγκαούζοι είναι τουρκόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανικοί πληθυσμοί με βαλκανικά πολιτισμικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Αρχίζουν να εμφανίζονται ιστορικά μετά τα μέσα του 18ου αιώνα ,ζώντας μέσα στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
.Κατά την περίοδο των αρχών του 19ου αιώνα οι Γκαγκαούζοι μετανάστευσαν στην πλειοψηφία τους βορείως του Δέλτα του Δούναβη στο νότο της περιοχής της Βεσαραβίας, ,περιοχή η οποία αποτελεί σήμερα το κυρίως τμήμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
Ενώ η πορεία τους από τον 18ον αιώνα και ύστερα είναι γνωστή ,μένει αδιευκρίνιστη η προέλευσης τους ,η οποία θα δικαιολογούσε το ότι είναι ορθόδοξοι αλλά Τουρκόφωνοι.
Ένα τμήμα αυτών πιστεύει ότι οι πρόγονοι τους κατάγονται από Έλληνες της Καππαδοκίας οι οποίοι έγιναν τουρκόφωνοι τον 16 αιώνα όταν μεταφέρθηκαν ως υποτακτικοί του Πασά Γκαγκαούζ, στα Βαλκάνια , ενώ άλλο πιστεύουν ότι είναι Τούρκοι οι οποίοι κατά τη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκχριστιανίστηκαν .Για αυτούς τους λόγους σήμερα, εμείς,, αλλά κυρίως οι Τούρκοι δείχνουν ενδιαφέρον .μη σχολιάζοντας την διάφορά ως προς την μορφή που παίρνει η προσέγγισης αλλά και το μέγεθος της βοήθειας θα αναφερθούμε εμείς μόνο στο θέμα της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας την οποία επιθυμεί μεγάλο τμήμα κυρίως των νέων γκαγκαούζων.
. Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό της τάσεως αυτής , είναι το πλήθος των Ελληνικών εκπαιδευτηρίων που λειτουργούν σήμερα στην Μολδαβία.
1ον Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κομρατ.Υπάρχει «Τμήμα Ειδικότητας Ελληνικής Φιλολογίας»για απόφοιτους ρωσόφωνων σχολείων ,με 15 πρωτοετείς 11δευτεροετεις και 11 τριτοετείς
2ον Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κομρατ. Διδάσκεται από το ακαδημαϊκό έτος 201-2002 προαιρετικά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού για κάθε ενδιαφερόμενο .Σήμερα τα μαθήματα παρακολουθούν γύρω στα 50 άτομα κυρίως φοιτητές., για 2-4 ώρες εβδομαδιαίως σε τρία επίπεδα.
3ον Στο Κρατικό Παιδαγωγικό Κολέγιο «Μιχαήλ Τσακίρ» του Κόμρατ διδάσκεται από το 2004 το Μάθημα της «Εισαγωγής στην Ελληνική γλώσσα και Πολιτισμό « για όλους τους σπουδαστές Σήμερα το μάθημα αυτό .το παρακολουθούν γύρω στους 60 πρωτοετείς 50 Δευτεροετείς και 40 τριτοετείς μαθητές για 1 ώρα την εβδομάδα.
4ον Από τον Σύλλογο «Αέροπο» στα Λύκεια του Κόμρατ, Κοπτσακ, ,Σαντικ , Κονκαζ και Κονκασίκ λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες τμήματα Ελληνικής γλώσσας τα οποία παρακολουθούν γύρω στους 90 μαθητές. ηλικίας 8- 14 ετών.
5ον Στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπ. «Ιον Κρεάγκα »του Κινσινάου διδάσκεται από το 2001 το μάθημα της Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού»ως επιλεγόμενο.
Σήμερα το παρακολουθούν περίπου 40 φοιτητές της Φιλοσοφικής και περίπου 70 φοιτητές άλλων Σχολών καθώς και νέοι επιστήμονες.
Τα τμήματα αυτά εκτός των 5 λυκείων τα οποία χρηματοδοτεί ο «Αέροπος» λειτουργούν με την οικονομική ενίσχυση από την ΜΚΟ « Οικουμενική». Στο πανεπιστήμιο του Κομρατ της (Γκαγκαουζίας) στην Μολδαβία υπάρχει τμήμα Ελληνικής γλώσσας με σημαντικό αριθμό φοιτητών. Επί σειρά ετών η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας γίνονταν από Μολδαβούς Ελληνιστές.
Προ τριετίας ύστερα από ενέργειες των παραπάνω ελληνικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Γκαγκαουζίας το Υπουργείο Παιδείας απέσπασε Ελληνίδα εκπαιδευτικό στην έδρα της Ελληνικής Φιλολογίας. Λόγο του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά των νέων της Γκαγκαουζίας για την εκμάθηση της Ελληνικής τον Σεπτέμβριο του2008εστάλησαν από την Ελλάδα ακόμη δύο εκπαιδευτικοί.
Γι’ άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, από της αρχές Μαρτίου ε. ε. απαγορεύτηκε στους τρείς Εκπαιδευτικούς να διδάσκουν στο εκεί Πανεπιστήμιο, ,υποτίθεται για τυπικούς λόγους,
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε καμιά λύση από την πλευρά του Ελληνικού κράτους και η λειτουργία του Φιλολογικού τμήματος διεκόπη στο μέσον της χρονιάς.
Η λύση για μία ακόμη φορά δόθηκε από σύλλογο , συγκεκριμένα ο «Αέροπος»ο οποίος διαδίδει την Ελληνική στα Βαλκάνια ανέλαβε ,με δικά του έξοδα να στείλει δύο Μολδαβές Ελληνίστριες στην έδρα της Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ όπου και τελείωσε η χρονιά κανονικά,. Τα ερωτήματα που πλανώνται είναι αρκετά με κυρίαρχα, το γιατί απαγορεύτηκε στους ¨Έλληνες καθηγητές να διδάσκουν και γιατί μέχρι σήμερα τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία δεν δώσανε λύση στο πρόβλημα.
Στη Γκαγκαουζία κυκλοφορεί η φήμη ότι ήταν παρασκηνιακή ενέργεια των Τούρκων πού δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Γκαγκαούζους , , ,Οι τούρκοι που ασκούν ιδιαίτερα επιτυχημένη εξωτερική πολιτική, κατορθώνουν προγραμματίζοντας μακροχρόνια σχέδια ,και κρατώντας σταθερή γραμμή , να πετύχουν το επιθυμητό γ’ αυτούς αποτέλεσμα που στην προκειμένη περίπτωση αποβλέπουν στην οικειοποίηση των γκαγκαούζων
Επομένως οποιαδήποτε ενέργεια που δεν γίνετε υπό την αιγίδα τους, , δεν είναι επιθυμητή και φυσικά η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας κάθε άλλο παρά αρεστή είναι στους Τούρκους., οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντονότατα στην περιοχή αυτή.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των λανθασμένων ενεργειών από την Ελληνική πλευρά είναι το κτίσιμο και η δωρεάν παραχώρησης προς το Μολδαβικό Κράτος, τμήμα του οποίου είναι η Γκαγκαουζία ,ενός θαυμάσιου Σχολικού κτιρίου που το εγκαινίασε προ διετίας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας .κ Παπούλιας.
Το Κτίριο αυτό δεν κτίστηκε κάπου στην Γκαγκαουζία, όπου υπάρχει αφ’ ενός μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελληνική, και αφ’ ετέρου υπάρχει έντονη δραστηριότης των Τούρκων, αλλά κτίστηκε στην Βόρεια Μολδαβία ,αφήνοντας το Κόμρατ την Πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας στην επικυριαρχία των Τούρκων οι οποίοι έκτισαν και λειτουργούν εδώ πλήθος κτηρίων και ιδρυμάτων όπως π.χ. Λύκειο, Δημόσια Βιβλιοθήκη, παιδικούς σταθμούς και πολλά άλλα.
Δύο Κράτη δύο διαφορετικές αντιμετωπίσεις του ιδίου θέματος εκ μέρους των υπευθύνων. ,εναπόκειται σε εμάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας
Η περίεργη αυτή τακτική εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς μας φέρνει στις σκέψεις το θέμα των Πομάκων της Θράκης ,όπου με λανθασμένες κινήσεις από την πλευρά μας τους χαρίσαμε στους Τούρκους, μήπως για μια ακόμη φορά έχουμε επανάληψη των ιδίων λαθών.
πηγή -
http://www.anixneuseis.gr/?p=54721
3 σχόλια:
Το ελληνικό κράτος τι κάνει γ αυτους ,η μοναδική έδρα Νεοελληνικης στο Κομρατ κοντεύει να κλίσει λόγω έλλειψης κονδυλίων
42645Το ελληνικό κράτος τι κάνει γ αυτους ,η μοναδική έδρα Νεοελληνικης στο Κομρατ κοντεύει να κλίσει λόγω έλλειψης κονδυλίων
42645Το ελληνικό κράτος τι κάνει γ αυτους ,η μοναδική έδρα Νεοελληνικης στο Κομρατ κοντεύει να κλίσει λόγω έλλειψης κονδυλίων
Δημοσίευση σχολίου