24/1/10

"Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" - 21/1/2010

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί, είναι από  ιστολόγιο που παρακολουθώ διότι το βρίσκω ενδιαφέρον.Ομως στην συγκεκριμμένη περίπτωση(δηλαδή γιά το θέμα που αναλύει), έχω πολλές ενστάσεις, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί του μηνύματος που εκπέμπει πρός τον ελληνικό λαό.

http://vlemma.wordpress.com/2010/01/21/bullying/

Παρακάτω, περιγράφω τις  διαφωνίες μου

"Πολλά κείμενα, γραμμένα σε άλλο ύφος το καθένα, αλλά ένα κείμενο ουσιαστικά, με ένα σκοπό: να δείξει πώς οι αγορές βδελύσσονται την απείθαρχη, υπερχρεωμένη Ελλάδα, και πώς θα τη βυθίσουν στην πτώχευση αν δεν συμμορφωθεί στους κανόνες της αγοράς."

Πρώτο απ΄όλα, η Ελλάδα έχει ήδη βυθιστεί στην πτώχευση  από τις πολιτικές που ακολούθησαν οι ηγέτες της εδώ και 30 χρόνια.Οι αγορές δεν μπορούν να βυθίσουν στην πτώχευση μιά χώρα που διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά της.Δεν έχουν αυτή την ικανότητα η αυτή την δύναμη.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί είναι οι αγορές.

Οι αγορές είναι όλοι αυτοί που μπορούν να δανείσουν, σε κάποιον που χρειάζεται δανεικά.Μπορεί αυτός ο κάποιος να είναι ένας έλληνας ιδιώτης που κατάφερε να αποταμιεύσει ένα ποσό της τάξης ας πούμε των 200 000 ευρώ.Αυτός ο κάποιος, απευθύνεται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται και της ζητά να τον συμβουλεύσει πώς πρέπει να επενδύσει τις αποταμιεύσεις του.Η τράπεζα του, θα τον συμβουλεύσει προφανώς να επενδύσει το ποσό που διαθέτει, ανάλογα και με τον βαθμό κινδύνου που ο ίδιος ο επενδυτής θέλει ν΄αναλάβει, σε γερμανικά ομόλογα, σε ελληνικά ομόλογα, μετοχές,...Ο επενδυτής, λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δημοσιονομικά, θα ζητήσει μάλλον, να επενδυθεί ένα μικρό μέρος των αποταμιεύσεων του σε ελληνικά ομόλογα.Το ίδιο θα κάνει και ο οποιοσδήποτε επενδυτής οποιασδήποτε χώρας.Το ίδιο θα κάνουν και οι θεσμικοί επενδυτές.Θα έχουν άδικο;Είναι ανήθικοι;Υπάρχει άλλος ασφαλής τρόπος να διαχειριστούν τις αποταμιεύσεις τους;Σε τελευταία ανάλυση, ας διαχειριζόταν τα οικονομικά της η Ελλάδα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μήν χρειάζεται δανεικά.Με αυτό τον τρόπο, δεν θα είχε ανάγκη τις αγορές, και δεν θα χρειαζόταν να υποταγεί στους κανόνες των αγορών, που δεν είναι άλλοι από την σωστή διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνουν  ώστε να μην χαθούν τα δανεικά.





"Ωστόσο η ωμότητα με την οποία επιτίθενται στην Ελλάδα οι ξένοι αναλυτές, οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, ου μην αλλά και οι αξιωματούχοι των Βρυξελών, δεν συναρτάται μόνο με την πράγματι άθλια δημοσιονομικά κατάσταση της χώρας. Η Ελλάδα τυχαίνει στην παρούσα συγκυρία να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, ο πιο ανυπεράσπιστος, από μια σειρά χωρών που επτώχευσαν ή ναυάγησαν ή κακόπαθαν, ή πρόκειται σύντομα να βρεθούν σε παρόμοια θέση. Τα ελλείμματα και το χρέος δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Οι χώρες της Βαλτικής, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία προηγήθηκαν. Η Πορτογαλία ακολουθεί αμέσως μετά την Ελλάδα. Και έπονται άλλες χώρες, μεγάλες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία."

Εδώ υπάρχει μιά σύγχυση. Η ωμότητα με την οποία επιτίθενται οι ξένοι αναλυτές στην Ελλάδα, δεν είναι ρατσιστικού χαρακτήρα όπως υπονοείται από το κείμενο.Οι χώρες της Βαλτικής και η Ιρλανδία πήραν ήδη μέτρα.Η Ελλάδα δεν παίρνει μέτρα, η παίρνει μέτρα που δεν πείθουν.Αν είναι ο αδύναμος κρίκος αυτή την στιγμή, δεν φταίνε οι αγορές.Φταίει ο πολιτικός κόσμος της χώρας και οι πολίτες που τον επέλεξαν.


"Το bullying των οίκων αξιολόγησης, των ξένων εφημερίδων και των χρηματοπιστωτικών οίκων ποιες δικαιολογίες έχει; Καμία, Ή μάλλον, μία: την κερδοσκοπία. Οι οίκοι που υποβαθμίζουν τις χώρες είναι οι ίδιοι που αναβάθμιζαν τακτικά και με ζήλο τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παρήγαγαν τοξικά προϊόντα και δημιούργησαν τη διεθνή οικονομική κρίση. Αυτοί οι οίκοι και τα ειδικά μήντια λειτουργούν κατ’ ουσίαν σαν σύμβουλοι και λομπίστες των funds και των κερδοσκόπων. Υπέστησαν μείζονα ηθική ήττα με τη φούσκα των τοξικών, αλλά φαίνεται ότι οι πολιτικές ηγεσίες των κρατών, που τους έσωσαν διοχετεύοντας κρατικό χρήμα, δεν έχουν το ηθικό ανάστημα και τη δύναμη να τους επιβληθούν, ακόμη και μετά την τόσο εμφανή συντριβή τους. Αυτοί οι «ηττημένοι» προβάλλουν τώρα σαν τιμητές· ορίζουν το κόστος δανεισμού στις χώρες με ελλείμματα και χρέη, και εμμέσως υπαγορεύουν σε κυβερνήσεις και ευρωπαϊκή ηγεσία πώς να φερθούν, πώς να παγώσουν μισθούς και κράτος πρόνοιας, πώς να πιέσουν τις κοινωνίες."

Ορθά όλα αυτά. Ομως αφορούν μόνο χώρες που έχουν πάρει δάνεια.Δεν αφορούν τις χώρες που έχουν διαχειριστεί ορθά τα οικονομικά τους.Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει μιά χώρα να πάρει δάνειο αν δεν το  χρειάζεται.Αλλωστε, ας πούμε ότι βρίσκονται οι τρόποι να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία.Θα λυθεί και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας;Δηλαδή γιά την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν φταίνε αυτοί που πετούσαν τα χρήματα από τα παράθυρα γιά να επανεκλεγούν, αλλά αυτοί που δάνεισαν τα χρήματα στους έλληνες διαχειριστές της εξουσίας;Mας ενοχλεί ότι σήμερα πιέζουν γιά μέτρα γιά να πάρουν πίσω τα χρήματα τους και γιά να δανείσουν περισσότερα, και δεν μας ενοχλεί η κακοδιαχείριση;



Η Ελλάδα είναι προβληματική, σίγουρα. Αλλά δεν είναι φταίει μόνο αυτή για τα σημερινά αδιέξοδα μιας Ευρώπης αγκυλωμένης στο προ πολλού παραβιασθέν Σύμφωνο Σταθερότητας του Μάαστριχτ, που υπερασπίζεται το σκληρό νόμισμα και τη δημοσιονομική πειθαρχία, παραμελώντας ολοσχερώς και συνειδητά την κοινωνική συνοχή, την αλληλλεγγύη μεταξύ εταίρων, την ανάπτυξη του κοινού ευρωπαίκού χώρου. Η αυστηρή Γερμανία, λ.χ., που επιπλήττει σήμερα την υπερχρεωμένη Ελλάδα, ωφελήθηκε από τη θερμή κατανάλωση των Ελλήνων και τον άφρονα δανεισμό τους.

Το επιχείρημα αυτό δεν έχει κάποια βάση. Είναι εντελώς αυθαιρετο.Είναι σαν να λέμε ότι οι έλληνες πολιτικοί συμφωνούν να προσλάβουν για κομματικούς λόγους 100 000 υπαλλήλους στο δημόσιο, και να ζητάμε από τους Γερμανούς να συνεισφέρουν  στο κόστος αυτής της ανωμαλίας, λόγω της κατανάλωσης γερμανικών προιόντων που θα προκύψει.

"Το πρόβλημα της Ελλάδας και του μεσογειακού Νότου, είναι πρόβλημα του κοινού ευρωπαϊκού χώρου, είναι πρόβλημα πολιτικό. Κατά τούτο, απαιτεί λύσεις πολιτικές, με ιστορική προοπτική, με μέριμνα για τους ανθρώπους, όχι για τις αγορές. Οι κοινωνίες δεν πειθαρχούν με τραμπουκισμούς· η απειλή της εξαχρείωσης μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες διαστάσεις στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Κι όταν οι φλόγες θα τυλίγουν τους δρόμους, οι αγορές θα τζογάρουν στην καταστροφή."

Διαφωνώ.Το πρόβλημα, είναι πρόβλημα κακοδιαχείρισης των υφιστάμενων  πόρων από τους έλληνες πολιτικούς.Δεν μπορούν οι άλλοι λαοί να πληρώνουν χωρίς περιορισμό τα ρουσφέτια των ελλήνων πολιτικών επ΄απειρον.Καμμιά χώρα δεν βοηθήθηκε οικονομικά από την Ευρώπη, όσο η Ελλάδα.Και τα χρήματα αυτά των ευρωπαίων φορολογουμένων επί 30 χρόνια, δεν έπιασαν τόπο.Για ποιό λόγο να συνεχίσουν αυτή την κατάσταση;

Aρθρα όπως αυτό, δεν βοηθούν την χώρα.Δεν βοηθούν τους Ελληνες να κατανοήσουν την ουσία των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων.Δεν εξηγούν τους λόγους γιά τους οποίους φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.Δεν προτείνουν λύσεις.Δεν δείχνουν έστω με αόριστο τρόπο ποιοί είναι υπεύθυνοι γιά την σημερινή κατάσταση.Δεν εξηγούν τα δεινά που θα προκύψουν από εδώ και στο εξής, και ιδίως γιά τους νέους.Αρθρα όπως αυτό, υπονοούν στην ουσία ότι γιά τα χάλια μας φταίνε οι αγορές.Δηλαδή ένα όργανο του σατανά που βάλθηκε να καταστρέψει την χώρα.Αρα δεν φταίμε εμείς, δεν υπάρχει πρόβλημα επί της ουσίας, φταίει η διεθνής συνομωσία εναντίον της Ελλάδας.Αρα, δεν κάνουμε τίποτα,  καταγγέλουμε απλά τις αγορές διότι τόλμησαν να εκφράσουν την άποψη τους, και το πρόβλημα αυτόματα λύνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails