30/5/11

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΧΟΛΓΚΕΡ ΣΜΙΝΤΙΓΚ - 30/5/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15115315,00.html

ΣΜΑΓΚΙ - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΗΠΙΑΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - 30/5/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15116577,00.html

ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ - 29/5/2011

Η Δημοσκόπηση που ακολουθεί είναι απίστευτη, κι΄όμως αληθινή.Το 70% των Ελλήνων αποδοκιμάζουν την κομματοκρατία.Η πλειοψηφία προτιμά διεθνή οικονομικό έλέγχο, από τον έλεγχο των οικονομικών από την κομματοκρατία.
Η ελληνική κοινωνία είναι πιό μπροστά από την πολιτική ηγεσία.Αυτό, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Προσωπικά, εύχομαι ο διεθνής οικονομικός έλεγχος να γίνει μόνιμος.Είναι η μόνη ελπίδα γιά την χώρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε ηγέτες, αλλά νονούς.Μεταξύ του διεθνούς οικονομικού ελέγχου και των μαφιόζων, προτιμώ τον διεθνή οικονομικό έλεγχο.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=403390

29/5/11

ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ - ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΤΕ ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ - 29/5/2011


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=403392&h1=true

ΠΟΙΟΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ ; - TOY ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - 29/5/2011

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_29/05/2011_1295342

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ -28/5/2011

Τίποτα δεν μπορεί ν΄αλλάξει σ΄αυτό τον τόπο, αν δεν ανατραπεί το πολιτικό καθεστώς της κομματοκρατίας, του κομματοσκυλλισμού δηλαδή.Αυτό είναι πλέον προφανές γιά το 70% των πολιτών σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το τεκμηριώσουμε περαιτέρω.

Γιά ν΄αλλάξει αυτό το αισχρό πολιτικό καθεστώς που καθιερώθηκε το 1974, και οδήγησε την χώρα στην σημερινή καταστροφή,απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος, μέσω της οποίας πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο
-η εξαλειψη της πελατειακής σχέσης μεταξύ του πολιτικού προσωπικού και του πολίτη.
-η άσκηση της πολιτικής εξουσίας από άτομα με ικανότητες (ευρεία παιδεία, ηγετικές ικανότητες, στρατηγική αντίληψη).Οι Παπανδρέου και Σαμαράς είναι κατώτεροι των περιστάσεων.Και το γεγονός αυτό δεν προκύπτει τυχαία.

Γιά την εξάλειψη της πελατειακής σχέσης, απαιτείται κατά την γνώμη μου
-ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ΄ευθείας από τον λαό και να ορίζει την κυβέρνηση(πρωθυπουργό και υπουργούς)
-να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή.
Με τους δύο αυτούς κανόνες, θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, το πολιτικό σύστημα σήμερα είναι ένα κλειστό κύκλωμα.Γιά να μπεί κάποιος στην πολιτική, και να γίνει βουλευτής, υπουργός η πρωθυπουργός, πρέπει να ενταχθεί σε κόμμα,να συνδιαλλαγεί με την κομματική πελατεία επί μακρόν, και κάποια στιγμή να εκλεγεί λόγω της επιτυχημένης πελατειακής σχέσης με τους ψηφοφόρους.

Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγεί από τον λαό, εξασφαλίζεται
α/ ότι έχει ένα κύρος στην κοινωνία
β/αποφεύγονται εν μέρει τα κομματοσκυλλικά παιχνίδια εντός των κομμάτων.Το κόμμα θα υποχρεωθεί παρά τις εσωκομματικές ισορροπίες, να στηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο της παράταξης που έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, και όχι αυτόν που στηρίζει ο κομματικός μηχανισμός.
γ/ο εκλεγείς πρόεδρος, ορίζοντας εκ του Συντάγματος, πρωθυπουργό και υπουργούς εξωκοινοβουλευτικούς, καταργεί το κλειστό κύκλωμα της πολιτικής ζωής.Tα άτομα αυτά, μή έχοντας θητεύσει στο καμματοσκυλλικό σύστημα, θα προσφέρουν στην πολιτική ζωή.Οι καλύτεροι εξ αυτών,θα μπορέσουν να θέσουν ακόμα και υποψηφιότητα γιά την προεδρία τηε Δημοκρατίας στο μέλλον, χωρίς να έχουν υποστεί την πελατειακή σχέση με τους πολίτες.Το πολιτικό σύστημα θα ανανεώνεται συνεχώς από τον λαό, χωρίς το πέρασμα από το κόμμα.

Το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή, θα επιτρέψει με την σειρά του, στον υπουργό να μήν εξαρτάται το έργο του από εκλογική πελατεία.Ο βουλευτής με την σειρά του, που γνωρίζει ότι δεν θα γίνει υπουργός, θα αφοσιωθεί στον έλεγχο της εξουσίας.Θα ξέρει ότι δεν μπορεί να διορίσει στο Δημόσιο.Θα το ξέρουν και οι ψηφοφόροι του, και δεν θα τον πιέζουν.Οπότε, ο βουλευτής θα εκλέγεται αποκλειστικά γιά την ικανότητα του να ελέγχει την εξουσία.

Ο αρχηγός κόμματος δεν θα μπορεί να είναι παράλληλα πρόεδρος της Δημοκρατίας η πρωθυπουργός.Θα υπάρχει ασυμβίβαστο.Ο Πρόεδρος κόμματος θα επικεντρώνεται στην χάραξη πολιτικών θέσεων, και στην κοινοβουλευτική υποστήριξη τους.

Σε ότι αφορά τώρα την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, νομίζω ότι πρέπει να καθιερωθούν στο Σύνταγμα κανόνες που θα υποχρεώνουν την πολιτεία να αξιολογεί τους υποψήφιους προέδρους της Δημοκρατίας.Πρέπει κατά την γνώμη μου
-να μπορούν να αποδείξουν δέκα χρόνια εργασιακής προυπηρεσίας εκ των οποίων 6 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
-να προταθούν από 1000 πολίτες από κάθε νομό της χώρας
-να προταθούν από 2 μέλη της Ακαδημίας Αθηνών


Αν αυτά γίνουν, νομίζω ότι θα προκύψουν ριζικές αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το ερώτημα που προκύπτει αμέσως μετά, είναι πώς μπορεί να προκύψει η ειρηνική ανατροπή της κομματοκρατίας ώστε να γίνουν τα παραπάνω.Διότι η κομματοκρατία από μόνη της δεν πρόκειται να προβεί σ΄αυτές τις αλλαγές.

Το σημερινό πολιτικό σύστημα όπως προανέφερα, είναι ένα κλειστό κύκλωμα.Δεν μπορεί ν΄ανανεωθεί.Κατά συνέπεια, η αλλαγή πρέπει να προκύψει από την κοινωνία.

Για μερικούς μήνες είχα την ψευδαίσθηση ότι η αλλαγή αυτή έπρεπε να προκύψει από 50-100 "μπροστάρηδες"(σοβαροί άνθρωποι, γνωστοί στο ευρύ κοινό,...) οι οποίοι θα μπορούσαν να συσπειρώσουν επί κάποιων βασικών αρχών τα 2/3 της κοινωνίας.Προσπάθησα με πολύ κόπο, να πείσω αξιοσέβαστους πρώην πολιτικούς που είχαν εγκαταλείψει το πολιτικό σύστημα, γιά την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης.Τότε συνειδητοποίησα την δυσκολία του εγχειρήματος.Η χώρα, λόγω ακριβώς του κλειστού κυκλώματος του πολιτικού συστήματος, δεν εχει κάν εφεδρείες.Στην Γερμανία γιά παράδειγμα, μπορούν να βγούν από κοινού 3 πρώην καγκελλάριοι, και με μιά δήλωση τους να ταρακουνήσυν την κυβέρνηση και την κοινωνία.Στην Ελλάδα αυτό δεν είναι πλέον εφικτό.Πρώην πολιτικοί δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους γιά θέματα που να μπορούν να συσπειρώσουν τα 2/3 της κοινωνίας.Επιπλέον, δεν βρήκα σ΄αυτά τα πρόσωπα, αυτή την ανιδιοτέλεια που ήλπιζα να βρώ, ως προυπόθεση γιά την επαναχάραξη του πολιτικού συστήματος.

Οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων η των σιωπηλών πολιτών στο Σύνταγμα και στις άλλες πλατείες της χώρας θα μπορούσαν υπό προυποθέσεις,να οδηγήσουν στην ειρηνική ανατροπή του συστήματος.

Προσωπικά, πήγα στο Σύνταγμα την Παρασκευή γύρω στις 19.00. Ηταν νωρίς βέβαια, και έμεινα γιά μιά ώρα.Ηθελα να δώ πώς εξελίσσεται όλο αυτό το κοινωνικό γεγονός, και τί είδους άνθρωποι ήταν εκεί.Πέρα από τους τουρίστες που τραβούσαν φωτογραφίες και ιδιαίτερα τους Γερμανούς που χάζευαν γελώντας (προφανώς γιά το χάλι μας, και όχι γιά την συγκέντρωση ), δεν είδα τους ανθρώπους του facebook που περιέγραφαν οι εφημερίδες.Είδα απλούς ανθρώπους.Ηλικιωμένους, μεσήλικες, πιτσιρικάδες.Ακουσα τα πηγαδάκια.Κλασικά ελληνικά πηγαδάκια.Ακουσα ανθρώπους να μιλάνε στο κινητό, και να λένε "είμαι στο Συνταγμα, ήρθα να βρίσω λίγο τους πολιτικούς, και έρχομαι".Ειδα έναν μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο να κρατά μιά μεγάλη ελληνική σημαία, και πάνω της να έχει κολλήσει ετικέτες με την λέξη "πωλείται".Ακουσα τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν το σύνθημα "κλέφτες, κλέφτες" απευθυνόμενοι πρός την Βουλή.Είδα στα πρόσωπα των ανθρώπων κυρίως την αγωνία γιά το αύριο.Δεν είδα πολλή οργή.
Η όλη ατμόσφαιρα με συγκίνησε.Είχα την αίσθηση από τα βλέμματα ότι αν αυτοί οι άνθρωποι μιλούσαν από κοινού σε κάποιον, θα του έλεγαν, "ξέρουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τί να κάνουμε"

Θα ξαναπάω στο Σύνταγμα όσο πιό συχνά μπορέσω.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται θέλουν να εκφράσουν με την παρουσία τους, την αγωνία τους.Αν το κοινωνικό γεγονός δεν εκφυλιστεί,κάποια στιγμή θα προκύψει και ουσία μέσα από τις γενικές συνελεύσεις.Η ουσία αυτή, γιά να μπορέσει να ανατρέψει ειρηνικά το πολιτικό σύστημα, χρειάζεται κατά την γνώμη μου κάποιες προυποθέσεις.
-πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα επί των οποίων να μπορούν να συμφωνήσουν τα 2/3 των πολιτών.
-πρέπει να επικεντρωθεί σε λίγα αλλά ουσιαστικά θέματα.
-δεν πρέπει οι συγκεντρώσεις αυτές να καταλήξουν να γίνουν ένας αντι-μνημονιακός αγώνας, διότι τότε θα χαθεί η ουσία, που κατά την γνώμη μου είναι το καρκίνωμα της κομματοκρατίας.

Αν ανατραπεί η κομματοκρατία, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα θα βρούν εύκολα την λύση τους.

28/5/11

TΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΦΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - 28/5/2011

http://anarmodios.wordpress.com/2011/05/27/1-340/

Η ΣΙΩΠΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ - Ν. ΛΥΓΕΡΟΣ

Η σιωπή στην πλατεία

Ν. Λυγερός




Έβρεχε πάνω στους ανθρώπους
για να μη φαίνεται
ότι κλαίνε
την ώρα
της σιωπής στην πλατεία
διότι άκουγαν για πρώτη φορά
τις φωνές των θυμάτων
της γενοκτονίας.


Και εσύ κάτω από την ομπρέλα
σκουπίζεις τα δάκρυά σου
για να μην δω τον πόνο σου
και τη συγκίνησή σου.
Ήμασταν μαζί επιτέλους
με τους νεκρούς μας.

πηγή- http://www.lygeros.org/lygeros/7307-gr.html

"ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΕΞ - ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΤΑΣΗ: ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ " - 27/5/2011


http://greek-cartoons.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html

27/5/11

SPIEGEL ΚΑΙ BILD - " ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ " - 27/5/2011

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_27/05/2011_443620

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ - 27/5/2011

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100057_27/05/2011_443549

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ - Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 27/5/2011 - Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

http://mimisandroulakis.blogspot.com/2011/05/27511.html

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 2,7 ΔΙΣ ΤΟ 2011 ΚΑΙ 6,5 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2015 - 26/5/2011


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=402868

26/5/11

ΑΠΟ ΤΟ "ΣΙΓΑ, ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ" ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ , ΣΤΟ "ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΥΠΝΙΟΙ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - 25/5/2011


Ενώ όλα γύρω μας δήλωναν μιζέρια και απαισιοδοξία,ξαφνικά μιά μικρή αχτίδα φωτός από την Ισπανία,ξυπνά την νεολαία μας,την μόνη ελπίδα που έμεινε σ΄αυτό τον τόπο.Μέσα σε λίγες ώρες, οι νέοι οργανώνονται, και συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες των πόλεων, δηλώνοντας ότι είναι εδώ γιά να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει.Το μέλλον, που τους αρνήθηκε η κομματοκρατία με έργο 35 ετών.

Και δεν είναι αισιόδοξο μόνο το γεγονός ότι δηλώνουν την ύπαρξη τους και την αποφασιστικότητα τους να δράσουν επί των εξελίξεων που τους αφορούν.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρος είναι και ο τρόπος που το κάνουν.Αποκρούουν την κομματοκρατία.Οι συγκεντρώσεις τους, είναι ειρηνικές και χωρίς ίχνος βίας.Ζητούν δημοψήφισμα γιά την πορεία πρός την κοινή ελληνική συλλογική μοίρα.Αντί γιά κομματοσκυλλικά συνθήματα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, και "στήνουν" την ελληνική σημαία μπροστά στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.Δεν δέχονται "κομματικές συμμετοχές και παρεμβάσεις".Ζητούν "να βάλουμε ξυπνητήρια,να ξυπνήσουμε στις οκτώ, να σβήσουμε την τηλεόραση,..." και να πάμε και εμείς οι υπόλοιποι στις πλατείες να τους στηρίξουμε.

Προσωπικά εντυπωσιάζομαι και χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε τόσο πολλούς ώριμους νέους.Που ξέρουν πολύ καλά τί συμβαίνει με την πορεία της χώρας.Που ξέρουν γιά το εγκληματικό έργο της κομματοκρατίας γιά 35 ολόκληρα χρόνια είς βάρος τους.Οι νέοι αυτοί, δεν είναι μόνο νέοι.Είναι η αφρόκρεμα της ελληνικής νεολαίας.Είναι οι μορφωμένοι νέοι.Είναι με δύο λόγια, η μόνη ελπίδα σήμερα γιά την χώρα.

Προσωπικά, σήμερα, μετά από πολύ καιρό, οι συγκεντρώσεις αυτές μ΄έκαναν να νοιώσω και πάλι αισιόδοξος γιά το μέλλον αυτής της χώρας.Μαζεύτηκαν 50 με 60.000 νέοι στις πλατείες την πρώτη μέρα, σε ολόκληρη την χώρα.Τις επόμενες ημέρες ελπίζω να είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Ομως με τα αυθόρμητα αυτά κοινωνικά κινήματα που δεν είναι οργανωμένα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αλλοίωσης του στόχου, από την οργανωμένη κομματοκρατία.Ηδη σήμερα, στην συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος ενσωματώθηκαν απ΄ότι αναφέρεται στο παρακάτω δημοσίευμα, χωρίς πρόσκληση, και μέλη του κατ΄εξοχιν συνδικάτου της κομματοκρατίας,δηλαδή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.Η οικειοποίηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των νέων, από ομάδες-πελάτες της κομματοκρατίας είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει στον προσωρινό αφανισμό του αυθόρμητου κινήματος της νεολαίας.Ακόμα όμως κι΄αν αυτό συμβεί, το γεγονός ότι πλέον γνωρίζουμε ότι 60.000 νέοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το μέλλον τους, είναι ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα.Ακόμα κι΄αν δεν καταφέρουν τίποτα με τις σημερινές ενέργειες τους, θα το καταφέρουν με την δεύτερη η την τρίτη προσπάθεια τους.

Νομίζω ότι η σημερινή ημέρα είναι μιά ιστορική ημέρα γιά την χώρα.Από σήμερα, η κομματοκρατία μετρά τις μέρες της.Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, μιά ελπίδα υπάρχει γιά την χώρα.Χρειάστηκε δυστυχώς, γιά να δούμε αυτή την ημέρα, να φτάσουμε στον πάτο.

Η Ελλάδα βιώνει μετά από 35 χρόνια παρακμής, βαθιές πολιτικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σ΄ένα καλύτερο αύριο.Νέοι, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, διεκδικούν το μέλλον τους.

Η δική μου η γενιά, η γενιά δηλαδή των σημερινών πενηντάρηδων, έχει μεγάλη ευθύνη γιά την σημερινή κατάσταση της χώρας.Ανακαλύπτοντας στα 25 μας ότι η κομματοκρατία επικρατούσε παντού, οι περισσότεροι από εμάς, αποσυρθήκαμε από την πολιτική ζωή του τόπου, ακόμα και με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.Αφήσαμε έτσι ελεύθερη την κομματοκρατία να εγκληματεί εναντίον του μέλλοντος, λές και δεν είχαμε παιδιά που θα πλήρωναν γι΄αυτά τα εγκλήματα.Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε.Κάνοντας ένα τόσο σοβαρό λάθος, δεν έχουμε δυστυχώς σήμερα το δικαίωμα να δώσουμε συμβουλές στην νεολαία που αγωνίζεται γιά ένα καλύτερο μέλλον.Εχουμε όμως την υποχρέωση έστω και τώρα, να τους προφυλάξουμε όσο μπορούμε, και να τους επισημάνουμε τί δεν κάναμε, ώστε να το κάνουν αυτοί, αν μας πιστέψουν.

Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να επιδιώξουν ως πρώτο στόχο την αλλαγή του Συντάγματος, γιά να καταστραφεί η κομματοκρατία.Πρέπει να περάσουμε σε μιά Προεδρική Δημοκρατία, όπου ο Πρόεδρος θα εκλέγεται απ΄ευθείας από τον λαό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να θητεύει σε πολιτικό κόμμα.Ο Πρόεδρος θα ορίζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που θα είναι εξω-κοινοβουλευτικοί.Θα πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού.
Πρέπει με δυό λόγια να διαχωριστεί απόλυτα η εκτελεστική εξουσία από την νομοθετική εξουσία.Αν γίνει αυτό, η κομματοκρατία θα εξαφανιστεί.

Ακολουθεί το άρθρο


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/05/2011_392186%27

25/5/11

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - 25/5/2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ

Τους τελευταίους 3 μήνες η Ελλάδα μπήκε και πάλι σε καταστροφική τροχιά.Οι λόγοι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η κομματοκρατία δεν πίστεψε ποτέ στο μνημόνιο,και δεν έκανε τίποτα ώστε αυτό να επιτύχει.Το μνημόνιο έπρεπε να είναι ένα μείγμα πολιτικών.Από την μιά πλευρά κόβουμε δαπάνες από το Δημόσιο, από την άλλη δίνουμε ανάσες στον υγειή ιδιωτικό τομέα γιά να παράγει περισσότερο ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.Κόπηκαν πράγματι αρχικά κάποιες δαπάνες από τον δημόσιο τομέα με άκομψο και άδικο τρόπο, αλλά παράλληλα δεν δόθηκαν οι ανάσες στον ιδιωτικό τομέα(το αντίθετο θα λέγαμε).Το αποτέλεσμα ήταν μιά ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που αναμενόταν, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί πλέον να αντλήσει ρευστότητα από τις τράπεζες.

Από τον Ιανουάριο του 2011, ήταν εμφανές ότι έπρεπε να προκύψουν κάποια διορθωτικά μέτρα, δεδομένης της υστέρησης των εσόδων.Αυτό δεν έγινε.Και χρειάστηκε να φθάσουμε στα τέλη Μαιου του 2011 γιά να ληφθούν μέτρα, και πάλι στην λάθος κατεύθυνση.Αντί να μειωθεί το κράτος, αυξάνονται και πάλι οι φόροι, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση και την καταστροφή ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων.Αυτό θα οδηγήσει σε νέα μέτρα σ΄ένα τρίμηνο.Και πάει λέγοντας, μέχρι την τελική εξόντωση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η χώρα βαδίζει πρός την καταστροφή, και η καταστροφή αυτή, αν προκύψει, θα οδηγήσει και στην αποσύνθεση της ευρωζώνης.Ηγεσία (ευρωπαική και τοπική ) και ελληνικός λαός το γνωρίζουν πλέον.Κι' όμως, κανείς δεν κάνει τα απαραίτητα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Στην Ελλάδα, οι ηγέτες της κομματοκρατίας είναι αυτοί που ξέρουμε τα τελευταία 35 χρόνια.Οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση, δηλαδή την χρεοκοπία.Οτι κι΄αν πούν, ότι κι΄αν κάνουν, δεν μπορούν να πείσουν ότι αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή, μπορούν σήμερα να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο.Θα περίμενε όμως κανείς, ότι αντιλαμβανόμενοι την επερχόμενη κατάρρευση, θα άρχιζαν να φοβούνται γιά την επόμενη μέρα.Διότι η κατάρρευση της χώρας, αν προκύψει και τυπικά, θα ισοδυναμεί με την δεύτερη μεγάλη συρρίκνωση του ελληνισμού μετά το 1922.Και δεν εννοώ να φοβούνται γιά τις συνέπειες γιά την χώρα.Εννοώ να φοβούνται γιά τις δίκες που αναπόφευκτα θα προκύψουν αμέσως μετά ώστε να δικαστούν οι υπεύθυνοι, όπως έγινε μετά την καταστροφή του 1922.Κι΄όμως, δεν έχουν αυτό τον φόβο.Συνεχίζουν τα γνωστά τους παιχνίδια εις βάρος της χώρας, γιά μιά χούφτα μελλοντικές ψήφους.Η κυβέρνηση συνεχίζει να προστατεύει τα προνόμια της πελατείας της μή περικόπτοντας το κράτος, και επιβάλλει συνεχώς νέους φόρους που καταστρέφουν την μή κομματοκρατούμενη οικονομία.Η αντιπολίτευση, δεν θέλει επίσης να θιγεί η πελατεία της που διορίστηκε στο δημόσιο, και ζητά ανάπτυξη, ώστε να προκύψουν νέοι πόροι γιά την συντήρηση και την ανάπτυξη της πελατείας της.
Η κομματοκρατία δεν μπορεί ν΄αντιληφθεί την αναπόφευκτη κατάρρευση της.Θα την αντιληφθεί μόνο την ημέρα της κατάρρευσης της.

Ο Λαός είναι ίσως ο μόνος που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, και ζητά σε ποσοστό 65% την συναίνεση της κομματοκρατίας γιά λήψη μέτρων γιά την σωτηρία της χώρας.Είναι όμως βουβός και ανοργάνωτος, και δεν μπορεί να επιβάλλει την θέληση του.Ετσι, παρέδωσε κι΄αυτός τα όπλα, συμβιβαζόμενος με την ελληνική παράδοση της διανοητικής μακαριότητας.

Τέλος υπάρχουν οι ενδιάμεσοι μεταξύ κομματοκρατίας και λαού.Τα μέσα ενημέρωσης, οι διανοούμενοι,οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι επαγγελματικές ενώσεις, κλπ...Αυτοί ζούν στον κόσμο τους.Τους χαρακτηρίζει κατ΄εξοχή η παραδοσιακή ελληνική μακαριότητα.Συνεχίζουν να κρίνουν τα δεδομένα όπως και πρίν την κρίση.Γιά παράδειγμα, μιλάνε γιά τις αποκρατικοποιήσεις, όπως μιλούσαν γι΄αυτές πρίν την κρίση.Μιλάνε γιά το τίμημα, γιά τους όρους,κλπ...Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν τώρα, πρέπει να παρομοιαστούν με την διαδικασία του πλειστηριασμού που βιώνει καθημερινά ο κάθε πολίτης που κατέρρευσε οικονομικά.Δεν μπορούν να κατανοήσουν, ότι οι αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν τώρα, δεν έχουν καμμιά σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις που γινόντουσαν στο παρελθόν, όπου το κράτος αποφάσιζε να πουλήσει σε συγκεκριμμένη τιμή.Και νομίζω ότι δεν πρόκειται να κατανοήσουν πλέον την διαφορά αυτή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αδιέξοδα, έχει σημασία νομίζω να θυμόμαστε ότι ο Π. Κονδύλης τα περιέγραψε πρίν από 20 χρόνια, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία στα λεγόμενα του.Ακολουθεί κείμενο του Π. Κονδύλη γι΄αυτό το θέμα που δημοσιεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 (1992).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ (1943-1998)- ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ

"...Η παρατήρηση αυτή μας φέρνει στη δεύτερη από τις δύο μεγάλες φάσεις της εθνικής συρρίκνωσης του ελληνισμού σ’ αυτόν τον αιώνα. Αν η πρώτη είχε κυρίως γεωπολιτικό χαρακτήρα, η δεύτερη, πού άρχισε μετά τη σχετική ολοκλήρωση της πρώτης, χαρακτηρίζεται από τα συμπτώματα και τα συμπαρομαρτούντα ενός παρασιτικού καταναλωτισμού αδιάφορου για τις μακροπρόθεσμες εθνικές του επιπτώσεις, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της χώρας και την αυτοτέλεια των εθνικών της αποφάσεων. Τον καταναλωτισμό αυτόν δεν τον ονομάζουμε παρασιτικό για να τον υποβιβάσουμε ηθικά, αντιπαρατάσσοντάς του «ανώτερα» και «πνευματικά» ιδεώδη ζωής, όπως κάνουν διάφοροι διανοούμενοι. Θα ήταν εξωπραγματικό και ανόητο να θέλει να αποκόψει κανείς τον ελληνικό λαό στο σύνολό του από τις νέες δυνατότητες της παραγωγής και της τεχνολογίας — και επί πλέον θα ήταν και επικίνδυνο, γιατί μια τέτοια αποκοπή θα συμβάδιζε με μια γενικότερη οικονομική και στρατιωτική καθυστέρηση. Ό όρος «παρασιτικός καταναλωτισμός» χρησιμοποιείται εδώ στην κυριολεξία του για να δηλώσει ότι η σημερινή Ελλάδα, όντας ανίκανη να παραγάγει η ίδια όσα καταναλώνει και μην έχοντας αρκετή αυτοσυγκράτηση — και αξιοπρέπεια — ώστε να μην καταναλώνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί να παραγάγει η ίδια, προκειμένου να καταναλώσει παρασιτεί, και μάλιστα σε διπλή κατεύθυνση: παρασιτεί στο εσωτερικό, που υποθηκεύει τους πόρους του μέλλοντος μετατρέποντάς τους σε τρέχοντα τοκοχρεολύσια, και παρασιτεί προς τα έξω, που έχει επίσης δανεισθεί υπέρογκα ποσά όχι για να κάνει επενδύσεις μελλοντικά καρποφόρες αλλά κυρίως για να πληρώσει με αυτά τεράστιες ποσότητες καταναλωτικών αγαθών, τις οποίες και πάλι εισήγαγε από το εξωτερικό. Η εξέλιξη αυτή συντελέσθηκε στο πλαίσιο της μεταπολεμικής προοδευτικής διαπλοκής των διεθνών οικονομικών διαδικασιών γενικά και των ευρωπαϊκών οικονομιών ειδικότερα, ωστόσο θα ήταν λάθος να τη θεωρήσουμε ως ειμαρμένη πού ενέσκηψε πάνω σε μιαν αδύνατη κι ανυπεράσπιστη Ελλάδα, αιχμαλωτισμένη ανέκκλητα στα δίχτυα του «διεθνούς κεφαλαίου». Τέτοιες φαινομενικά περισπούδαστες εξηγήσεις προσφέρουν όσοι οχυρώνονται πίσω από την αγοραία «αριστερή» και «φιλολαϊκή» ρητορική, αρνούμενοι να αναμετρήσουν το μέγεθος των δικών τους ευθυνών, το βάθος των συντελεστών της σημερινής εθνικής κρίσης και την οδυνηρότητα των πιθανών διεξόδων απ’ αυτήν. Οι πρωταρχικοί λόγοι, πού έθεσαν σε κίνηση τη διαδικασία της εθνικής εκποίησης και της συναφούς πολιτικής αποδυνάμωσης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, είναι ενδογενείς και ανάγονται στη λειτουργία του πολιτικού της συστήματος και στη συμπεριφορά όλων των υποκειμενικών του παραγόντων. Με άλλα λόγια: το ελληνικό κοινωνικό και πολιτικό σώμα στο σύνολο του επωφελήθηκε από τη μεταπολεμική πρωτοφανή ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας και άντλησε βραχυπρόθεσμα ωφελήματα απ’ αυτή με αντάλλαγμα τον μακροπρόθεσμο υποβιβασμό της Ελλάδας στην κλίμακα του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας και συνάμα τη γενική εθνική της υποβάθμιση. Αυτό έγινε με τη μορφή ενός σιωπηρού, αλλά διαρκούς και κατά μέγα μέρος συνειδητού και επαίσχυντου κοινωνικού συμβολαίου, στο πλαίσιο του οποίου η εκάστοτε πολιτική ηγεσία — «δεξιά», «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», κοινοβουλευτική ή δικτατορική: στο κρίσιμο τούτο σημείο οι αποκλίσεις υπήρξαν ελάχιστες — ανέλαβε τη λειτουργία να ενισχύει γρήγορα και παρασιτικά τις καταναλωτικές δυνατότητες του «λαού» με αντίτιμο την πολιτική του εύνοια ή ανοχή, ήτοι τη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας και την κάρπωση των συναφών κοινωνικών και υλικών προνομίων. Βεβαίως, η συναλλαγή αυτή χαρακτήριζε τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό από τα γεννοφάσκια του, όμως η πρωτοφανής μεταπολεμική διεθνής οικονομική συγκυρία της προσέδωσε δυνατότητες επίσης πρωτοφανείς: προς άγρα και συγκράτηση της εκλογικής πελατείας μπορούσαν τώρα να προσφερθούν όχι απλώς ανιαρές κρατικές θέσεις, αλλά επί πλέον πολύχρωμες μάζες καταναλωτικών αγαθών και πλήθος δελεαστικών καταναλωτικών δυνατοτήτων. Ενώ όμως η πρώτη προσφορά συνεπαγόταν κυρίως την εκποίηση του κρατικού μηχανισμού και των κρατικών πόρων στην εσωτερική αγορά, η δεύτερη — και πιο πλουσιοπάροχη — απέληγε με εσωτερική αναγκαιότητα στο ξεπούλημα ολόκληρου τού έθνους στη διεθνή αγορά. Αυτό το ξεπούλημα άρχισε με τα μεγάλα, αντίδρομα και ταυτοχρόνως συμπληρωματικά, κύματα της μετανάστευσης και του τουρισμού, για να κορυφωθεί, αλλάζοντας αισθητά όψη και συναισθηματική επένδυση, στην αγορά αυστριακών μπισκότων για σκύλους και στην οργάνωση τριήμερων ταξιδιών στο Λονδίνο για ψώνια, κατασταλάζοντας ενδιαμέσως παχυλές επιδοτήσεις μιας περιττής αγροτικής παραγωγής και την περαιτέρω διόγκωση μιας ημιπαράλυτης δημοσιοϋπαλληλίας. Ποτέ άλλοτε το κράτος και το έθνος δεν βρέθηκαν, χάρη στην απλόχερη μεσολάβηση του «πολιτικού κόσμου», σε τόσο αγαστή σύμπνοια με τον χαρτοπαίχτη της επαρχίας και με το τσόκαρο των Αθηνών. Ο παρασιτικός καταναλωτισμός, όπως τον ορίσαμε παραπάνω, προκάλεσε μια τέτοια διασπάθιση πόρων, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980, ώστε η στενότητα των πόρων θα ακολουθεί στο εξής, και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, την ελληνική εθνική πολιτική σαν βαρειά σκιά ˙ οι σημερινές, και οι αναπόδραστες αυριανές, προσπάθειες του «πολιτικού κόσμου» για τη λύση αυτού του πιεστικού προβλήματος δεν αποτελούν διαρθρωτική του αντιμετώπιση, παρά κατά βάθος αποσκοπούν στη δημιουργία συνθηκών πρόσκαιρης ανακούφισης πού θα επιτρέψουν ξανά την ανακύκλωση του προηγούμενου φαύλου παιγνιδιού μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων. Είναι περιττό να εξηγήσουμε ποιές μακροπρόθεσμες συνέπειες έχει η υφιστάμενη σήμερα στενότητα των πόρων για το μέλλον τού έθνους, δηλ. για την οικονομική ανταγωνιστικότητα του, για την παιδεία του και για την άμυνα του. Εξ αιτίας της στενότητας τούτης η Ελλάδα ξεκινά τον αγώνα δρόμου στην αρχόμενη πολυτάραχη φάση της πλανητικής πολιτικής με ένα επί πλέον σημαντικότατο μειονέκτημα. Η οικονομική της υποπλασία, η οποία χρηματοδοτήθηκε και εξωραΐσθηκε καταναλωτικά με την εκτεταμένη απώλεια της οικονομικής της ανεξαρτησίας, θα περιορίσει πολύ τα περιθώρια των πολιτικών της επιλογών και δραστηριοτήτων, προ παντός όταν θα συγκρουσθούν οι δικές της θέσεις με εκείνες των Ευρωπαίων και άλλων χρηματοδοτών της. Για τη σύγκρουση αυτή, η οποία, δεν αποκλείεται κάποτε να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, θα πούμε μερικά πράγματα αμέσως παρακάτω. Πάντως την πορεία και την έκβασή της τις προδιαγράφει η σημερινή εικόνα της Ελλάδας στον διεθνή, και προ παντός στον κοινοτικό ευρωπαϊκό χώρο. Θα πρέπει κανείς, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στη μακάρια ελληνική επικράτεια, να αγνοεί τον χώρο αυτόν ή να έχει πάθει αθεράπευτη εθνικιστική τύφλωση και κώφωση για να μη γνωρίζει ότι στα μάτια των εταίρων της η Ελλάδα είναι σήμερα ένας ανεπιθύμητος παρείσακτος, ένας αναξιοπρεπής επαίτης, ο οποίος ζητά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προκειμένου να καταναλώνει πολύ περισσότερα απ’ όσα του επιτρέπουν οι παραγωγικές του δυνατότητες και η παραγωγικότητα της εργασίας του, και ο οποίος επί πλέον, για να διασφαλίσει την παρασιτική του ευημερία, δεν διστάζει να ελίσσεται και να εξαπατά, ενώ ο επαρχιωτισμός και ο ενίοτε παιδικός εγωκεντρισμός του δεν του επέτρεψαν ποτέ να διατυπώσει κάποια ουσιώδη σκέψη ή πρόταση γενικού ευρωπαϊκού ή διεθνούς ενδιαφέροντος. Δεν έχει σημασία αν την εικόνα τούτη τη συμμερίζονται όλοι ανεξαιρέτως και αν ευσταθούν όλες της οι λεπτομέρειες ˙ βαρύνουσα πολιτική σημασία έχει η γενική της διάδοση και προ παντός η γενική συμφωνία της με τα πραγματικά δεδομένα. Εδώ ήδη φαίνεται καθαρότατα η βαθειά εσωτερική σχέση ανάμεσα στην πολιτική του παρασιτικού καταναλωτισμού και στις τύχες της χώρας μέσα στην κοινωνία των εθνών."

22/5/11

ΣΚΛΗΡΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ - 22/5/2011

Η Ελληνική κοινωνία, κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ζητά με ποσοστό 65% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συναίνεση της κομματοκρατίας ως πρός τα μέτρα που θα βγάλουν την χώρα από την σημερινή κατάσταση, και τα οποία θα συμφωνηθούν με την τρόικα.
Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η συναίνεση είναι πράξη ευθύνης.Η κομματοκρατία, έδειξε, τα τελευταία 35 χρόνια που διοικεί την χώρα οδηγώντας την στην καταστροφή, ότι είναι ανεύθυνη.Δεν μπορεί τώρα, να επιδείξει ευθύνη.Ακόμα κι΄αν το έκανε, θα ξέραμε όλοι εκ των προτέρων ότι δεν το πιστεύει.Αν το έκανε, θα ήταν γιά να επιβιώσει η ίδια, κι΄όχι γιά να επιβιώσει η χώρα.Δεν ενδιαφέρει την κομματοκρατία η επιβίωση της χώρας, και το έδειξε με τα έργα της επί 35 χρόνια.

Στο άρθρο που ακολουθεί, ο Κος Παπαχελάς αναφέρεται στα σκληρά διλήμματα της κομματοκρατίας.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_22/05/2011_1295258

Κατά την γνώμη μου, πρέπει να επιβληθούν πιό σκληρά διλήμματα στην κομματοκρατία.Πρέπει να υπάρξει ένα δεκαετές πρόγραμμα με συγκεκριμμένα μέτρα γιά την έξοδο από την κρίση.Το πρόγραμμα αυτό, πρέπει να επιβληθεί από την Ευρωπαική Ενωση.Είναι πλέον η μόνη ελπίδα γιά την χώρα.

Το πρόγραμμα αυτό, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα της κομματοκρατίας.Αν δεν συμφωνηθεί από ένα από τα δύο κόμματα της κομματοκρατίας, θα πρέπει να συμφωνηθεί με δημοψήφισμα.Αν δεν συμφωνηθεί με το δημοψήφισμα, θα πρέπει να σταματήσει η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας από την Ευρωπαική Ενωση, και να προκυρηχθούν εκλογές.Το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να βασιστεί στην Ευρωπαική βοήθεια.
Αν συμφωνηθεί με δημοψήφισμα, και έρθει στην εξουσία κόμμα της κομματοκρατίας που δεν το συμφώνησε, θα πρέπει και πάλι να σταματήσει η οποιαδήποτε βοήθεια από την Ευρώπη.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος γιά την κομματοκρατία ν΄αντιληφθεί ότι σωτηρία της κομματοκρατίας χωρίς σωτηρία της χώρας, δεν υπάρχει.

Στο χρονικό αυτό σημείο, θα προκύψει και το πραγματικό μεγάλο διλημμα γιά την κομματοκρατία.Η κομματοκρατία, θα προσπαθήσει να προβάλλει ότι έσωσε την χώρα.Σώζοντας όμως την χώρα,θα συγκρουστεί με την κομματική της πελατεία, με κίνδυνο να αυτο-καταστραφεί.Από την άλλη, αν δεν σώσει την χώρα, ούτως η άλλως αυτο-καταστρέφεται.
Αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί να είναι το πραγματικό δίλημμα της κομματοκρατίας. Και είναι ελπιδοφόρο γιά την χώρα, αν βέβαια η χώρα καταφέρει μέχρι τότε να επιβιώσει.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ - 22/5/2011

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=401971

TA ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ - 22/5/2011

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=401947&h1=true

19/5/11

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ - ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ - 19/5/2011

18/5/11

ΑΙΧΕΛ - ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 5% - 18/5/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15086438,00.html

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ -18/5/2011

Διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί το οποίο έλαβα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από φίλο, σκέφτηκα ότι η θυσία ήταν νομίζω πάντα εμφυτη ως αξία στους Ελληνες.Συνεχίζει να είναι από τους γονείς πρός τα παιδιά.Επαυσε όμως να υφίσταται ως αξία σε συλλογικό επίπεδο στις μέρες μας.Την τελευταία φορά που κατά την γνώμη μου η ατομική θυσία γιά το ευρύτερο καλό της κοινωνίας ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού στον ελληνικό χώρο, ήταν κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου.Μετά το 1960, την εντοπιζαμε σποραδικά.Μετά το 1981 δεν μπορεί πιά να εντοπιστεί.Οι Ελληνες συλλογικά πλέον, ληστεύουν το κράτος με την βοήθεια και την καθοδήγηση της κομματοκρατίας, γιά να καταναλώσουν περισσότερο, εκποιώντας το κράτος τους και αδιαφορώντας γιά τις μελλοντικές γενιές.Τα μέλη μιάς κοινωνίας τα οποία όχι μόνο δεν θυσιάζονται γιά τις μελλοντικές γενιές, αλλά εγκληματούν εναντίον των μελλοντικών γενεών, δεν είναι άνθρωποι, και δεν είναι μέλη μιάς κοινωνίας.Είναι κτήνη που συνεχίζουν να έχουν μιά ανθρώπινη μορφή.Και δεν τους αξίζει ο οποιοσδήποτε οίκτος.Εκτός κι΄αν δεν συνειδητοποιούσαν τί έκαναν.Τώρα που φθάσαμε στο έσχατο σημείο πρίν την κατάρρευση της χώρας, η αλήθεια θα λάμψει.Οι Ελληνες θα θυσιαστούν γιά τις μελλοντικές γενιές επανορθώνοντας τα λάθη τους, η θα πάψουν να υφίστανται ως συλλογικό υποκείμενο.Η θυσία θα σημάνει ότι η αξία της θυσίας γιά τον ελληνικό πολιτισμό συνεχίζει να υφίσταται, και απλά αλλοιώθηκε προσωρινά από το καρκίνωμα της κομματοκρατίας.Η μή θυσία, θα σημάνει την μετάσταση του καρκινώματος της κομματοκρατίας στο σύνολο της κοινωνίας, οπότε σ΄αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται δάκρυα: o ελληνισμός θα πρέπει πλέον να πάψει να υφίσταται διότι δεν θα αξίζει πλέον να υπάρχει.

Ακολουθεί η επιστολή που έλαβα

"Η παρακάτω επιστολή γράφτηκε από τον Βιετναμέζο μετανάστη Ha Minh Thanh, ο οποίος εργάζεται ως αστυνόμος στη Φουκουσίμα, και εστάλη σε έναν φίλο του στην πατρίδα του.

Δημοσιεύθηκε στο New America Media στις 19 Μαρτίου. Αποτελεί μαρτυρία για την δύναμη του πνεύματος των Ιαπώνων αλλά και ένα ενδιαφέρον "στιγμιότυπο" ζωής κοντά στο κέντρο της Ιαπωνικής κρίσης, το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η επιστολή μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον αρχισυντάκτη του New America Media, Andrew Lam, συγγραφέα μεταξύ άλλων του East Eats West: Writing in Two Hemispheres.

Αδελφέ μου,

Πώς είσαι εσύ και η οικογένειά σου; Τις τελευταίες μέρες εδώ όλα είναι ένα χάος. Όταν κλείνω τα μάτια μου, βλέπω νεκρά σώματα. Όταν τα ανοίγω, βλέπω πάλι νεκρά σώματα. Πρέπει όλοι μας να δουλεύουμε 20 ώρες την ημέρα. Θα ήθελα η κάθε μέρα να είχε 48 ώρες, για να συνεχίζουμε να βοηθάμε και να σώζουμε τον κόσμο.

Είμαστε χωρίς νερό και ηλεκτρικό, και τα αποθέματα φαγητού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και με το που καταφέρνουμε να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από το ένα σημείο στο άλλο, έρχονται καινούργιες διαταγές να τους πάμε ακόμα παραπέρα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Φουκουσίμα, περίπου 25 χλμ μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο. Έχω τόσα πολλά να σου πω, που αν τα έγραφα είμαι σίγουρος ότι θα έβγαινε ολόκληρο μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές σε στιγμές κρίσης.

Ο κόσμος έχει παραμείνει ήρεμος. Η αίσθηση αξιοπρέπειας και σωστής συμπεριφοράς που έχουν είναι πολύ καλή, γι' αυτό και τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν να είναι. Αλλά σε μια εβδομάδα από τώρα, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είμαστε ακόμη σε θέση να πρσφέρουμε προστασία και τάξη. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Κι όταν η πείνα και η δίψα ξεπεράσουν την αξιοπρέπεια, τότε θα κάνουν, δεν ξέρω, αυτό που θα πρέπει να κάνουν.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει προμήθειες μέσω αέρος, τροφή και φάρμακα, αλλά είναι σαν να ρίχνεις μια χούφτα αλάτι στον ωκεανό.

Αδελφέ μου, μου έτυχε και κάτι πραγματικά συγκινητικό, με ένα μικρό Ιαπωνεζάκι, που έδωσε σε μένα τον ενήλικα μάθημα ζωής για το πως να συμπεριφέρομαι σαν άνθρωπος.

Χθές το βράδυ, με έστειλαν σε ένα σχολείο να βοηθήσω μια φιλανθρωπική οργάνωση να μοιράσει φαγητό στους πρόσφυγες. Η ουρά ήταν στριφογυριστή και τεράστια.

Κάποια στιγμή εντόπισα ένα μικρό αγόρι, περίπου 9 ετών. Φορούσε ένα T-shirt και ένα σορτσάκι. Το κρύο όλο και μεγάλωνε, και το αγοράκι ήταν ακριβώς στο τέλος της ουράς. Σκέφτηκα ότι μέχρι να έρθει η σειρά του, δεν θα έχει μείνει καθόλου φαγητό.

Πήγα κοντά του και του μίλησα. Μου είπε ότι ήταν στο σχολείο όταν έγινε ο σεισμός. Ο πατέρας του δούλευε εκεί κοντά και οδηγούσε προς το σχολείο. Ο μικρός είχε ήδη φτάσει στον μπαλκόνι του τρίτου ορόφου του σχολείου, όταν είδε το τσουνάμι να παρασύρει το αυτοκίνητο του πατέρα του. Τον ρώτησα για την μητέρα του.

Είπε ότι το σπίτι τους βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην παραλία και ότι η μητέρα και η μικρή του αδερφή το πιθανότερο είναι να μην επέζησαν. Γύρισε το κεφάλι του αλλού και σκούπισε τα δάκρυά του όταν τον ρώτησα για τους συγγενείς του.

Ο μικρούλης έτρεμε από το κρύο και έτσι έβγαλα και του έδωσα το μπουφάν της αστυνομίας που φορούσα. Τότε ήταν που έπεσε η σακούλα με το συσσίτιό μου. Το σήκωσα και του το έδωσα. "Όταν έρθει η σειρά σου, μπορεί να έχει τελειώσει το φαγητό. Πάρε τη μερίδα μου. Εγώ έχω ήδη φάει. Πάρε την να την φας εσύ.

"Το αγόρι πήρε το σακουλάκι και υποκλίθηκε. Νόμιζα ότι θα έτρωγε αμέσως, αλλά δεν το έκανε. Πήρε τη σακούλα με το φαγητό και πήγε και την εναπόθεσε στην αρχή της γραμμής, εκεί που ήταν συγκεντρωμένο όλο το φαγητό για διανομή.

Σοκαρίστηκα. Τον ρώτησα γιατί δεν έφαγε και έβαλε τη σακούλα μαζί με τα άλλα φαγητά.

Και μου λέει: "Γιατί βλέπω πολλούς άλλους πολύ πιο πεινασμένους από μένα. Αν τη βάλω εκεί τότε θα μοιραστεί ισότιμα."

Όταν το άκουσα αυτό πήγα και στάθηκα παραπέρα, γιατί δεν ήθελα να με δει ο κόσμος να κλαίω. Η κοινωνία που μπορεί να εμφυσήσει σε ένα εννιάχρονο παιδί την έννοια της θυσίας για το ευρύτερο καλό, πρέπει να είναι μια σπουδαία κοινωνία, σπουδαίος λαός.

Σου έγραψα δύο γραμμές για να στείλω τις ευχές μου σε σένα και την οικογένειά σου. Πρέπει να επιστρέψω στη βάρδια μου.

Ha Minh Thanh"

(το πρωτότυπο:http://newamericamedia.org/2011/03/letter-from-fukushima-a-vietnamese-japanese-police-officers-account.php)

17/5/11

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ - ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗ -15/5/2011

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=400744&wordsinarticle=%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82%3b%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82

"ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ " - 12/5/2011

πηγή εικόνας - http://www.aixmi.gr/index.php/maxairies-manwlh-eixan-dystyxws-proanagelthei/

Βρήκα ενδιαφέρον το κείμενο που ακολουθεί εδώ και κυρίως το συμπέρασμα του Γιώργου Κουβαρά: η κατάσταση στο κέντρο είναι εδώ και χρόνια ο καθρέπτης της διαλυμένης πολιτείας μας.Το κακό για όλους λέει ο Γ. Κουβαράς, είναι ότι ο καθρέφτης σπάει πια, γίνεται θρύψαλα, πιο κοφτερά κι από τις μαχαιριές που σκότωσαν τον Μανώλη.

Εχει νομίζω σημασία να σκεφτούμε πως φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση και ποιοί είναι οι υπεύθυνοι, αλλά προ πάντων να σκεφτούμε τι θα ακολουθήσει.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ολοι την γνωρίζουμε.Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να επιβιώσουν υπό άθλιες συνθήκες.Οι έλληνες κάτοικοι του κέντρου, δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τις συνθήκες που επικρατούν, και κυρίως την ανασφάλεια, και φεύγουν μαζικά.Αυτοί που μένουν, βιώνουν ένα καθημερινό μαρτύριο.Το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας μετατρέπεται μέρα με την μέρα, σε γκέτο.Επικρατεί η βία και η παρανομία.Το κράτος είναι θεατής.Δύο χιλιάδες λαθρομετανάστες έχουν επιβάλλει τον δικό τους νόμο στο κέντρο της Αθήνας, και κερδίζουν χρήματα από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανενόχλητοι.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι καταστάσεις όπως η σημερινή στο κέντρο της Αθήνας, δεν δημιουργούνται σε μιά μέρα.Δημιουργούνται σταδιακά υπό την προυπόθεση να μήν λειτουργεί το κράτος.Το πρόβλημα άρχισε το 1995 και πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
Η κομματοκρατία που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, οδήγησε όπως όλοι γνωρίζουμε σήμερα, την χώρα στην οικονομική καταστροφή.Με τους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς με τους οποίους οδήγησε την χώρα στην οικονομική καταστροφή, επέτρεψε την δημιουργία του γκέτο στο κέντρο της Αθήνας.Οι μηχανισμοί αυτοί, είναι κυρίως η χρήση της κρατικής μηχανής γιά την ικανοποίηση της εκλογικής πελατείας σε ατομικό επίπεδο.Ετσι, η κρατική μηχανή που έχει ως κύριο στόχο την ικανοποίηση και επίλυση συλλογικών συμφερόντων, μετατράπηκε σε φορέα ικανοποίησης ατομικών συμφερόντων των ψηφοφόρων.Ετσι, ατομικό αίτημα ψηφοφόρου βρίσκει τον τρόπο να ικανοποιηθεί.Συλλογικό αίτημα ενός συλλόγου η ενός φορέα, δεν βρίσκει τον δρόμο να ικανοποιηθεί, διότι δεν ψηφίζει.
Ο μηχανισμός γιά την δημιουργία του γκέτο στο κέντρο της Αθήνας είναι απλός.Ο λαθρομετανάστης που καταφέρνει να μπεί στην ελληνική επικράτεια, δεν συλλαμβάνεται, αλλά αποστέλλεται στην Αθήνα.Αν συλληφθεί στην Αθήνα, μένει στο κρατητήριο γιά 90 μέρες, και μετά δεν απελαύνεται, αλλά μένει ελεύθερος ώστε ν΄αποχωρήσει οικειοθελώς από την χώρα εντός 30 ημερών.Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει ποτέ.Ετσι, σταδιακά δημιουργείται το γκέτο.
Τα αιτήματα των συλλόγων ελλήνων πολιτών γιά την επίλυση του προβλήματος, εξετάζονται, αλλά δεν ικανοποιούνται.Δεν ικανοποιούνται, όχι μόνο επειδή δεν είναι ατομικά, αλλά επειδή το κράτος δεν μπορεί πλέον να λύσει κανένα κοινωνικό πρόβλημα .
Δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη τους. Πόσο μάλλον την λύση τους.Υπάρχει γιά να υπηρετεί την κομματοκρατία.
Kαταλήξαμε εδώ, διότι οι πολίτες δεν αντιλήφθηκαν την κατάρρευση του κράτους.Ετσι, συνέχιζαν να ζητούν από το κράτος, την επίλυση του προβλήματος.Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος, και χάθηκαν ζωές αθώων πολιτών.Αν είχε γίνει αντιληπτή η κατάρρευση του κράτους, έπρεπε οι κάτοικοι του κέντρου της αθήνας, να οργανωθούν σε κράτος και να αναλάβουν προσωρινά (μέχρι την πτώση της κομματοκρατίας) την διακυβέρνηση του χώρου τους, ώστε να λύσουν το πρόβλημα.Επρεπε
-να εκλέξουν δικό τους κυβερνήτη και να μήν συμμετέχουν στις εκλογές που
διοργανώνει το ελληνικό κράτος
-να οριοθετήσουν το κράτος τους και να επιβάλλουν έλεγχο στα σύνορα.Να επιτρέψουν δύο η τρία συνοριακά φυλάκια με το ελληνικό κράτος της κομματοκρατίας.
-να μήν πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος της κομματοκρατίας, και να καταβάλλουν φόρο στο κράτος τους, ώστε αυτό να έχει τις υποδομές γιά να ελέγχει τα σύνορα του.
-να απελαύνουν στο ελληνικό κράτος της κομματοκρατίας , όποιον λαθρομετανάστη βρίσκεται εντός τους κράτους τους.
Αν γινόταν αυτό, η κομματοκρατία θα έχανε χιλιάδες ψήφους και θα ανυσηχούσε.Επιπλέον η πίεση των λαθρομεταναστών θα μεταφερόταν σε άλλους Δήμους της χώρας που ελέγχονται από την κομματοκρατία.Οι δήμοι αυτοί, θα διαπίστωναν γρήγορα ότι ελλείψει κράτους, η μόνη λύση θα ήταν να ενταχθούν και οι ίδιοι στο νέο κράτος που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να απαλλαγούν από τους λαθρομετανάστες , απελαύνοντας τους πρός το εναπομείναν κράτος της κομματοκρατίας.
Με τον τρόπο αυτό, πολύ σύντομα η Αθήνα θα μπορούσε να απαλλαγεί από το πρόβλημα της αλλά και από την κομματοκρατία.Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει.Οι άνθρωποι φοβούνται.Δεν μπορούν σ΄αυτή την φάση ν΄αναλάβουν συλλογικές πρωτοβουλίες.Οι περισσότεροι θα επιλέξουν να αγοράσουν όπλο παρά να αναμετρηθούν με την κομματοκρατία.Η κομματοκρατία, ως μαφία, ελέγχει τα πάντα.Ο αγώνας είναι άνισος.

ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

θα προκύψει η απόλυτη αναρχία.
Οι κάτοικοι θα προσπαθήσουν να αμυνθούν με διάφορες ενέργειες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.Την προσπάθεια τους αυτή, θα εκμεταλλευτούν οι ακροδεξιοί γιά να επιτεθούν εναντίον των λαθρομεταναστών.
Το επίσημο κράτος θα συσκέπτεται όπως έκανε σήμερα.Θα ανακοινώνει μέτρα όπως τα σημερινά τα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν, διότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Οι ακρο-αριστεροί θα οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον των ακροδεξιών.
Και πάει λέγοντας.

Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ 35 ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΑΝΑΛΆΒΟΥΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.

16/5/11

ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΙΝ ΚΡΙΘΕΙ ΕΝΟΧΟΣ - 16/5/2011

Η διαίσθηση μου, μου λέει ότι ο Κος Στρος Κάν μάλλον δεν είναι αθώος.Η διαίσθηση μου όμως δεν έχει καμμιά σημασία,και εν πάσει περιπτώσει, η δίκη θα δείξει επί της ουσίας.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση σήμερα, βλέποντας τις φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν, είναι η διαδικασία που τηρήθηκε.Οι αστυνομικοί είναι καλοντυμένοι.Ολα πάνω τους είναι προσεγμένα.Ο Στρος Κάν είναι χωρίς γραβάτα, κακοντυμένος, ταλαιπωρημένος από 36 ώρες αυπνία, αξύριστος, και με χειροπέδες.Η εικόνα έκανε τον γύρο του πλανήτη σε μερικά λεπτά, και φυσικά δεν δείχνει κάποιον που κατηγορείται και θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο γιά να απολογηθεί.Η εικόνα δείχνει έναν καταδικασμένο.Καταδικάστηκε πρίν παρουσιαστεί στο δικαστήριο.Ολοκληρώθηκε εδώ η ζωή αυτού του ανθρώπου, είτε αποδειχθεί ότι είναι εγκληματίας είτε όχι.Διότι, ας πούμε ότι υπάρχει μιά περίπτωση στο εκατομμύριο, αυτός ο άνθρωπος να είναι αθώος και όλη αυτή η ιστορία να είναι στημένη.Η διαπόμπευση που του έγινε σήμερα μέσω αυτών των εικόνων, ούτως η άλλως είναι ανεπανόρθωτη.Και πολιτικά, και οικογενειακά, και γενικότερα, ο άνθρωπος αυτός εκτελέστηκε σήμερα.
Το θύμα προστατεύτηκε.Ο κατηγορούμενος δεν προστατεύτηκε,δικάστηκε πρίν την δίκη, και ουσιαστικά εκτελέστηκε πρίν την δίκη του.

Εμαθα γιά το τεκμήριο της αθωότητας στο πρώτο έτος της Νομικής.Εχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε.Και το έμαθα στην Γαλλία.Το συμβάν με τον Στρος Κάν συνέβη στις ΗΠΑ.Η εκτέλεση του Μπίν Λάντεν έγινε επίσης από τις ΗΠΑ,πρίν την καταδίκη του.
Αλλες εποχές φαίνεται.Η και άλλοι νομικοί πολιτισμοί.Ποιός ξέρει τί από τα δύο ισχύει.

Η ουσία κατά την γνώμη μου είναι ότι ο Στρός Κάν εκτελέστηκε στις 16/5/2011 με φασιστικές μεθόδους.Ηταν κατά την γνώμη μου άρρωστος.Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του.




14/5/11

Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΣΤΟ MEGA - 13/5/2011

http://internationalaffairs1.wordpress.com/2011/05/14/o-ba%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-mega-1352011/

SPIEGEL ON LINE - H EΛΛΑΔΑ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΣΥΝ - 13/5/2011

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/05/2011_390751

Προκαλεί πραγματικά αίσθηση το γεγονός, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 (κατά την διάρκεια του οποίου υπήρξε -2,8% ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το ποσοστό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου του 2010), υπήρξε +0,8% ρυθμός ανάπτυξης.Αυτό σημαίνει ότι τα χειρότερα ως πρός την ύφεση, τα περάσαμε.
Αν πάρουμε τα τρίμηνα του 2010, η ύφεση είχε ως εξής
-πρώτο τρίμηνο του 2010 - -7,1% περίπου
-δεύτερο τρίμηνο του 2010 - -4,2% περίπου
-τρίτο τρίμηνο του 2010 - -3,2% περίπου
-τέταρτο τρίμηνο του 2010 - -2,8% περίπου
Το 2010 έκλεισε με μιά μείωση του ΑΕΠ της τάξης του -4.5% σε σχέση με το 2009

Σε ότι αφορά το 2011, με το ελπιδοφόρο +0,8% του πρώτου τριμήνου, φαίνεται ότι το ΑΕΠ γιά το σύνολο του έτους θα συρρικνωθεί κατά 3% με 3,5% σε σχέση με το 2010.
Αν λάβουμε υπόψη
-την παγκόσμια δυσφήμηση(δικαιλογημένη η αδικαιολόγητη) της χώρας που δεν την κάνει ελκυστική γιά επενδύσεις
-την πεσμένη ψυχολογία των ελλήνων πολιτών
-την αβεβαιότητα που υπάρχει γιά το μέλλον της χώρας
-το γεγονός ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν ξέρει να κυβερνήσει
-το γεγονός ότι ελάχιστοι υπουργοί κάνουν την δουλειά τους
-το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βρούν χρηματοδότηση

μιά ύφεση της τάξης του 3% μόνο, γιά το 2011, θα είναι ένα θαύμα.

Αν η κυβέρνηση είχε κάνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, κι΄αν είχε προ πάντων καταφέρει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, δεν θα υπήρχε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2011, και θα προέκυπτε εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2012.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σήμερα, όπως προέκυψαν από τις ενέργειες της κομματοκρατίας επί 35 χρόνια και τις συνέπειες που βιώνει η χώρα εδώ και ένα χρόνο, είναι προφανές ότι
-τα λάθη δεν διορθόνωνται σε ένα χρόνο η σε τέσσερα χρόνια.Θα χρειαστούν δεκαετίες
-πολιτικό προσωπικό κάποιας ποιότητας δεν μπορούμε να έχουμε από την μιά μέρα στην άλλη.
-το πολιτικό σύστημα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε σε μιά νύχτα
-ηγέτης δεν υπάρχει που ν΄αναλάβει να σώσει την χώρα

Από την άλλη μεριά, η χώρα πρέπει να σωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, η θα καταρρεύσει.

Υπό αυτές τις προυποθέσεις, πρέπει να παλέψουμε με τα όπλα και τον στρατό που έχουμε.

Ετσι όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, αν εγώ ένας απλός πολίτης,είχα την δυνατότητα να μιλήσω στον πρωθυπουργό μας, κι΄αν αυτός ήθελε να μ΄ακούσει, θα του έλεγα:

-ξαναφτιάξε από το μηδέν το πρωθυπουργικό σου γραφείο.Διώξε όλους τους συμβούλους σου,και βάλε επικεφαλής του γραφείου σου τον Μ. Ανδρουλάκη, να σε συμβουλέψει, να σε προστατέψει και να οργανώσει ένα επιτελικό γραφείο που θα παρακολουθεί λεπτό πρός λεπτό το κυβερνητικό έργο.
-διώξε τον Πάγκαλο, και βάλε Α' αντιπρόεδρο τον Αλέκο Παπαδόπουλο αρμόδιο γιά την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού ,και βάλε τον Γ. Χατζημαρκάκη Β΄αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Οικονομία, τις Διεθνείς Σχέσεις της Χώρας, και την Αμυνα.
-φτιάξε ένα υπουργείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και εξωτερικού εμποριου,κάλεσε τον Στέφανο Μάνο να το αναλάβει εν λευκώ(εν ανάγκη επιστράτευσε τον ), και ανέθεσε του να προσελκύσει στην χώρα 100 δις ευρώ ξένες επενδύσεις τα επόμενα 3 χρόνια, εκ των οποίων τα 50 δις μέσα στους επόμενους 12 μήνες.Aν δεν το πιστεύεις και εσύ ο ίδιος ότι το ποσό αυτό είναι εφικτό, σ΄ενημερώνω ότι υπάρχουν επενδύσεις της τάξης των 20 δις ευρώ που καρκινοβατούν αυτή την στιγμή σε συρτάρια υπουργείων.Εχω παρουσιάσει πολλές απ΄αυτές σ΄αυτό το ιστολόγιο.Αν πάλι δεν πιστεύεις ότι είναι δυνατόν να γίνει προσέλκυση επενδυτών γιά τα υπόλοιπα 80 δις στο χάλι που βρίσκεται σήμερα η χώρα από την διαχείριση της κομματοκρατίας γιά 35 χρόνια, διακινδύνευσε το.Πές του Μάνου μόνο ότι έχει το ελεύθερο να δίνει τα κίνητρα που νομίζει λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δημόσιο δεν έχει ούτε σάλιο.Πές του επίσης ότι με νόμο που θα ψηφιστεί, θα μπορεί να δίνει μόνος του όλες τις άδειες που απαιτούνται άμεσα, παρακάμπτοντας όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, και χωρίς δικαίωμα προσφυγής από τρίτους στην δικαιοσύνη για ακύρωση των αδειών.Ψαξτο με τους Νομικούς σου συμβούλους, και θα δείς ότι μπορεί να γίνει σε καταστάσεις έκτακτης εθνικής ανάγκης.Ζήτησε του επίσης να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 30% τον χρόνο γιά τα επόμενα τρία χρόνια, υπενθυμίζοντας του και πάλι, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια κίνητρα και όσα μέσα θέλει, αρκεί να μην έχουν κόστος γιά το δημόσιο, διότι χρήματα δεν υπάρχουν.
-μήν κάνεις καμμιά άλλη αλλαγή σε πρόσωπα.Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχεις στελέχη, ζήτα από την τρόικα να βάλει έναν επίτροπο σε κάθε υπουργείο που να εγκρίνει την κάθε δαπάνη από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε επιτέλους να μειωθούν οι σπατάλες και οι κλεψιές.

Αφού κάνεις αυτές τις αλλαγές, επικεντρώσου σε δύο-τρία πράγματα γιά το υπόλοιπο της θητείας σου
*πώς θα μειωθούν οι δαπάνες του κράτους και πώς θα προκύψει εκρηκτική ανάπτυξη
της οικονομίας : από τους δύο αυτούς παράγοντες θα εξαρτηθεί η δημιουργία
πλεονασμάτων στον προυπολογισμό που θα μειώσει το έλλειμμα σε ποσό.Ενας υψηλός
ρυθμός ανάπτυξης θα μειώσει το έλλειμμα μόνο ως % του ΑΕΠ.Εκεί που κατάντησε η
χώρα,μήν ξεχνάς ότι πρέπει το έλλειμμα να μειωθεί και σε ποσό.
*φάε όσες σφαλιάρες χρειαστεί από τους ευρωπαίους, αλλά πάρε, με οποιουσδήποτε
όρους τα 60 δίς δάνειο που χρειάζεται η χώρα γιά το 2012 και το 2013.Τούς όρους
τους αλλάζεις μετά.Αλλιώς, εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη τους γιά μιά ήπια η μή αναδιάρθρωση του χρέους, τώρα.
*μελέτα με το επιτελείο σου με ποιό τρόπο θα μπορέσεις να δανειστείς από τα 20
εκατομμύρια έλληνες ανά τον κόσμο αλλά κυρίως από τους Ελληνες του εξωτερικού,
50 δίς ευρώ γιά 30 χρόνια.Μ΄αυτά τα χρήματα, αγόρασε σταδιακά, παλιά ομόλογα
του δημοσίου στην μισή τιμή.Θα μειώσεις έτσι το έλλειμμα κατά 25 δίς.
*σταμάτα τις συσκέψεις και τις μεγάλες δηλώσεις, κι΄αρχισε να σκέπτεσαι και να
παίρνεις αποφάσεις.Οταν δίνεις συνέντευξη, θα πρέπει το μήνυμα σου να είναι
ξεκάθαρο και θετικό.Μήν σκέπτεσαι τις επόμενες εκλογές.
*δημιούργησε στην κοινωνία την αναγκαία αίσθηση της τραγικότητας των στιγμών γιά
την σωτηρία της χώρας, ώστε να σε βοηθήσουν όλοι οι πολίτες.Πρός το παρόν,
κάνεις το αντίθετο.Τι την ήθελες την απόδραση από την Αθήνα μέσα στο Πάσχα
γιά να πάς να κάνεις κανό;Oταν μιά χώρα κινδυνεύει,ο πρωθυπουργός δεν πάει
διακοπές.Ακόμα όμως κι΄αν πάει, δεν το διατυμπανίζει.
*βοήθησε όσο μπορείς τους αδύναμους γιά τους επόμενους 12 μήνες με ενέσεις
ανάσας και με ελάχιστο η μηδενικό κόστος.Κινητοποιήσου ώστε να δημιουργηθούν
μέσα στην κοινωνία, δίκτυα αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.Ζήτα από τις
επαγγελματικές ενώσεις, να κινητοποιηθούν όλες, και να προσφέρουν όλοι κάτι
σ΄αυτούς που το έχουν ανάγκη.Ο κάθε γιατρός γιά παράδειγμα να προσφέρει δωρεάν
2 επισκέψεις την βδομάδα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη(η το αντίτιμο σε ευρώ)
Ο κάθε φαρμακοποιός να προσφέρει κάθε βδομάδα σε δύο ανθρώπους που έχουν ανάγκη
από φάρμακα, τα φάρμακα αυτά χωρίς το κέρδος τους(η το αντίτιμο σε ευρώ).Κλπ...Δώσε
μιά μεγάλη ώθηση στον εθελοντισμό σ΄αυτή την χώρα.
*πρόσεξε τα εθνικά θέματα, και κάνε ότι μπορείς γιά να κερδίσεις χρόνο τώρα που
η χώρα είναι διασωληνωμένη.
*κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ζήτα από το κοινοβούλιο αυξημένες εξουσίες γιά θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, η γιά οποιοδήποτε άλλο θέμα με εξαίρεση τις ατομικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.ΕΠΙΔΙΩΞΕ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ.ΩΣΤΕ, ΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟΚΥΨΕΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΧΩΡΑ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ.

Αν τα κάνεις όλ΄αυτά, θα σωθεί η χώρα.Ακόμα κι΄αν δεν σωθεί, θα σου αναγνωρίσουν όλοι την προσπάθεια που έκανες.
Μην ξεχνάς ότι όταν σταματήσουν τα όπλα με νίκη η με ήττα της χώρας, θα έρθει η αναπόφευκτη στιγμή της τιμωρίας της κομματοκρατίας της οποίας είσαι σημαίνων μέλος.Αν βοηθήσεις την χώρα τώρα, παρά το γεγονός ότι συμμετείχες με όλους τους άλλους στην σημερινή καταστροφή της, θα έχεις ελαφρυντικά.Μπορεί και να σε συγχωρήσει ο λαός γιά την καταστροφή της χώρας.Να θυμάσαι, ότι η τιμωρία που αναπόφευκτα θα προκύψει μόλις σιγήσουν τα όπλα, αλλά και η υστεροφημία σου, πρέπει είναι οι κινητήριες δυνάμεις που πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειες σου καθημερινά, κι΄όχι οι επόμενες εκλογές.

13/5/11

"H ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ" -ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΦΟΛΚΕΡ ΧΕΛΜΑΓΕΡ




"Μπορεί τις τελευταίες μέρες οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να έχουν την τιμητική τους στα ΜΜΕ, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνες οι φωνές που επαινούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες

Μεταξύ αυτών ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bremer LandesbankΦόλκερ Χελμάγερ, o οποίος παραχώρησε νωρίτερα σήμερα συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία.
Bαρέλι δίχως πάτο;
Βαρέλι χωρίς πάτο η Ελλάδα, είναι η πρώτη ερώτηση που απηύθυνε ο Γερμανός δημοσιογράφος προς τον ειδικό;
Για μένα η Ελλάδα δεν είναι βαρέλι δίχως πάτο. Αναμφίβολα η Ελλάδα είναι η πλέον ‘εύθραστη’ οικονομία της ευρωζώνης, ωστόσο δεν πρόκειται για βαρέλι δίχως πάτο και θα σας εξηγήσω γιατί: τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα δρομολόγησε τη μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων στην ιστορία των βιομηχανικών χωρών. Μπορεί να μην έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, αλλά δεν υπάρχει χώρα που να έχει σχεδιάσει μεγαλύτερη μείωση. (…) Επίσης, η επιχειρηματική συμπεριφορά της Ελλάδας έχει αλλάξει και αυτό το διαπιστώνουμε στα εμπορικά ισοζύγια. Οι αντίπαλοι της Ελλάδας αλλά και όσοι ζητούν την έξοδό της από την ΟΝΕ υποστηρίζουν ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των χωρών αυτών δεν είναι βιώσιμα γιατί υπάρχουν τεράστια ελλείμματα στα εμπορικά ισοζύγια. Μέχρι το τέλος του χρόνου όμως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα μειώσουν τα ελλείμματα αυτά κατά περίπου 60 %, η Ισπανία μάλιστα κατά 85 % την τριετία 2008/2011. Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και πως δεν πρόκειται για βαρέλι δίχως πάτο”.
Οι περικοπές “πνίγουν” την Ελλάδα
Η προσπάθειες δραστικών περικοπών ωστόσο “πνίγουν” την Ελλάδα, θα πει ο ειδικός:
Εάν ανατρέξουμε στο διάστημα Μαρτίου/Απριλίου της περασμένης χρονιάς, όταν η κυρία Μέρκελ ζητούσε ακόμη πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις προβάλλοντας μάλιστα τις αξιώσεις της μέσω των μίντια, ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να ανταποκριθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελούνται στη χώρα υποβαθμίζονται, καθώς εντέλει περιορίζεται δραστικά η κυκλοφορία του χρήματος εντός της ελληνικής οικονομίας. Εντός 12 μηνών η τιμή της βενζίνης έχει διπλασιαστεί, η τιμή του ψωμιού έχει σε ορισμένες περιπτώσεις τετραπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης στην Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μέτρο σε όλα αυτά. Εάν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα θα πρέπει να δρομολογήσουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέπει στην οικονομία να συνεχίσει να ανασαίνει αλλά και που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη επιτυχία των διαρθρωτικών αλλαγών”.
Εντυπωσιακές επιδόσεις
Ο Φόλκερ Χελμάγερ επαινεί τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης:
“Οι επιτυχίες της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτες. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά: το 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5 %, υπό αυτό το πρίσμα οι επιδόσεις στο πεδίο των περικοπών είναι σχεδόν εντυπωσιακές. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Η Ελλάδα έχει τη βούληση. Ναι, ήταν ο Πινόκιο του παρελθόντος, η μύτη έφτανε από την Αθήνα μέχρι το Βόσπορο, αλλά στο μεταξύ έχει πέσει…” "

ΠΗΓΗ - DEUTSCHE WELLE

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗ - "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ" - 11//5/2011


http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1191164

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΧΑΝΤΕΛΣΜΠΛΑΤ - 13/5/2011

Ανοιχτή επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό απευθύνει ο διευθυντής της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ», Γκαμπόρ Στάϊνγκαρτ. Τον χαρακτηρίζει αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν “larger-than-life-character” και τον καλεί να μην προδώσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να κάνει το “εφικτό”. “Η πικρή αλήθεια, την οποία θα πρέπει να δεχτείτε εσείς και όλοι, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι, ότι η βοήθεια δε βοηθά. Η χώρα περιέρχεται σε ένα διαρκώς μεγαλύτερο αδιέξοδο…”.
Υποστηρίζει ότι πλησιάζει η μέρα, η οποία θα κάνει τους επενδυτές να βλέπουν εφιάλτες τη νύχτα. “Σε αυτή την ημέρα όλα τα στόματα θα ψελλίζουν τη λέξη “αφερέγγυος” τονίζει.”Αυτή ωστόσο είναι και η ημέρα, κατά την οποία γεννιέται και μια νέα αλήθεια: Μη μειώνετε τις δαπάνες, αλλά επενδύστε: αυτό θα ήταν το νέο σύνθημα. Προκειμένου η ελληνική εθνική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι. Όχι χρέη στα χρέη, θα ήταν τότε μια καλή συμβουλή, αλλά επιμήκυνση του χρέους, κούρεμα, ίσως και πλήρης αναστολή για ένα διάστημα…”
Το πλήρες κείμενο της ανοικτής επιστολής έχει ως εξής:
“Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο Δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να αντιμετωπίσετε την κρίση του χρέους της χώρας σας. Καμία άλλη δημοκρατική χώρα δεν έχει δοκιμάσει κάτι παρόμοιο. Συρρικνώνετε τον κρατικό μηχανισμό, πολεμάτε τη διαφθορά, μαθαίνετε τους πολίτες της χώρας σας να επιδεικνύουν φορολογική ειλικρίνεια. „Θέλω να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων“, είχατε δηλώσει το βράδυ της εκλογής σας. Αλλά στην πραγματικότητα επιθυμείτε να επιστρέψει στους Έλληνες κάτι πολύ πιο πολύτιμο: η ανεξαρτησία τους, την οποία έχασαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι εταίροι σας είναι οι τράπεζες. Η σύμβαση συνεργασίας έχει συναφθεί σε ένα μεγάλο χρεόγραφο.
Για μένα είστε ένα σύγχρονος ήρωας. Προσπαθείτε να επιτύχετε το ακατόρθωτο. Ως υιός ενός πολιτικού, ο οποίος κυνηγήθηκε από τη στρατιωτική χούντα, μεγαλώσατε με έναν κίνδυνο. Όταν οι αξιωματικοί αναζητούσαν τον πατέρα σας, ο οποίος κρυβόταν στη σοφίτα, σας έβαζαν ένα απασφαλισμένο πιστόλι στο μέτωπο και σας ζητούσαν να μιλήσετε. Αποφύγατε τόσο επίμονα να μαρτυρήσετε τον πατέρα σας, μέχρι που εκείνος – ο οποίος με τη σειρά του είχε αγωνία για τη ζωή του παιδιού του – αποκαλύφθηκε, αφήνοντας το σημείο που κρυβόταν και εμφανίστηκε. Τέλος φύγατε μαζί του για την Αμερική, όπου και περάσατε τα χρόνια της νεότητάς σας. Τα αγγλικά σας είναι έξοχα, η αντίληψή σας αιχμηρότατη και η θέλησή σας σιδηρά. Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω, όταν την περασμένη άνοιξη στα πλαίσια μιας συζήτησης συναντηθήκαμε στο υπηρεσιακό σας γραφείο. Είστε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν larger-than-life-character.
Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα σας στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι επιβαρυμένος με 340 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους. Αυτή η εφημερίδα πριν από ένα χρόνο είχε απευθύνει κάλεσμα για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, προκειμένου να δώσει στη χώρα αυτό το οποίο η Ελλάδα χρειάζεται πολύ περισσότερο από ότι τα χρήματα: εμπιστοσύνη. Επιθυμούσαμε να βοηθήσουμε στο να βρεθεί μια λύση ιδιωτικής χρηματοδότησης για τα προβλήματά σας, χωρίς να απαιτηθούν χρήματα από τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Επιθυμούσαμε να βοηθήσουμε ώστε να χαλαρώσει ο κλοιός της αυξανόμενης αμφιβολίας και των αυξανόμενων τόκων. Αυτό το ήθελαν όλοι, όσοι σας έδιναν εγγυήσεις και ενέκριναν κονδύλια: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, οι ηγέτες των Κυβερνήσεων.
Ωστόσο, από τότε ο κλοιός σφίγγει ολοένα και πιο γρήγορα, όχι πιο αργά. Μέχρι το 2013 στα 298 δισεκατομμύρια χρέους από την ανάληψη των καθηκόντων σας μόνο από τις πιστώσεις διάσωσης θα προστεθούν και άλλα 110 δισεκατομμύρια. Και την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να εγκριθούν εκ νέου 60 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Όταν συναντηθήκαμε, το Μάιο του 2010, το επιτόκιο, με το οποίο δανειζόταν η χώρα σας για δέκα χρόνια, ήταν 8 τοις εκατό. Σήμερα το πρωί ήταν 16 τοις εκατό. Και θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ήδη από επιτόκιο 16 τοις εκατό δεν αποδίδει καμία επιχειρηματική επένδυση και «σκοτώνεται» η οικοδομική δραστηριότητα. Κανένα κράτος στον κόσμο δε μπορεί να πληρώνει μονίμως τόκους με επιτόκιο 16 τοις εκατό. Η πικρή αλήθεια, την οποία θα πρέπει να δεχτείτε εσείς και όλοι, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι, ότι η βοήθεια δε βοηθά. Η χώρα περιέρχεται σε ένα διαρκώς μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Οι επενδυτές απαιτούν μια τόσο υψηλή προσαύξηση κινδύνου, διοτι δεν εμπιστευουν τον εαυτο τους. Στο 16 τοις εκατό συνυπολογίζεται και η μερική απώλεια της επένδυσης. Οι επενδυτές «μεθούν» με τα υψηλά επιτόκια.
Εσείς ως Πρωθυπουργός προσπαθείτε, να απαλλάξετε τους επενδυτές από τις ανησυχίες τους, με το να εξοικονομείτε όσο περισσότερα χρήματα μπορείτε, με το να πουλάτε κρατικές επιχειρήσεις και με το να βάζετε στο λαό σας ολοένα μεγαλύτερους φόρους. Παρόλα αυτά το ίδιο το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανησυχίας καλλιεργεί ένα κλίμα μεγαλύτερης ανησυχίας. Ο λαός υποφέρει, τα χρέη διογκώνονται, η οικονομία συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα από μια πίτα που ολοένα μικραίνει να πρέπει να δίνετε στους επενδυτές ολοένα μεγαλύτερα κομμάτια. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν εντός του 2011 θα μειωθεί κατά τουλάχιστον τρία τοις εκατό. Θα έπρεπε ωστόσο να αυξηθεί κατά 3 τοις εκατό, αν μέχρι το 2040 θέλετε να μειώσετε το χρέος σας στα όρια που έχει θέσει η Συνθήκη του Maastricht. Αυτό καθίσταται ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικό.
Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η αλήθεια είναι η δίδυμη αδερφή της πραγματικότητας. Και στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί, αυτό που συμβαίνει σε ένα οικοσύστημα που έχει υπερλιπανθεί. Καταρρέει. Έχει υποστηριχθεί υπέρ το δέον. Ακόμα και η πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της έχει μεταβληθεί σε κάτι ανέφικτο. Η ελληνική Εθνική Οικονομία δεν αντέχει πλέον αυτή την αλήθεια, αντιδρά αλλεργικά σε αυτήν. Το ορθό πλέον είναι το λάθος. Μειώσατε ήδη τις συντάξεις, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 30 της εκατό, οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης αυξήθηκαν κατά 50 τοις εκατό περίπου. Δε μπορείτε να κάνετε περισσότερη οικονομία στη χώρα σας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να σας υποστηρίζει με νέες πιστώσεις.
Πλησιάζει η μέρα, κατά την οποία το κουρασμένο σώμα της ελληνικής οικονομίας δε θα μπορεί να αποδώσει άλλο. Η ελληνική οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 70 τοις εκατό. Ο τζίρος των εμπόρων αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Ημερήσιες εξαγωγές ύψους ενός τρισεκατομμυρίου Ευρώ, σύμφωνα με το παράδειγμα της Γερμανίας, είναι μη ρεαλιστικό για μια μικρή χώρα. Αλλά τα 50 εκατομμύρια, τα οποία επιτυγχάνει το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας σε ημερήσια βάση, είναι πολύ λίγα. Αν η ελληνική εθνική οικονομία ήταν μάτι, θα δάκρυζε. Αν η ελληνική εθνική οικονομία θα μπορούσε να πει μόνο μια λέξη, αυτή θα ήταν: σταματήστε! Πλησιάζει η μέρα, η οποία θα κάνει τους επενδυτές να βλέπουν εφιάλτες τη νύχτα. Σε αυτή την ημέρα όλα τα στόματα θα ψελλίζουν τη λέξη “αφερέγγυος”.
Αυτή ωστόσο είναι και η ημέρα, κατά την οποία γεννιέται και μια νέα αλήθεια: Μη μειώνετε τις δαπάνες, αλλά επενδύστε: αυτό θα ήταν το νέο σύνθημα. Προκειμένου η ελληνική εθνική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι. Όχι χρέη στα χρέη, θα ήταν τότε μια καλή συμβουλή, αλλά επιμήκυνση του χρέους, κούρεμα, ίσως και πλήρης αναστολή για ένα διάστημα. Για να ατενίσετε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Θα ειναι μια μέρα υπερβολικών απαιτήσεων, κυρίως για εκείνους, οι οποίοι δάνεισαν χρήματα σε εσάς και στο λαό σας. Οι αγορές θα παγώσουν από φόβο. Και έπεται συνέχεια. Από την Αργεντινή του έτους 2001, το Μεξικό της έναρξης της δεκαετίας του ’80 και της Γερμανίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή μετά θάνατον, τουλάχιστον για υπερχρεωμένα κράτη.
Αξιότιμε Κύριε Παπανδρέου, έχετε πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και το κράτος σας. Μέχρι σήμερα προσπαθήσατε το ακατόρθωτο. Τώρα θα πρέπει να κάνετε το εφικτό. Όπως ως ανήλικος ξεγελάσατε τους αξιωματικούςκαι δεν προδώσατε τον πατέρα σας, έτσι και τώρα δε θα πρέπει να προδώσετε την υπερηφάνεια των Ελλήνων – προκειμένου να σώσετε τη χώρα σας. Αντιληφθείτε τη νέα, δυσάρεστη πραγματικότητα, πριν σας χτυπήσει την πόρτα. Κινείται ήδη απειλητικά προς το μέρος σας.

Με εκτίμηση,
υμέτερος
Γκαμπόρ Στάϊνγκαρτ

πηγή - http://www.zoomnews.gr/%C2%AB%CF%87%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CF%83%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%C2%BB-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85-%E2%80%9C%CE%B1%CE%BD%CF%84/

11/5/11

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ" - ΒΟΛΚΕΡ ΧΕΛΜΑΓΕΡ - 11/5/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15067035,00.html

Να λοιπόν μέσα στα χιλιάδες αρνητικά ξένα δημοσιεύματα γιά την πορεία της χώρας, και μιά άποψη που διπιστώνει απλά την πραγματικότητα.Διαπιστώνει την πρόοδο που έχει γίνει γιά την μείωση του ελλείμματος, και παράλληλα διαπιστώνει τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω αυτής της προόδου.Τέλος, δείχνει την λύση, δηλαδή την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην χώρα, ώστε να ανασάνει η οικονομία.
Το πιό σημαντικό απ΄όλα, είναι ότι έμμεσα δηλώνει ότι η υπερβολές της Μέρκελ το 2010 ως πρός τους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης (οι οποίοι ήταν ανέφικτοι) είναι αυτές που οδηγούν στο γενικευμένο συμπέρασμα σήμερα ότι τα μέτρα απέτυχαν, ενώ στην πραγματικότητα πέτυχαν την δραστική μείωση του ελλείμματος.

Πρέπει να πώ ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που βλέπω, σε ότι αφορά την ευρωπαική οπτική γωνία των πραγμάτων, μιά τόσο σωστή απεικόνιση της πραγματικότητας.

Αν δούμε τώρα τα πράγματα από την οπτική γωνία των ανθρώπων που ζούν σ΄αυτή την χώρα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Σε ότι αφορά την μείωση του ελλείμματος κατά 4,5% του ΑΕΠ,γιά έναν ευρωπαίο, πραγματικά το ποσοστό φαίνεται απίστευτο.Γιά εμάς που ζούμε σ΄αυτή την χώρα και γνωρίζουμε την σπατάλη της κομματοκρατίας, και την διαφθορά που επικρατεί σε κάθε Δημόσιο οργανισμό, ξέρουμε ότι ελάχισταν έγιναν.Οι ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι υπήρχε κράτος που δεν ήξερε πόσους υπαλλήλους είχε.Εμείς το ξέραμε.Οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι το κράτος μας δεν έχει έναν αναλυτικό προυπολογισμό ανά υπουργείο, ανά δημόσιο οργανισμό.Δεν γνωρίζουν επίσης, ότι δεν παρακολουθείται η πορεία εκτέλεσης έστω του χοντροκομμένου προυπολογισμού.Εμείς το ξέρουμε.Οι ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι σε κάθε δημόσιο οργανισμό στην Ελλάδα, υπάρχει μιά μαφία που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα.Δείτε γιά παράδειγμα προσπάθεια δημόσιου οργανισμού να εξοικονομήσει 12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και την αντίδραση της μαφίας του οργανισμού εδώ.Εμείς το ξέρουμε.
Ξέρουμε κατά συνέπεια ότι αν η κυβέρνηση λειτουργούσε σωστά, το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί πολύ περισσότερο.Ας πούμε άλλο ένα 3% του ΑΕΠ.
Αν αυτό είχε γίνει, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβάλλει ένα έλλειμμα 9.5% αντί γιά 10,5% και να ρίξει και 2% του ΑΕΠ στην οικονομία ώστε να αμβλυνθεί η ασφυξία της πραγματικής οικονομίας.

Πέρα από το έλλειμμα, η κυβέρνηση έπρεπε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να προκύψει ανάπτυξη.
Δεν αναφέρομαι στις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το μνημόνιο και οι οποίες ήταν απλές και ανώδυνες.Εμείς που ζούμε σ΄αυτή την χώρα, ξέραμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα έφερναν την ανάπτυξη.Το ξέραμε, διότι οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν καμμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.Ας πάρουμε γιά παράδειγμα τις επιχειρησιακές συμβάσεις γιά τις οποίες έγινε τόσος λόγος.Εμείς ξέραμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορούσε το πολύ το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων.Οι ευρωπαίοι δεν το ήξεραν.Η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα άλλαζε τίποτα το ουσιαστικό στην ελληνική οικονομία.Κι΄όμως ούτε αυτές τις μεταρρυθμίσεις κάναμε ώστε να φανεί έστω ότι προσαρμοζόμαστε.Μέχρι τώρα, δεν έχει υπογραφεί ούτε μία επιχειρησιακή σύμβαση.Ετσι, αφήσαμε τους εργοδότες να διαπραγματεύονται σε ατομικό επίπεδο με τον κάθε εργαζόμενο, το ποσοστό μείωσης του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.Εγκληματικά πράγματα γιά μιά υποτιθέμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Εμείς που ζούμε σ΄αυτή την χώρα, ξέραμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα έφερναν ανάπτυξη ήταν
1/να βρεθεί ένας μηχανισμός προσέλκυσης και δημιουργίας επενδύσεων ο οποίος θα μηδενίζει, θα παρακάμτει την γραφειοκρατία.Υπόδειγμα θα μπορούσε να είναι το γραφείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων της Τουρκίας.Γιά μεγάλες ξένες επενδύσεις στην χώρα, οι άδειες και οι εγκρίσεις θα έπρεπε να δίδονται μέσα σε μερικές ημέρες.Σήμερα, χρειάζονται χρόνια.Για παράδειγμα η μονάδα εξόρυξης χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, περιμένει έξι χρόνια τώρα την άδεια.Η μονάδα εξόρυξης χρυσού στον Εβρο, περιμένει 3 χρόνια τώρα την άδεια.Μόλις δοθούν οι άδειες, αν δοθούν, θ΄αρχίσει ο αγώνας στο συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρατήσει επίσης μιά δεκαετία.Αρα, σήμερα που μιλάμε, με το καθεστώς που καθιέρωσε η κομματοκρατία, δεν μπορεί να γίνει επένδυση στην χώρα.Οι νέοι είναι καταδικασμένοι στην μετανάστευση.
2/να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε οι επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν, να έχουν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, ώστε να ανταμοίβονται γιά την προσπάθεια τους.
3/ να καταργηθεί ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος δεν προσέφερε τίποτα στην χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, πέρα από την σπατάλη δημοσίων πόρων.

Αυτά δεν έγιναν.Και ξέραμε ότι δεν μπορούν να γίνουν από την κομματοκρατία.Η κομματοκρατία που δημιούργησε όλ΄αυτά τα αδιέξοδα, δεν μπορεί τώρα να βρεί λύση στα αδιέξοδα.Ο κόρακας δεν μπορεί να γεννήσει κύκνο.

Η μόνη σωτηρία γιά την χώρα, είναι,
α/ η Ευρώπη να βάλει επόπτη σε κάθε υπουργείο, ο οποίος να ελέγχει κάθε δαπάνη.Ελληνική λύση δυστυχώς δεν υπάρχει.
β/η Ευρώπη να καθορίσει το νομικό πλαίσιο γιά ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.Η κομματοκρατία δεν μπορεί να το κάνει και μάλλον δεν το επιθυμεί.
γ/ η Ευρώπη να αναλάβει την διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Με τα τρία αυτά μέτρα,η κομματοκρατία θα υποστεί συντριπτικό πλείγμα, και θα μπορέσει επιτέλους η χώρα να ελπίζει σ΄ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ - 11/5/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15066382,00.html

9/5/11

ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ - 9/5/2011

http://www.megatv.com/koinoniaoramega/default.asp?catid=20695&subid=20495&pubid=27278139

ΠΙΤΕΡ ΧΑΣ - Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ - ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2010

ΤΕD- "Η Αϊτή δεν ήταν μια φυσική καταστροφή", λέει ο Πίτερ Χας, φίλος του TED: "Ήταν μία καταστροφή της μηχανικής". Ενώ η χώρα ξαναχτίζεται μετά το φονικό σεισμό του Ιανουαρίου, μήπως οι παλιές κακές μέθοδοι κατασκευής είναι μια ωρολογιακή βόμβα; Η ομάδα του Χας, AIDG (Ομάδα Ανάπτυξης Κατάλληλων Υποδομών), βοηθάει τους οικοδόμους στην Αϊτή να μάθουν νέες μεθόδους κατασκευής και μηχανικής ώστε να χτίσουν μια δυνατή χωρά πετραδάκι πετραδάκι.

8/5/11

ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Χ.Β. ΖΙΝ - 8/5/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15059228,00.html

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΕ - 8/5/2011

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15059261,00.html

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ -ΤΟΥ Ν. ΛΥΓΕΡΟΥ - 5/5/2011


ΜEMOIRE PONTIQUE - sanguine et feutre sur carnet
πηγή πίνακα - http://www.lygeros.org/paint.php?page=2&categorie=Sanguine&theme1=All&theme2=All


Η δημιουργικότητα των Ελλήνων

Ν. Λυγερός




Όλα τα μέσα έχουν κατατρομάξει το λαό μας με την καταστροφολογία τους λες και έγινε καινούρια μόδα. Έτσι οι περισσότεροι δικοί μας έχουν την εντύπωση πια ότι όχι μόνο τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει, αλλά ότι οι ίδιοι δεν αξίζουμε τίποτα. Είναι πραγματικά γελοίο να πιστέψουμε τέτοια προπαγάνδα. Ο ελληνικός λαός υπάρχει εδώ και χιλιετίες και πάντα το βλέμμα μας ήταν ανοιχτό προς τον κόσμο. Πάντα θεωρούσαμε ότι είχαμε ένα ρόλο να παίξουμε όχι στα λεγόμενα κοινά μόνο, αλλά στα κοινά του κόσμου. Ποτέ δεν ήμασταν πολλοί και συχνά σπάνιοι σε διάφορους τομείς, όπου η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητες. Ξαφνικά κάθε παρουσία που αφορά τους Έλληνες είναι στην καλύτερη περίπτωση μια θυματολογία, στις άλλες μας εξηγούν ότι δεν είχαμε ποτέ ήρωες, ότι ζούσαμε φιλελεύθερα ακόμα και υπό κατοχή, ότι δεν είχαμε σχέση με τους Αρχαίους, ότι αποτελούμε μια εκφυλισμένη παράσταση του Βυζαντίου. Και το πρόβλημα το αληθινό είναι ότι οι δικοί μας αρχίζουν και το πιστεύουν. Μας βομβαρδίζουν με ποσότητα και παραγωγικότητα και σιωπούν για την ποιότητα και τη δημιουργικότητα. Αν εγκλωβιστούμε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, θα πέσουμε όντως στην παγίδα αυτού του δόγματος. Αλλά πότε ο ελληνισμός ασχολήθηκε με την κοινωνία, για να το κάνει τώρα; Η απάντηση είναι απλή: ποτέ! Ο Ελληνισμός σχετίζεται με την Ανθρωπότητα και τον Χρόνο. Ζει για την πρώτη και πεθαίνει για τον δεύτερο. Αυτές είναι η οντολογία και η τελεολογία του. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Δεν μπορούν απλώς να μας περιορίσουν στο ρόλο του θύματος, για να μας εξοντώσουν νοητικά, διότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Το θέμα είναι αποκλειστικά κατά πόσο εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τους δικούς μας. Αντέξαμε γενοκτονία, αντισταθήκαμε σε γενοκτονία μνήμης και τώρα πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πρώτα ότι αξίζουμε όχι τη μοίρα μας, διότι μπορούμε να τη γράψουμε εμείς, αντί να περιμένουμε από τους άλλους, όταν κοιμόμαστε, αλλά ότι αξίζουμε διότι είμαστε άξιοι για το έργο που παράγουμε για την ανθρωπότητα. Μας έχουν φλομώσει με αξιολογήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά, ενώ κανείς δεν μιλά για αξιολογία λες και είναι μια άγνωστη λέξη ή μάλλον απαγορευμένη στο ελληνικό λεξιλόγιο. Ακόμα και θεσμικά το πλαίσιό μας είναι ξεκάθαρο. Ανήκουμε στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο παίζουμε, διότι έγινε με την πάροδο του χρόνου πεδίο δράσης. Κι αν μας αμφισβητούν, δεν πειράζει. Την ελιά την χτυπούν, όταν έχει καρπούς. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά ο ίδιος ο Leonardo da Vinci, ο οποίος είχε ως μοναδικό πρότυπο τον Αρχιμήδη. Ας συνεχίσουμε λοιπόν το έργο μας ως Έλληνες κι ας αδιαφορήσουμε για τις κριτικές και τις αδικίες. Απλώς ας δώσουμε κουράγιο στους συμπατριώτες μας όχι από ελεημοσύνη, αλλά αγάπη προς τη δημιουργικότητά τους που φέρνει την ομορφιά, η μόνη που θα σώσει τον κόσμο, όπως έλεγε ο Dostoïevski.

πηγή - http://www.lygeros.org/lygeros/7271-gr.html

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ - 8/5/2011

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=399508

7/5/11

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ SPIEGEL ONLINE ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ - 7/5/2011

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111105163

ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΟΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ - 7/5/2011

http://www.anixneuseis.gr/?p=9299

MIMHΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ - Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - 6/5/2011

http://mimisandroulakis.blogspot.com/2011/05/6511.html

Ν. ΒΑΛΤΕΡ - ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - 7/5/2011

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/05/2011_389892

ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ - " ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ Ν΄ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ" - 7/5/2011

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/05/2011_389893

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - 7/5/2011

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/05/2011_389941

5/5/11

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ; - 10/11/2010

Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ανεβαίνει - και το 80% της διεθνούς βοήθειας δεν φθάνει στη χώρα. Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κάνουν έκκληση για μια νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση για το Αφγανιστάν.

Ημερομηνία : 10/11/2010

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ - 21/4/2011

EUROPARLTV - H EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ - 21/4/2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΕΥΡΩΖΩΝΗ , ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - 3/5/2011





http://www.capital.gr/capitaltv/player.aspx?id=985&hd=0
Related Posts with Thumbnails