11/5/11

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ" - ΒΟΛΚΕΡ ΧΕΛΜΑΓΕΡ - 11/5/2011


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15067035,00.html

Να λοιπόν μέσα στα χιλιάδες αρνητικά ξένα δημοσιεύματα γιά την πορεία της χώρας, και μιά άποψη που διπιστώνει απλά την πραγματικότητα.Διαπιστώνει την πρόοδο που έχει γίνει γιά την μείωση του ελλείμματος, και παράλληλα διαπιστώνει τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω αυτής της προόδου.Τέλος, δείχνει την λύση, δηλαδή την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην χώρα, ώστε να ανασάνει η οικονομία.
Το πιό σημαντικό απ΄όλα, είναι ότι έμμεσα δηλώνει ότι η υπερβολές της Μέρκελ το 2010 ως πρός τους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης (οι οποίοι ήταν ανέφικτοι) είναι αυτές που οδηγούν στο γενικευμένο συμπέρασμα σήμερα ότι τα μέτρα απέτυχαν, ενώ στην πραγματικότητα πέτυχαν την δραστική μείωση του ελλείμματος.

Πρέπει να πώ ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που βλέπω, σε ότι αφορά την ευρωπαική οπτική γωνία των πραγμάτων, μιά τόσο σωστή απεικόνιση της πραγματικότητας.

Αν δούμε τώρα τα πράγματα από την οπτική γωνία των ανθρώπων που ζούν σ΄αυτή την χώρα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Σε ότι αφορά την μείωση του ελλείμματος κατά 4,5% του ΑΕΠ,γιά έναν ευρωπαίο, πραγματικά το ποσοστό φαίνεται απίστευτο.Γιά εμάς που ζούμε σ΄αυτή την χώρα και γνωρίζουμε την σπατάλη της κομματοκρατίας, και την διαφθορά που επικρατεί σε κάθε Δημόσιο οργανισμό, ξέρουμε ότι ελάχισταν έγιναν.Οι ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι υπήρχε κράτος που δεν ήξερε πόσους υπαλλήλους είχε.Εμείς το ξέραμε.Οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι το κράτος μας δεν έχει έναν αναλυτικό προυπολογισμό ανά υπουργείο, ανά δημόσιο οργανισμό.Δεν γνωρίζουν επίσης, ότι δεν παρακολουθείται η πορεία εκτέλεσης έστω του χοντροκομμένου προυπολογισμού.Εμείς το ξέρουμε.Οι ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι σε κάθε δημόσιο οργανισμό στην Ελλάδα, υπάρχει μιά μαφία που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα.Δείτε γιά παράδειγμα προσπάθεια δημόσιου οργανισμού να εξοικονομήσει 12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και την αντίδραση της μαφίας του οργανισμού εδώ.Εμείς το ξέρουμε.
Ξέρουμε κατά συνέπεια ότι αν η κυβέρνηση λειτουργούσε σωστά, το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί πολύ περισσότερο.Ας πούμε άλλο ένα 3% του ΑΕΠ.
Αν αυτό είχε γίνει, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβάλλει ένα έλλειμμα 9.5% αντί γιά 10,5% και να ρίξει και 2% του ΑΕΠ στην οικονομία ώστε να αμβλυνθεί η ασφυξία της πραγματικής οικονομίας.

Πέρα από το έλλειμμα, η κυβέρνηση έπρεπε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να προκύψει ανάπτυξη.
Δεν αναφέρομαι στις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το μνημόνιο και οι οποίες ήταν απλές και ανώδυνες.Εμείς που ζούμε σ΄αυτή την χώρα, ξέραμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα έφερναν την ανάπτυξη.Το ξέραμε, διότι οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν καμμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.Ας πάρουμε γιά παράδειγμα τις επιχειρησιακές συμβάσεις γιά τις οποίες έγινε τόσος λόγος.Εμείς ξέραμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορούσε το πολύ το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων.Οι ευρωπαίοι δεν το ήξεραν.Η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα άλλαζε τίποτα το ουσιαστικό στην ελληνική οικονομία.Κι΄όμως ούτε αυτές τις μεταρρυθμίσεις κάναμε ώστε να φανεί έστω ότι προσαρμοζόμαστε.Μέχρι τώρα, δεν έχει υπογραφεί ούτε μία επιχειρησιακή σύμβαση.Ετσι, αφήσαμε τους εργοδότες να διαπραγματεύονται σε ατομικό επίπεδο με τον κάθε εργαζόμενο, το ποσοστό μείωσης του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.Εγκληματικά πράγματα γιά μιά υποτιθέμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Εμείς που ζούμε σ΄αυτή την χώρα, ξέραμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα έφερναν ανάπτυξη ήταν
1/να βρεθεί ένας μηχανισμός προσέλκυσης και δημιουργίας επενδύσεων ο οποίος θα μηδενίζει, θα παρακάμτει την γραφειοκρατία.Υπόδειγμα θα μπορούσε να είναι το γραφείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων της Τουρκίας.Γιά μεγάλες ξένες επενδύσεις στην χώρα, οι άδειες και οι εγκρίσεις θα έπρεπε να δίδονται μέσα σε μερικές ημέρες.Σήμερα, χρειάζονται χρόνια.Για παράδειγμα η μονάδα εξόρυξης χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, περιμένει έξι χρόνια τώρα την άδεια.Η μονάδα εξόρυξης χρυσού στον Εβρο, περιμένει 3 χρόνια τώρα την άδεια.Μόλις δοθούν οι άδειες, αν δοθούν, θ΄αρχίσει ο αγώνας στο συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρατήσει επίσης μιά δεκαετία.Αρα, σήμερα που μιλάμε, με το καθεστώς που καθιέρωσε η κομματοκρατία, δεν μπορεί να γίνει επένδυση στην χώρα.Οι νέοι είναι καταδικασμένοι στην μετανάστευση.
2/να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε οι επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν, να έχουν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, ώστε να ανταμοίβονται γιά την προσπάθεια τους.
3/ να καταργηθεί ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος δεν προσέφερε τίποτα στην χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, πέρα από την σπατάλη δημοσίων πόρων.

Αυτά δεν έγιναν.Και ξέραμε ότι δεν μπορούν να γίνουν από την κομματοκρατία.Η κομματοκρατία που δημιούργησε όλ΄αυτά τα αδιέξοδα, δεν μπορεί τώρα να βρεί λύση στα αδιέξοδα.Ο κόρακας δεν μπορεί να γεννήσει κύκνο.

Η μόνη σωτηρία γιά την χώρα, είναι,
α/ η Ευρώπη να βάλει επόπτη σε κάθε υπουργείο, ο οποίος να ελέγχει κάθε δαπάνη.Ελληνική λύση δυστυχώς δεν υπάρχει.
β/η Ευρώπη να καθορίσει το νομικό πλαίσιο γιά ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.Η κομματοκρατία δεν μπορεί να το κάνει και μάλλον δεν το επιθυμεί.
γ/ η Ευρώπη να αναλάβει την διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Με τα τρία αυτά μέτρα,η κομματοκρατία θα υποστεί συντριπτικό πλείγμα, και θα μπορέσει επιτέλους η χώρα να ελπίζει σ΄ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails