Στην προηγούμενη ανάρτηση μου, περέγραψα αυτό που κατά την γνώμη μου, αποτελεί την ουσία του ελληνικού προβλήματος στην μετά το μνημόνιο εποχή.Ο Κον Μπεντίτ, χαρακτήρισε δύσκολη την σωτηρία της Ελλάδας, γιά τους λόγους που ανάλυσε.Προσωπικά γιά τους ίδιους λόγους, θα έλεγα ότι η σωτηρία της Ελλάδας είναι αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες.
Στα πλαίσια αυτής της ανάρτησης, ας αφήσουμε την σωτηρία της Ελλάδας.
Ας σκεφτούμε τους πολίτες με τον συγκεκριμμένο τρόπο που σκέφτονται σήμερα, τους νέους, τους πολιτικούς ηγέτες, την ελληνική οικονομία ως έχει σήμερα, και το μνημόνιο.
Αφού η Ελλάδα, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν σώνεται, ας σκεφτούμε ένα σενάριο με τους πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας, γιά να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, κυρίως γιά τους νέους.
Διότι, οι νέοι είναι αυτοί που μ΄ενδιαφέρουν.Τα μόνα αθώα θύματα, του εγκλήματος που διαπράχθηκε εναντίον της χώρας.
Το τι θ΄απογίνει η πλειοψηφία των πολιτών που εγκληματούσε εναντίον του κράτους σε στενή συνεργασία με το πελατειακό σύστημα εξουσίας, δεν μ΄ενδιαφέρει.Ακόμα κι΄αν δεν ήξεραν τί έκαναν, έχουν ευθύνη, διότι ως πολίτες όφειλαν να γνωρίζουν.Ωφελήθηκαν από αυτή την κατάσταση.Το τί θ΄απογίνουν ειδικά οι πολίτες που γνώριζαν ότι κατανάλωναν εκποιώντας την χώρα, δεν μ΄ενδιαφέρει καθόλου, μα καθόλου.
Το τί θ΄απογίνει η μειοψηφία των πολιτών που δεν εγκληματούσε εναντίον του κράτους, δεν μ΄ενδιαφέρει ιδιαίτερα.Αφού αποδέχθηκαν σιωπηρά το έγκλημα, θα πρέπει να πληρώσουν και γιά τις συνέπειες του εγκλήματος.
Το τι θα απογίνει το πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό που διέπραξε το έγκλημα, δεν μ΄ενδιαφέρει.Το πιό πιθανό, είναι να διαλέξουν να πάνε στο σπίτι τους τώρα πιά που δεν θα μπορούν να μοιράζουν χρήματα που δανείζονταν εν ονόματι του ελληνικού λαού.Θα είναι πολύ τυχεροί αν το καταφέρουν αυτό, δεδομένου ότι κανονικά θα΄πρεπε να πάνε στην φυλακή.
Πρέπει αρχικά, να λάβουμε υπόψιν μας κάποια δεδομένα που νομίζω ότι δεν μπορούν ν΄αμφισβητηθούν.
1/τον μαιο του 2010, η χώρα χρεοκώπησε.Δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί.Χωρίς νέα δάνεια, δεν μπορούσε να αποπληρώσει παλιότερα δάνεια που έληγαν.Προπάντων όμως, δεδομένου του ελλείματος του προυπολογισμού 2010, δεν θα μπορούσε να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της(μισθοί, συντάξεις,...)
2/η ευρώπη δεν ήθελε να βοηθήσει μιά χώρα που επανειλημμένα της είπε ψέμματα, και που ζεί με δανεικά και επιδοτήσεις.Η χώρα δεν είχε υποστεί σεισμό.Η χώρα είχε καταστραφεί, από τους ίδιους τους ηγέτες της.Τελικά υποχρεώθηκε να βοηθήσει την χώρα, διότι διαφορετικά θα κατέρρεε η ευρωζώνη.Αλλά έθεσε τόσο σκληρούς όρους, που δεν μπορούν να παραβιαστούν.Και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να ξαναβοηθήσει.Εχει άλλωστε πάρει τα μέτρα της ώστε να μήν τολμήσει καμμιά άλλη χώρα να κάνει ότι έκανε η Ελλάδα.Σε ότι αφορά την Ελλάδα, έχει ήδη σχεδιαστεί ο μηχανισμός γιά την αποπομπή της από το ευρώ και την ελεγχόμενη χρεοκωπία της, στην περίπτωση που το πρόγραμμα σταθερότητας δεν πετύχει.Η Ευρώπη δεν πίστευε, και συνεχίζει να μήν πιστεύει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα πετύχει.Αυτό άλλωστε δείχνει, ότι μας δάνεισε διότι δεν είχε άλλη επιλογή.Οταν βέβαια κάποιος υποχρεώνεται να δανείσει έναν ασυνεπή, θα τον κάνει να το πληρώσει ακριβά.Το 5% επιτόκιο δεν είναι τυχαίο.Επίσης, το τριετές μέχρι πενταετές δάνειο, δεν είναι τυχαίο.
Οποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτοί οι όροι θα καλυτερεύσουν γιά την Ελλάδα, κάνει λάθος.Και πάντως αν γίνει, δεν θα είναι γιά να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά το ευρώ.
3/Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.Και ότι κι΄αν γίνει, θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2014.Οποια μέτρα κι΄αν ληφθούν τα επομένα δύο χρόνια, η χώρα, αν δεν προβεί σε παύση πληρωμών το 2013, ούτως η άλλως θα παραμείνει μιά χώρα υψηλού κινδύνου γιά τις επόμενες δεκαετίες.Δεν θα μπορεί να δανειστεί εύκολα, και πάντως δεν θα μπορεί να δανειστεί φθηνά.
4/το κύρος της χώρας έχει υποστεί μιά ανεπανόρθωτη ζημιά γιά τις επόμενες δεκαετίες.Αυτό θα είναι ένα συνεχές βαρίδιο γιά την ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες.
5/ο ιδιωτικός τομέας (ιδιώτες, επιχειρήσεις) δεν μπορεί να αντέξει άλλους φόρους.Ηδη, οι σημερινοί φόροι είναι τόσο υψηλοί, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν επιχειρήσεις να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες.Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την χρεοκωπία πολλών επιχειρήσεων τα επόμενα δύο χρόνια, θα οδηγήσουν ούτε η άλλως στην μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους.
6/ το πελατειακό πολιτικό σύστημα δεν προβλέπεται να αντικατασταθεί τα επόμενα τρία χρόνια.Δεν μπορούμε κατά συνέπεια να ελπίζουμε σε νέους πολιτικούς ηγέτες που θα επιλύσουν προβλήματα στην βάση τους.Θα γίνονται όσα προβλέπονται από το μνημόνιο, αλλά από ανάγκη.Οχι επειδή η πολιτική ηγεσία πιστεύει σ΄αυτά τα μέτρα.
7/ οι πολίτες θα συνεχίσουν τα επόμενα τρία χρόνια να συμπεριφέρονται όπως μέχρι σήμερα.Θα κοιτάνε την πάρτη τους, και όπου μπορούν να κλέψουν το κράτος, θα κλέβουν.
8/μετά το μνημόνιο, και γιά τις επόμενες δυό-τρείς δεκαετίες, οι έλληνες θα πρέπει αναπόφευκτα, να τρώνε όσα παράγουν.Τίποτα παραπάνω, αυτό είναι σίγουρο, διότι κανένας δεν θα τους δανείζει γιά να το κάνουν.Το μόνο θέμα που είναι ανοικτό, είναι αν θα τρώνε κάτι λιγότερο απ΄όσο παράγουν ώστε η διαφορά να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, η στην περίπτωση στάσης πληρωμών, αν θα τρώνε απλά όσα παράγουν.Και παράγουν τάσα λίγα σήμερα, που θα πεινάσουν στην κυριολεξία.
9/τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι περίπου αδύνατο γιά έναν άνεργο, να βρεί δουλειά.
Αυτά είναι κατά την γνώμη μου, τα βασικά δεδομένα που δεν μπορούν ν΄αμφισβητηθούν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, τι είναι το πιό πιθανό να συμβεί τα επόμενα δύο -τρία χρόνια;
1/Κατά την γνώμη μου, το μόνο που δεν θα συμβεί, είναι μιά κοινωνική εξέγερση.Για να προκύψει κοινωνική εξέγερση, θα πρέπει τα μέλη της κοινωνίας να μοιράζονται κάποιες κοινές αξίες.Τέτοιες κοινές αξίες δεν υπάρχουν.Οι πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα ασχολούνται με την πάρτη τους.Η απώλεια εισοδήματος όλων, δεν είναι κοινή αξία.Είναι κοινό βίωμα.Η κοινωνική εξέγερση απαιτεί ακμαίους πολίτες.Οι έλληνες πολίτες είναι πλέον παρακμιακοί στην πλειοψηφία τους.Κοινωνική εξέγερση γιά το κοινό καλό δεν πρόκειται κατά συνέπεια να υπάρξει.Κοινωνική εξέγερση με την έννοια της συγκέντρωσης και βίαιας ενέργειας ατόμων γιά την πάρτη τους, όπως π.χ. γιά πλιάτσικο, μπορούν να προκύψουν.Οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν όμως να είναι εξέγερση με την έννοια της πολιτικής δράσης.Ούτε θα δημιουργήσουν πολιτικές ανατροπές.
2/Οι Ελληνες θα βλέπουν το εισόδημα τους από τρίμηνο σε τρίμηνο, να μειώνεται.Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Ελληνες, πιστεύουν ότι ολοκληρώθηκε η περικοπή των συντάξεων με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, και μάλιστα συνεχίζουν να παραπονούνται γι΄αυτές τις περικοπές.Η δέ κυβέρνηση δηλώνει, ότι με την πρώτη ευκαιρία, θα ξαναδοθούν πίσω οι περικοπές πρός τους χαμηλοσυνταξιούχους.Στην πραγματικότητα, ξέρουμε από τώρα, ότι, ότι κι΄αν γίνει, μεταξύ του 2013 και του 2015, θα προκύψει μιά νέα περικοπή των συντάξεων, της τάξης του 20%.
3/Μένει ανοικτό το θέμα της αναδιάρθρωσης η μή του χρέους το 2013, και το θέμα της παραμονής η μή της χώρας στο ευρώ μετά το 2013.Κι΄αυτό, διότι, αυτά εξαρτώνται εν πολλοίς από την πορεία του προγράμματος σταθερότητας τα επόμενα δύο χρόνια.
4/το πρόγραμμα σταθερότητας, κουτσά στραβά θα τηρηθεί.Από ανάγκη βέβαια, γιά να πάρουμε τις επόμενες δόσεις του δανείου.Αν γίνει αυτό, το ΔΝΤ θα μεσολαβήσει ωστε να γίνει επιμίκυνση των δανείων μας χωρίς haircut.Βέβαια η Ευρώπη θα προτιμούσε σ΄αυτή την περίπτωση να γίνει haircut και παράλληλα να φύγουμε από την Ευρωζώνη ώστε να ησυχάσουν γιά πάντα.Αλλά αν τα καταφέρει το ΔΝΤ, μάλλον δεν θα αντιδράσει.
5/ Από μείωση σε μείωση των εισοδημάτων, η κυβέρνηση, αλλά και οι έλληνες πολίτες, θα ανακαλύψουν γιά πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, τους κανόνες της οικονομίας.Θα κατανοήσουν όλοι, ότι εισόδημα δεν παρέχεται από τον ουρανό, ουτε από την φύση.Το εισόδημα προκύπτει από την σκληρή δουλειά, μέσω της οποίας παράγονται αγαθά και υπηρεσίες που μπορούν να βρούν αγοραστές.Βέβαια, η κατανόηση αυτής της πραγματικότητας δεν σημαίνει ότι αυτόματα η ελληνική κοινωνία θα παράγει αγαθά και υπηρεσίες με ανταγωνιστικό τρόπο.Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι αυτό να επιτευχθεί.Μέχρι τότε, οι νέοι μας θα πρέπει να επιδιώξουν να κάνουν την ζωή τους στο εξωτερικό.Μόνο εκεί θα μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.
6/οι κρατικοδίαιτοι θα βιώσουν πολύ δύσκολα χρόνια.Δουλειές και αρπαχτές από το Δημόσιο δεν θα μπορέσουν να προκύψουν τα επόμενα χρόνια.
Θα μπορούσε να αναλυθεί πολύ περισσότερο αυτό το σενάριο.Η ουσία όμως είναι μία.Κατά τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχει μέλλον γιά τους νέους στην Ελλάδα.Κάποιοι φρόντισαν γι΄αυτό.Και οι νέοι μας πρέπει να το κατανοήσουν, και να πάρουν τα μέτρα τους.
Μέσω μιας φιλοτουρκικής κυβέρνησης η Τουρκία θα καταστήσει τη Συρία
«δορυφόρο» της
-
Ήδη στην Άγκυρα ηχούν τα σχετικά δημοσιογραφικά και πολιτικά τύμπανα, που
θέλουν ως πρώτη πράξη της νέας συριακής κυβέρνησης, και μάλιστα μέσα στον
πρώτο μ...
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου